Χειρότερα δεν γίνεται!

Το φαινόμενο του ρατσισμού στα γήπεδα ολοένα και αυξάνεται. Παίκτες θύματα, οπαδοί ανεξέλεγκτοι και μία αμέτοχη κοινωνία.

Χειρότερα δεν γίνεται!

Οι ρατσιστικές επιθέσεις στον αθλητισμό διαδέχονται η μία την άλλη δίχως να υπάρχει προηγούμενο. Ομπαμεγιάνγκ, Στέρλινγκ, Κουλιμπαλί και φυσικά ένα από τα μεγαλύτερα θύματα ρατσισμού στα γήπεδα ο Μάριο Μπαλοτέλι.

Βρισιές, φτυσίματα, αποτρόπαιοι χαρακτηρισμοί και άλλα πολλά τα βρίσκουμε πλέον σε κάθε κερκίδα στην Ευρώπη. Μέχρι και μπανάνες βλέπουμε να προσγειώνονται στα γήπεδα. Αλήθεια τι είναι αυτό που ωθεί κάποιον να προχωρήσει σε μία τέτοια πράξη; Μάλλον η βλακεία του!

Είναι σχεδόν αδιανόητο εν έτη 2018 και προσεχώς 19 να αυξάνονται τα κρούσματα ρατσιστικών επιθέσεων. Ο αθλητισμός ενώνει, αυτό τουλάχιστον είναι το μότο της UEFA. Θα αναλάβει όμως δράση ποτέ;

Στην Αγγλία παρότι τιμωρούνται οι δράστες το φαινόμενο όχι μόνο εξακολουθεί να υπάρχει αλλά αυξάνεται. Στην Ιταλία το πράγμα έχει ξεφύγει πια. Μπορεί να βγαίνουν σχεδόν όλοι και να καταδικάζουν τα γεγονότα, αλλά κανένας δεν παίρνει κάποια μεγάλη απόφαση.

Ο ρατσισμός είναι ίσως το πιο ηλίθιο κόμπλεξ που μπορεί να καταβάλει έναν άνθρωπο, «μισεί κάτι που τυχαία δεν είναι». Το γήπεδο είναι μια ψυχαγωγία, μία εκτόνωση αν προτιμάτε. Ξεχνάμε όμως κάτι πολύ βασικό. Την διασκέδαση ή την ψυχαγωγία που απολαμβάνεις στην προσφέρουν ΑΝΘΡΩΠΟΙ. Έχουν αισθήματα, πονάνε, χαμογελάνε, ακριβώς όπως όλοι οι άνθρωποι στον κόσμο.

Κάποιοι πιστεύουν πως επειδή παίρνουν παχυλά συμβόλαια είναι και αναγκασμένοι να ακούνε το οτιδήποτε. Δυστυχώς είναι αναγκασμένοι! Όταν κανένας δεν τους προστατεύει είναι.

Όσο για την χώρα μας δεν πάει πίσω σε τέτοια θέματα. Η μπανάνα στον Σαλίνο μέσα στην Τούμπα, η αισχρή επίθεση που δέχθηκε ο Κοφί Αμπονσά από οπαδούς της ομάδας του (Αιγάλεω), ο Μπόνγκ που έπαιζε υπό τους ήχους μαϊμουδίστικων φωνών στην Ξάνθη, ο παίκτης του Απόλλωνα, Λόρενς Ντόε που δέχθηκε ρατσιστικά συνθήματα σε έναν αγώνα με τον Ηρακλή Ψαχνών και πολλά ακόμα έχουν διαδραματιστεί στα ελληνικά γήπεδα.

Ο άλλοτε ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, Αρτούρ Μαζουακού σε πρόσφατη δήλωση του σχετικά με τον ρατσισμό αναφέρθηκε και στη χώρα μας λέγοντας:

«Θα έλεγα ότι στην Ελλάδα μερικές ομάδες έχουν ηλίθιους οπαδούς. Μια φορά ένας ηλίθιος με έφτυσε και μου είπε: "Γύρνα πίσω στη χώρα σου". Εγώ απλά γέλασα».

Το πρόβλημα συνεχίζει να υπάρχει και χρειάζεται ανάλογη αντιμετώπιση. Δεν είναι αθλητικό. Δεν έχει καμία σχέση με τον αθλητισμό. Το να κλείσουν δύο κερκίδες και να απαγορεύσεις σε κάποιον να πάει στο γήπεδο δεν είναι η λύση στο πρόβλημα.

Το θέμα είναι κοινωνικό και υπάρχουν οι ανάλογες λύσεις και οι ανάλογες κυρώσεις το ερώτημα παραμένει ένα. Πότε θα εφαρμοστούν;