Ο Μηνάς Χαντζίδης στο «ΦΩΣ» για Μπάγερν, Σεμέδο, Βαλμπουενά και Ολυμπιακό

Ο Μηνάς Χαντζίδης μίλησε στο «ΦΩΣ» και στον Χρήστο Μεγγλίδη για το μεγάλο ραντεβού του Ολυμπιακού με τους Βαυαρούς και θυμήθηκε δικές του ιστορίες από τον Πειραιά και από το Μόναχο!

Ο Μηνάς Χαντζίδης στο «ΦΩΣ» για Μπάγερν, Σεμέδο, Βαλμπουενά και Ολυμπιακό

Στα 53 του ο Μηνάς Χαντζίδης, αλλά στο μυαλό των φίλων του Ολυμπιακού θα πρέπει να παραμένει κάπως έτσι, όπως τον θυμούνται από τα χρόνια που φόρεσε τη φανέλα της ομάδας! Με το ίδιο… λουκ, την ίδια σωματοδομή και την ίδια θέληση να λέει τα πράγματα έτσι όπως ακριβώς τα πιστεύει. Με το ποδόσφαιρο, όμως, πλέον σε δεύτερη μοίρα στη ζωή του, σε πιο απόμακρη σχέση. Επαγγελματικά κινείται σε εντελώς διαφορετικό χώρο, καθώς εδώ και καιρό έχει μια δουλειά πάρα πολύ ικανοποιητική και εντελώς άσχετη με ό,τι υπηρέτησε εκείνη την εποχή της δράσης του στα γήπεδα.

Ζει στη Γερμανία, στο Βούπερταλ όπου είχε γεννηθεί, αθλείται φυσικά συνεχώς, αγωνίζεται συχνά με τους βετεράνους της Λεβερκούζεν, ενώ έκανε και μια προσπάθεια να οργανώσει κάτι σοβαρό με μια ομάδα ομογενών της περιοχής του, μόνο που δεν είχε συνέχεια «γιατί, φίλε, η αχαριστία υπάρχει παντού και είναι ό,τι χειρότερο. Ξεκίνησα κάτι σε ερασιτεχνικό επίπεδο, να αναλάβω μια ομάδα με ομογενείς, θέλησα να τους δώσω κάτι, αλλά δεν προχώρησε. Και όταν λέω μάζεψα κάποια παιδιά, εννοώ ενήλικες. Τέλος πάντων…».

Η κουβέντα μας με τον παλιό άσο του Ολυμπιακού, από το 1988 όταν ήρθε στην Ελλάδα επί Κοσκωτά μέχρι το 1996 που έφυγε από τον Ολυμπιακό (συνεχίζοντας σε άλλες ελληνικές ομάδες μέχρι την επιστροφή του στη Γερμανία), δεν είχε περιθώριο για παράπονα και σκιές. Σίγουρα είχε «βάρος» όταν με πληροφόρησε ότι έρχεται πολύ συχνά στην Ελλάδα γιατί έχει χάσει τα τελευταία χρόνια στενούς ανθρώπους του, τον πατέρα του, τη μητέρα του και πρόσφατα τη νονά του. «Αλλά οι γονείς μου έζησαν πολλά, είδαν δισέγγονα, έφυγαν γεμάτοι…».

Ο Μηνάς απολαμβάνει τα παιδιά του, τον 27χρονο Σάββα («παίζουμε μαζί μπάλα, δες εκεί κάτι φωτογραφίες που λέει Jr, την έχει δει… Νεϊμάρ» λέει γελώντας) και τη 18χρονη Μαρία, η οικογένειά του είναι το παν. Φυσικά η αφορμή ήταν ο αγώνας του Ολυμπιακού με την Μπάγερν. Οι αγώνες. Πρώτα στο Φάληρο, μετά στο Μόναχο. «Θα τα δω από την τηλεόραση τα ματς, δεν θα πάω στο Μόναχο, είναι 600 χιλιόμετρα από εμάς εδώ, δύσκολο να τα καταφέρω. Με Λεβερκούζεν παλιότερα, με Ντόρτμουντ, είχα πάει, αλλά τώρα θα είναι δύσκολο».

Πρώτο ματς και τραυματισμός με Μπάγερν!

