Ακαδημία Αετού Κορυδαλλού: Σε υψηλές πτήσεις τα «αετόπουλα»

Οι άνθρωποι του Αετού Κορυδαλλού έχουν βρει τη «φόρμουλα» και βγάζουν πρωταθλητές από τις ακαδημίες τους. Για το όραμα και την πετυχημένη συνταγή, μίλησαν στο «ΦΩΣ» οι παράγοντες - εργάτες της ομάδας! 

Ακαδημία Αετού Κορυδαλλού: Σε υψηλές πτήσεις τα «αετόπουλα»


Πολλές φορές θα έχετε ακούσει την φράση «να στηριχθούμε στα παιδιά μας» από ιθύνοντες ομάδων. Είτε αυτές γίνονται από παράγοντες μεγάλων συλλόγων είτε από ανθρώπους που διοικούν σωματεία ερασιτεχνικού επιπέδου.

Το θέμα είναι όμως πως πολλοί το λένε, λίγοι το κάνουν πράξη. Ε, σε αυτούς τους λίγους είναι και μια ομάδα που εδώ και χρόνια λειτουργεί υποδειγματικά τις ακαδημίες της και τροφοδοτεί την πρώτη ομάδα ενώ αριθμεί 360 παιδιά. Το όνομα της, Αετός Κορυδαλλού! Οι «κιτρινόμαυροι» έχουν ξεκινήσει ένα έργο εδώ και χρόνια και ακολουθούν πιστά το πλάνο τους, δίνοντας ποδοσφαιριστές σε μεγάλες ομάδες όπως ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, Στέφανος Καπίνο. Τον Λευτέρη Ιντζόγλου με θητεία σε ΑΕΚ, Ατρόμητο Ηρακλή, Άρη.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα ο Χρήστος Μανδάς που την προηγούμενη εβδομάδα έκανε ντεμπούτο κάτω από τα δοκάρια του Ατρόμητου. Άνθρωποι με μεράκι και με στόχο να στηριχθεί ο σύλλογος αποκλειστικά και μόνο στα δικά τους παιδιά, προγραμματίζουν το παρών και το μέλλον, αφιλοκερδώς με όραμα να δουν τις προσπάθειες του να ανταμείβονται.

Την εφετινή αγωνιστική περίοδο, τρία τμήματα των υποδομών κατέκτησαν τις κορυφές των αντίστοιχων πρωταθλημάτων. Συγκεκριμένα, η Κ18, η Κ16 και η Κ14 κατάφεραν να σηκώσουν ψηλά τη σημαία του Αετού για ακόμη μια φορά. Αξίζει να σημειώσουμε πως οι Κορυδαλλιώτες μετρούν 12 τελικούς τα τελευταία πέντε χρόνια στις μικρές ηλικίες.

Το μεγάλο επίτευγμα όμως δεν είναι τα κύπελλα αλλά οι 20 ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται με την πρώτη ομάδα στην Α’ κατηγορία της ΕΠΣ Πειραιά. Επειδή όμως οι ιθύνοντες του σωματείου τα ξέρουν καλύτερα, μιλήσαμε μαζί τους και βρεθήκαμε στο ΔΑΚ Κορυδαλλού. Εκεί που οι «κιτρινόμαυροι» κάνουν προπονήσεις και καθημερινά δουλεύουν για να πετύχουν σε όλα τα επίπεδα. Συζητήσαμε με τους «εργάτες» του σωματείου. Τους αφανής ήρωες και μη, θέλοντας να καταλάβουμε τη φιλοσοφία και τις ιδέες που έχουν.

«Η ομάδα έχει χαράξει την πορεία της»

Ο πρόεδρος του Αετού Κορυδαλλού, Δημήτρης Μπούγας έχει αναλάβει τα ηνία της ομάδας από το 2006 και μέσα σε αυτά τα 12 χρόνια έχει καταφέρει να πετύχει αρκετούς από τους στόχους του. Μιλώντας στο «ΦΩΣ» αναφέρθηκε στο όραμα που είχε μαζί με τη διοίκηση.

Στην αρμονική λειτουργία που έχει ο σύλλογος αλλά και στη σωστή δουλειά που γίνεται στα τμήματα της υποδομής: «Έχουμε 22 προπονητές στην ακαδημία. Η δουλειά δεν είναι τωρινή έχει αρχίσει πολλά χρόνια. Εφέτος έχουμε δώσει πιο πολύ χρόνο και χώρο. Στόχος μας είναι να καθιερωθεί και να δημιουργήσουμε τη δυναμική της ομάδας και το όνομα ώστε να πρωταγωνιστούμε στο ερασιτεχνικό επίπεδο. Άρα λοιπόν αυτό το πετύχαμε με πολύ αγώνα και θέλουμε να το διατηρήσουμε με γηγενείς ποδοσφαιριστές. Με δικά μας παιδιά από τα τμήματα μας. Στο αντρικό έχουμε βασικούς ποδοσφαιριστές που προέρχονται από τα σπλάχνα μας. Να φανταστείτε φέτος τουλάχιστον το ρόστερ έχει 17 νεαρούς με 20 συμμετοχές ο καθένας. Τα τμήματα μας που έρχονται από πίσω, είναι πρωταθλητές και δείχνει πως μπορεί να συνεχιστεί. Δεν θέλω να χαθεί αυτό το όραμα. Αυτός είναι ο στόχος μας. Να τους κάνουμε πρωταθλητές».

