Με την Ξάνθη δεν πετάς ημίχρονα

Ας αφήσουμε στην άκρη τα παράπονα του Ολυμπιακού για τη διαιτησία και ας επικεντρωθούμε στο αγωνιστικό κομμάτο του χθεσινοβραδινού 0-0 στα Πηγάδια.

Με την Ξάνθη δεν πετάς ημίχρονα

Ο Ολυμπιακός «φωνάζει». Για τη διαιτησία, για τη μετοχική σύνθεση της Ξάνθης, για τον Βόλο, για την ΕΠΟ, για τον Περέιρα, για ορισμένες φάσεις που δεν είδε ο Διαμαντόπουλος στο VAR. Ας επικεντρωθούμε εμείς περισσότερο στο τι έκαναν ή δεν έκαναν οι ποδοσφαιριστές του Πέδρο Μαρτίνς.

Ξάνθη-Ολυμπιακός 0-0: Η κριτική των παικτών: Δεν έφταναν οι Μπουχαλάκης, Αβραάμ, Τσιμίκας

Όλη την εβδομάδα υποτίθεται ο Ολυμπιακός ετοιμαζόταν για «πόλεμο» στην Ξάνθη, καθώς πάντοτε τα παιχνίδια στα Πηγάδια έχουν τις ιδιαιτερότητές τους. Στον Ρέντη είχαν μία εικόνα ότι η ακριτική ομάδα θα βγει και θα παίξει ποδόσφαιρο, θα επιτεθεί, θα προσπαθήσει να πιέσει. Τελικά, το συγκρότημα του Ραμίρεθ δεν αγωνίστηκε σαν τον ΟΦΗ. Έχοντας πολύ πιο πίσω τις γραμμές, επιχείρησε με αντεπιθέσεις να προκαλέσει προβλήματα στην άμυνα του Ολυμπιακού που έπαιζε ψηλά και στα όρια της σέντρας.

Οι Πειραιώτες πέταξαν βαθμούς στα Πηγάδια. Είτε λόγω διαιτητικών αποφάσεων όπως καταγγέλει η ερυθρόλευκη ΠΑΕ και ο Μαρτίνς, είτε λόγω της δικής του φλυαρίας, εκείνο που μένει στο τέλος είναι ότι ο Ολυμπιακός άφησε δύο βαθμούς που θα μπορούσαν να είναι στο τσεπάκι του.

Σε τέτοια παιχνίδια απαιτείται να είσαι προσηλωμένος από το 1ο λεπτό και όχι από το 46’. Με την Ξάνθη δεν δικαιούσαι να πετάς ημίχρονα, γιατί οι ακρίτες έχουν τον τρόπο να σε εκνευρίσουν, να σου διαλύσουν το... νευρικό σύστημα, να σε πάνε στις γιόμες και να σε αναγκάσουν να αφήσεις στην άκρη το ποδόσφαιρο με κάτω την μπάλα. Σε όλα αυτά θα είχαν εξ αρχής «σύμμαχο» και τον αγωνιστικό χώρο που έμοιαζε κακοκουρεμένο και ώρες-ώρες με... τσουλήθρα.

Ξάνθη - Ολυμπιακός 0-0: Τα highlights του αγώνα (vid)

Ημίχρονα λοιπόν όπως το πρώτο, δεν πρέπει να τα αφήνεις στην τύχη τους. Δεν γίνεται να ελπίζεις μόνο σε κάποια γλυκιά σέντρα του Τσιμίκα από τα αριστερά ή κάποια κάθετη πάσα του Μπουχαλάκη για να προκαλέσεις προβλήματα στην ξανθιώτικη άμυνα. Το κακό για τους φιλοξενούμενους στο πρώτο ημίχρονο είναι ότι ο Σουντανί δεν βρέθηκε σε καλή βραδιά και ο Ελαμπντελαουί δεν πήρε τις επιθετικές πρωτοβουλίες που έπρεπε, παρότι απέναντί του είχαν έναν ποδοσφαιριστή (Σόσα) που από τα πρώτα λεπτά έδειχνε... αλλού γι’ αλλού!

Στο δεύτερο μέρος τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά. Συμφωνούμε 100% με τον Πέδρο Μαρτίνς που είπε ότι ο Ολυμπιακός είχε την κυριαρχία και την κατοχή. Πράγματι, βγήκαν οι «ερυθρόλευκοι» από τα αποδυτήρια με διαφορετικά μυαλά. Μόνο που ο Πορτογάλος ξέχασε να αναφέρει ότι έπρεπε να μπει ο Γκερέρο για να δούμε μία φάση της προκοπής να έχει αρχή, μέση και... τέλος. Απέναντι στην Ξάνθη που είχε αποφασίσει να περιμένει τους «ερυθρόλευκους», ήταν λογικό και αυτονόητο ο Ολυμπιακός να έχει την κατοχή. Το περίεργο θα ήταν αν η Ξάνθη δημιουργούσε παιχνίδι...

Ο Ομάρ στην επανάληψη πήρε περισσότερες προσπάθειες από τα δεξιά, ο Τσιμίκας άρχισε να ξεμένει από βενζίνη, ενώ η είσοδος του Βαλμπουενά ανάγκασε την Ξάνθη να «μετακομίσει» τις γραμμές της ακόμα πιο πίσω. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα και ο Γκιγιέρμε να έχει περισσότερα μέτρα δράσης και να προσπαθεί να πάρει τη σκυτάλη από τον Μπουχαλάκη στη δημιουργία παιχνιδιού από πίσω. Ένας Μπουχαλάκης που σε όλη τη διάρκεια του ματς (μαζί και με τον Αβραάμ, όποτε χρειάστηκε φυσικά) την ίδρωσε τη φανέλα όπως έπρεπε για ένα τέτοιο παιχνίδι ειδικών συνθηκών. Και πάλι όμως ο Ολυμπιακός πήγε με γιόμες και από στατικές φάσεις να απειλήσει την ξανθιώτικη εστία.

Στο φινάλε του ματς η Ξάνθη πανηγύρισε λες και βγήκε στην Ευρώπη, είναι δεδομένο ότι στην Τούμπα θα έστησαν γλέντι γιατί ήλπιζαν σε γκέλα του Ολυμπιακού στα Πηγάδια και πλέον όλα τα λεφτά είναι στο Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ την 1η Δεκεμβρίου. Εκεί όπου καλούνται οι «ερυθρόλευκοι» να ξεφύγουν στη βαθμολογία είτε με +3, είτε με περισσότερους βαθμούς. Βλέπετε, ο ΠΑΟΚ την επόμενη εβδομάδα ταξιδεύει στο Ηράκλειο για να αντιμετωπίσει τον ΟΦΗ. Με όσα έχουμε δει από τους Κρητικούς, δεν πιστεύουμε ότι ο ΠΑΟΚ θα έχει εύκολο βράδυ στο «Θ. Βαρδινογιάννης».