Παναθηναϊκός: Πέπλο μιζέριας

Αλήθεια, ποιος είναι ο στόχος του Παναθηναϊκού για την επόμενη αγωνιστική σεζόν; Γράφει ο Ανδρέας Χανιάς. 

Παναθηναϊκός: Πέπλο μιζέριας

Η μεταγραφική περίοδος έχει ξεκινήσει και λίγο έως πολύ όλες οι όλες οι ομάδες έχουν κάνει τις κινήσεις τους. Εκεί όπου παρατηρείται απόλυτη στασιμότητα -τουλάχιστον για την ώρα- είναι στον Παναθηναϊκό.

Οι αγωνιστικές υποχρεώσεις έχουν τελειώσει εδώ και αρκετές εβδομάδες, αλλά ακόμα δεν έχει γίνει ούτε μία κίνηση για τη συγκρότηση του ρόστερ. Ο Νίκος Νταμπίζας με τον Γιώργο Δώνη έχουν αναλάβει να δημιουργήσουν τη νέα ομάδα, αλλά τα οικονομικά προβλήματα και οι περιορισμοί που υπάρχουν καθιστούν πολύ δύσκολη την προσπάθειά τους.

Στη διαδικασία των μεταγραφών εκείνο που μετρά κυρίως είναι τα χρήματα. Να ξέρει δηλαδή ο τεχνικός διευθυντής και ο προπονητής μέχρι ποιο ποσόν είναι διατεθειμένη η διοίκηση να διαθέσει για να συγκροτηθεί η ομάδα. Μόνο που για ακόμα μια φορά ο προϋπολογισμός της ΠΑΕ Παναθηναϊκός είναι… μνημονιακός!

Συγκεκριμένα, το μπάτζετ που είναι διαθέσιμο φτάνει το πολύ μέχρι τα 4 εκατ. ευρώ και για να μπορέσει η ομάδα να προχωρήσει χωρίς προβλήματα αφερεγγυότητας θα πρέπει να γίνουν κινήσεις… χαμηλού κόστους!

Σύμφωνα με το πλάνο που υπάρχει, οι παίκτες που θα αποκτηθούν δεν πρέπει να κοστίζουν πάνω από 150-200 χιλιάδες ευρώ. Πέρσι υπήρχε το μεγάλο πρόβλημα -και συνάμα δικαιολογία- πως η ΠΑΕ ήταν τιμωρημένη με απαγόρευση μεταγραφών λόγω της μη αδειοδότησής της. Φέτος όμως δεν υπάρχει κανείς περιορισμός και απλά η διοίκηση δεν θέλει να βάλει περισσότερα χρήματα, αδιαφορώντας για το όνομα και τους στόχους του συλλόγου.

Αλήθεια, ποιος είναι ο στόχος του Παναθηναϊκού στη νέα αγωνιστική σεζόν; Είναι ένα καλό ερώτημα, το οποίο αποφεύγουν να απαντήσουν στο «τριφύλλι», διότι δεν είναι ούτε το πρωτάθλημα ούτε φυσικά η έξοδος στην Ευρώπη. Μόνο το Κύπελλο, και αυτό υπό προϋποθέσεις.

Με τα υπάρχοντα δεδομένα οι «πράσινοι» δεν μπορούν ούτε να… κοιτάξουν στα μάτια τούς Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, αλλά ούτε και να κοντράρουν τους Ατρόμητο και Άρη, οι οποίοι δείχνουν πως έχουν τη δύναμη και τη θέληση να δημιουργήσουν σούπερ ανταγωνιστικές ομάδες.

Σύλλογοι όπως ο Παναθηναϊκός όμως δεν μπορούν να αντέξουν αυτήν την απαξίωση και την υποβάθμιση. Οι φίλαθλοι της ομάδας απογοητεύονται κάθε μέρα και περισσότερο βλέποντας τη διοίκηση της ΠΑΕ να πηγαίνει από Δευτέρα σε Παρασκευή τις υποσχέσεις της για την εξόφληση των περσινών οφειλών, να κάνει πρόταση σε ομάδα για παίκτη λέγοντας πως θα της καταβάλει χρήματα εφόσον βγει στην Ευρώπη, να μην μπορεί να ολοκληρώσει τις ανανεώσεις των «πιτσιρικάδων» Μπουζούκη και Χατζηγιοβάνη, να μην μπορεί να αποδεσμεύσει τον Μουνιέ επειδή του χρωστά λεφτά.

Την ίδια στιγμή δεν φαίνεται κανείς στον ορίζοντα ικανός να αναλάβει την «καυτή πατάτα» και να πάρει στα χέρια του την ΠΑΕ.

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, στον οποίο οι πάντες προστρέχουν, έχει ξεκαθαρίσει πως του είναι αδύνατο να αναλάβει μόνος του ένα τέτοιο βάρος και χρειάζεται συμπαίκτες. Έτσι όλοι περιμένουν να εμφανιστεί κάποιος που θα βάλει το κεφάλι του στη… λαιμητόμο και θα τολμήσει να πάρει στα χέρια του το τιμόνι της ΠΑΕ.

Όλη αυτή η κατάσταση έχει αποτέλεσμα να απλώνεται αργά, αλλά σταθερά ένα πέπλο μιζέριας, απαξίωσης και αδιαφορίας πάνω από το ποδοσφαιρικό τμήμα και ίσως αυτό να είναι το μεγαλύτερο από τα προβλήματα που απειλούν τον σύλλογο…