Η Μπάγερν είναι μια ομάδα ιδιαιτέρως… σημαδιακή για την καριέρα του Χαντζίδη. Την περίοδο 1985-86 αγωνίστηκε πρώτη φορά επαγγελματικά με τη Λεβερκούζεν σε εντός έδρας ματς με τη βαυαρική ομάδα, με ήττα 1-2. Και στην ίδια σεζόν, στο παιχνίδι του δεύτερου γύρου στο Μόναχο, είχε σπάσει το πόδι του! Είχε μείνει αρκετό καιρό εκτός δράσης, στη συνέχεια έπαιξε δανεικός στην Μπόχουμ και λίγο αργότερα έκανε τη μεταγραφή στην Ελλάδα και στον Ολυμπιακό.

Όλοι θεωρούν ότι ο Ολυμπιακός δεν έχει ιδιαίτερη τύχη να πάρει θετικό αποτέλεσμα από την Μπάγερν, από τη στιγμή που σίγουρα υπάρχει διαφορά δυναμικότητας δίχως την παραμικρή αμφισβήτηση. Στο ποδόσφαιρο όμως…

«Στο ποδόσφαιρο όλα μπορεί να συμβούν και είναι κάτι που όλοι το γνωρίζουμε. Δεν θα χρησιμοποιήσω το ακραίο παράδειγμα της εθνικής ομάδας το 2004, αλλά γενικώς έχουμε δει εκπλήξεις να σημειώνονται. Εάν σταθεί κανείς στο 7-2 που έκανε η Μπάγερν στην Αγγλία με την Τότεναμ, θα πει ότι είναι αδύνατο για τον Ολυμπιακό να κοντράρει μια τέτοια ομάδα. Λίγες μέρες αργότερα, όμως, η Μπάγερν έχασε στην έδρα της από τη Χόφενχαϊμ. Συνεπώς είναι μία ομάδα που δεν είναι ανίκητη, όπως και καμία ομάδα δεν είναι ανίκητη.

Μπορεί το 7-2 να ήταν υπερβολικό, δεν είδα και το παιχνίδι γιατί έβλεπα τον Ολυμπιακό εκείνη την ώρα, μπορεί ο Γκνάμπρι να μην είχε σταματημό στο δεύτερο ημίχρονο που έβαλε τα τέσσερα γκολ και να μην είναι εύκολο να το ξανακάνει, αλλά μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή από αυτήν την πολύ μεγάλη ομάδα κάποια έκρηξη. Φυσικά και ο Ολυμπιακός αν βάλει πρώτος γκολ, αν βρεθεί σε τεράστια μέρα, μπορεί να κάνει την υπέρβαση, αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι απλό. Και χρειάζεται να συμβούν πολλά πράγματα. Ο κόσμος θα βοηθήσει, ο κόσμος του Ολυμπιακού πάντα βοηθά και κάνει δύσκολο το έργο των αντιπάλων, όμως μιλάμε και για ομάδες που έχουν παίκτες οι οποίοι σπάνια επηρεάζονται από τέτοιες συνθήκες».

«Τα δίνεις όλα και ό,τι βγει»

Εάν του ζητούσε κάποιος να δώσει μια συμβουλή στους παίκτες του Ολυμπιακού πριν από τον αγώνα με τη γερμανική υπερδύναμη, ο Μηνάς Χαντζίδης θα τους έλεγε «να προσπαθήσουν για το καλύτερο από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό, να είναι προσεκτικοί σε κάθε φάση και να παίξουν με όλες τις δυνάμεις τους και ό,τι βγει. Κάθε παιχνίδι είναι διαφορετικό, σίγουρα υπάρχει ένα μεγάλο φαβορί γι’ αυτά τα ματς, αλλά καμία ομάδα δεν είναι ποτέ χαμένη από χέρι».

Για τον φετινό Ολυμπιακό, ο παλιός χαφ της ομάδας με τις αστείρευτες δυνάμεις στον αγωνιστικό χώρο, δεν έχει πολύ μεγάλο δείγμα αγώνων που έχει παρακολουθήσει ώστε να κάνει μια λεπτομερή ανάλυση δυνατοτήτων και αδυναμιών. «Έχω δει κάποια χαϊλάιτς των παιχνιδιών στο πρωτάθλημα και στην Ευρώπη, ενώ είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω από την τηλεόραση ολόκληρο το ματς που έδωσε η ομάδα με τον Ερυθρό Αστέρα στο Βελιγράδι. Ήταν ένα δείγμα για το πόσο μπορεί να αλλάξει ένα παιχνίδι από λεπτομέρειες.

