Ο Ολυμπιακός τσούγκριζε αυγά στη σέντρα και σήκωνε κούπες

Η Ελλάδα του τότε, που έκανε Πάσχα στο γήπεδο με θραμβευτές τους Πειραιώτες

Ο Ολυμπιακός τσούγκριζε αυγά στη σέντρα και σήκωνε κούπες

Κι όμως κάποτε η Ελλάδα έπαιζε ποδόσφαιρο και το Πάσχα. Οι Βρετανοί το συνηθίζουν τα Χριστούγεννα αλλά σε αυτή τη χώρα πήγε να γίνει ανοιξιάτικη συνήθεια μέσα στο Πάσχα.

Οι φίλαθλοι έβαζαν τα καλά τους, έπαιρναν μαζί τους και το κόκκινο αυγό και έτρεχαν στο γήπεδο. Σέντρα και τσούγκρισμα για τους φιλάθλους στις εξέδρες αλλά και τους αρχηγούς των δύο ομάδων. Το τσούγκρισμα των αρχηγών για εκείνες τις ημέρες είχε νόημα καθώς έπαιρνε το ρόλο του νομίσματος που στρίβουν οι διαιτητές πριν από την έναρξη. Ο νικητής διάλεγε εστία.

Ήταν Πασχαλιά του 1928 όταν η Ελλάδα γνώριζε τον θεσμό του Κυπέλλου Πάσχα. Έναν θεσμό που πρωτοδιοργανώθηκε στις 14 Απριλίου εκείνης της χρονιάς και συνεχίστηκε για κάποια χρόνια έως το 1964.

Το χρωστούσε στο τότε ΠΟΚ που έχει βγάλει και τη σχετική αφίσα, η οποία έγραφε: «Έλληνες! Παρακολουθήσατε τους αγώνας εις τους οποίους κρίνεται το ελληνικόν ποδόσφαιρον…». Εποχές που δεν υπήρχε απαγόρευση μετακινήσεων ή οπαδοί σε συγκεκριμένες εξέδρες. Όλοι μαζί στο γήπεδο.

Όταν έγινε το ΠΑΟΚ

Κι όλα αυτά έγινεν λόγω της τιμωρία του Ολυμπιακού. Το 1927-28 η ΕΠΟ ετοιμαζόταν να διοργανώσει το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου με τη συμμετοχή των πρωταθλητριών ομάδων των τριών ιδρυτικών ποδοσφαιρικών ενώσεων: Ε.Π.Σ. Αθηνών, Ε.Π.Σ. Πειραιώς και Ε.Π.Σ. Μακεδονίας. Στην αρχή της περιόδου και πριν αρχίσουν οι αγώνες, η ΕΠΟ ύστερα από διένεξη με τον Ολυμπιακό, αποφάσισε να του επιβάλλει πολύμηνη τιμωρία και απαγόρευσε με ποινή διαγραφής σε όλα τα υπόλοιπα σωματεία να αγωνίζονται μαζί του, ακόμα και σε φιλικά.

Ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ δεν υπάκουσαν, πήραν το μέρος του Ολυμπιακού και προχώρησαν μαζί του στη διοργάνωση φιλικών αγώνων. Ουσιαστικά, ήταν το ξέσπασμα μιας αντιδικίας που υπέβοσκε ανάμεσα στους τρεις συλλόγους και την τότε διοίκηση της ΕΠΟ σχετικά με τον έλεγχο των ποδοσφαιρικών πραγμάτων.

Η κόντρα

Η κορύφωση της κόντρας συνέβη στις 23 Οκτωβρίου 1927, όταν η ΑΕΚ αρνήθηκε να αγωνιστεί με τον Απόλλωνα σε προγραμματισμένο αγώνα που θα τελείτο προς οικονομική ενίσχυση της ΕΠΟ και μαζί με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό ανακοίνωσαν πως αντί αυτού θα διεξαχθεί αγώνας "μεταξύ δύο μικτών ομάδων αποτελουμένων εκ των ποδοσφαιριστών των συνεργαζομένων συλλόγων Π.Ο.Κ." Μετά από αυτή την εξέλιξη η μεν ΕΠΣΑ τιμώρησε με τετράμηνο αποκλεισμό τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ, ενώ η ΕΠΟ διέγραψε τους τρεις συλλόγους στις 31 Οκτωβρίου 1927 και προχώρησε στη διοργάνωση του πρωταθλήματος χωρίς αυτούς. Από την Αθήνα μετείχε ο Ατρόμητος, από τον Πειραιά ο Εθνικός και από τη Θεσσαλονίκη ο Άρης.

Οι τρεις διαγραμμένοι σύλλογοι επισημοποίησαν την ίδρυση του Π.Ο.Κ., όνομα που προήλθε από τα αρχικά των τριών σωματείων, όπως προκύπτει από δημοσιεύματα της εποχής.

Μεταγενέστερα τα αρχικά ΠΟΚ παρερμηνεύθηκαν από διάφορους ευφάνταστους ως: "Ποδοσφαιρικός Όμιλος Κέντρου" ή "Ποδοσφαιρική Οργάνωση Κέντρου" και ορισμένοι αμφισβητούσαν ακόμα και την επίσημη συγκρότησή του.

Το μεγάλο τουρνουά

Το ΠΟΚ για να... υπάρξει ποδοσφαιρικά διοργάνωνε διάφορα τουρνουά. Μεταξύ αυτών και το Κύπελλο Πάσχα.

Συνολικά έγιναν 23 διοργανώσεις με πολυνίκη τον Ολυμπιακό, ο οποίος κατέκτησε το τρόπαιο σε έντεκα από αυτές. Ακολούθησαν ΑΕΚ και Παναθηναϊκός με 4, ενώ από μία κατάκτηση είχαν οι Προγκρεσούλ Βουκουρεστίου (ρουμανική), 1. ΦΚ Κολονίας (γερμανική), Άρης Θεσσαλονίκης και Εθνικός Πειραιώς. Μεταξύ 1930 και 1936 διεξήχθη μία μόνο φορά, καθώς υπήρξαν αυξημένες υποχρεώσεις των τριών σωματείων του ΠΟΚ στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, αλλά και της εθνικής Ελλάδας (1932 και 1936). Εντούτοις, αυτά συγκροτούσαν μικτές ομάδες που την ημέρα του Πάσχα αγωνίζονταν στο γήπεδο Λ. Αλεξάνδρας, ώστε να διατηρήσουν "ζωντανή" τη διοργάνωση και κυρίως να εξασφαλίσουν εισπράξεις για τα ταμεία τους.


Οι αγώνες γίνονταν πάντα στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας με καλεσμένες ομάδες από Γιουγκοσλαβία, Ουγγαρία, Τσεχοσλοβακία, Ρουμανία. Οι τρεις ομάδες μοιράζονταν τα έξοδα φιλοξενίας καθώς και τα έσοδα από τα εισιτήρια.

«Το Πασχαλινόν Πρωτάθλημα, υπήρξεν ένας θρίαμβος δια το ελληνικόν ποδόσφαιρον», έγραφε τότε η «Βραδυνή». Στο πρώτο τουρνουά, νικητής ήταν ο Ολυμπιακός νικώντας την ΑΕΚ (4-1), τον Παναθηναϊκό (3-1), τη Μικτή Βένους- Σπάρτα (5-1) και στον «τελικό» της 23 Απριλίου την Μπεογκράντσκι (3-0).