Λεωνίδας Θεοδωρακάκης: «Η αλήθεια για τη μεταγραφή του Δεληκάρη στον Παναθηναϊκό»

Η ζωντανή ιστορία του Ολυμπιακού, που έχει χειριστεί καυτά θέματα όχι μόνο ως πρόεδρος του Ερασιτέχνη πολλά χρόνια, αλλά και πιο πριν, στο ποδοσφαιρικό τμήμα του συλλόγου, αποκαλύπτει στο «ΦΩΣ» μυστικά για τον Γιώργο Δεληκάρη!

Λεωνίδας Θεοδωρακάκης: «Η αλήθεια για τη μεταγραφή του Δεληκάρη στον Παναθηναϊκό»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Η ζωντανή ιστορία του Ολυμπιακού, που έχει χειριστεί καυτά θέματα όχι μόνο ως πρόεδρος του Ερασιτέχνη πολλά χρόνια, αλλά και πιο πριν, στο ποδοσφαιρικό τμήμα του Ολυμπιακού. Έξυπνος, ήξερε να κρατά μυστικά. Όμως, όταν γερνάει ο άνθρωπος νιώθει την υποχρέωση να πει κάποια πράγματα που τα κράταγε κρυμμένα.

Χάρηκα πρώτ’ απ’ όλα γιατί τον βρήκα σε εκπληκτική διαύγεια. Θυμόταν τα πάντα, ημερομηνίες, ονόματα, λεπτομέρειες, σαν να ξανάνιωσε. Μου είπε και οφ δε ρέκορντ γιατί έφυγε ο Γουλανδρής από τον Ολυμπιακό. Σέβομαι όμως την επιθυμία του, αυτά για τον Γουλανδρή να μην τα γράψω. Μου έδωσε το ΟΚ να γράψω για τον Δεληκάρη. Την είχε χειριστεί την υπόθεση και ξέρει όλες τις λεπτομέρειες. Ιστορία συναρπαστική!

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο ένθετο που κυκλοφόρησε με το «ΦΩΣ» στις 12/3/2019

Ο Δεληκάρης έπαιρνε πιο πολλά λεφτά σε σχέση με τους άλλους παίκτες από τον Γουλανδρή;

Ό,τι έπαιρνε το άξιζε, Θέμη. Ήταν πολύ μεγάλος ποδοσφαιριστής. Άλλωστε, όποιος ζητούσε από τον Γουλανδρή λεφτά, τα έπαιρνε!

Και δανεικά;

Ναι, πες το κι έτσι.

Δανεικά και αγύριστα;

Κυρίως έτσι!

Ο Γαλάκος ήταν από τους λίγους που είχαν επιστρέψει λεφτά στον Γουλανδρή;

Ένα μεγάλο μέρος τους. Από τους λίγους.

Ο Δεληκάρης ήταν το αγαπημένο παιδί του Γουλανδρή;

Όλους τους αγαπούσε ο μέγιστος Γουλανδρής. Κατ’ αρχάς, δεν υπήρχε παίκτης που να έλεγαν του Γουλανδρή να τον πάρει και να έλεγε «δεν τον θέλω».

Όταν ήρθε ο Δεληκάρης από τον Αργοναύτη, ήσασταν στο ποδοσφαιρικό τμήμα;

Φυσικά. Ο Δεληκάρης ήρθε το 1969. Εγώ ήμουν στη διοίκηση από το 1967. Και πιο πριν ήμουν στον Ολυμπιακό, είμαι ένας από τους «100 αθανάτους» του Ολυμπιακού. Γέννημα-θρέμμα Πειραιώτης.

Μόνον εσείς και ο Σάββας Θεοδωρίδης είστε εν ζωή και ανήκετε στους «100 αθανάτους».

Και ο Μήτσος Καρελίδης. Ζει ακόμα. Κουρελίδης ήταν το όνομά του, αλλά το άλλαξε γιατί έκαναν πλάκα στον γιο του στο σχολείο!

