Ολυμπιακός Κ19: Προετοιμασία στο Νότιγχαμ για 14 μέρες, φιλικό με Σίτι

O Αντώνης Πίκουλας στην επίσημη παρουσίασή του ως επικεφαλής της «ερυθρόλευκης» ακαδημίας, γνωστοποίησε ότι η Κ19 θα βρεθεί για 14 μέρες στο Νότιγχαμ στο πλαίσιο της προετοιμασίας της, όπου θα δώσει και μια σειρά από φιλικά με αγγλικές ομάδες.

Ολυμπιακός Κ19: Προετοιμασία στο Νότιγχαμ για 14 μέρες, φιλικό με Σίτι

Ο Αντώνης Πίκουλας είναι και επίσημα ο νέος επικεφαλής στην ακαδημία του Ολυμπιακού. Κατά την επίσημη παρουσίασή του, παρουσία των αθλητικού διευθυντή της ΠΑΕ, Κριστιάν Καρεμπέ, του chief scout των Πειραιωτών, Φρανσουά Μοντεστό, αλλά και του διευθυντή επικοινωνίας Κώστα Καραπαπά γνωστοποιήθηκε ότι η «ερυθρόλευκη» Κ19 θα ταξιδέψει στο Νότιγχαμ τον Ιούλιο, όπου θα παραμείνει 14 μέρες και θα δώσει μια σειρά από φιλικά, μεταξύ των οποίων και αυτό κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι.

Μάλιστα, για την συνεργασία Ολυμπιακού - Νότιγχαμ Φόρεστ σε επίπεδο Ακαδημιών αλλά και την κοινή τους προετοιμασία για 14 ημέρες σας είχε γράψει προ ημερών το fosonline.gr.

Αναλυτικά το αγωνιστικό πρόγραμμα της Κ19 του Ολυμπιακού στην Αγγλία:

ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ
Ρέντινγκ - Ολυμπιακός (13.00), Reading FC Training Ground

ΤΡΙΤΗ 30 ΙΟΥΛΙΟΥ
Έβερτον - Ολυμπιακός (13.00), Everton FC Training Ground

ΤΕΤΑΡΤΗ 31 ΙΟΥΛΙΟΥ
Σέφιλντ Γουένσντεϊ - Ολυμπιακός (11.30), Sheff Wed FC

ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Νότιγχαμ Φόρεστ - Ολυμπιακός (11.30), Nottingham Forest Training Ground

ΤΡΙΤΗ 6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Μάντσεστερ Σίτι - Ολυμπιακός (11.00), City Football Academy

ΤΕΤΑΡΤΗ 7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Άστον Βίλα - Ολυμπιακός (11.00), Aston Villa FC Training Ground

ΠΙΚΟΥΛΑΣ: «ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΥΠΕΡΒΑΣΕΙΣ»

Αρχικά, ο Αντώνης Πίκουλας, μιλώντας ως επικεφαλής της ακαδημίας, τόνισε τα εξής:

«Δουλειά μου είναι να βοηθήσω το έργο της ακαδημίας και να είμαι πιο κοντά με τη διοίκηση του Ολυμπιακού. Θα κάνουμε και κάνω ό,τι μπορώ για να διευκολύνω τη ζωή του κ. Πέρες και των συνεργατών του. Είμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε ως διευθυντή της ακαδημίας και προπονητή της Κ19 τον κ. Πέρες. Έχει κάνει σημαντική δουλειά και είμαι βέβαιος ότι θα πάμε σε ακόμα καλύτερες μέρες. Γι' αυτό η διοίκηση τον στηρίζει απόλυτα. Είναι σημαντικό που βρίσκεται μαζί μας ο Κριστιάν Καρεμπέ, ένας θρύλος του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Είναι τιμή μας που βρίσκεται εδώ, όχι μόνο για όσα έχει προσφέρει στον διεθνή αθλητισμό, στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, αλλά και γι' αυτά που έχει κάνει στον Ολυμπιακό τα τελευταία χρόνια. Επίσης ευχαριστούμε τον Φρανσουά Μοντεστό, ο οποίος μας βοήθησε πολύ για το κομμάτι της Νότιγχαμ, για να κλείσουμε τη σημαντική προετοιμασία. Στην ακαδημία έχουμε μπει σε νέα εποχή, σε μία νέα σελίδα. Νέες βάσεις και νέο τρόπο παιχνιδιού που συνάδει στον Ολυμπιακό. Είναι σημαντικό ότι έχουμε δίπλα μας αρωγούς τον κ. Καρεμπέ, τον κ. Μοντεστό και πάνω από όλους τον ίδιο τον πρόεδρο. Σε μια εποχή που υπάρχουν παντού περικοπές, εδώ ο πρόεδρος κάνει μια υπέρβαση στο κομμάτι της ακαδημίας. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει στην Ελλάδα να βγαίνει μια ακαδημία στο εξωτερικό για προετοιμασία. Πρώτη φορά αποκτούμε μια τέτοια εξωστρέφεια.

