Χουάν Ραμόν Ρότσα για Σολδάνο: «Τελειώνει τις φάσεις, Γενάρη ήρθα κι εγώ, και ο Μπορέλι και ο Έκι»

Ο Χουάν Ραμόν Ρότσα, ο οποίος είναι σκάουτερ του Μπιέλσα στη Λιντς και παρακολουθεί το αργεντίνικο πρωτάθλημα, μίλησε στο «ΦΩΣ» για τον Φράνκο Σολδάνο, με τον οποίο ασχολήθηκε έντονα το προηγούμενο διάστημα ο Ολυμπιακός.

Χουάν Ραμόν Ρότσα για Σολδάνο: «Τελειώνει τις φάσεις, Γενάρη ήρθα κι εγώ, και ο Μπορέλι και ο Έκι»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Ο Φράνκο Σολδάνο βρίσκεται συνεχώς στην επικαιρότητα των τελευταίων ημερών στον Ολυμπιακό, έστω και αν οι Πειραιώτες έχουν δηλώσει ότι δεν ασχολούνται άλλο με τον παίκτη, και ένας από τους πλέον κατάλληλους να μιλήσουν για τον φορ της Ουνιόν Σάντα Φε είναι ο Χουάν Ραμόν Ρότσα. Ο συμπατριώτης του Σολδάνο παρακολουθεί το αργεντίνικο πρωτάθλημα, όντας μάλιστα και σκάουτερ του Μπιέλσα στη Λιντς, η οποία οδεύει ολοταχώς για την επιστροφή της στην Premier League! Για να δούμε λοιπόν τι λέει για τον Σολδάνο και τον Ολυμπιακό στο «ΦΩΣ».

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 28/12/2019

Πρώτα να μου πεις πράγματα για την ομάδα του Σολδάνο. Και για την πόλη της ομάδας.

Η Ουνιόν ντε Σάντα Φε είναι παραδοσιακή ομάδα χρόνια στην Αργεντινή...

Σε διακόπτω. Από τα ισπανικά που ξέρω, το όνομά της σημαίνει Ένωση της Σάντα Φε. Είναι εκεί «μία ομάδα μία πόλη»;

Όχι. Είναι δυο ομάδες στην πόλη και μάλιστα με μεγάλη αντιπαλότητα. Η Κολόν και η Ουνιόν.

Μεγάλη πόλη;

Αρκετά. Είναι η πρωτεύουσα του νομού Σάντα Φε. Πανέμορφη πόλη, δίπλα στο μεγάλο ποτάμι Παρανά. Αυτός ο ποταμός ενώνει τη Σάντα Φε με την πόλη Παρανά, αλλά όχι με γέφυρα, είχανε κάνει τούνελ που περνάει κάτω από το ποτάμι!

Πόσο κόσμο έχει περίπου η Σάντα Φε;

Πάνω από μισό εκατομμύριο.

Και φανατικοί, με πίεση στους παίκτες;

Ε βέβαια! Δεν θα έχει πρόβλημα να προσαρμοστεί ο παίκτης στον Ολυμπιακό. Δεν κάνει μεν πρωταθλητισμό η ομάδα του, αλλά οι παίκτες είναι μαθημένοι στην πίεση από μικροί, και επίσης η Ουνιόν έχει τα ίδια χρώματα με τον Ολυμπιακό! (χαμογελάει). Θα είναι σαν να μην αλλάζει φανέλα, πράγμα που μετράει.

Πες μου κι άλλα για την πίεση.

Μην το συζητάτε παιδιά για το τι γίνεται εκεί... Όχι μόνο στην Α' κατηγορία αλλά και στη Β' ακόμα. Η πίεση στους παίκτες είναι τρομερή. Διότι το δόγμα εκεί είναι «ή δουλεύεις σκληρά στο ποδόσφαιρο και πετυχαίνεις, ή πεινάς»! Με 33% ανεργία στην Αργεντινή... Με εκατομμύρια παιδιά να ονειρεύονται και να πασχίζουν να γίνουν ποδοσφαιριστές. Ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος.

Ξέρεις πόσοι παίκτες από την Αργεντινή παίζουν σε όλο τον πλανήτη;

Πρέπει να είναι περίπου 4.000! Πιστεύω ότι δεν υπάρχει ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα που να μην έχει παίκτη από την Αργεντινή.

Φαντάζομαι πόσο δύσκολο είναι να φτάσεις στην Εθνική Αργεντινής. Εσύ όταν ήρθες στην Ελλάδα, ήρθες ως διεθνής με την Αργεντινή.