Ποιες ομάδες τον ήθελαν από τον Αργοναύτη;

Ο Πανιώνιος είχε χωθεί γερά για να τον πάρει, αλλά εμείς τον πήραμε εύκολα. Ήταν Πειραιωτάκι, κάπου στο Χατζηκυριάκειο το σπίτι του, θυμάμαι ο πατέρας του με τον αδελφό του δούλευαν κάτι μηχανήματα για πλοία.

Θέλω να μου πείτε πώς πήγε ο Δεληκάρης στον Παναθηναϊκό. Αλλά αποκαλύπτοντας πράγματα που δεν έχετε ξαναπεί. Το δικαιούται ο κόσμος να γνωρίζει όλη την ιστορία.

Είναι πράγματα που έχω κρατήσει μυστικά και εγώ και ο Δεληκάρης. Είχα τσακωθεί πολλές φορές μαζί του, αλλά δεν τα έβγαζα προς τα έξω. Ούτε εκείνος τα έβγαζε προς τα έξω. Είναι πράγματα που ήξερε και ο Θόδωρος Νικολαΐδης, ο εκδότης του «ΦΩΤΟΣ», ο οποίος επίσης κρατούσε μυστικά.

Ότι κρατούσε μυστικά, πράγματι. Εδώ για τον γέρο Καραμανλή τον ρώταγα και ενώ μου έλεγε πολλά για άλλα θέματα, γι’ αυτόν μου τόνιζε «αυτά που ξέρω και μου είχε εμπιστευθεί θα τα πάρω στον τάφο μου». Πείτε μου όμως για τον Δεληκάρη πράγματα άγνωστα.

Ο Δεληκάρης μάς είχε ζητήσει κάποια λεφτά για να μείνει στον Ολυμπιακό. Εμείς του κάναμε μια προσφορά που δεν τη θεωρούσε αρκετή για τον εαυτό του. Από τον Παναθηναϊκό πήρε περισσότερα.

Ε, εντάξει τώρα, δεν μου λέτε τίποτα. Θέλω καινούργια πράγματα, άγνωστα.

Τι να σου πω; Ότι είχαμε κάνει συνάντηση με τον Μαντζαβελάκη και μας είχε διαβεβαιώσει ότι δεν θα τον πάρει στον Παναθηναϊκό;

Τι; Αυτό είναι βόμβα! Τέτοια θέλω.

Δεν ξέρω αν πρέπει να τα πω.

Πείτε μου όλη την ιστορία. Γράφουμε ιστορία με αυτές τις έξτρα εκδόσεις.

Ήταν μια εποχή που υπήρχαν πολλοί παίκτες προς μετακίνηση. Ακόμα δεν υπήρχε θέμα Δεληκάρη για Παναθηναϊκό. Ακούγαμε όμως, μαθαίναμε, ότι ο παίκτης ενδιέφερε και τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ. Μιλάμε για μια εποχή που είχε φύγει ο Γουλανδρής από τον Ολυμπιακό, λεφτά δεν είχαμε πολλά, η ΑΕΚ είχε τον Μπάρλο, ο Παναθηναϊκός τον Μαντζαβελάκη, είχαμε λοιπόν ανησυχία.

Όμως υπήρχαν και άλλοι παίκτες προς μεταγραφή. Μας είχε ζητήσει λοιπόν ραντεβού ο Μαντζαβελάκης του Παναθηναϊκού! Εγώ στην αρχή αρνήθηκα. Μετά μπήκαν και οι δύο εκδότες σε συζήτηση, ο Θόδωρος Νικολαΐδης του «ΦΩΤΟΣ» και ο Σέμπος της «Αθλητικής Ηχούς». Πολύ δυνατοί και οι δύο εκδότες τότε. Αυτοκρατορίες στον αθλητικό Τύπο τότε. Κανονίστηκε ραντεβού στον Ναυτικό Όμιλο, στον Πειραιά!

Πείτε μου, πείτε μου τι έγινε.

