Όλη η αλήθεια για τη ρήξη χιαστού

Ο Γιώργος Καραχάλιος εξηγεί τη σοβαρότητα του τραυματισμού και το ποσοστό στο οποίο επανέρχεται ένας αθλητής

Όλη η αλήθεια για τη ρήξη χιαστού

Πολλά ακούγονται και λέγονται από το βράδυ της Πέμπτης, όταν και έγινε γνωστό πως ο Κώστας Φορτούνης υπέστη ρήξη πρόσθιου χιαστού. Πολλές είναι οι απόψεις για το πότε θα επιστρέψει ο παίκτης και για το τι είναι ο συγκεκριμένος τραυματισμός, αλλά και το πώς θα επανέλθει ο αθλητής. Ο κόσμος αγωνιά για τον καλύτερο παίκτη της ομάδας και το προτιμότερο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να μιλούν οι ειδικοί, αυτοί που ξέρουν το αντικείμενο. Το «ΦΩΣ» επικοινώνησε με τον διακεκριμένο χειρουργό ορθοπαιδικό και ειδικό αθλητίατρο, τον Γιώργο Καραχάλιο, ο οποίος μας έλυσε όλες τις απορίες. Αρχικά μας εξήγησε τι είναι η ρήξη χιαστού, λέγοντας:

«Ο χιαστός είναι ένας σύνδεσμος που σταθεροποιεί το γόνατο και το προστατεύει και στη διάρκεια του χρόνου. Το πρώτο του πρόβλημα είναι ότι έχει αστάθεια στο γόνατο, δεν το νιώθει σταθερό το γόνατό του. Η αντιμετώπιση είναι χειρουργική, είτε πρόκειται για αθλητή είτε όχι. Αν μιλάμε για πιο μεγάλες ηλικίες χωρίς αθλητικές δραστηριότητες, εκεί κάποιος μπορεί να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα αποκατάστασης. Ο πρόσθιος χιαστός είναι ένας σύνδεσμος, ένα κορδόνι που υπάρχει μέσα στο γόνατο και αυτό σταθεροποιεί το γόνατο. Μαζί με τη ρήξη του χιαστού μπορεί να συμβούν κι άλλες βλάβες, όπως η ρήξη του μηνίσκου ή να έχει τραυματιστεί ο χόνδρος. Υπάρχει το ενδεχόμενο να έχουν τραυματιστεί και κάποιοι άλλοι σύνδεσμοι» μας είπε χαρακτηριστικά.

Πώς γίνεται ένας τέτοιος τραυματισμός; «Στην πλειονότητα των περιπτώσεων ο τραυματισμός γίνεται χωρίς την παρέμβαση άλλου αθλητή. Μπορεί να γίνει είτε από κακή προσγείωση έπειτα από κάποιο άλμα είτε από κάποια στροφική κίνηση του γόνατος, αυτό που λένε πολλοί και περιγράφουν ότι κόλλησε το γόνατο. Με την παρέμβαση άλλου αθλητή δεν είναι πολύ συχνό. Συμβαίνει από κακή προσγείωση, απότομη αλλαγή κατεύθυνσης ή να στρίψεις πάνω στο γόνατό σου» ήταν τα λόγια του, ενώ για το τι παίζει ρόλο για να συμβεί τόνισε:

«Σε όλα μπαίνει πολλή επιστήμη και υπάρχουν προγράμματα πρόληψης που μπορούν να περιορίσουν τη ρήξη χιαστού στο 50%. Πάντοτε παίζει ρόλο η κακιά στιγμή και παίζει ρόλο και η κόπωση. Οι ασταμάτητες δραστηριότητες έχουν ως αποτέλεσμα να μη λειτουργούν σωστά τα αντανακλαστικά. Στους υψηλού επιπέδου αθλητές υπάρχει ολόκληρη επιστήμη με ειδικές ασκήσεις πρόληψης. Μπορεί να συμβεί στον οποιοδήποτε, οποτεδήποτε. Οι ομάδες ακολουθούν την πρόληψη, αλλά παρ’ όλα αυτά συμβαίνει. Η κόπωση παίζει μεγάλο ρόλο. Δεν είναι μόνο το νιώθω κουρασμένος, είναι και το πώς μπορεί να συμπεριφερθεί ο μυς».

Ο χρόνος επιστροφής

Η απάντηση για τον χρόνο επιστροφής είναι ξεκάθαρη: «Τουλάχιστον έξι μήνες είναι ο χρόνος αποκατάστασης. Μετά τους έξι μήνες μπαίνει ο αθλητής σε κάποιες επαφές. Η επάνοδος σε λιγότερο από έξι μήνες συνοδεύεται από σοβαρό κίνδυνο επανατραυματισμού. Ο χρόνος επανόδου μπορεί να είναι και οκτώ και εννιά μήνες. Μετά τους έξι μήνες το συζητάμε. Για να παίξει κανονικό παιχνίδι ο αθλητής είναι πάνω από τους έξι μήνες και φυσικά περνάς κάποια τεστ, τα οποία, αν περάσει ο αθλητής, του ανάβεις το πράσινο φως για να παίξει» είπε και συνέχισε για να καταλάβουμε τι συμβαίνει στην αποθεραπεία: «Βάζουμε ιστούς από άλλο σημείο στο πόδι και αυτά λειτουργούν ως σύνδεσμοι και πρέπει να κολλήσουν. Πρέπει να επαναγγειωθούν, πρέπει να αρχίσουν να αποκτούν μηχανικές και λειτουργικές ιδιότητες παρόμοιες με τον χιαστό. Αυτό είναι μία ολόκληρη διαδικασία που λέγεται συνδεσμοποίηση. Σε όλη αυτήν τη διαδικασία πρέπει να προσέχει διάφορα πράγματα. Πάντοτε σε όλα αυτά υπάρχουν αποκλίσεις από αθλητή σε αθλητή και από ιατρικό τιμ σε ιατρικό τιμ, γιατί άλλοι είναι πιο συντηρητικοί και άλλοι πιο επιθετικοί. Είναι ανάλογα πώς θα συμπεριφερθεί και πώς θα αντιδράσει το σώμα. Υπάρχουν κάποια πράγματα στη διάρκεια της αποκατάστασης που πρέπει να τα λύσουν ο ιατρός και ο αθλητής». Ένα μεγάλο θέμα είναι η κατάσταση στην οποία επανέρχεται ο αθλητής και ο Γιώργος Καραχάλιος τόνισε: «Ο αθλητής υψηλού επιπέδου επανέρχεται σε ένα ποσοστό 85%, οι ερασιτέχνες είναι στο 60%. Η διαφορά έχει να κάνει με την ποιότητα της αποκατάστασης και από τη θέληση του αθλητή. Περίπου ένα 85% είναι που επανέρχεται και αυτό μετράται σε αγώνες ανά σεζόν».