Ο κύκλος των χαμένων στόπερ στον Ολυμπιακό

Από τον Σιόβα και τον Βιάνα μέχρι τον Ένγκελς και τον Ντα Κόστα. Μία διετία που πέρασαν αρκετοί στόπερ, αλλά οι Πειραιώτες ακόμα δεν έχουν βρει τον ιδανικό για την άμυνα τους.

Ο κύκλος των χαμένων στόπερ στον Ολυμπιακό

Γι’ ακόμα ένα καλοκαίρι όπως φαίνεται η μεγάλη κουβέντα γίνεται για τους στόπερ του Ολυμπιακού. Εκεί θέλει ενίσχυση με κεντρικούς αμυντικούς που θα κάνουν τη διαφορά. Σίγουρα χρειάζεται έναν πολύ καλό στόπερ, ο οποίος θα έχει ηγετικές ικανότητες, αλλά αυτός δεν είναι και ο μοναδικός που θα αποκτηθεί. Κι όλα αυτά ενώ χθες η Ρεμς ενεργοποίησε την οψιόν αγοράς του Μπιόρν Ένγκελς. Πλήρωσε τα 4 εκατ. ευρώ που προέβλεπε η συμφωνία της με τον Ολυμπιακό και έκανε δικό της τον Βέλγο. Για όσους δεν θυμούνται οι «ερυθρόλευκοι» είχαν ξοδέψει 7 εκατ. ευρώ για τον συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή. Ένα ποσό, το οποίο είχε επιβεβαιωθεί και από την Κλαμπ Μπριζ.

Ο Ένγκελς είχε γίνει έτσι ο πιο ακριβοπληρωμένος κεντρικός αμυντικός, αλλά δεν μπόρεσε ποτέ να παίξει στον Ολυμπιακό. Με τη φανέλα της Ρεμς έχει κάνει ήδη 25 συμμετοχές στο πρωτάθλημα Γαλλίας και άλλες δύο στο Κύπελλο και θεωρείται πολύ σημαντικός ποδοσφαιριστής για τον σύλλογο. Κι όλα αυτά κόντρα σε πολύ ισχυρούς αντιπάλους και με μεγαλύτερη πίεση από αυτή που δέχεται η άμυνα του Ολυμπιακού στην Ελλάδα. Με αφορμή την αγορά του Ένγκελς από τη Ρεμς και την ανάγκη των Πειραιωτών να βρουν επιτέλους τους στόπερ που θα καθοδηγούν την άμυνα τους με ασφάλεια, στο μυαλό μας ήρθαν διάφοροι κεντρικοί αμυντικοί που την τελευταία διετία φόρεσαν την ερυθρόλευκη φανέλα, αλλά όταν έφυγαν απέδωσαν καλύτερα.

Ο Δημήτρης Σιόβας τη σεζόν 2016-2017 είχε παραγκωνιστεί από τον Μπέντο και έφυγε δανεικός τον Γενάρη με τη Λεγανές το καλοκαίρι του 2017 να τον αγοράζει και αυτή τη στιγμή να διαπρέπει στην Ισπανία. Επέστρεψε μάλιστα και στην εθνική ομάδα και είναι βασικό στέλεχος στη νέα προσπάθεια που κάνει. Την ίδια σεζόν υπήρχε στο ρόστερ ο Μανουέλ Ντα Κόστα, ο οποίος τα… άκουγε για όλα όσα συνέβαιναν στον Ολυμπιακό. Ο Μαροκινός φεύγοντας από τους Πειραιώτες είχε γεμάτη χρονιά στη Μπασακσεχίρ, ενώ το περασμένο καλοκαίρι έκανε μεταγραφή στην Αλ Ιτιχάντ και παράλληλα είναι βασικό στέλεχος της εθνικής ομάδας του Μαρόκο.

Εκείνη την αγωνιστική περίοδο οι «ερυθρόλευκοι» στο ρόστερ τους είχαν τον νεαρό Βραζιλιάνο Μπρούνο Βιάνα, ο οποίος επίσης ήταν σε μόνιμη βάση στο στόχαστρο. Παραχωρήθηκε δανεικός στην Μπράγκα, η οποία εν τέλει τον αγόρασε και ο Βιάνα είναι βασικότατο στέλεχος της. Πλέον έχει αναπτυχθεί και φημολογία περί ενδιαφέροντος της Λάτσιο για την απόκτηση του.

Το καλοκαίρι του 2017 ο Ολυμπιακός πούλησε έναντι 19 εκατ. ευρώ τον Παναγιώτη Ρέτσο στη Λεβερκούζεν ένα παιδί που έχει μείνει πίσω λόγω των τραυματισμών του, αλλά είχε ρόλο στον γερμανικό σύλλογο. Με μοναδική εξαίρεση τον Ρέτσο, για τον οποίο δεν μπορούσε να πει «όχι» ο Ολυμπιακός στη μεγάλη πρόταση, οι υπόλοιποι είναι παίκτες που μπήκαν στο περιθώριο και όταν έφυγαν διέπρεψαν.

Στόπερ που την τελευταία διετία τους είχε ο Ολυμπιακός και στις ομάδες που πήγαν με μεταγραφή είχαν σημαντικό ρόλο. Οι «ερυθρόλευκοι» αυτή τη διετία δεν έχουν καταφέρει να λύσουν το πρόβλημα τους στην άμυνα και εδώ δημιουργούνται ερωτήματα. Είναι τόσο μεγάλη η πίεση στον Ολυμπιακό που δεν την αντέχουν; Μήπως δεν υπάρχει η υπομονή στο μεγάλο λιμάνι να δουν τους ποδοσφαιριστές, με αποτέλεσμα να έχουν φύγει μέσα σε μία διετία τόσοι στόπερ που παίζουν στις ομάδες τους, αλλά δεν έπαιξαν στον Πειραιά; Σίγουρα πάντως είναι ένα σοβαρό θέμα, διότι πρόκειται γι’ αρκετές περιπτώσεις, για παίκτες που κόστισαν χρήματα, δεν τους εμπιστεύτηκε η ομάδα, η οποία συνεχίζει να «ψάχνεται» να βρει λύση στο ταλαιπωρημένο κέντρο άμυνας της. Τον Ολυμπιακό ως οργανισμό θα πρέπει να τον προβληματίσει αυτό το θέμα.