Υπήρχαν ποδοσφαιριστές προς μεταγραφή, που μετέπειτα έκαναν μεγάλη καριέρα. Σου θυμίζω ότι όταν έφυγε ο Δεληκάρης, εμείς πήραμε τον Τάκη Λεμονή, τον Πέτρο Ξανθόπουλο και τον Πέτρο Μίχο. Αυτοί πρόσφεραν πολλά στον Ολυμπιακό, ενώ ο Δεληκάρης δεν πρόσφερε στον Παναθηναϊκό. Κράτα αυτά τα ονόματα, γιατί θα σου πω πράγματα μετά...

Καυτό όνομα όμως τότε ήταν του Υφαντίδη της Βέροιας, που τον θέλαμε και εμείς στον Ολυμπιακό και ο Παναθηναϊκός και ο Άρης. Ο Άρης είχε σπουδαία ομάδα εκείνα τα χρόνια. Έγινε λοιπόν σε εκείνο το ραντεβού μια άτυπη συμφωνία για να μην ανταγωνιζόμαστε υπέρμετρα και εκτοξεύονται οι τιμές. Τον Υφαντίδη τον πήρε ο Παναθηναϊκός. Εγώ πήγα με τον Τσιτσαλή, τον τότε πρόεδρο του Ολυμπιακού, με ελικόπτερο στο Αγρίνιο και πήραμε τον Μίχο!

Με ελικόπτερο;

Ναι! Θέλαμε να νοικιάσουμε ένα μικρό αεροπλάνο, δεν υπήρχε διαθέσιμο και μας έδωσαν ελικόπτερο. Το θέμα είναι ότι στη συνάντηση που είχε γίνει με τον Μαντζαβελάκη, μας είχε διαβεβαιώσει ότι δεν θα πάρει τον Δεληκάρη ο Παναθηναϊκός!

Σας είπε ψέματα λοιπόν!

Αργότερα ο Μαντζαβελάκης ζήταγε συγγνώμη και τα έριχνε σε άλλους. Για αντίποινα, εμείς βγάλαμε έξω από το ξενοδοχείο του Μαντζαβελάκη τον Λεμονή που είχε συμφωνήσει ο Παναθηναϊκός να τον πάρει από τον Αττικό! Ενώ εγώ είχα συμφωνήσει πιο πριν με τον πρόεδρο του Αττικού και τον έπαιρνα και τον έβριζα μετά αυτόν, γιατί έσπασε τη συμφωνία.

Πλησιάσαμε όμως τον πατέρα του Λεμονή, ο οποίος ήταν τρελός Ολυμπιακός, και μας είπε «αν πάει στον Παναθηναϊκό, δεν πρόκειται ποτέ να πάω στη Λεωφόρο να τον δω, μία φορά μόνο θα τον βλέπω να παίζει, όταν έρχεται με τον Παναθηναϊκό στο «Καραϊσκάκη»!

Κύριε Λεωνίδα, μου λέτε εκπληκτικά σκηνικά.

Μέσω του πατέρα του, λοιπόν, βγάλαμε τον Λεμονή από το ξενοδοχείο του Μαντζαβελάκη την τελευταία στιγμή και έντρομος ο πρόεδρος του Αττικού μού είπε «δώσε όσα μου είχες προτείνει και τον παίρνετε εσείς τον παίκτη». Και τον φέραμε στη Λέσχη του Ολυμπιακού το βράδυ και υπέγραψε μαζί με τον Πέτρο Ξανθόπουλο.

Ξαναγυρίζω στον Δεληκάρη. Πείτε μου κι άλλα γι’ αυτό το θέμα.

Δύο μεγάλοι οπαδοί του Ολυμπιακού τότε, ο Πέτρος Βασάλος και ο Ανδρέας Στρουμπούλης, άρρωστοι Ολυμπιακοί, ήρθαν και με βρήκαν στην αντιπροσωπεία κινέζικων μηχανημάτων που είχα στη Χαμοστέρνας και μου είπαν «έχουμε στο αυτοκίνητο τον Δεληκάρη.

Το έχει μετανιώσει και θέλει να επιστρέψει στον Ολυμπιακό»! Ενώ είχε ήδη κάνει χαρτί με τον Παναθηναϊκό και ήταν στο ξενοδοχείο του Μαντζαβελάκη και είχε κάνει προπονήσεις! Και ξεκινάμε έναν αγώνα εγώ μαζί με τον Θόδωρο Νικολαΐδη του «ΦΩΤΟΣ» να κάνουμε το μεγάλο μπαμ και να εκθέσουμε τον Παναθηναϊκό, παίρνοντας πίσω τον Δεληκάρη!

