Μπρος Καρντόσο και πίσω... τι;

Το «στοίχημα» Καρντόσο δεν δείχνει να βγαίνει, οι οπαδοί «βράζουν» και η ΠΑΕ ΑΕΚ αυτή τη στιγμή είναι λίγο ως πολύ εγκλωβισμένη. Όμως, οι εναλλακτικές πλέον είναι λίγες και συγκεκριμένες.

Μπρος Καρντόσο και πίσω... τι;

Τρικυμία εν κρανίω. Αυτή είναι η φράση που περιγράφει ακριβέστατα το κλίμα που επικρατεί στις τάξεις των φίλων της ΑΕΚ, αφότου είδαν τις εμφανίσεις της αγαπημένης τους ομάδας αρχικά με την Κραϊόβα και ακολούθως με την Τραμπζονσπόρ.

Αν αφουγκραστείς τις αντιδράσεις των «κιτρινόμαυρων» οπαδών σε διαδίκτυο και όχι μόνο, το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο: Η συντριπτική πλειοψηφία τους επιθυμεί την άμεση απομάκρυνση του Μιγκέλ Καρντόσο από τον πάγκο, καθώς τον θεωρούν ως τον βασικό υπεύθυνο για την αποκρουστική εικόνα της ομάδας κόντρα στην Τράμπζον και φυσικά για το γεγονός ότι το όνειρο της Ευρώπης κατά πάσα πιθανότητα θα μείνει όνειρο από τον Αύγουστο κιόλας.

Οκ, αλλά μετά... τι;

Το ιδανικό θα ήταν η έλευση ενός καταξιωμένου κι έμπειρου προπονητή από το εξωτερικό. Αλλά στα λόγια όλα είναι εύκολα. Που να τον βρεις τέτοιο καιρό και τι να προλάβει να αλλάξει; Και πόσο καιρό θα χρειαστεί μέχρι να «στρώσει» την ομάδα κι αυτή να αρχίσει να παίζει στοιχειωδώς ελκυστικό ποδόσφαιρο, παίρνοντας παράλληλα και τα αποτελέσματα που χρειάζεται προκειμένου να μη μείνει νωρίς-νωρίς ΚΑΙ εκτός διεκδίκησης του πρωταθλήματος;

Εκτός κι αν γίνει κάποιο «θαύμα» και η ΑΕΚ αλλάξει άμεσα εικόνα, η επιλογή του Καρντόσο για τον «κιτρινόμαυρο» πάγκο αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος ατυχής. Κι αυτή την επιλογή τη χρεώνεται νομοτελειακά η διοίκηση Μελισσανίδη αλλά και ο τεχνικός διευθυντής Νίκος Λυμπερόπουλος, καθώς αμφότεροι όφειλαν να γνωρίζουν που ακριβώς ποντάρουν, φέρνοντας έναν τεχνικό με highlight καριέρας μια συμπαθητική σεζόν στο μέτριας δυναμικότητας πορτογαλικό πρωτάθλημα με τη Ρίο Άβε.

Διότι όπως και να το κάνουμε, οι απαιτήσεις στην ΑΕΚ είναι εντελώς διαφορετικές και σαφέστατα μεγαλύτερες. Έξοδος στην Ευρώπη, τέσσερα ευρωπαϊκά ματς το καλοκαίρι και 5η θέση στο πρωτάθλημα ισούνται με ονειρική σεζόν για τη Ρίο Άβε. Για την ΑΕΚ ένας τέτοιος απολογισμός ισούται με… εφιάλτη.

Ό,τι έγινε, όμως, έγινε. Ο χρόνος κυλάει προς μία κατεύθυνση, ο Μιγκέλ Καρντόσο είναι επί του παρόντος ο προπονητής της ΑΕΚ και οι διοικούντες μπορούν να αλλάξουν μόνο το τι θα γίνει στο μέλλον. Σε ό,τι έχει να κάνει με το άμεσο μέλλον, δηλαδή το ματς με την Ξάνθη, αυτό που αποφασίστηκε είναι πως ο Πορτογάλος θα βρίσκεται κανονικά στον πάγκο και θα οδηγήσει την ομάδα στο συγκεκριμένο παιχνίδι και πιθανότατα και στον επαναληπτικό με την Τραμπζονσπόρ. Εκτός, πια, κι αν έρθει κάποιο νέο στραπάτσο κόντρα στους Θρακιώτες.

Οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο είναι μικρές, οπότε θα συνεχίσουμε τη σκέψη μας υποθέτοντας πως εύκολα ή δύσκολα η «Ένωση» θα πάρει το αποτέλεσμα που θέλει απέναντι στην Ξάνθη. Διότι αν δεν το πάρει, κακά τα ψέματα, ο Καρντόσο θα αποτελέσει άμεσα παρελθόν. Εφόσον, όμως, το πάρει, το θέμα για τη διοίκηση παραμένει: Τι θα κάνει στη συνέχεια;

Η ΠΑΕ αυτή τη στιγμή είναι λίγο ως πολύ εγκλωβισμένη. Το «στοίχημα» Καρντόσο δεν δείχνει να βγαίνει, όμως οι εναλλακτικές είναι λίγες και συγκεκριμένες, δεδομένου ότι τα πρωταθλήματα έχουν ξεκινήσει, οι μεταγραφικές επιλογές έχουν λιγοστέψει και η ομάδα έχει ήδη «χτιστεί» σε σημαντικό βαθμό από τον Πορτογάλο.

Μπορεί να πάει σε μια εγχώρια λύση (τύπου Δέλλα, το όνομα του οποίου έχει ήδη ακουστεί, έστω και… ψιθυριστά) με στόχο το «ηλεκτροσόκ» και τα άμεσα αποτελέσματα, ώστε τουλάχιστον να μη χαθεί νωρίς ο στόχος του πρωταθλήματος.

Μπορεί να πάει σε μια άλλη λύση από το εξωτερικό, όμως θα πρόκειται ουσιαστικά ξανά για στοίχημα, απλά με διαφορετικό πρόσωπο. Και φυσικά μια τέτοια επιλογή δύσκολα θα αφορά τεχνικό από το λεγόμενο «πάνω ράφι».

Μπορεί να χτυπήσει ξανά την πόρτα του «καμικάζι» Μανόλο Χιμένεθ, αλλά πόσες φορές ο Ισπανός θα πει «ναι» και θα τρέξει για την ΑΕΚ...; Ιδίως αν συνεκτιμηθεί το γεγονός ότι η ΠΑΕ θα μπορούσε κάλλιστα να τον είχε κρατήσει, αλλά δεν το έκανε.

Μπορεί, τέλος, να κρατήσει τον Καρντόσο και να του δώσει ένα μικρό έξτρα χρονικό περιθώριο, προκειμένου να επιχειρήσει να αλλάξει άρδην την εικόνα της ομάδας. Βέβαια για να έχει πιθανότητες επιτυχίας το συγκεκριμένο σενάριο, θα πρέπει και ο ίδιος ο Πορτογάλος να απεγκλωβιστεί από το «καλούπι» που έχει στο μυαλό του, να δει το υλικό που έχει στα χέρια του και να προσαρμοστεί αναλόγως, σύμφωνα με τις συνθήκες και τις απαιτήσεις.

Ποιο από αυτά τα σενάρια θα υλοποιηθεί; Κοντός ψαλμός…