Για την αλλαγή πλεύσης της νοοτροπίας μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, είπε: «Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Ούτε μπορούμε να βάλουμε τα παιδιά από μόνα τους να κάνουν πρωταθλητισμό. Ούτε να έχουμε μόνο μεγάλους παίκτες. Το ζητούμενο είναι να έχουμε τρεις, τέσσερις καλούς παίκτες και να βοηθούν τα παιδιά που έρχονται. Στο βάθος υπάρχει πολύ ταλέντο και μεγάλη προσωπικότητα.

Τα επόμενα χρόνια, στόχος μας είναι να πρωταγωνιστούμε αποκλειστικά και μόνο με παιδιά από τις ακαδημίες μας. Αξίζει να πούμε πως εδώ και πολλά χρόνια συνεργαζόμαστε με μεγάλες ομάδες, όπως ο Ολυμπιακός, ο Ατρόμητος. Δίνουμε παιδιά μικρά. Χαίρομαι που είδα τους Καπίνο, Μανδά να πρωταγωνιστούν. Δεν στεκόμαστε εμπόδιο σε κανέναν. Όποιος θέλει να φύγει μπορεί να το κάνει. Βρίσκουν καλές συνθήκες και σωστό περιβάλλον. Η ομάδα έχει χαράξει την πορεία της. Όποιος και να φύγει, όποιος και να έρθει δεν χρειάζεται κανείς να βάλει δεκάρα. Το πλάνο λειτουργεί αρμονικά».

Δάκουρας: Τίποτα δεν είναι τυχαίο

Ένας ακόμα εργάτης της μεγάλης δουλειάς που γίνεται στο «κιτρινόμαυρο» στρατόπεδο είναι ο Λάκης Δάκουρας. Ο γενικός αρχηγός του Αετού, με την εμπειρία και το μεράκι του δίνει καθημερινά τα δικά του εφόδια, θέλοντας να βοηθήσει τα παιδιά και το σύλλογο να ανέβει επίπεδο.

Ο ίδιος με δηλώσεις του τόνισε πως τίποτα δεν είναι τυχαίο και ότι όλα βασίζονται σε πλάνο ενώ υπογράμμισε πως θα πρέπει όλοι οι παράγοντες να μην κοιτάζουν τη δική τους προβολή. Αναλυτικά όσα είπε:

«Το πιο βασικό που χαρακτηρίζει τον Αετό Κορυδαλλού είναι ένα: Είναι γαλουχημένη στο να μεγαλώνει ποδοσφαιρικά παιδιά και να τροφοδοτεί άλλες ομάδες. Έχουν περάσει από το σωματείο σοβαροί προπονητές οι οποίο έδωσαν εφόδια και με την εμπειρία τους κατάφεραν να τα οδηγήσουν σωστά. Για μένα δεν είναι προπονητές αλλά παιδαγωγοί. Διαμορφώνουν χαρακτήρες. Δεν είναι μόνο το αγωνιστικό κομμάτι. Πρέπει εμείς και η οικογένεια του να διαμορφώσει το παιδί και να το κάνουμε «πολεμιστή» για τη ζωή που θα βγει. Το δύσκολο κομμάτι είναι ο εγωισμός». Ο κ. Δάκουρας ανέφερε τους λόγους τους οποίους πιστεύει πως δεν γίνεται το ίδιο και σε άλλα σωματεία: «Οι παράγοντες των ομάδων έχουν μεγάλη ευθύνη και θέλουν την ομάδα τους να πάει ψηλά. Εμείς σαν διοίκηση είμαστε

έχει μεγαλώσει. Όπως ο πρόεδρος και οι υπόλοιποι του ΔΣ. Άρα η αγάπη και όχι το προσωπικό συμφέρον είναι το «κλειδί» για την επιτυχία. Είμαστε διαχειριστές του μεγάλου έργου που γίνεται. Εξίσου σημαντικό ότι όλοι μας είμαστε χαμηλών τόνων. Εφέτος ευτυχήσαμε να πάρουμε τα πρωταθλήματα και στις τρεις κατηγορίες. Όμως δεν έχει σημασία το τρόπαιο. Το τελικό έπαθλο είναι η χαρά που δίνουμε στα παιδιά και στους γονείς. Όποιος γονέας δεν ευχαριστιέται με αυτό που βλέπει μπορεί να αποχωρήσει. Δεν θέλουμε κρούσματα απειθαρχίας. Τίποτα δεν είναι τυχαίο και όλα βασίζονται στο πλάνο μας».

