Ολυμπιακός: 7+1 πάρτι με καλεσμένη την ΑΕΚ (vids)

Με αφορμή τo ντέρμπι της 8ης αγωνιστικής στο Καραϊσκάκη, ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ, το ΦΩΣ κάνει ένα φλας μπακ, με... επιλεκτικές στάσεις. Σε νίκες των ερυθρόλευκων, που έχουν συζητηθεί περισσότερο τα τελευταία χρόνια.

Ολυμπιακός: 7+1 πάρτι με καλεσμένη την ΑΕΚ (vids)

Πάλι ντόρτια έφερα...

Ένα ντέρμπι, με εξέλιξη που δεν τη συναντά κανείς συχνά, ήταν αυτό ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ πέρυσι στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης". Η Ένωση ήταν η ομάδα που κυριάρχησε ολοκληρωτικά στο πρώτο ημίχρονο. Προηγήθηκε με τον Πόνσε μόλις στο 3' και έχασε ευκαιρίες να πετύχει και δεύτερο τέρμα πριν οι δύο ομάδες πάνε στα αποδυτήρια. Το σφύριγμα του πρώτου 45λέπτου βρήκε τους οπαδούς του Ολυμπιακού να αποδικμάζουν τους παίκτες για την τραγική τους εμφάνιση. Τίποτα δεν προδίκαζε αυτό που συνέβη στο δεύτερο ημίχρονο με τον Ολυμπιακό να βγαίνει αφηνιασμένος και να πετυχαίνει τέσσερα γκολ σε διάστημα 38 λεπτών (!), μετατρέποντας τον εφιάλτη σε ένα ονειρικό φινάλε, για το τελικό 4-1 στο Φάληρο. Καμαρά (50'), Φορτούνης (72', 87') και Χάσαν (83') υπέγραψαν ακόμη μια "τεσσάρα" του Ολυμπιακού σε βάρος της Ένωσης.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μαρτίνς): Σα, Μεριά, Σισέ, Βούκοβιτς (46' Τοροσίδης), Τσιμίκας, Γκιλιέρμε, Καμαρά, Ποντένσε, Ζιλ Ντίας (46' Χριστοδουλόπουλος, 68' λ.τ. Γκερέρο), Φορτούνης, Χάσαν.
ΑΕΚ (Χιμένεθ): Μπάρκας, Γκάλο, Οικονόμου, Τσόσιτς, Μπακάκης, Σιμόες, Άλεφ (78' Γαλανόπουλος), Μάνταλος (85' Αλμπάνης), Κλωναρίδης (57' Μπακασέτας), Λιβάγια, Πόνσε.

Χαράς ευαγγέλια με Χάρα

Μετά τη νίκη της ΑΕΚ στις 27 Νοεμβρίου 2010, με ένα γκολ του Μπλάνκο στο 90', το οποίο δεν θα έπρεπε να μετρήσει -λόγω του καπνογόνου που είχε πέσει μέσα στον αγωνιστικό χώρο, κατά το γύρισμα του Ντιόπ- οι ερυθρόλευκοι έχουν αντιμετωπίσει την ΑΕΚ και στο Κύπελλο Ελλάδας. Με επιτυχίες και αποτυχίες. Το 2015 οι Πειραιώτες βρήκαν την Ένωση στο δρόμο τους για τα προημιτελικά. Το πρώτο παιχνίδι στο Καραϊσκάκη έληξε ισόπαλο 1-1 και στη ρεβάνς ο Ολυμπιακός επικράτησε 1-0, χάρη σε γκολ του Χάρα, με το στήθος (!), στο 90ό λεπτό της αναμέτρησης. Τον έξαλλο πανηγυρισμό των παικτών του Ολυμπιακού και του προπονητή του Βίτορ Περέιρα, ακολούθησε εισβολή των οπαδών της ΑΕΚ, που ανάγκασε τον διαιτητή του αγώνα, Χαράλαμπο Καλογερόπουλο, να το διακόψει και αργότερα να κατακυρωθεί υπέρ του Ολυμπιακού με σκορ 3-0.
ΑΕΚ (Δέλλας) : Ανέστης, Μπακάκης, Λαμπρόπουλος, Τζανετόπουλος, Σοϊλέδης, Γιόχανσον, Ανάκογλου, Μάνταλος (67 Ντακόλ), Πλατέλλας (87΄Ντούνης), Μπαρμπόζα, Αραβίδης
Ολυμπιακός (Περέιρα): Ρομπέρτο, Σαλίνο, Μποτία, Σιόβας, Μαζουακού, Μιλιβόγεβιτς (64΄Φορτούνης) , Μανιάτης (52 Κασάμι), Ντομίνγκες, Ντουρμάζ (11΄Αφελάι), Ντοσεβί, Χάρα