Ανεβαίνουμε επίπεδο, βγάζουμε στο κάδρο τους ποδοσφαιριστές μας, δεν μένουμε σε μια λογική εσωστρέφειας στην Ελλάδα. Ούτε σε μια λογική όπου εδώ όλα είναι εγκλωβισμένα σε μια λογική ίντριγκας, συνωμοσίας ή οτιδήποτε άλλο. Εμείς επενδύουμε ποδοσφαιρικά και ο πρόεδρος δίνει τη δυνατότητα στην ακαδημία να πάει μπροστά και να αφήσει πίσω τις παθογένειες του ελληνικού ποδοσφαίρου, οι οποίες μας ακολουθούν και φοβόμαστε ότι θα μας ακολουθούν αρκετά. Η ζωή κάνει κύκλους. Όλα τα πράγματα έχουν μια αρχή και ένα τέλος. Το δίκαιο αποκαθίσταται.

Θα πάμε στο Νότιγχαμ στις 26 Ιουλίου και για 14 μέρες προετοιμασία. Δεν πάμε για 2-3 μέρες, αλλά για 14 βράδια που είναι πολύ σημαντικό. Έξι πολύ σοβαρά παιχνίδια, το τελευταίο με την Άστον Βίλα που μόλις ανέβηκε στην Premier League. Όλα τα φιλικά θα γίνουν στα προπονητικά κέντρα των ομάδων. Θα είναι μεγάλη εμπειρία για τους παίκτες. Θέλω να πω κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία. Η Μάντσεστερ Σίτι είχε προγραμματισμένο φιλικό εκείνη την ημέρα και για να παίξει με τον Ολυμπιακό, μετέθεσε την ημερομηνία του προγραμματισμένου φιλικού για να αγωνιστεί μαζί μας. Αυτό δείχνει και τις διεθνείς σχέσεις του Ολυμπιακού. Κάναμε αυτοψία στο Νότιγχαμ. Είδαμε τις εγκαταστάσεις και μείναμε εντυπωσιασμένοι. Είναι μεγάλο κλαμπ. Θέλω να τονίσω τη μεγάλη βοήθεια και του κ. Κούλη Δουρέκα. Έχουμε σκοπό να καλέσουμε τη Νότιγχαμ εδώ για ένα διεθνές τουρνουά με τη συμμετοχή 2-3 ελληνικών ομάδων ή και ευρωπαϊκών, τον Οκτώβριο, οπότε και θα έχουν διακοπή τα πρωταθλήματα.

Κάτι ακόμη: Προετοιμαζόμαστε για το ενδεχόμενο να συμμετάσχει η Κ19 στο UEFA Youth League, διότι είναι συνάρτηση της πρώτης ομάδας, τι θα κάνει με την είσοδό τους στους ομίλους, ή όχι. Θα πρέπει να είμαστε επαρκώς προετοιμασμένοι για αυτές τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις. Εμείς δεν χρειαζόμαστε τις εθνικές ομάδες όπως κάνουν κάποιοι άλλοι για να βάζουν στη βιτρίνα τους παίκτες τους. Εμείς θα τους δείξουμε μέσα από την αξία τους και τις παραστάσεις τους σε διεθνή τουρνουά. Ο καθένας ακολουθεί το δικό του δρόμο. Εμείς ακολουθούμε το δρόμο της αξίας των παικτών και όχι των εξυπηρετήσεων των φίλων, των κομματικών ή τον όποιων παραδίδουν ή ζητάνε πιστοποιητικά οπαδικών φρονημάτων για να καλούν παίκτες στην εθνική ομάδα».

- Πόσο κοστίζει η ακαδημία του Ολυμπιακού;

«Το μπάτζετ της ακαδημίας του Ολυμπιακού ήταν 3.000.000 ευρώ το χρόνο. Σε κάθε περίπτωση το μπάτζετ θα είναι υψηλό, θα υπερβαίνει τα 2.000.000 ευρώ, περίπου στα 2.500.000 ευρώ. Θα είναι το μεγαλύτερο μπάτζετ από κάθε άλλη ελληνική ομάδα. Κάνουμε υπερβάσεις, όπως είναι το ταξίδι στο Νότιγχαμ. Θα ακολουθήσουν κι άλλες ανακοινώσεις, κι άλλες συνεργασίες. Θα συνεχιστούν οι υπερβάσεις».