Και μάλιστα είχα γίνει διεθνής πριν παίξω στην Μπόκα Τζούνιορς, από τότε που έπαιζα στη Νιούελς Ολντ Μπόις, που δεν είναι εύκολο αν δεν παίζεις στις μεγάλες ομάδες.

Να πούμε ότι τώρα που μιλάμε δεν έχει κλείσει η μεταγραφή.

Σε λίγο θα παρακολουθήσω το Λιντς- Μπλάκμπερν, δεν ξέρω αν το γνωρίζεις αλλά είμαι συνεργάτης του Μπιέλσα.

Πες μου για αυτό.

Παρακολουθώ τους επόμενους αντίπαλους της Λιντς και κάνω ριπόρτ.

Δεν συνεργάζεσαι πρώτη φορά μαζί του.

Όχι, ήμουν και πιο πριν, στη Μαρσέιγ, στη Λιλ.

Είναι τρελός αυτός; Loco τον λένε.

Όχι, είναι ο καλύτερος προπονητής στον κόσμο! Δεν είναι τυχαίο ότι τον θαυμάζουν μεγάλοι προπονητές και το δηλώνουν. Η Ελλάδα έχασε μεγάλη ευκαιρία να τον φέρει στην Εθνική. Επί Σαρρή. Είχα μιλήσει με τον Σαρρή, του είχα πει ότι ο Μπιέλσα θέλει να έρθει και δεν θα ερχόταν για τα λεφτά. Ήταν σταθμός για εκείνον η Ελλάδα διότι στους Ολυμπιακούς Αγώνες εδώ είχε πάρει το χρυσό μετάλλιο με την Εθνική Αργεντινής. Σε μία δύσκολη εποχή για εκείνον. Με ήθελε μαζί του για βοηθό στην Εθνική Ελλαδας ο Μπιέλσα. Δεν είχε μάνατζερ τότε, τίποτα.

Γιατί χάλασε;

Δεν ξέρω. Θα ερχόταν εδώ να συζητήσει με τον πρόεδρο της ΕΠΟ, ο Σαρρής μάλιστα είπε να συναντηθούν στη Ρώμη ή στη Μαδρίτη, ο Μπιέλσα είπε ότι δεν έχει πρόβλημα να έρθει στην Αθήνα, ο Σαρρής είπε να του στείλει το εισιτήριο, ο Μπιέλσα είπε «όχι, θα το πληρώσω εγώ». Όμως εκείνες τις μέρες έλειπε σε ταξίδια στο εξωτερικό ο Σαρρής, σαν να τον απέφευγε τον Μπιέλσα, και σκέφτηκε ο προπονητής «δεν είναι σοβαρά αυτά». Ήταν ευκαιρία να αλλάξει το ελληνικό ποδόσφαιρο όπως το άλλαξε στη Χιλή, με ένα πρόγραμμα φοβερό, από τις Ακαδημίες ως την Εθνική.

Έχει τρέλα με τη λεπτομέρεια αυτός, ε;

Ναι, μπορεί να δουλεύει ως τις 5.00 το πρωί και να σηκωθεί στις 8.00 να πάει για προπόνηση στις 10.00. Σε όποια ομάδα πάει, βάζει και ένα κρεβάτι στο γραφείο του στο προπονητικό! Τώρα πάει πρώτη την Λιντς για άνοδο στην Πρέμιερ Λιγκ.

Πάμε στον Σολδάνο.

Είναι καλή η επιλογή που στόχευσε ο Ολυμπιακός. Δεν τελειώνει μόνο τις φάσεις αλλά και δημιουργεί. Έχει καλή τεχνική κατάρτιση. Είναι σε καλή ηλικία, είναι εξελίξιμος, έχει κίνητρο να έρθει στην Ευρώπη και να πάει σε καλύτερο πρωτάθλημα μετά το ελληνικό, να φανεί μέσω του Ολυμπιακού, διότι ο Ολυμπιακός έχει φτιάξει καλό όνομα και ξέρει να πουλάει. Γνωρίζω ότι ο Ολυμπιακός τον κοίταγε από μήνες πριν. Είναι μια ψαγμένη περίπτωση. Και ξαναλέω: Δεν φτάνει εύκολα ένα παιδί να παίζει στην πρώτη κατηγορία της Αργεντινής.

Στο χαμηλό κόστος παίζει ρόλο το συμβόλαιο που λήγει;

Φυσικά.