“Μας λείψατε”!

Ο Ολυμπιακός υποδέχθηκε την ΑΕΚ στο Καραϊσκάκη, στις 17 Οκτωβρίου 2015 και... σταμάτησε στα 4 γκολ. Ο Αλμπέρτο Μποτία άνοιξε το σκορ στο 28ο λεπτό και στο δεύτερο ημίχρονο ακολούθησε καταιγισμός. Στο 70' ο Μπράουν Ιντέγε με εξαιρετική κίνηση και ανάλογο πλασέ έκανε το 2-0. Στο 78' ο Νιγηριανός σέρβιρε στον Φορτούνη για το 3-0 και στο 90' και πάλι ο Φορτούνης με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι (που κέρδισε ο Ερνάνι), διαμόρφωσε το τελικό 4-0. Ενα ντέρμπι το οποίο δεν έμεινε στην ιστορία μόνο για το ευρύ σκορ, αλλά και για το διαδικτυακό μήνυμα του Ολυμπιακού προς την ΑΕΚ με αφορμή την επιστροφή της Ενωσης στην Σούπερ Λίγκα έπειτα από δύο χρόνια σε Γ' και Β' Εθνική: “Μας λείψατε”.
Ολυμπιακός (Σίλβα): Ρομπέρτο, Μποτία, Σιόβας, Μαζουακού, Σαλίνο, Μιλιβόγεβιτς, Κασάμι, Σεμπά (79’ Ερνάνι), Ντουρμάζ (64' Πάρντο), Ντομίνγκες (76' Φορτούνης) και Ιντέγιε.
ΑΕΚ (Δέλλας): Μπαρόχα, Λαμπρόπουλος, Τζανετόπουλος, Γκάλο, Ντίντακ, Σιμόες (63 Μπουένανότε), Γιόχανσον, Μάνταλος 82' Κορδέρο), Μπαρμπόζα, Πλατέλλας (75' Κρισάντους), Αραβίδης.

“Τριάρα” με δύο του Αβραάμ!

Πριν από αυτό το ντέρμπι και πριν η ΑΕΚ αγωνιστεί σε Γ' και Β' Εθνική, οι δύο ομάδες είχαν παίξει για τελευταία φορά και πάλι στο Καραϊσκάκη, ανήμερα των 88ων γενεθλίων του Ολυμπιακού (10 Μαρτίου 2013). Ενα παιχνίδι στο οποίο οι παίκτες του Μίτσελ (προπονητής τότε του Ολυμπιακού) “κέρασε” με 3 γκολ το Δικέφαλο και χόρτασε με θέαμα τους 32.000 φίλους του που βρέθηκαν στο γήπεδο. Πρωταγωνιστής των νικητών σε εκείνο το παιχνίδι ήταν ο Αβραάμ Παπαδόπουλος, ο οποίος πέτυχε δύο γκολ με κεφαλιά (14' και 56'), με τον Αμπντούν να ολοκληρώνει τον θρίαμβο (3-0) στο 62ο λεπτό.
Ολυμπιακός (Μίτσελ): Μέγιερι, Παπάζογλου, Μανωλάς, Α. Παπαδόπουλος, Χολέμπας, Μανιάτης, Φέισα, Γκρέκο (38' Μασάντο), Αμπντούν, Βλαχοδήμος (65' Ιμπαγάσα, 74' Φουστέρ), Τζιμπούρ.
ΑΕΚ (Έβαλντ Λίνεν): Κωνσταντόπουλος, Τσουκαλάς, Κουτρουμπής, Μπουγαΐδης, Τσουμάγκας, Κατίδης, Φέτσης (69' Τσίτας), Κορδέρο (90' Αναστασόπουλος), Ρίκκα, Γκερέιρο, Φούντας (76' Ανάκογλου).