«Στόχος μας η προώθηση των παιδιών»

Ο προπονητής του Αετού Κορυδαλλού στην Κ18 και στην Κ16, Αλέκος Λιθόπουλος έχει κάνει καλή δουλειά και έχει βοηθήσει με την εμπειρία και την εργατικότητα του να ανέβει το επίπεδο των προπονήσεων. Μάλιστα ο έμπειρος κόουτς δούλεψε παλαιότερα στις ακαδημίες του Άγιαξ.

Οι «παιδαγωγοί» των τμημάτων, Τάκης Ψιλοπάτης (αριστερά) και Αλέκος Λιθόπουλος (δεξιά)

Ο ίδιος μιλώντας στο «ΦΩΣ» αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά που χρειάζονται τα νέα παιδιά για να πετύχουν ενώ έπλεξε το εγκώμιο της διοίκησης για το όραμα της: «Στον χώρο των ακαδημιών είμαι γύρω στα 10 χρόνια με έχει βοηθήσει ότι πέρασα από τις ακαδημίες από του Άγιαξ. Νομίζω μπόρεσα και πέρασα τις γνώσεις μου στα παιδιά του Αετού. Δεν είναι τυχαία τα αποτελέσματα. Βρήκαν ένα γκρουπ δουλεμένο με βάσεις και πλέον μπορούμε να τα ανεβάσουμε επίπεδο. Αυτό με ικανοποιεί. Ο πρώτος στόχος δεν είναι η κατάκτηση Κυπέλλων. Ο στόχος είναι να προωθήσουμε παίκτες στην πρώτη ομάδα. Είναι άδικο να έχεις παιδιά και να αγοράζεις. Σε δύο χρόνια κάναμε πράξη το όνειρο της διοίκησης. Δηλαδή να παίζει με τα δικά της παιδιά. Είμαστε σίγουροι πως θα συνεχιστεί. Χρειάζεται να ανεβάσουμε την ποιότητα και θα κάνουμε φιλικά με μεγάλες ομάδες έτσι ώστε να δούμε πόσο απέχουμε από τις μεγάλες ΠΑΕ».

Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά, τόνισε: «Έχουμε το ευτύχημα να έχουμε παιδιά με προσωπικότητα. Παιδιά που βγάζουν υψηλό μέσο όρο στο σχολείο και αυτό είναι μεγάλο πλεονέκτημα. Αν και η στατιστική είναι εις βάρος μας καθώς δύσκολα όλοι θα πετύχουν και θα γίνουν επαγγελματίες. Πρέπει να επικεντρωθούν στον αθλητισμό. Χρειάζεται θυσίες, ταλέντο και να δουλεύει αρκετά. Αυτά τα έχουμε. Μένει να τα στηρίξουμε. Οι χώροι που έχουν οι ακαδημίες μας, τα αποδυτήρια και γενικά οι συνθήκες είναι ιδανικές. Βαδίζουμε καλά. Αργά και σταθερά».

«Πρώτα καλά παιδιά και μετά ποδοσφαιριστές»

Η βασική αρχή των ακαδημιών αλλά και του συλλόγου γενικά είναι τα παιδιά να είναι πρώτα καλοί μαθητές και σωστοί άνθρωποι και μετά καλοί ποδοσφαιριστές. Αυτό επισήμανε και ο τεχνικός διευθυντής Βασίλης Τζανακάκης.

Συγκεκριμένα είπε : «Κοίτα η φιλοσοφία μας είναι τα παιδιά να ευχαριστιούνται αυτό που κάνουν. Πρώτα οι σπουδές τους και μετά το ποδόσφαιρο. Να βγάλουμε σωστούς ανθρώπους και μετά ποδοσφαιριστές. Η δουλειά που κάνουμε αποτυπώνεται στο χορτάρι. Με τους τελικούς που φτάνουνε, τα κύπελλα που παίρνουμε αλλά και με τη συμμετοχή μας σε πολλά τουρνουά ανά την Αθήνα και τον Πειραιά. Όλα τα παιδιά μας αγωνίζονται και έρχονται με διάθεση για προπόνηση. Υπάρχει σωστή οργάνωση και η δουλειά από τους προπονητές μας είναι άψογη. Όλοι είναι διπλωματούχοι και καταρτισμένοι. Πάνω από όλα είναι παιδαγωγοί. Αυτό είναι που έχει δώσει όνομα στον Αετό και ελκύει τα παιδιά».