Πώς πρέπει να δει ο Ολυμπιακός το three-peat του ΠΑΟΚ

Πώς πρέπει να δει ο Ολυμπιακός το επίτευγμα Σαββίδη με τα 3 σερί Κύπελλα, που μόνο ο ίδιος το έχει ξεπεράσει! Γράφει ο Θέμης Σινάνογλου

Πώς πρέπει να δει ο Ολυμπιακός το three-peat του ΠΑΟΚ

Πρωτοφανές το σπάσιμο του κόμπλεξ για τον ΠΑΟΚ που ήταν βαρίδι. Ο ΠΑΟΚ είναι ο πιο δύσκολος αντίπαλος για τον Ολυμπιακό από τη σεζόν 1996-1997 που επέστρεψε στους τίτλους ο Θρύλος! Ούτε ο Παναθηναϊκός ούτε η ΑΕΚ είχαν τα πολυεπίπεδα ατού που έχει ο τωρινός ΠΑΟΚ.

Μπορώ και γράφω για τον ΠΑΟΚ γιατί δεν είμαι μετά Χριστώ προφήτης, το «πρόβλημα Σαββίδης» για τον Ολυμπιακό το είχα πιάσει πολύ πριν γίνει «χιονοστιβάδα» σε όλα τα μέτωπα (πολιτικό, οικονομικό, ποδοσφαιρικό, διαιτητικό, μιντιακό, διαιτητικό, σε επίπεδο ΕΠΟ και Σούπερ Λίγκας, σε επίπεδο σχέσεων με άλλες ομάδες, άσπρες και μαύρες σακούλες στα χρώματα του ΠΑΟΚ εννοώ)...

Το πρόβλημα είναι το «αύριο»

Το πρόβλημα Σαββίδης δεν είναι το «τώρα» αλλά και το «αύριο». Σε οποιαδήποτε επένδυση, αν βάζεις τα λεφτά σου σε πηγάδι δίχως πάτο, κάποια στιγμή κάνεις «στοπ λος» που σημαίνει σταματάς να χάνεις χρήματα, χρόνο, κόπο.

Αντιθέτως, όταν δεις τα λεφτά σου, τους κόπους σου και το χρόνο που έχεις αφιερώσει να αποδίδουν καρπούς, τότε δίνεις και άλλα χρήματα και άλλο κόπο και άλλο χρόνο.

Ο Σαββίδης -για τον πατέρα μιλάω, δεν ασχολούμαι με τον γραφικό γιο- έγινε ήδη ο μεγαλύτερος πρόεδρος στην ιστορία του ΠΑΟΚ. Νταμπλ στον ΠΑΟΚ δεν έκανε άλλος κανείς. Και μάλιστα δύο νταμπλ σερί για να λέμε την αλήθεια, γιατί πέρσι δεν άξιζε η ΑΕΚ το πρωτάθλημα, το πήρε στα χαρτιά. Άλλο που εγκλημάτισε ο Σαββίδης μπουκάροντας στον αγωνιστικό χώρο με το πιστόλι να κρέμεται -και καλά να πάθει, εφαρμόστηκαν οι νόμοι που και αυτός είχε επιδιώξει προηγουμένως να εφαρμοστούν εις βάρος του Παναθηναϊκού για τη διακοπή του μεταξύ τους ματς στη Λεωφόρο.

Άλλος στον ΠΑΟΚ αήττητο πρωτάθλημα δεν πήρε, άλλος στον ΠΑΟΚ νταμπλ δεν πήρε, άλλος στο ΠΑΟΚ 3 σερί Κύπελλα δεν πήρε! Και μάλιστα όχι στη Θεσσαλονίκη όπως έχει πάρει στο παρελθόν τελικό Κυπέλλου ο ΠΑΟΚ, όχι μέσα στην Τούμπα όπως το είχε πάρει με τον Άρη, αλλά εκτός Θεσσαλονίκης και τα τρία, εκ των οποίων τα δύο μέσα στην έδρα της ΑΕΚ την οποία όλες τις φορές τη νίκησε! Μία ΑΕΚ με πολλαπλάσια πρωταθλήματα από τον ΠΑΟΚ, την έκανε να φαίνεται μικρή ομάδα.