Η “τεσσάρα” του ΟΑΚΑ

Ήταν η χρονιά (2013) του ερυθρόλευκου “7-0” επί της ΑΕΚ, αφού στο παιχνίδι του πρώτου γύρου, ο Ολυμπιακός του Λεονάρντο Ζαρντίμ είχε κάνει “παρέλαση” από το ΟΑΚΑ, συντρίβοντας την ΑΕΚ με σκορ 4-0. Ο Αμπντούν είχε ανοίξει το σκορ με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι στο 23ο λεπτό και στο 57' ο Μήτρογλου, με ένα καταπληκτικό σουτ έδωσε “αέρα” δύο γκολ στην ομάδα του. Ο θρίαμβος του Ολυμπιακού ολοκληρώθηκε στα τελευταία 5 λεπτά, με τους Φουστέρ (85') και Μήτρογλου (89') να υποχρεώνουν την ΑΕΚ σε ακόμη μία “τεσσάρα”.
ΑΕΚ (Λίνεν): Κωνσταντόπουλος (Αραμπατζής 65'), Κοντοές, Γιάγκο, Κορδέρο, Κατσικοκέρης (Φούντας 65'), Κατίδης, Γκερέιρο (Μπουγαϊδης 30'), Λαγός, Φέτσης, Βλάχος, Κουτρουμπής
Ολυμπιακός (Ζαρντίμ): Κάρολ, Μασάντο (Ιμπαγάσα 65'), Παπάζογλου, Φεϊσα, Μήτρογλου, Φουστέρ, Χολέμπας (Μοντστό 86'), Σιόβας, Γκρέκο (Μανιάτης 78'), Τοροσίδης, Αμπντούν

Το μεγαλύτερο πάρτι

Πριν από αυτή την “τεσσάρα”, είχαν γίνει δύο παιχνίδια για το πρωτάθλημα. Ενα στο Καραϊσκάκη, που αναφέραμε και στην αρχή του κειμένου (2-0 με Μέλμπεργκ – Μιραλάς) και ένα στο ΟΑΚΑ, με τις δύο ομάδες να αναδεικνύονται ισόπαλες 1-1 (Λεονάρντο – Μιραλάς). Πριν από αυτά τα ματς είχε προηγηθεί το μεγαλύτερο πάρτι του Ολυμπιακού. Καραϊσκάκη 20 Μαρτίου 2011. Οι ερυθρόλευκοι θέλουν τη νίκη για να εξασφαλίσουν και μαθηματικά την κατάκτηση του τίτλου από την 27η αγωνιστική. Το παιχνίδι εξελίσσεται σε θρίαμβο για τον Ολυμπιακό του Βαλβέρδε και σε εφιάλτη για την ΑΕΚ του Μανόλο Χιμένεθ. Το σκορ είναι 2-0 στο 7ο λεπτό, με τέρματα των Τζιμπούρ και Μέλμπεργκ και 3-0 στο 30ό λεπτό, χάρη σε τέρμα του Φουστέρ. Δέκα λεπτά στην επανάληψη ήταν αρκετά για να ισοφαρίσει ο Ολυμπιακός τη μεγαλύτερη νίκη στην ιστορία του σε βάρος της ΑΕΚ. Από το 61', έως το 71', Τζιμπούρ, Μιραλάς και Χολέμπας ανέβασαν το δείκτη του σκορ στο εκκωφαντικό 6-0, στέλνοντας στα ουράνια 30.000 φίλους τους που βρέθηκαν εκείνο το βράδυ στο Καραϊσκάκη. Ο Ολυμπιακός θα επέστρεφε με εντυπωσιακό τρόπο στους τίτλους, μετά από ένα “διάλειμμα” ενός έτους.
Ολυμπιακός (Βαλβέρδε): Πάρντο, Μανιάτης, Μέλμπεργκ, Α. Παπαδόπουλος, Χολέμπας, Μοδέστο, Ιμπαγάσα, Μιραλάς, Ριέρα, Φουστέρ, Τζιμπούρ.
ΑΕΚ (Χιμένεθ): Σάχα, Καφές, Νασούτι, Μανωλάς, Ματέος, Γκερέιρο, Μίτσελ, Λαγός, Ντιόπ, Σκόκο, Μπαχά.

