Απόλλων Λάρισας: Χτίσιμο από τα θεμέλια!

Και τα 27 συμβόλαια της «ομάδας-θαύμα» του Απόλλωνα Λάρισας ολοκληρώνονται και οι Θεσσαλοί βάζουν από το μηδέν τις βάσεις για τη νέα περίοδο

Απόλλων Λάρισας: Χτίσιμο από τα θεμέλια!

Σε μια σεζόν όπου ομάδες του βεληνεκούς του Ηρακλή και των Τρικάλων υποβιβάστηκαν και σύλλογοι με υψηλά μπάτζετ και βαριές φανέλες, όπως η Παναχαϊκή, η Κέρκυρα και η Δόξα, έτρεχαν μέχρι την τελευταία αγωνιστική για να διασφαλίσουν την παραμονή τους στη νέα Σούπερ Λίγκα 2, έλαβε χώρα το αγωνιστικό θαύμα του Απόλλωνα Λάρισας.

Εκεί όπου κανείς δεν τους περίμενε και στις αρχικές εκτιμήσεις γινόταν λόγος για μάχη παραμονής, οι «μπλε» όχι μόνο δεν ασχολήθηκαν ποτέ κοιτάζοντας πίσω, αλλά έφτασαν μέχρι και την προτελευταία αγωνιστική να θεωρούν πως θα αγωνιστούν στο μπαράζ ανόδου. Κέρδισαν στο ιστορικό ματς της Φιλιππούπολης τον Πλατανιά και εκεί που ετοιμάζονταν για να αντιμετωπίσουν τον ΟΦΗ, έμαθαν την παραμονή της τελευταίας αγωνιστικής πως τους αφαιρούνται τρεις πόντοι, στο πλαίσιο του δεύτερου σταδίου επιτήρησης για την αδειοδότηση, και έμειναν με τη γλύκα.

Η ιστορία έχει δείξει πως ομάδες μεσαίου βεληνεκούς, όπως είναι ο Απόλλωνας, δεν έχουν πολλές φορές την ευκαιρία για μια ιστορική υπέρβαση και αν τη χάσουν δύσκολα θα την ξαναβρούν μπροστά τους. Το ερώτημα που προκύπτει πλέον είναι: Θα μπορέσουν οι Θεσσαλοί να παίξουν ξανά πρωταγωνιστικό ρόλο ή θα αρχίσει η διαδικασία της φθοράς και η σταδιακή υποχώρηση έναντι άλλων συλλόγων με… βαριά φανέλα και πορτοφόλια, που ήδη συνωστίζονται στη νέα απαιτητική δεύτερη κατηγορία;

Ρόστερ με… μηδέν συμβόλαια

Η πρώτη αποτίμηση για τον νέο Απόλλωνα δεν μπορεί να είναι ενθαρρυντική, από τη στιγμή που και τα 27 επαγγελματικά συμβόλαια της περασμένης περιόδου ολοκληρώνονται στις 30 Ιουνίου. Αυτή εξάλλου ήταν μια στρατηγική επιλογή της διοίκησης του συλλόγου, που δεν ήθελε να δεσμευθεί με συνεργασίες μακράς διάρκειας, όταν άλλωστε συμμετείχε σε ένα πρωτάθλημα που ουδείς ήταν βέβαιος για το πώς θα εξελιχθεί. Και είχαν δίκιο, αν αναλογιστεί κάποιος πως η περιβόητη αναδιάρθρωση, που διαμόρφωσε το τοπίο των νέων κατηγοριών, ψηφίστηκε στη Βουλή μετά το πέρας του πρωταθλήματος της Β’ Εθνικής!