Ένας προβληματισμός είναι ότι δεν έχει βάλει πολλά γκολ.

Δεν είναι εύκολο να βάλεις πολλά γκολ στην Αργεντινή παίζοντας σε μια ομάδα σαν την Ουνιόν Σάντα Φε. Είναι μικρομεσαία ομάδα. Αν δεις τον πίνακα των σκόρερ τώρα, είναι παίκτες που παίζουν στις μεγάλες ομάδες. Στον Ολυμπιακό θα έχει διαφορετική τροφοδότηση. Και να ξέρετε ένα πράγμα: Το αργεντίνικο πρωτάθλημα είναι πολύ ανώτερο από το ελληνικό! Ακούω διάφορα από ανθρώπους οι οποίοι δεν γνωρίζουν... Επίσης, από την εμπειρία μου, Αργεντίνοι που έχουν έρθει στην Ελλάδα Γενάρη και έχω συνεργαστεί μαζί τους, έχουν βγει πολύ καλές περιπτώσεις, όπως ο Έκι Γκονζάλες, όπως ο Μπορέλι. Κι εγώ τέλος Δεκέμβρη είχα πρωτοπαίξει εδώ.

Ποιες είναι οι μεγάλες ομάδες μετά τη Μπόκα και τη Ρίβερ; Είχαμε μιλήσει τις προάλλες για τους τελικούς Μπόκα- Ρίβερ και έπεσες μέσα. Αν και οπαδός της Μπόκα, μου είχες πει κατ' ιδίαν ότι η Ρίβερ έχει περισσότερες πιθανότητες, ήταν σε καλύτερη κατάσταση. Πόσους οπαδούς έχει η μία και πόσους η άλλη; Είναι 60%-40%;

Πιστεύω ναι. Είμαστε πολύ περισσότεροι από τους οπαδούς της Ρίβερ Πλέιτ.

Τρίτη ποια είναι σε οπαδούς;

Πρέπει να είναι η Ρασίνγκ. Η πρώτη ομάδα που κέρδισε το διηπειρωτικό, απέναντι στη Σέλτικ. Επίσης η Ιντεπεντιέντε έχει πολύ κόσμο και διεθνείς διακρίσεις, και η Σαν Λορέντζο είναι μεγάλος σύλλογος.

Άλλο;

Ξέχασα να σου πω για τη Σάντα Φε ότι είναι η πόλη που έβγαλε τον μεγαλύτερο πυγμάχο όλων των εποχών στην Αργεντινή, παγκόσμιο πρωταθλητή για χρόνια, στην κατηγορία μεσαίων βαρών, τον Κάρλο Μονσόν. Όταν είχε αγώνα αυτός, σταματούσε η Αργεντινή, δεν κυκλοφορούσαν έξω ούτε... γάτες!

Έλα να κλείσουμε με ένα ερώτημα που δεν σου έχω κάνει ποτέ. Μαραντόνα ή Μέσι;

Μαραντόνα σίγουρα! Με ρωτάνε και φίλαθλοι στο δρόμο για αυτό το θέμα. Τους λέω ότι δεν εξετάζω την κακή ζωή που έκανε ο Μαραντόνα. Εξετάζω την ποδοσφαιρική προσωπικότητα και κλάση. Ναι, ο Μέσι είναι ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο τα τελευταία χρόνια. Όμως στην ιστορία ο Μαραντόνα είναι πιο ψηλά και δεν θα τον φτάσει κανείς μέχρι να πεθάνει. Σε ένα ποδόσφαιρο άγριο τότε, χωρίς τους κανονισμούς να προστατεύουν τον μεγάλο παίκτη, και στη Νάπολη και στην Εθνική Αργεντινής εκτόξευσε τις ομάδες του, τις πήρε στην πλάτη του.

Είναι ο τελευταίος Αργεντίνος που έδωσε χαμόγελο στο λαό της Αργεντινής! Όχι ο τελευταίος παίκτης απλώς. Ο τελευταίος άνθρωπος! Το 1986 με την κατάκτηση του Μουντιάλ. Από τότε ως σήμερα ο λαός της Αργεντινής δεν έχει χαρεί ποτέ, είναι όλο λύπη και προβλήματα. Τεράστια προσωπικότητα ο Μαραντόνα. Στα αποδυτήρια δεν μίλαγε ο προπονητής, μίλαγε ο Μαραντόνα. Τετοιος ηγέτης ποδοσφαιριστής δεν έχει υπάρξει άλλος για την Αργεντινή.