"Τέσσερα" και σε ματς τίτλου

Δύο αγωνιστικές πριν την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος 2001-02, ο Ολυμπιακός υποδέχτηκε την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ σε έναν αγώνα που ουσιαστικά έκρινε τον πρωταθλητή εκείνης της χρονιάς. Οι "ερυθρόλευκοι" χρειάζονταν μόνο νίκη, ενώ η "Ένωση" ήταν ικανοποιημένη ακόμα και με την ισοπαλία. Οι "κιτρινόμαυροι" ευτύχησαν να προηγηθούν στο 24ο λεπτό με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Βασίλη Τσιάρτα. Δύο λεπτά πριν την ολοκλήρωση του πρώτου ημιχρόνου ο Αλέξης Αλεξανδρής με ένα φοβερό βολ πλανέ θα φέρει το ματς στα ίσα. Ο Χρήστος Πατσατζόγλου στο 52', από δημιουργός θα γίνει εκτελεστής και με κοντινή κεφαλιά θα κάνει το 2-1. Στο 58', ο Αλεξανδρής θα εκμεταλλευτεί την ασυνεννοησία των Χιώτη και Φερούζεμ και θα τριπλασιάσει τα τέρματα της ομάδας του. Η ΑΕΚ θα μειώσει πάλι με πέναλτι του Τσάρτα (76'), αλλά ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς θα βάλει τέλος στη σεμνή τελετή, με πλασέ με το δεξί. Το μόνο που κατάφερε η ΑΕΚ ήταν να μειώσει με τον Βασίλη Λάκη σε 4-3 στο 94'. Τι παιχνίδι, τι κυριαρχία του Ολυμπιακού, τι τίτλος!
Ολυμπιακός (Λεμονής): Γεωργίου, Πατσατζόγλου, Βενετίδης, Κωστούλας, Αμανατίδης (72΄ Ανατολάκης), Τζόρτζεβιτς, Γιαννακόπουλος (59΄ Ζε Ελίας), Καρεμπέ, Ζέτερμπεργκ, Τζιοβάνι, Αλεξανδρής (84΄ Νινιάδης).
ΑΕΚ (Σάντος): Χιώτης, Φερούζεμ (64΄ Κωνσταντινίδης), Γκαμάρα, Γεωργέας (26΄ Κωστένογλου), Τσάρτας, Λάκης, Ζαγοράκης, Ζήκος, Νικολαΐδης, Κασάπης, Ίβιτς.

Θρύλος και θρήνος...