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, οι διοικούντες την ομάδα της Λάρισας είναι υποχρεωμένοι να ξεκινήσουν από το μηδέν το χτίσιμο του ρόστερ, αφού αυτόν τον μήνα τελειώνουν τα συμβόλαια που ήταν σε ισχύ για ένα μόνο έτος από την περασμένη περίοδο. Βάσει της σχετικής λίστας της ΕΠΟ, οι παίκτες που μπορούν να διαπραγματευθούν ως ελεύθεροι την επόμενη επαγγελματική στέγη τους είναι οι Βαγενάς Βάιος, Γαρυφαλλόπουλος Απόστολος, Γκέκας Νέστωρ, Ζαϊμάι Αλέξανδρος, Ζίκο Ρενάτο, Καμπέρης Κωνσταντίνος, Καραμπίνας Αντώνιος, Καρατάσιος Άγγελος, Κοντοές Παναγιώτης, Κοντοθανάσης Δημήτριος, Κουρτεσιώτης Κωνσταντίνος, Κουτογλίδης Απόστολος, Λίταινας Δημήτριος, Μαντζάρης Ιωάννης, Μπέικος Νικόλαος, Μπιμάι Αλέξανδρος, Σκούπρας Κωνσταντίνος, Σουλιώτης Δημήτριος, Σπηλιόπουλος Ιωάννης, Τασιούλης Δημήτριος, Χατζής Κωνσταντίνος, Πιβέτα Μπραμπίγια, Ρενάτο Κεντέζι, Λούκας Πολέτο, Μάρκος Λούκας, Νέτο Μαρκολίνο, Λουκάο.

Η… έξοδος των Βραζιλιάνων

Το εντυπωσιακό στοιχείο της περσινής ομάδας είναι η σχεδόν απόλυτη επιτυχία αναφορικά με την επιλογή των ξένων παικτών και δη των Βραζιλιάνων, που αποτέλεσαν τον κορμό και το σημείο αναφοράς της επιτυχίας. Από τον αμυντικό μέσο Λούκας, τους μεσοεπιθετικούς Μαρκολίνο, Πολέτο έως τον σέντερ φορ Λουκάο, άπαντες ξεχώρισαν και συμπληρώνοντας ο ένας το παιχνίδι του άλλου απογείωσαν ποιοτικά τους «μπλε». Ακόμα και ο χαφ Μπραμπίγια, που ήρθε μεσούσης της περιόδου ως ενισχυτικός παράγοντας, πρόλαβε και ενσωματώθηκε άμεσα, αποτελώντας αυτός το αστέρι που έλαμψε περισσότερο στο καταληκτικό σκέλος της περιόδου.

Δεν είναι τυχαίο πως όλοι τους βρίσκονται σε μεταγραφικές λίστες συλλόγων και θεωρείται βέβαιη η αποχώρησή τους αυτό το καλοκαίρι. Για τον Πολέτο θεωρείται δεδομένο πως τον έχει κλείσει ο ΠΑΟΚ και πιθανότατα θα τον παραχωρήσει δανεικό, για να παρακολουθήσει την περαιτέρω εξέλιξή του. Ο Λούκας έχει ήδη συμφωνήσει να συνεχίσει την καριέρα του στη Λαμία. Ο Μαρκολίνο ετοιμάζει βαλίτσες για την Κύπρο και τη Λεμεσό. Ο Λουκάο έχει στα χέρια του τουλάχιστον τρεις προτάσεις πρώτης γραμμής εντός και εκτός συνόρων, όπως και ο Μπραμπίγια. Η επιτυχής κάλυψη των κενών τους θα κρίνει εν πολλοίς αν θα μπορέσει ο Απόλλων να καταστεί ανταγωνιστικός και τη νέα αγωνιστική περίοδο.

Οι Έλληνες «πιστοί»

Αν κάπου ποντάρουν οι Θεσσαλοί προκειμένου να υπάρχει η απαιτούμενη συνέχεια και χημεία στο έμψυχο δυναμικό του συλλόγου, αυτό είναι το ελληνικό στοιχείο. Παίκτες που έχουν δεθεί με την ομάδα, πορεύονται μαζί για χρόνια ή επιθυμούν να μπουν και αυτοί στο τιμ ενός σταθερού έμψυχου δυναμικού, εκτιμάται πως δεν θα φύγουν από τον κάμπο, αλλά θα παραμείνουν και θα αποτελέσουν τον κορμό για ένα νέο ξεκίνημα.

