Θρακιώτης ποδοσφαιριστής σε τουρνουά με Βόρεια Κύπρο και Τσαμουριά

Τεράστια έκταση παίρνει τις τελευταίες ώρες η διεξαγωγή ενός ποδοσφαιρικού τουρνουά της CONIFA, στο οποίο μάλιστα όχι απλά συμμετέχει αλλά και διακρίνεται φτάνοντας στον μεγάλο του τελικό ο αλεξανδρουπολίτης ποδοσφαιριστής του Νέστου Χρυσούπολης, Ανδρέας Μκρτσιαν.

Θρακιώτης ποδοσφαιριστής σε τουρνουά με Βόρεια Κύπρο και Τσαμουριά

Η υπόθεση ωστόσο έχει πάρει πολιτικές και διπλωματικές προεκτάσεις αφού στο τουρνουά μετέχουν περιοχές που διεκδικούν αυτονομία η μειονοτικές ομάδες από όλες τις ηπείρους του κόσμου, ιδίως όμως από την Ευρώπη. Ανάμεσά τους περιλαμβάνεται και η αυτοαποκαλούμενη Εθνική Ομάδα της… «Δημοκρατίας της Τσαμουριας», η οποία μάλιστα παραλίγο να φτάσει και αυτή στον τελικό αλλά αποκλείστηκε στα πέναλτι.

Σύμφωνα με το thrakisports.gr Τσαμουριά είναι περιοχή στην βορειοδυτική Ελλάδα (στην Θεσπρωτία) την οποία «διεκδικούν» αλβανοί εθνικιστές και αποτελεί σταθερά ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια στις ελληνοαλμβανικές σχέσεις. Mάλιστα στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης του εν εξελίξει ποδοσφαιρικού τουρνουά της CONIFA, η «Δημοκρατία της Τσαμουριάς» αναφέρεται ως de facto «κρατική οντότητα».

Ξαφνικά... Εθνική Ομάδα «Δημοκρατία Της Τσαμουριάς»

Στην συγκεκριμένη Ομοσπονδία εκπροσωπούνται επίσης μεταξύ άλλων η αυτοαποκαλούμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» αλλά και άλλες περιοχές που διεκδικούν αυτονομία ή ανεξαρτησία σε διάφορες περιοχές του κόσμου, όπως το Νταρφούρ, η Δυτική Σαχάρα, η Ζανζιβάρη, το Κουρδιστάν, το Παντζαβ, το Θιβέτ, η Αμπχαζία, η Κριμαία, η «Δημοκρατία του Ντόνετσκ», η Σαρδηνία, η Νότια Οσετία, το Κεμπέκ και το Κιριμπάτι.

Στο τουρνουά αρχικά επρόκειτο να λάβουν μέρος δώδεκα αντιπροσωπευτικά σχήματα, που σε πρώτη φάση ήταν χωρισμένα σε τέσσερις ομίλους από τρεις ομάδες. Τελικά καταλήξαμε να έχουμε δυο ομίλους των τεσσάρων, αφού οι συμμετέχοντες περιορίστηκαν σε οκτώ.

Το τουρνουά διεξάγεται στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και αυτό ίσως εξηγεί το γεγονός ότι από την διοργάνωση απουσιάζουν οι Τουρκοκύπριοι, αν και στο επίσημο Ranking της διοργανώτριας CONIFA εμφανίζονται ως μιας από τις… υπερδυνάμεις αφού βρίσκεται στην 2η θέση.

Η «Τσαμουριά» βρέθηκε στον δεύτερο όμιλο μαζί με την Αμπχαζία και την περιφέρεια της Νίκαιας της Γαλλίας. Προπονητής της αλβανικής ομάδας είναι ο Εγιούπ Μεχμέτι, που υποστηρίζεται από τον Μπαρντούλ Μιντζαΐν. Πρόεδρος της ομάδας είναι ο λεγόμενος πρόεδρος της «δημοκρατίας της Τσαμουριάς» Φεστίμ Λατό. Η «εθνική ομάδα της Τσαμουριάς»/ «Kombëtarja e Çamërisë», η οποία έγινε μέλος της CONIFA την περασμένη άνοιξη και αποτελεί το 55ο μέλος της, από τα οποία τα 30 προέρχονται από την Ευρώπη.