Σε μια ξεχωριστή κατηγορία μπαίνει το παιχνίδι της 8ης Φεβρουαρίου του 1981, το οποίο σημάδεψε ο χάρος. Σε κάθε αφιέρωμα για το συγκεκριμένο παιχνίδι, θα υπάρχει χώρος γι αυτό το ματς. Ήταν το μεγάλο ντέρμπι της 20ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος στο Στάδιο "Καραϊσκάκης". Το γήπεδο ήταν κατάμεστο και οι παίκτες του Ολυμπιακού κυριάρχησαν από το πρώτο λεπτό του αγώνα. Οι Γαλάκος με χατ-τρικ, ο Κουσουλάκης, ο Ορφανός και ο Βαμβακούλας δίνουν απέραντη χαρά στους οπαδούς τους, "σκορπίζοντας" την ΑΕΚ με 6-0! Το πλήθος παραληρεί και θέλει να τρέξει προς τα είδωλά του. Οι περισσότεροι οπαδοί που βρίσκοντα στη Θύρα 7 έτρεξαν ώστε να φτάσουν στην Θύρα 1 για να αποθεώσει τους θριαμβευτές. Η μάζα βρίσκει μπροστά της σίδερα από την εγκληματική αμέλεια των θυρωρών και ο τραγικός απολογισμός ανέρχεται σε 21 νεκρούς και δεκάδες.
Ολυμπιακός (Γκόρσκι): Σαργκάνης, Κυράστας, Βαμβακούλας, Παπαδόπουλος, Νοβοσέλατς, Κουσουλάκης, Νικολούδης, Γαλάκος, Ορφανός, Αναστόπουλος, Περσίας.
ΑΕΚ (Παπαποστόλου): Οικονομόπουλος, Παραπραστανίτης, Μανωλάς, Θώδης (46’ Νικολάου), Καραβίτης, Αρδίζογλου, Ελευθεράκης, Βλάχος, Κώττης, Μπάγεβιτς, Μαύρος.

ΟΤΑΝ ΤΗΣ ΒΑΖΕΙ 6

20/03/11 Α Ολυμπιακός - ΑΕΚ (3-0) 6-0
08/02/81 Α Ολυμπιακός - ΑΕΚ (1-0) 6-0
(Έξι γκολ της έχει βάλει και το 2001, αλλά το ματς ήταν για το Κύπελλο Ελλάδας - τελικό αποτέλεσμα 6-1)

ΟΤΑΝ ΤΗΣ ΒΑΖΕΙ 5

26/11/72 Α ΑΕΚ - Ολυμπιακός (0-1) 1-5

ΟΤΑΝ ΤΗΣ ΒΑΖΕΙ 4

17/02/19 Α Ολυμπιακός - ΑΕΚ (0-1) 4-1
17/10/15 Α Ολυμπιακός - ΑΕΚ (1-0) 4-0
11/11/12 Α ΑΕΚ - Ολυμπιακός (0-1) 0-4
20/04/02 Α Ολυμπιακός - ΑΕΚ (1-1) 4-3
04/11/00 Α Ολυμπιακός - ΑΕΚ (1-1) 4-1
01/09/91 Α Ολυμπιακός - ΑΕΚ (4-1) 4-2
15/04/74 Α Ολυμπιακός - ΑΕΚ (0-0) 4-0
27/03/66 Α Ολυμπιακός - ΑΕΚ (2-0) 4-0

ΟΤΑΝ ΤΗΣ ΒΑΖΕΙ 3

02/10/16 Α Ολυμπιακός - ΑΕΚ (1-0) 3-0
10/03/13 Α Ολυμπιακός - ΑΕΚ (1-0) 3-0
04/02/07 Α ΑΕΚ - Ολυμπιακός (1-2) 3-3
19/02/06 Α Ολυμπιακός - ΑΕΚ (1-0) 3-0
02/10/05 Α ΑΕΚ - Ολυμπιακός (1-0) 1-3
20/01/02 Α ΑΕΚ - Ολυμπιακός (1-1) 2-3
12/03/00 Α Ολυμπιακός - ΑΕΚ (1-0) 3-0
26/02/94 Α Ολυμπιακός - ΑΕΚ (1-0) 3-0
19/05/91 Α Ολυμπιακός - ΑΕΚ (1-0) 3-1
27/04/75 Α Ολυμπιακός - ΑΕΚ (1-0) 3-0
27/06/65 Α ΑΕΚ - Ολυμπιακός (1-1) 3-3
01/04/64 Α Ολυμπιακός - ΑΕΚ (2-0) 3-0
18/12/60 Α Ολυμπιακός - ΑΕΚ (2-0) 3-1