Ο Κουρτεσιώτης, με το ρεκόρ συμμετοχών την περασμένη σεζόν, και οι Χατζής, Σκούπρας, Καρατάσιος, Σουλιώτης είναι μερικοί από τους ποδοσφαιριστές πρώτης γραμμής που όλα δείχνουν ότι θα αποτελέσουν τους πρώτους που θα πουν το «ναι» και θα ανακοινωθούν. Και από αυτήν τη λίστα παικτών υπάρχουν ορισμένοι που ενδέχεται να αποχωρήσουν, έχοντας δεχθεί προτάσεις, όπως ο γκολκίπερ Μαντζάρης, αλλά οι διοικούντες εκτιμούν πως στις περισσότερες περιπτώσεις ανανεώσεων συμβολαίων οι επαφές θα έχουν αίσιο φινάλε.

Η σταθερά Μπελά

Ο δημιουργός αυτής της ομάδας και παράλληλα αυτός που επέλεξε τους ξένους παίκτες ήταν ο Μαρσέλο Τροΐζι. Όταν αποχώρησε στα μισά της περιόδου, δημιουργήθηκε ανησυχία για το αν ο Απόλλων θα κατέρρεε ή θα βρισκόταν κάποιος για να συνεχίσει το έργο του Βραζιλιάνου. Αυτός ο… κάποιος ήταν ο Αριάν Μπελά, ο οποίος άδραξε την ευκαιρία, άφησε μονομιάς το θετικό στίγμα και απογείωσε περαιτέρω τους «κυανόλευκους». Για τους επιτελείς του συλλόγου δεν υπάρχει αμφιβολία πως αυτός θα αποτελέσει τον εγγυητή της συνέχειας των επιτυχιών και αυτός που θα εμπνεύσει τους παίκτες για να μείνουν με τη σειρά τους στο ρόστερ και να συνεχίσουν την πορεία τους προς την κορυφή. Ο ίδιος έχει μείνει απόλυτα ικανοποιημένος από τη μέχρι τώρα θητεία του στη Λάρισα και από τη στιγμή που λάβει τις εγγυήσεις που χρειάζεται για την επίτευξη του στόχου, εκτιμάται πως άμεσα θα πει το «ναι» και θα υπογράψει νέο συμβόλαιο συνεργασίας.

Το στοίχημα του κόσμου

Μια εικόνα που έχει εντυπωθεί στις τάξεις των επιτελών του Απόλλωνα είναι το γεμάτο γήπεδο της Φιλιππούπολης στο καταληκτικό εντός έδρας ματς της σεζόν κόντρα στον Πλατανιά. Μια συνάντηση που εξελίχθηκε σε γιορτή, ανέδειξε το έρεισμα που διατηρεί ο ιστορικός σύλλογος της Λάρισας, ως η δεύτερη δύναμη στον νομό πίσω από την ΑΕΛ, και αποτέλεσε σημείο αναφοράς στις συζητήσεις και τον απολογισμό της περιόδου για λογαριασμό των «μπλε». Τον θέλουν όλον αυτό τον κόσμο κοντά τους και στη νέα περίοδο. Το απαιτητικό πρωτάθλημα, με τις λίγες και καλές ομάδες που θα συμμετάσχουν στη νέα Β’ Εθνική, προσφέρεται για να τραβήξει τον φίλαθλο κόσμο και στον Απόλλωνα επιζητούν τρόπους για να κρατήσουν ζωντανό το ενδιαφέρον και να έχουν κοντά τους σε μόνιμη βάση μια μεγάλη μερίδα από τους οπαδούς, που στήριξαν πέρσι με θέρμη την προσπάθεια ανόδου.