ΚΑΡΕΜΠΕ: «Ο ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΕΙΧΕ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ»

Ο αθλητικός διευθυντής της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Κριστιάν Καρεμπέ, ο οποίος έδωσε το παρών στην παρουσίαση του Αντώνη Πίκουλα, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Όταν ο κ. Μαρινάκης ανέλαβε την ομάδα ήθελε να έχει παγκόσμια απήχηση η Ακαδημία και να έχει πολύ καλά αποτελέσματα. Ο κ. Μαρινάκης είχε όραμα για τις Ακαδημίες. Γι' αυτό περάσαμε στην μεταβατική περίοδο και με την έλευση του κ. Πέρες. Πρέπει να δώσουμε στα νιάτα και το νέο ταλέντο την θέση που τους αρμόζει. Θέλουμε να υπάρχει μία μεγάλη σφραγίδα της Ακαδημίας μας στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο χάρτη.

Δουλεύουμε ακόμα πράγματα. Θέλουμε να δώσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά των Ακαδημιών. Για να γίνουν πιο καλά παιδιά και σωστοί άνθρωποι αλλά και καλοί επαγγελματίες. Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες και αυτά τα τουρνουά είναι σημαντικά. Δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο. Είναι βασική η επικοινωνία. Το ποδόσφαιρο είναι παγκόσμιο. Είναι πολύ σημαντικό να ξεκινάμε έτσι».

Ο Γάλλος αναφέρθηκε στα φιλικά στην Αγγλία και στο επίσημο κανάλι του Ολυμπιακού: «Είναι μεγάλη μας τιμή που θα πάρουμε μέρος σε αυτό το τουρνουά. Είναι σημαντικό που δίνουμε την ευκαιρία στα παιδιά της Ακαδημίας μας να ταξιδέψουν έξω από την Ελλάδα. Όλοι γνωρίζουν πως το ποδόσφαιρο είναι παγκόσμιο και είναι σημαντικό που τα παιδιά θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό για να γνωρίσουν τη νοοτροπία και να αποκτήσουν εμπειρίες. Είναι σημαντικό για εμάς το γεγονός ότι όλες οι αγγλικές ομάδες όπως η Έβερτον και η Μάντσεστερ Σίτι δέχτηκαν με μεγάλη χαρά την συμμετοχή του Ολυμπιακού.

Όλοι γνωρίζουν τις καλές σχέσεις που έχουμε με τη Νότιγχαμ Φόρεστ και η απάντηση της Νότιγχαμ ήταν άμεση και θετική και έτσι όλες οι άλλες αγγλικές ομάδες δέχτηκαν επίσης με χαρά τη συμμετοχή μας. Είναι μεγάλα τα ονόματα και οι αγγλική σύλλογοι που θα πάρουν μέρος και είναι σημαντικό που θα βρίσκονται και τα δικά μας παιδιά γιατί θα λάβουν γνώσεις τις οποίες θα μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν στο μέλλον. Είναι μέρος της στρατηγικής μας, ξεκινάμε αρχικά με την Κ19 και έχουμε σκοπό να το επεκτείνουμε και να το κάνουμε στο μέλλον και με την Κ17 και να επεκταθούμε περισσότερο. Το καθήκον μας είναι να μεταδώσουμε στα παιδιά τις γνώσεις μας και τις εμπειρίες μας, να μάθουμε από τους καλύτερους και όταν είναι έτοιμοι να προχωρήσουν».

ΠΕΡΕΣ: «ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ»

Παρών στην παρουσίαση ήταν και ο Ρικάρντο Πέρες, ο Πορτογάλος προπονητής της Κ19 και διευθυντής της ακαδημίας στο αγωνιστικό σκέλος. Αφού έκανε παρουσίαση σε βίντεο για το ποιες αρχές προσπαθεί να εντρυφήσει στα τμήματα υποδομής, τόνισε: «Το βασικό μας θέμα. Είμαστε ένα. Δεν υπάρχουν "σύνορα". Είμαστε ένα. Η επαγγελματική ομάδα με την ακαδημία. Φέτος θα έχουμε μαζί μας τον κ. Πίκουλα. Θα είναι πολύ σημαντικός για εμάς. Η Ακαδημία μας δουλεύει πολύ καλά. Είδατε και την αφοσίωση του κ. Μαρτίνς με τα νέα παιδιά και την Ακαδημία. Ορισμένα παιδιά θα είναι στην πρώτη ομάδα. Θέλαμε από πέρυσι να χτίσουμε μία νέα βάση. Τρία χρόνια πριν που ήμουν στην πρώτη ομάδα είχα εικόνα από τον Ολυμπιακό.

