Πέτρος Ξανθόπουλος στο «ΦΩΣ»: «Ο Λεμονής ιδανικός για τεχνικός διευθυντής στον Ολυμπιακό»

Ο -τότε κολλητός του Τάκη Λεμονή- Πέτρος Ξανθόπουλος μιλάει στο «ΦΩΣ» και τον χαρακτηρίζει ιστορική μορφή για τον σύλλογο!

Πέτρος Ξανθόπουλος στο «ΦΩΣ»: «Ο Λεμονής ιδανικός για τεχνικός διευθυντής στον Ολυμπιακό»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Όπως έχουμε δει στις συνεντεύξεις, υπήρχαν τρεις βασικές παρέες παικτών στη μεγάλη ομάδα του Νταϊφά που πήρε τα 4 σερί ύστερα από τα δύσκολα χρόνια μετά τη φυγή του Γουλανδρή. Ο Λεμονής με τον Ξανθόπουλο ήταν κολλητοί και άνηκαν στη μία από τις τρεις παρέες μαζί με κάποιους άλλους παίκτες. Ξέρει πολλά για τον Λεμονή ο Πέτρος Ξανθόπουλος. Πρέπει να σημειωθεί ότι ως τότε 4 σερί πρωταθλήματα δεν έπαιρνε κανένας! Μόνο ο Ολυμπιακός το είχε κάνει αλλά πολλά χρόνια πριν, στη δεκαετία του '50 με τα έξι.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 18/6/2019

Λεμονής στο «ΦΩΣ»: «Το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα δεν ξεκίνησε το 1996»

Με ποιους έκανες παρέα τότε;

Με τον Τάκη και τον Κοκολάκη.

Σαν ποιηματάκι ακούγεται.

Μαζί ήρθαμε στον Ολυμπιακό, ήταν μια συγκλονιστική μέρα για τη ζωή μας. Το θυμάμαι σαν τώρα. Τελευταίο βράδυ των μεταγραφών, 11.50 πριν τα μεσάνυχτα υπέγραψα εγώ στο γραφείο του Θεοδωρακάκη και μπαίνοντας εγώ μέσα, έβγαινε ο Λεμονής! Σε λίγα λεπτά θα έληγε η διορία για να υπογράψουμε.

Είχε τρελαθεί ο κυρ Λεωνίδας να κάνει ρελάνς για τη φυγή του Δεληκάρη και χτυπούσε στο τέλος ότι κινιόταν, μου τα έχει πει.

Δέσαμε λοιπόν από τότε. Ξέρεις τι είναι λίγα λεπτά πριν λήξουν οι μεταγραφές, να έρχεσαι πιτσιρικάς να υπογράψεις στον Ολυμπιακό και μπαίνοντας εγώ να βγαίνει ο Τάκης που μόλις κι εκείνος είχε υπογράψει; Πιτσιρικάδες και οι δύο, είχαμε έρθει από ερασιτεχνικές ομάδες στον Ολυμπιακό και παίξαμε κι οι δύο!

Τον ήξερες πριν;

Όχι. Εκείνος ήταν από τον Κολωνό, εγώ ήμουν από τη Χαλκηδόνα στη Νίκαια.

Ίδια ακριβώς ηλικία;

Ο Τάκης είναι γεννημένος το 1960, εγώ είμαι το 1959. Κοινά ενδιαφέροντα, κοινά όνειρα, κοινές αγωνίες, κοινοί στόχοι. Ταίριαξαν τα χνώτα μας. Εξαιρετικό άτομο ο Λεμονής να ξέρεις, κάναμε και οικογενειακή παρέα.

Πες μου μια πλάκα αξέχαστη που έχετε κάνει.

Εγώ δεν ήμουν πολύ της πλάκας, ούτε ο Τάκης. Ήμασταν σοβαροί για την ηλικία μας. Όχι σαν τον Βαμβακούλα που πείραζε όλο τον κόσμο.

Θυμάσαι τον Λεμονή Ολυμπιακό από τότε;

Ήταν πολύ Ολυμπιακός. Θυμάμαι σκηνικά που μου έλεγε με τον πατέρα του.

Η καλύτερή του θέση ποια ήταν πιστεύεις;

Παντού μπορούσε να παίζει. Και στις δύο πτέρυγες και πίσω από το σέντερ φορ.

Τα ατού του;

Είχε καταπληκτική μεταβίβαση της μπάλας κάθετη. Ήταν και διεισδυτικός. Και σέντρα πολύ καλή είχε. Στο ιστορικό ματς με τον Άγιαξ που περάσαμε με 2-0 έδωσε δύο ασίστ στον Αναστόπουλο «πάρ' το βάλ' το».

Σας έβαλε από την αρχή ο Τόζα Βεσελίνοβιτς;

Ναι, μας πίστεψε. Και παίξαμε σχεδόν μία δεκαετία ο καθένας στον Ολυμπιακό.

Μου είπε πολύ καλά λόγια για τον Τόζα ο Λεμονής.

Προσωπικότητα, πολύ καλή προπόνηση, και βοηθούσε τα νέα παιδιά. Έπαιρνε ρίσκα. Ήμασταν τυχεροί που τον βρήκαμε στον Ολυμπιακό στα πρώτα μας βήματα! Δημιούργησε τον κορμό του Ολυμπιακού που τα επόμενα χρόνια πήρε τους τίτλους. Στήριξε νέα παιδιά, όπως εμένα, τον Λεμονή, τον Κοκολάκη, τον Περσία, τον Μίχο, τον Βαμβακούλα που αυτός τον πήρε από φορ και τον έβαλε αριστερό μπακ και τον βοήθησε έτσι να κάνει μεγάλη καριέρα.

Πες μου το πιο μεγάλο ματς του Λεμονή που θυμάσαι.

Δεν μπορώ να διαλέξω μεταξύ της πρόκρισης επί του Άγιαξ και του Κυπέλλου που πήραμε στον τελικό με τον ΠΑΟΚ. Τρομερό ματς είχε κάνει και στον τελικό. Κοίτα, κάποια στιγμή η ιστορία θα αποτιμήσει τον Τάκη όπως του αξίζει. Αποτελεί μορφή για τον Ολυμπιακό. Ποιος άλλος έχει πάρει τόσα πρωταθλήματα ως παίκτης και ως προπονητής μετά του Ολυμπιακού.

Θα ήθελες να τον δεις κάποτε και τεχνικό διευθυντή;

Όταν τελειώσει ως προπονητής, θα μπορούσε να το κάνει εύκολα. Ποιος άλλος Έλληνας στον Ολυμπιακό μπορεί να το κάνει καλύτερα.