Premier League: Αδιανόητο μέγεθος για την Ελλάδα

Διαβάζω Financial Times γιατί είναι το βίτσιο μου τα οικονομικά. Προ μηνών είχα αναδημοσιεύσει ένα θέμα για το πώς κυριάρχησε το αγγλικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη. Πριν λίγες μέρες οι έγκυροι Financial Times δημοσίευσαν άλλο ένα θέμα που είναι εξειδικευμένο στα οικονομικά και... σου φεύγει το καφάσι!

Premier League: Αδιανόητο μέγεθος για την Ελλάδα

Αδιανόητα οικονομικά στοιχεία στις μεταγραφές της Πρέμιερ Λιγκ που στην Ελλάδα δεν θα δούμε ποτέ, εκτός αν βρούμε πετρέλαιο και φυσικό αέριο αλά Κατάρ! Σε αυτό το πρωτάθλημα βγαίνει η Τότεναμ Τσάμπιονς Λιγκ και δεν βγαίνει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ παρά τα υπέρογκα ποσά που δίνει. Με τα λεφτά που έδωσε για μεταγραφές φέτος η Τότεναμ αγοράζεις μεγάλη ελληνική ομάδα!

Εξωγήινο πρωτάθλημα

Σε αυτό το... εξωγήινο πρωτάθλημα βγαίνει η Τότεναμ Τσάμπιονς Λιγκ και δεν βγαίνει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που ξοδεύει πάρα πολλά.

Διαβάστε μερικά καινούργια στοιχεία και θα καταλάβετε πολλά, όταν μόνο μία ομάδα στην Αγγλία και μάλιστα αυτή που ανέβηκε στην πρώτη κατηγορία, σαν να λέμε ο... Βόλος, ξόδεψε για μεταγραφές όχι απλώς περισσότερα αλλά πολλαπλάσια από όλες τις ελληνικές ομάδες μαζί!

Και μάλιστα οι Financial Times που είναι ένα από τα πιο έγκυρα μέσα στα οικονομικά, βάζουν ως τίτλο στο θέμα: «Μεταγραφές στην Πρέμιερ Λιγκ: Η λογική σκέψη πίσω από τις μεγάλες δαπάνες». Εξηγούν αναλυτικά γιατί είναι λογικό οι ομάδες εκεί να ξοδεύουν υπέρογκα ποσά.

Δεν θα κάνω μετάφραση όλο το κείμενο, θα δώσω μόνο μερικά στοιχεία. Και θα μετατρέψω τις αγγλικές λίρες σε ευρώ προς βοήθειά σας. Το κείμενο γράφει τα ποσά σε λίρες.

Το συνολικό κόστος μεταγραφών από τις ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ αυτό το καλοκαίρι έφτασε το ποσό (κρατηθείτε) του 1,544 δισεκατομμυρίου ευρώ! Πάνω από 1,5 δις ευρώ. Για μεταγραφές. Σύμφωνα με τη συμβουλευτική στα οικονομικά εταιρία Deloitte.

Είναι το τέταρτο σερί καλοκαίρι που ξεπερνάνε οι μεταγραφές στην Πρέμιερ Λιγκ το 1 δις λίρες (σχεδόν 1 δις 100 εκ. ευρώ). Και πάνω από τις μισές ομάδες του πρωταθλήματος, πάνω από 10 έσπασαν το ρεκόρ για την πιο ακριβή μεταγραφή ενός παίκτη στην ιστορία τους!

Τα λόγια είναι φτωχά όταν μόνο η Άστον Βίλα που ανέβηκε φέτος στην Πρέμιερ Λιγκ, ξόδεψε για μεταγραφές αυτούς τους 3 μήνες του καλοκαιριού 135 εκ. ευρώ!

Εντάξει, με 135 εκ. ευρώ αγοράζεις τον Παναθηναϊκό μαζί με την ΑΕΚ, και σου μένουν και ρέστα. Με τα λεφτά που έδωσε για μεταγραφές η νεοφώτιστη.

Τα έσοδα των ομάδων στην Αγγλία κάθε χρόνο αυξάνονται, πέρσι έκαναν ρεκόρ όλων των εποχών από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, και δεν μιλάμε μόνο για Μεγάλη Βρετανία αλλά για το εξωτερικό, για όλο τον πλανήτη, όπου θέλουν να βλέπουν Πρέμιερ Λιγκ, εκεί είναι η μεγάλη ανάπτυξη στα έσοδα.

Ποιος να συγκριθεί μαζί τους...

Εδώ στην Ελλάδα δεν είχαμε μέχρι πριν λίγες μέρες καταλήξει ποιο κανάλι θα δείχνει δημοφιλείς ομάδες της χώρας μας και με τι λεφτά, αλλά στην Πρέμιερ Λιγκ ακόμα και τις τελευταίες ομάδες κάθε χρόνο τις πληρώνουν όλο και περισσότερο.