Όπως προαναφέρθηκε, από τα βασικά μέλη είναι και η «Βόρεια Κύπρος» που επίσης αναφέρεται στην ιστοσελίδα της CONIFA ως ντε φάκτο ανεξάρτητο κράτος στο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Επί λέξει αναφέρεται στα αγγλικά: «The Turkish Republic of Northern Cyprus (TRNC) is an independent de-facto nation in the Northern part of the Mediterranean Sea island of Cyprus».

Σε ένα τέτοιο τουρνουά λοιπόν ο Ανδρέας Μκρτσιαν βρέθηκε να συμμετέχει, ως μέλος της ομάδας της… Δυτικής Αρμενίας. Τι εστί Δυτική Αρμενία; Εδάφη που σήμερα κατέχονται από την Τουρκία, όπως πάντα αναφέρει η ιστοσελίδα της διοργάνωσης: Western Armenia is the Western part of the Armenians Highlands, which is today lying in the territory of Turkey.

Μάλιστα, στην διάρκεια του τουρνουά όχι μόνο έχει πάει η ομάδα του Ανδρέα Μκρσιαν εξαιρετικά, φτάνοντας στον τελικό, αλλά και ο ίδιος έχει διακριθεί ατομικά με τις εμφανίσεις του. Η Δυτική Αρμενία έχασε στην πρεμιέρα με 2-1 από την Νότια Οσετία, ωστόσο νίκησε στον όμιλο με 5-0 την ομάδα του Ζέκελι (περιοχή στην κεντρική Ρουμανίου όπου ωστόσο κατοικούν στην πλειοψηφία τους Ούγγροι) και ακολούθως αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 με την Παδανία, περιοχή της Βόρειας Ιταλίας όπου δραστηριοποιείται επίσης ένα αυτονομιστικό κίνημα.

Κάπως έτσι η Δυτική Αρμενία του Ανδρέα Μκρτσιαν προκρίθηκε στα ημιτελικά όπου αντιμετώπισε την ομάδα της Απχαζίας, την οποία και απέκλεισε με 3-0 στην διαδικασία των πέναλτι (1-1 κανονική διάρκεια). Στον τελικό στο Στεπανακέρτ του Αρτσάχ, δηλαδή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, θα αντιμετωπίσει και πάλι την Νότια Οσετία με την οποία είχε παίξει και στην πρεμιέρα καθώς κέρδισε στον άλλο ημιτελικό στην διαδικασία των πέναλτι με 6-5 (0-0 κανονική διάρκεια) την επονομαζόμενη «Εθνική Ομάδα της Τσαμουριάς», με τις γνωστές βλέψεις σε βάρος της Ελλάδας.

Ο ίδιος ο Ανδρέας Μκρτσιαν εμφανίστηκε μιλώντας σε συνεργάτη του ThrakiSportS να δηλώνει βέβαιος ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα με την συμμετοχή του στην συγκεκριμένη διοργάνωση με την φανέλα της Δυτικής Αρμενίας, καθώς όπως του έχουν διευκρινίσει, μπορεί να μην συμμετέχουν ομάδες αναγνωρισμένες από την FIFA, η διοργάνωση ωστόσο γίνεται σε συνεργασία με την UEFA.

Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται και πλέον το θέμα έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και η παρουσία της «Εθνικής Ομάδας της Δημοκρατίας της Τσαμουριάς» έχει ήδη παρουσιαστεί ως «πρόκληση» στα πρωτοσέλιδα ελληνικών εφημερίδων κάνοντας πλέον τον γύρο του διαδικτύου, αφετέρου ήδη η συμμετοχή του θρακιώτη ποδοσφαιριστή δεν μπορεί να κρατηθεί μυστική αφού έχει προβληθεί και μάλιστα με διθυραμβικό τρόπο από άλλα μέσα ενημέρωσης. Ετσι κι αλλιώς πάντως, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που ο ίδιος έχει, είναι καθόλα νόμιμη η παρουσία του στη συγκεκριμένη διοργάνωση.