Τον ήθελε ο κυρ Θόδωρος;

Πάρα πολύ. Του είχε μιλήσει κιόλας, προσπαθούσε να τον πείσει. «Να εμπιστεύεσαι τον Λεωνίδα» του είχε πει. Ο Δεληκάρης δεν έχει μιλήσει γι’ αυτά, έχει πει όμως ότι ήταν λάθος του αυτό που έκανε. Το έχει δηλώσει ότι ήταν λάθος του και το έχει μετανιώσει. Άκου και τη συνέχεια.

Του λέμε του Δεληκάρη «όσα σου δίνει ο Παναθηναϊκός, θα σου τα δώσουμε εμείς! Και μη φοβάσαι για το χαρτί που έχεις κάνει μαζί τους, θα σε στηρίξουμε». Και κλείνουμε ραντεβού για το σπίτι του το ίδιο βράδυ, με τον Θόδωρο μαζί. Αλλά τελικά το ραντεβού δεν έγινε. Το ματαίωσε.

Γιατί;

Δεν έμαθα ποτέ. Ίσως φοβήθηκε ότι θα έμπλεκε με το χαρτί που είχε κάνει με τον Παναθηναϊκό. Πάντως ήθελε να γυρίσει, το είχε μετανιώσει ήδη. Το σίγουρο είναι ότι πήρε περισσότερα χρήματα από τον Παναθηναϊκό.

Θα μου πείτε τώρα γιατί έφυγε ο Γουλανδρής;

Μόνο αν μου υποσχεθείς ότι δεν θα τα γράψεις. Δεν ήταν πάντως για τον Παλοτάι η αλήθεια. Και ας λέγαμε τέτοια, για να καλύψουμε άλλα... Με την κάκιστη διαιτησία του Παλοτάι απέναντι στην Άντερλεχτ πικράθηκε, αλλά δεν ήταν αυτή η αιτία. Άλλωστε έφυγε αρκετό καιρό αργότερα. Δύο μήνες αργότερα.

Το «ΦΩΣ» τότε είχε βγάλει ένα πρωτοσέλιδο εμβληματικό, ένα από τα δύο καλύτερα που έχω δει για διαιτησία. Το δεύτερο ήταν το «ΦΤΟΥ ΣΟΥ, ΔΟΥΡΟ» με κεφαλαία τεράστια γράμματα. Το πρώτο ήταν για τον Παλοτάι «ΕΝΑΣ ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΕΛΗΣΤΕΨΕ ΤΟΝ ΥΠΕΡΓΙΓΑΝΤΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ».

Η διαιτησία ήταν πολύ κακή. Όμως ο Γουλανδρής έφυγε για άλλο λόγο, που δεν θα τον πω δημόσια. Μιλάμε για τεράστια προσωπικότητα, για οικογένεια με έναν από τους πιο δυνατούς εμπορικούς στόλους, τότε, παγκοσμίως. Δεν ήταν μόνο το ποδόσφαιρο που μέτραγε γι’ αυτήν τη μεγάλη οικογένεια...

Μπέμπης ή Δεληκάρης;

Εγώ τον Μπέμπη τον λάτρευα.

Και ο Σάββας Θεοδωρίδης και ο Θόδωρος Νικολαΐδης τον Μπέμπη έβαζαν πιο πάνω στις συζητήσεις που κάναμε.

Ο Μπέμπης στα ντουζένια του ήταν άλλο πράγμα. Τον λάτρευα. Όμως και ο Δεληκάρης ήταν πολύ μεγάλος ποδοσφαιριστής στη δική του εποχή. Ξεχώριζε.

Στον Παναθηναϊκό δεν πρόσφερε.

Τίποτα δεν έπαιξε εκεί. Ο Δεληκάρης ως παίκτης ήταν ο Δεληκάρης του Ολυμπιακού.