Ο μεγαλύτερος συλλέκτης εμφανίσεων είναι «άρρωστος» με τον Αναστόπουλο

Ο Νίκος Αναστόπουλος ξέρει τι είναι για τον Ολυμπιακό... Πολύ περισσότερο γνωρίζει τι σημαίνει για τους φιλάθλους του Ολυμπιακού.

Ο μεγαλύτερος συλλέκτης εμφανίσεων είναι «άρρωστος» με τον Αναστόπουλο

Αντί, λοιπόν, να προσθέσουμε ακόμα μια ποδοσφαιρική "αγιογραφία" στους χρυσούς τόμους και τους δεσμούς αίματος που συνδέουν τις δύο πλευρές, επιλέξαμε μια εναλλακτική προσέγγιση με ξεκάθαρο στόχο να ταξιδέψουν οι παλιοί στο ένδοξο παρελθόν του Ολυμπιακού και να μάθουν οι νέοι το μέγεθος του Νίκου Αναστόπουλου.

Απολαυστικός Αναστόπουλος στο ΦΩΣ: «Ετσι με είχε προσεγγίσει ο Βαρδινογιάννης»

Με αφορμή το ένθετο-αφιέρωμα στον "μουστάκια", το "ΦΩΣ" εντόπισε τον άνθρωπο που έχει περισσότερες φανέλες του Αναστόπουλου από τον ίδιο τον θρυλικό "μουστάκια"! Ο Θεόφιλος Αδαμάκης, ο οποίος ζει και εργάζεται στην Κρήτη, είναι "άρρωστος" με τον Ολυμπιακό και τον Αναστόπουλο! Πρόκειται για τον μεγαλύτερο συλλέκτη εμφανίσεων στην Ελλάδα (περισσότερες από 1.000), ο οποίος ανοίγει το προσωπικό του "μουσείο" για τους αναγνώστες του ΦΩΤΟΣ. Βουαλά…

Ενα από τα καλύτερα "εννιάρια"!

Οπως μας λέει ο ίδιος "είμαι ο μεγαλύτερος Έλληνας συλλέκτης εμφανίσεων του Ολυμπιακού και Εθνικής Ελλάδος, που αγωνίζομαι χρόνια για να σώσω από πατάρια και υπόγεια την ιστορία του Θρύλου και της Εθνικής". Για τον Νίκο Αναστόπουλο έχει μια ιδιαίτερη αδυναμία, που φτάνει στα όρια της τρέλας: "Είναι μεγάλο κεφάλαιο για τον Ολυμπιακό. Εχω περισσότερες από 70 φανέλες του Αναστόπουλου. Και όχι μόνο του ίδιου, αλλά και κάποιες αντιπάλων του, τις οποίες αντάλλαξε ο ίδιος μετά από αγώνες με τον Ολυμπιακό ή την Εθνική ομάδα! Τι να πρωτοπούμε ρε φίλε για τον Νικόλα. Ενας από τα τρία καλύτερα εννιάρια που αγωνίστηκαν στον Ολυμπιακό, μαζί με τους Σιδέρη και Υφαντή. Aγάπησε τόσο την ομάδα. Δεν την πρόδωσε ποτέ. Ποτέ δεν είπε κακή κουβέντα εναντίον του Ολυμπιακού. Αλλά και ο κόσμος τον αγάπησε και τον αγαπάει ακόμα!".

Το χάλκινο παπούτσι, που θα μπορούσε να είναι ασημένιο

Πέρα από τις δεκάδες φανέλες, που έχει στην κατοχή του, ο Νίκος Αναστόπουλος τού έχει χαρίσει και το χάλκινο παπούτσι που κατέκτησε το 1983, χρονιά που είχε αναδειχθεί τρίτος σκόρερ στην Ευρώπη με 29 γκολ! Το εντυπωσιακό είναι ότι ο "μουστάκιας" είχε "κλειδώσει" το βραβείο αυτό σε ένα παιχνίδι, με αντίπαλο τη Δόξα Δράμας, σε βάρος της οποίας είχε πετύχει 2 γκολ, αλλά προηγουμένως είχε αστοχήσει σε δύο πέναλτι! Το ματς είχε γίνει στις 26 Ιουνίου του 1983 και ο Ολυμπιακός είχε επικρατήσει 3-1. Ο Αναστόπουλος είχε σκοράρει στο 80' και στο 84', αλλά στο πρώτο ημίχρονο (28' και 44') είχε αστοχήσει από την άσπρη βούλα (το πρώτο το απέκρουσε ο Γρηγοριάδης, το δεύτερο το έστειλε στο δοκάρι). Τα δύο χαμένα πέναλτι του στέρησαν το ασημένιο παπούτσι, το οποίο είχε κατακτήσει ο Πίτερ Χούτμαν της Φέγενορντ με 30 γκολ, ενώ το χρυσό είχε πάρει ο Φερνάντο Γκόμεζ της Πόρτο (36 γκολ).

