Ο πωρωτικός κύριος Σεμέδο!

Ο Ρούμπεν Σεμέδο είναι αυτό που έλειπε τα τελευταία 7-8 χρόνια από το ρόστερ του Ολυμπιακού: Ένας ποιοτικός ξένος παίκτης-ηγέτης για το κέντρο της άμυνας. Γράφει ο Γιώργος Ξανθόπουλος.

Ο πωρωτικός κύριος Σεμέδο!

Όταν πρωτοακούστηκε το όνομα του Ρούμπεν Σεμέδο στα μεταγραφικά του Ολυμπιακού, ένα γρήγορο τσεκάρισμα τόσο στα νούμερα του ποδοσφαιριστή όσο και στα διαδικτυακά βίντεο με τα στιγμιότυπά του, ήταν αρκετά για να καταλάβουμε ότι επρόκειτο για κάτι ιδιαίτερο. Όταν πια λίγο αργότερα υπέγραψε στην ομάδα του μεγάλου Λιμανιού, υποδεχθήκαμε την είδηση με συγκρατημένο ενθουσιασμό.

Μέχρι σήμερα, ο Σεμέδο έχει ήδη καταγράψει τέσσερα επίσημα ματς με τη φανέλα του Ολυμπιακού -και μάλιστα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε πολύ κρίσιμα παιχνίδια- και πλέον δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να είμαστε… συγκρατημένοι. Ο θηριώδης Πορτογάλος φρόντισε να επιβεβαιώσει μέχρι… κεραίας την άποψη που είχαμε σχηματίσει γι’ αυτόν πριν καν φορέσει τα ερυθρόλευκα: Ότι πρόκειται για κεντρικό αμυντικό κλάσης.

Ο 25χρονος στόπερ ήταν εκ των κορυφαίων και στους τέσσερις αγώνες κόντρα σε Βικτόρια Πλζεν και Μπασάκσεχιρ, βάζοντας μάλιστα και το… κερασάκι στην τούρτα με ένα παλικαρίσιο γκολ. Το πρώτο στον επαναληπτικό με τους Τούρκους στο «Καραϊσκάκη», στο οποίο πήρε… παραμάζωμα τον (ισοϋψή του) Μιγκέλ Βιέιρα, ο οποίος εις μάτην προσπαθούσε για αρκετά δευτερόλεπτα να τον ανακόψει με… χέρια και με πόδια.

Ο Ολυμπιακός, λοιπόν, βρήκε στο πρόσωπο του Σεμέδο όχι απλά έναν ποιοτικό κεντρικό μπακ, αλλά έναν στόπερ-ηγέτη, ο οποίος θα μπει μπροστά στην αμυντική γραμμή, θα «καθαρίσει» φάσεις και -ίσως το κυριότερο- θα διαποτίσει με φόβο τους αντιπάλους. Και τα πετυχαίνει όλα αυτά τόσο με τις ποδοσφαιρικές του ικανότητες, όσο και με το επιβλητικό παρουσιαστικό του.

Ο Σεμέδο είναι αυτό που έλειπε τα τελευταία 7-8 χρόνια από το ρόστερ του Ολυμπιακού: Ένας ποιοτικός ξένος παίκτης-ηγέτης για το κέντρο της άμυνας. Διότι μετά τη φυγή του μεγάλου Όλοφ Μέλμπεργκ στο τέλος της σεζόν 2011-2012, όσο και να ψάξουμε δεν θα βρούμε στόπερ εκτός Ελλάδας που να πλησιάζει έστω σε ποιότητα και ηγετικές ικανότητες τον θρυλικό Σουηδό.

Και λέμε εκτός Ελλάδας γιατί ακόμα και μετά την αποχώρηση του Μέλμπεργκ ο Ολυμπιακός είχε καλούς γηγενείς κεντρικούς μπακ για μερικά ακόμη χρόνια. Αβραάμ Παπαδόπουλος στα καλύτερά του, Δημήτρης Σιόβας και Κώστας Μανωλάς. Όλοι αυτοί, όμως, κάποια στιγμή αποχαιρέτισαν και ακολούθησαν παίκτες όπως οι Καρλ Μετζανί, Μανουέλ Ντα Κόστα και Ροντερίκ Μιράντα

Πολύ λίγοι από τους μπακ που έπιασαν Λιμάνι έκτοτε είχαν την ποιότητα που απαιτείται στον Ολυμπιακό. Κάποιες καλές περιπτώσεις ήταν οι Πάμπλο Κοντρέρας (περιμέναμε πολλά, προσέφερε ελάχιστα), Ιβάν Μαρκάνο (παρεξηγημένος, καλός μπακ αλλά δεν στέριωσε) και Αλμπέρτο Μποτία. Ένας δυνατός και φιλότιμος στόπερ, αλλά μέχρι εκεί.

Κατά την ταπεινή μας άποψη, κανείς εκ των προαναφερθέντων ξένων στόπερ στη μετά-Μέλμπεργκ εποχή δεν μπορεί να συγκριθεί με τον Ρούμπεν Σεμέδο. Ίσως είναι νωρίς, ναι, όμως τα μέχρι στιγμής δείγματα του «βράχου» από την Πορτογαλία είναι άκρως ενθαρρυντικά.

Το σίγουρο είναι ότι ο Σεμέδο καταφέρνει κάτι που συνήθως πετυχαίνουν παίκτες που αγωνίζονται από τη μέση και μπροστά, χάρη στις εντυπωσιακές τους ενέργειες και τα γκολ που σημειώνουν: Να πωρώνει τους φιλάθλους! Το βλέπεις στις αντιδράσεις των φίλων του Ολυμπιακού τόσο εντός γηπέδου όσο και διαδικτυακά. Τον γουστάρουν τον Πορτογάλο, τους έχει κερδίσει. Και δικαίως, λέμε εμείς!