Οι αγγλικές ομάδες πέρα από το κόστος των μεταγραφών, αυξάνουν αλματωδώς και το κόστος των μισθών. Μην ξεχνάμε ότι έχουν και τον «ζουρλομανδύα» του Financial Fair Play για να μην ξοδεύουν αλόγιστα, η Τσέλσι λόγου χάρη τιμωρήθηκε τη σεζόν που πέρασε, φανταστείτε τι θα γινόταν άμα δεν υπήρχε το Financial Fair Play από τη FIFA.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει δαπάνες για μεταγραφές πάνω από 650 εκ. ευρώ τις τελευταίες 6 σεζόν, που σημαίνει ότι μέσο όρο ξοδεύει πάνω από 110 εκ. ευρώ κάθε χρόνο για μεταγραφές! Παρ' όλα αυτά η Γιουνάιτεντ δεν τα πάει καλά από τότε που έφυγε ο Άλεξ Φέργκιουσον.

Αντίθετα η Λίβερπουλ φέτος είχε κέρδος από το πάρε-δώσε στις μεταγραφές 33 εκ. ευρώ! Μιλάμε βέβαια για την κάτοχο του Τσάμπιονς Λιγκ και ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μόνο για δύο αμυντικούς αυτό το καλοκαίρι έδωσε 142 εκ. ευρώ! Πήρε τον Χάρι Μαγκουάιρ από τη Λέστερ με 88 εκ. ευρώ και τον Άαρον Βαν Μπισάκα από την Κρίσταλ Πάλας με 54 εκ. ευρώ, (έδωσε 142 εκ. ευρώ για να πάρει δύο αμυντικούς από μικρές ομάδες).

Τα ποσά είναι αδιανόητα, δεν θα τα δούμε ποτέ εδώ, εκτός και αν βρούμε τόσο φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην Ελλάδα, όσο έχει το Κατάρ, και δεν γίνει πόλεμος με τους Τούρκους.

Μέχρι και η «τσιγκούνα» Άρσεναλ

Μέχρι και η «τσιγκούνα» Άρσεναλ που ήταν «σφικτή» για πολλά χρόνια και δεν έδινε μεγάλα ποσά για μεταγραφές (με Βενγκέρ), έδωσε 170 εκ. ευρώ αυτό το καλοκαίρι! Και πήρε έξι παίκτες. 170 εκ. ευρώ για μεταγραφές μία ομάδα σε ένα καλοκαίρι. Με αυτό το ποσό αγοράζεις τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό.

Η Έβερτον, ποια η Έβερτον, σαν να λέμε ο παλιός καλός Εθνικός του Πειραιά, ξόδεψε αυτό το καλοκαίρι 120 εκ. ευρώ σε μεταγραφές!

Τόσα περίπου έδωσε και η Τότεναμ για να ενισχυθεί. Ενώ έφτασε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ. Και έχει φτιάξει και νέο γήπεδο.

Η ομάδα που έπεσε από την Πρέμιερ Λιγκ, η Φούλαμ, ξέρετε πόσα είχε ξοδέψει για μεταγραφές το προηγούμενο καλοκαίρι; Πάνω από 110 εκ. ευρώ! Αν δώσει μια ομάδα εδώ για μεταγραφές σε ένα καλοκαίρι 110 εκ. ευρώ, θα πάρει το πρωτάθλημα, το Κύπελλο, την ΕΠΟ, μικρές ομάδες με μαύρες σακούλες κ.λ.π.. Στην Πρέμιερ Λιγκ τα έδωσε για μεταγραφές η Φούλαμ, αλλά δεν έφτασαν και υποβιβάστηκε.

Αυτά δεν τα γράφει το κείμενο των F.T., εγώ τα ποσά παίρνω από εκεί και μετά τα αναλύω στα ελληνικά.

Μια χώρα διχασμένη για το Brexit

Και όλα αυτά σε μία χώρα που σπαράχτηκε από πολιτικό αδιέξοδο για μήνες, μία χώρα διχασμένη στους υπέρ Brexit και στους κατά Brexit, μία χώρα που ο χρόνος μετράει αντίστροφα για το Brexit και δεν έχει έρθει ακόμα σε συμφωνία με την Ε.Ε. για το τι Brexit θα είναι αυτό. Brexit αμοιβαίων παραχωρήσεων ή σκληρό αφού καμία πλευρά ως τώρα δεν υποχωρεί.

Μία χώρα που το νόμισμά της πέφτει και όλες οι εκτιμήσεις λένε ότι θα πέσει πολύ αν τελικά επέλθει σκληρό Brexit. Μία χώρα που έχει αποβιομηχανοποιηθεί, στηρίζεται μόνο στις υπηρεσίες, και η ιστορία της οικονομίας λέει ότι εκτός Ε.Ε. θα πρέπει να υποτιμήσει το νόμισμά της. Και όμως το αγγλικό ποδόσφαιρο έχει εκτοξευτεί.

Η ξεπεσμένη άλλοτε αυτοκρατορία στην οποία δεν έδυε ποτέ ο ήλιος, αλλά συρρικνώθηκε (και θα συνεχίσει να συρρικνώνεται), στο ποδόσφαιρο αναπτύσσεται και κυριαρχεί. Το ποδόσφαιρο είναι ό,τι καλύτερο έχει να εξάγει.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110