Ο Ολυμπιακός είχε προηγηθεί με ένα ωραίο γκολ, είχε τον έλεγχο, αλλά μετά την αποβολή του παίκτη του άλλαξαν όλα. Η έδρα έπαιξε ρόλο, οι Σέρβοι ισοφάρισαν με ένα γκολ που είχε και τύχη, χάθηκε στη συνέχεια μια μεγάλη ευκαιρία από τον Ολυμπιακό και στο τέλος μπήκαν άλλα δύο γκολ. Και αν είχε κι άλλο χρόνο το ματς, θα μπορούσε να δεχτεί κι άλλα ο Ολυμπιακός. Αλλάζουν τα δεδομένα μέσα σε κάθε παιχνίδι. Θα μπορούσαν τώρα να είναι διαφορετικά τα πράγματα εάν είχε έρθει η νίκη σε εκείνο το παιχνίδι. Αλλά, επαναλαμβάνω, κάθε ματς είναι διαφορετικό».

Ο Σεμέδο και οι… Έλληνες

Από τους παίκτες του φετινού Ολυμπιακού ο Μηνάς ξεχωρίζει τον Ρούμπεν Σεμέδο που είχε δει σε ολόκληρο ματς με τους Σέρβους, ενώ σίγουρα ξέρει ότι ο Ματιέ Βαλμπουενά είναι ο ποδοσφαιριστής που παίζει σημαντικό ρόλο στην επιθετική λειτουργία της ομάδας. «Υπάρχει, όμως, κάτι που δεν μου αρέσει και θέλω να το αναφέρω. Δεν γίνεται μια μεγάλη ελληνική ομάδα να έχει μόνον τρεις Έλληνες στη βασική ενδεκάδα. Είτε είναι ο Ολυμπιακός είτε άλλες. Οι Έλληνες ποδοσφαιριστές έχουν μεγάλες δυνατότητες, στη Γερμανία τους θεωρούν πολύ αξιόλογους και πιστεύω ότι θα πρέπει να παίρνουν περισσότερες ευκαιρίες».

Κάτι που επίσης δεν μπορεί να καταλάβει εύκολα είναι ότι στον Ολυμπιακό υπάρχει μεγάλη πίεση και πάθος για να πάρει η ομάδα το πρωτάθλημα ξανά, έχοντας δύο χρόνια απουσίας από τον τίτλο. Κι ότι είναι κάτι που αποτελεί βασικό στόχο για τη φετινή περίοδο. «Προφανώς και για τον Ολυμπιακό τα δύο χρόνια χωρίς πρωτάθλημα είναι κάτι δύσκολο, μόνο που εμείς είχαμε κάνει εννιά στη δική μας εποχή (γελάει…). Κάθε χρόνο ξεκινούσαμε και λέγαμε θα το πάρουμε, αλλά κάτι γινόταν πάντα και δεν ήταν ευθύνη των ποδοσφαιριστών».

Για εκείνη την εποχή, περισσότερος Μηνάς Χαντζίδης… προσεχώς, σε ένθετο που θα εκδοθεί από το «ΦΩΣ» για τη δύσκολη περίοδο της αποχής από τους τίτλους, μέχρι να έρθει η απόλυτη κυριαρχία της ομάδας που ακολούθησε. Και συζητήσεις από το παρελθόν με έναν άνθρωπο που δεν έμαθε ποτέ να μασάει τα λόγια του.

Όπως εκείνη η κουβέντα στη νύχτα του Κιέβου πριν από 25 χρόνια, τότε που -στο περιθώριο των εκδηλώσεων προς τιμήν του Όλεγκ Μπλαχίν- είχε κάνει τις τελικές συζητήσεις με τον Γιώργο Σαλονίκη και είχε ανανεώσει το συμβόλαιό του με τον Ολυμπιακό. Ένας εξαιρετικός παίκτης που αγαπήθηκε από το κοινό της ομάδας, παρότι δεν είχε καταφέρει να συνδέσει με τίτλους την περίοδο της «ερυθρόλευκης» καριέρας του. Αλλά είχε δώσει τα πάντα για να τα καταφέρει…