Θέλουμε να έχουμε την ταυτότητα του Ολυμπιακού και να προωθήσουμε τις αξίες μας. Το όραμά μας είναι να δημιουργούμε παίκτες. Επίσης να έχουμε νοοτροπία νικητή. Είμαστε στην πιο μεγάλη ομάδα στην Ελλάδα και θέλουμε να έχουμε σχέσεις με τις πιο μεγάλες ομάδες. Η στρατηγική μας είναι το πώς θα πετύχουμε. Ένα σκέλος είναι η προετοιμασία στο εξωτερικό. Η φιλοσοφία μας και οι αξίες μας είναι ξεκάθαρες. Θέλουμε να την δείχνουμε στο γήπεδο. Έχουμε τις στιγμές του αγώνα, τις βασικές αρχές του παιχνιδιού και τις συμπεριφορές. Υπάρχει το build up του παιχνιδιού, το πώς "χτίζουμε" το παιχνίδι από πίσω με τον γκολκίπερ. Είναι τρομερό να βλέπεις τα παιδιά της Κ-11 να λειτουργούν έτσι. Με αυτές τις βασικές ποδοσφαιρικές Αρχές. Η Κ-19 και η Κ-14 έχουν τις ίδιες αρχές και "χτίζουν" με τον ίδιο τρόπο τις επιθέσεις. Το πώς θα λειτουργήσεις και θα αντιδράσεις στην πίεση.

Αυτό το βίντεο που βλέπετε ήταν τον Δεκέμβριο και θα φτιάξουμε το επόμενο για να δούμε συνολικά το τι έχουμε κάνει. Πρέπει να φτιάξουμε όχι μόνο τους παίκτες αλλά και τις προσωπικότητες. Στο παιχνίδι μας δεν θέλουμε απλά να επιβιώσουμε. Θέλουμε να είμαστε επιθετικοί και καλοί. Στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ τελειώσαμε το ματς με οκτώ παίκτες που δεν ήταν της Κ-19. Με τον Παναθηναϊκό επίσης είχαμε παίκτες από την Κ-17. Θέλουμε και τα αποτελέσματα και τη νοοτροπία του νικητή, θέλουμε όμως και να δημιουργήσουμε συνολικά σωστά τους παίκτες. Δεν μπορούμε να έχουμε παίκτες χωρίς νοοτροπία νικητή. Πρέπει να έχουμε ποδοσφαιριστές για το πιο υψηλό επίπεδο. Πρέπει να δημιουργήσουμε παίκτες με σωστό μυαλό και ποδοσφαιρική προσέγγιση».

Όσον αφορά στην προετοιμασία της Νότιγχαμ και στις διεθνείς σχέσεις του Ολυμπιακού, ο Πορτογάλος τεχνικός δήλωσε:

«Είναι πολύ σημαντικό οι παίκτες μας να έχουν πολύ διαφορετικές και σημαντικές παραστάσεις. Να έχουν εμπειρία αγώνων στο εξωτερικό για όταν θα πάνε στην πρώτη ομάδα. Θα πάμε και με 2-3 παίκτες από την Κ-17. Έχουμε κάποιες απαιτήσεις από παίκτες του υπάρχοντος ρόστερ μας. Επίσης στην διάρκεια της χρονιάς είχαμε συνεργασία με την Μπενφίκα που είχε έρθει εδώ. Μάλιστα την άλλη εβδομάδα θα πάμε εκεί. Φέτος ήρθαν άνθρωποι από Ατλέτικο Μαδρίτης και Λίβερπουλ εδώ. Είχαμε επαφές με πολλές Ακαδημίες και όχι μόνο στην Ευρώπη».

Ο Πέρες, στο πλαίσιο της παρουσίασης, αναφέρθηκε και αυτός στο Olympiacos TV για τα φιλικά στο Νότιγχαμ: «Θα πραγματοποιήσουμε κάποια φιλικά παιχνίδια στο εξωτερικό κατά την διάρκεια της προετοιμασίας των Νέων για την επόμενη σεζόν. Το θεωρούμε αυτό αρκετά σημαντικό γιατί έτσι θα δώσουμε εμπειρίες στους ποδοσφαιριστές μας και επίσης θα δώσουμε ευκαιρία στον σύλλογο να παρουσιάσει την εικόνα του στο εξωτερικό».