Όταν ασχολούνταν με Μελισσανίδη & Αλαφούζο

Όταν άλλοι ασχολούνταν με τον Μελισσανίδη και με τον Αλαφούζο, εγώ ασχολιόμουν με τον Σαββίδη γιατί μάθαινα τι έκανε. Έβλεπα και το ρόστερ που έφτιαχνε. Πολλοί καλοί παίκτες σε όλες τις θέσεις. Όταν μαθαίνεις ότι έχει μπάτζετ στις Ακαδημίες κοντά στα 3 εκατομμύρια ευρώ, σου πέφτει το σαγόνι. Όταν προσλαμβάνει ολόκληρη ομάδα με διαιτητάνθρωπους, όταν κάνει μεταγραφή τον πρώην ΕΠΟ (ονόματα να μην λέμε), έχει και τον νυν ΕΠΟ, τα έχει φτιάξει καλά με όλα τα κόμματα, και δείχνει σοβαρότητα στο μεταγραφικό σχεδιασμό, αυτό το τελευταίο με τρόμαξε. Διότι με Λουτσέσκου, και το καλοκαίρι και τον Γενάρη, έδειξε σοβαρότητα στις μεταγραφές. Δεν χάλασε τον κορμό του, δεν έφερε παίκτες-ονόματα για εντυπωσιασμό, δεν έκανε τα κέφια του Γιωργάκη, αλλά άκουγε τον προπονητή του.

Τρία σερί Κύπελλα δεν έχει πάρει ποτέ η ΑΕΚ που ως μέγεθος τίτλων είναι πολύ μεγαλύτερη από τον ΠΑΟΚ.

Μάλιστα ολόκληρος Παναθηναϊκός έχει κάνει μόνο μια φορά στην ιστορία του αυτό που έκανε ο ΠΑΟΚ! Μόνο ο Ολυμπιακός έχει πάρει περισσότερα σερί, 4 σερί και 5 σερί, από το 1951 ως το 1954 και από το 1957 ως το 1961.

Και μπορεί να έχει εύνοια διαιτητική ο ΠΑΟΚ (και στο πρωτάθλημα φέτος και στο Κύπελλο υπήρξαν ματς που ευνοήθηκε με φάσεις κραχτές), μπορεί να έχει ομάδες που κατά την κρίση μου δεν τα έδωσαν όλα απέναντι στον ΠΑΟΚ ορισμένες φορές, αλλά αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι ότι στον ΠΑΟΚ απέβαλαν το κόμπλεξ στα ντέρμπι.

Αυτός ο ΠΑΟΚ ως θέαμα δεν έχει σχέση με τον μεγάλο ΠΑΟΚ της δεκαετίας του '70, εκείνη η ομάδα γαλούχησε γενιές και γενιές με τις εξιστορήσεις, και κέρδισε πολύ κόσμο τότε στη Βόρειο Ελλάδα. Όμως εκείνη η ομάδα -και όσες κατά καιρούς καλές ομάδες είχε ο ΠΑΟΚ- είχαν κόμπλεξ. Κατέβαιναν μετά τα Τέμπη και έχαναν, το έλεγε αυτό ως σλόγκαν πάντα ο ποδοσφαιρόκοσμος.

Η δεκαετία του '70

Ο ΠΑΟΚ της δεκαετίας του '70 και του '80, πήγαινε συνέχεια σε τελικούς Κυπέλλου, αλλά τους έχανε. Είχαν δικαιολογία ότι οι τελικοί γίνονταν στην Αθήνα. Ναι, αλλά και τώρα που γίνονται στην Αθήνα, ο ΠΑΟΚ τους τελικούς τους παίρνει.

Επίσης στην δεκαετία του '70 ο ΠΑΟΚ πήρε μόνο ένα πρωτάθλημα. Τώρα πήρε ένα πρωτάθλημα ήδη και άλλο ένα πέρσι στους αγωνιστικούς χώρους που το έχασε στα χαρτιά λόγω του αντικειμένου που πέταξε ένας χουλιγκανος στον προπονητή του Ολυμπιακού και λόγω της βλακείας που έκανε ο Σαββίδης να μπουκάρει στο γήπεδο με την ΑΕΚ.