Περισσότερες από 70 εμφανίσεις του Αναστόπουλου!

"Ο Αναστόπουλος με έχει βοηθήσει να εμπλουτίζω την συλλογή μου! Με περισσότερες από 70 εμφανίσεις. Όχι μόνο δικές του, αλλά και αντιπάλων του! Μεγάλων παικτών, όπως υπήρξαν οι Κόντι, Ταρντέλι και Φαν Μπάστεν. Και φυσικά, αποκορύφωμα όλων αυτών είναι ότι, έχω στη συλλογή μου το χάλκινο παπούτσι, που έχει κερδίσει ως τρίτος σκόρερ της Ευρώπης το 1983! Το λέω και ανατριχιάζω φίλε μου. Επίσης, στη συλλογή μου, έχω τη φανέλα με την οποία έδωσε το τελευταίο του παιχνίδι με την Εθνική. Ηταν ένα ματς με στη Ρουμανία το 1988. Και ξέρεις τι μου είπε; Μακάρι να υπήρχαν κι άλλοι που να αγαπούν τη φανέλα όπως εσύ. Οχι μόνο συλλέκτες, αλλά και ποδοσφαιριστές".

Μια γωνιά για τον Νικόλα στο Μουσείο του Ολυμπιακού

"Η τρέλα μου ξεκίνησε για τον δαφνοστεφανωμένο έφηβο, αυτός είναι πάνω από όλα. Πρώτα είναι η φανέλα και η ιστορία της και μετά ακολουθούν τα υπόλοιπα. Παίκτες και τίτλοι... Εχω αφιερώσει πολλά χρόνια και χρήματα για να σώσω τις φανέλες από ξένους συλλέκτες. Έχω πάνω από 300-400 αντικείμενα του Ολυμπιακού. Από το 1975 και μετά, δεν έχω μόνο δυο ερυθρόλευκες και τις ψάχνω από ξένους συλλέκτες να τις βρω. Προσδοκώ να εκτιμηθεί αυτό και όλο το υλικό που έχω να βρει την πραγματική του θέση, που δεν είναι το σπίτι μου, αλλά το μουσείο του Ολυμπιακού. Να μπουν σε μια έκθεση, με αναφορές στους παίκτες που ίδρωσαν τη φανέλα, όχι σε εμένα! Οπως έχει Μπέκαμ και ο Τζέραρντ τη δική τους γωνιά στα μουσεία της Γιουνάιτεντ και της Λίβερπουλ, έτσι να έχει και ο Αναστόπουλος στο μουσείο του Ολυμπιακού. Επιτρέπεται το χάλκινο παπούτσι να είναι στο σπίτι μου και να μην είναι στο μουσείο; Στο εξωτερικό πηγαίνουν και φωτογραφίζονται με αντικείμενα παικτών και οι σύλλογοι χρεώνουν 20 ευρώ τη φωτογραφία. Ξέρεις τι έσοδα είναι αυτά για μια ομάδα; Στα Χανιά έχουν κάνει το μουσείο Γαλανόλευκου Φάρου, το οποίο μέσω του trip advisoρ είναι τo πρώτο σε επισκεψιμότητα αθλητικό μουσείο. Επιτρέπεται να μην γίνεται αυτό στον Πειραιά; Επισκέπτες, τουρίστες και σχολεία να μαθαίνουν την ιστορία του Ολυμπιακού. Πρέπει ο πρόεδρος να αναδείξει την ιστορία του Ολυμπιακού, μέσω της ιστορίας της φανέλας και των ιστορικών παικτών. Αυτό είναι το όνειρό μου να δω το υλικό μου στο μουσείο του Ολυμπιακού"!

Αυτός είναι ο Νίκος Αναστόπουλος μέσα από τα μάτια ενός εκ των μεγαλυτέρων θαυμαστών του, τους Θεόφιλου Αδαμάκη, το όνειρο του οποίου είναι κάποια στιγμή να καμαρώσει τα ιστορικά αντικείμενα που έχει στην κατοχή του στο Μουσείο του Ολυμπιακού. Να εκτίθενται, ώστε όλος ο κόσμος να γνωρίζει την άφθαστη ιστορία του Ολυμπιακού, μέσα από την ιστορία και τα χρώματα της ένδοξης αυτής φανέλας...

Η μοναδική παράκληση που μας έκανε ο Θεόφιλος Αδαμάκης είναι να επικοινωνήσουν μαζί του μέσω του facebook ή του instagram, όσοι έχουν φανέλες -οποιασδήποτε ομάδας ή της Εθνικής- πριν από το 1992.