Το πιο δύσκολο για Μαρτίνς

Η προσπάθεια του Πορτογάλου να πείσει παίκτες και... εαυτόν ότι το πρωτάθλημα προέχει της Ευρώπης θέλει κόπο και τρόπο.

Το πιο δύσκολο για Μαρτίνς

Το βλέμμα του Πέδρο Μαρτίνς όταν έκανε την περίφημη δήλωση ότι θα προτιμούσε το πρωτάθλημα από την πρόκριση στους «16» του Champions League, ήταν το πιο σοβαρό και αποφασιστικό που είχε ο προπονητής του Ολυμπιακού. Ήθελε πραγματικά να πείσει άπαντες ότι η ομάδα θα έχει την ίδια προσοχή στα παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος με εκείνη που θα δείχνει απέναντι στα μεγάλα κλαμπ που θα αντιμετωπίσει στον όμιλο της ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Μαρτίνς: Προτιμώ το πρωτάθλημα από το Champions League

Δεν θα τυφλωθεί ο Ολυμπιακός από τη λάμψη των αστεριών, αυτό θέλησε να τονίσει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο ο Πορτογάλος. Γι΄αυτό είπε ότι έχει το μυαλό του, τις σημειώσεις του και τις αναλύσεις του μόνο στην αναμέτρηση με τον Βόλο. Και δεν έχει ασχοληθεί ούτε λεπτό επί του παρόντος με την Τότεναμ.

Τα εννοεί όλα αυτά ο Πέδρο Μαρτίνς. Ξέρει καλά ότι μόνον έτσι ο Ολυμπιακός θα έχει πιθανότητα να μην την «ξαναπατήσει» όπως συνέβη την τελευταία διετία. Να μην κάνει ο ίδιος λάθη ώστε να ξεπεράσει και όσα εξωαγωνιστικά και... εξυγιαντικά εμπόδια βρει και φέτος στο δρόμο του. Αλλά σίγουρα δεν είναι εύκολο. Καθόλου απλό. Ο ίδιος θα έχει την πρώτη ευκαιρία της καριέρας του να είναι παρών σε αυτή τη διοργάνωση. Η μισή ομάδα του το ίδιο. Είναι λογικό και ανθρώπινο, άκρως ποδοσφαιρικό, να περιμένει με ανυπομονησία ο καθένας την παρουσία του σε αυτά τα παιχνίδια με αντίπαλους όπως η Τότεναμ και η Μπάγερν. Και με στόχο διάκρισης και υπερβάσεων, για το κλαμπ και για τους ίδιους.

Προφανώς και έτσι θα είναι όταν έρχεται η ώρα αυτών των αγώνων. Αλλά ο Μαρτίνς ξέρει ότι δεν μπορεί να έχει απώλειες στο πρωτάθλημα. Ήττες όπως η περσινή στο Ηράκλειο που επηρέασε αφάνταστα την βαθμολογική πορεία της ομάδας μέχρι την οριστική απομάκρυνση από τον τίτλο τον περασμένο Φλεβάρη. Κανένα παιχνίδι στο πρωτάθλημα δεν είναι απλό. Και κάθε ματς, είτε προηγείται είτε ακολουθεί της γιορτής του Champions League έχει τη δική του δυσκολία, σοβαρότητα και σημασία.

Για να πετύχει να πείσει (εαυτόν και παίκτες), ο Μαρτίνς θα ψάξει κίνητρα σε κάθε ματς. Θα δώσει χρόνο σε όλους τους παίκτες του ρόστερ, υποχρεωτικά θα το «ανοίξει». Και γι΄αυτό περιμένει από τον κάθε παίκτη του να είναι σε απόλυτη ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή. Είτε είναι στη λίστα της Ευρώπης είτε όχι. Για παράδειγμα ο Τοροσίδης ή ο Αβραάμ μπορεί να αποδειχτούν πολύτιμοι σε ματς πρωταθλήματος παρότι είναι στη λίστα. Ο Σουντανί, ο Κούτρης, αλλά και ο Μπα επίσης, αν και δεν είναι στη λίστα, θα έχουν χρόνο στις εγχώριες διοργανώσεις.

Και τέλος είναι πολύ έξυπνο αυτό που κάνει ο κόουτς του Ολυμπιακού, καθώς σκεφτείτε το: Στην Ευρώπη, στο Champions League, είναι απολύτως βέβαιο ότι ο κάθε παίκτης που θα αγωνιστεί θα τα δώσει όλα για τον εαυτό του και για την ομάδα. Στο πρωτάθλημα είναι που πρέπει να μην υπάρξει χαλάρωση, υποτίμηση ή κάτι σχετικό που μπορεί να φέρει αρνητικά αποτελέσματα. Κι αυτό ο Μαρτίνς το διαχειρίζεται πολύ καλά θέτοντας τον ελληνικό τίτλο ως προτεραιότητα και κρατώντας στην «τσίτα» τους ποδοσφαιριστές του...