Ο ΠΑΟΚ ο τωρινός τα ντέρμπι τα παίρνει. Μέσα-έξω. Δεν τα χάνει τουλάχιστον. Την ΑΕΚ την έχει διαλύσει. Τον Παναθηναϊκό το ίδιο -βέβαια αυτό είναι φάντασμα του κανονικού Παναθηναϊκού. Και με τον Ολυμπιακό έχει καλά αποτελέσματα στα τελευταία ντέρμπι.

Ο ΠΑΟΚ είναι ο πιο δύσκολος αντίπαλος για τον Ολυμπιακό από τη σεζόν 1996-1997 που επέστρεψε ο Ολυμπιακός στους τίτλους. Έχει όλα τα πολυεπίπεδα ατού που δεν είχε ούτε ο Παναθηναϊκός ούτε η ΑΕΚ. Έχει και πολλά λεφτά, και σοβαρότητα στο αγωνιστικό τμήμα, και έχει πιάσει όλα τα πόστα τα ποδοσφαιρικά και εξωποδοσφαιρικά. Ήρθε για να κατσικωθεί και πρέπει να γίνουν πολύ γενναίες κινήσεις από τον Ολυμπιακό σε όλα τα επίπεδα για να μην μείνει τρίτο χρόνο χωρίς τίτλο.

Κλείνω με στοιχεία για να γίνει αντιληπτό τι σημαίνει για έναν πρώην κομπλεξικό σύλλογο όπως ο ΠΑΟΚ, να παίρνει 3 σερί Κύπελλα, σε 3 σερί τελικούς- και νταμπλ:

Ο ΠΑΟΚ είχε πάει στον τελικό το 1970, το 1971, το 1972, το 1973, το 1974, το 1977, το 1978, το 1981, το 1983, το 1985!

Μία 15ετία όπου τα 5 πρώτα χρόνια πήγαινε σερί στον τελικό, και τα επόμενα 10 χρόνια χρόνο παρά χρόνο. Τι κατέκτησε από όλους αυτούς τους τελικούς; Μόνο 2 Κύπελλα! Το 1972 και το 1974. Σε 10 τελικούς έχασε τους 8!

Ο ΠΑΟΚ τώρα πήρε 3 Κύπελλα σε 3 τελικούς μέσα σε 3 χρόνια. Όσα δεν είχε πάρει σε εκείνα τα «χρυσά» 15 χρόνια σε 10 τελικούς!

Για να γίνει αντιληπτό ακόμα περισσότερο το μέγεθος του κόπλεξ που έσπασε, διαβάστε και αυτό. Πριν από αυτά τα 3 Κύπελλα, ο ΠΑΟΚ σε όλη του την ιστορία από την ίδρυσή του είχε 13 χαμένους τελικούς. Και ο Ολυμπιακός στην ιστορία του έχει 13 χαμένους τελικούς. Πόσα Κύπελλα όμως είχε πάρει ο ΠΑΟΚ πριν την εποχή Σαββίδη; 4 μόνο. Πόσα Κύπελλα έχει πάρει ο Ολυμπιακός; 27!

Και το πιο εκπληκτικό: Ο Ολυμπιακός έχοντας πάρει 27 Κύπελλα, δεν είναι ακριβές ότι έχει 13 χαμένους τελικούς που του καταλογίζουν, όσους χαμένους έχει και ο ΠΑΟΚ με 4 μόνο Κύπελλα που έχει πάρει. Ο Ολυμπιακός έχει χάσει μέσα στο γήπεδο μόνο 11 τελικούς. Τους δύο ακόμα που του χρεώνουν τα στατιστικά είναι ένας με τον Παναθηναϊκό το 1962 που δεν έγινε και για αυτό δεν πήρε το Κύπελλο, και ένας που έχασε το Κύπελλο από τον Παναθηναϊκό το 1969 στο στρίψιμο της δεκάρας!