Όλοφ Μέλμπεργκ: Ο «ογκόλιθος» του Ολυμπιακού (pics+vid)

Το «ΦΩΣ» έψαξε, βρήκε και σας μεταφέρει τη ζωή του 41χρονου πλέον Όλαφ Μέλμπεργκ μετά την αποχώρησή του από τον Πειραιά, αλλά και μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής καριέρας του

Όλοφ Μέλμπεργκ: Ο «ογκόλιθος» του Ολυμπιακού (pics+vid)

Όλαφ Μέλμπεργκ. Έρικ Όλαφ Μέλμπεργκ, για την ακρίβεια... Ο Σουηδός «βράχος», ο «Βίκινγκ» του Ολυμπιακού, ο στόπερ-«ογκόλιθος». Μπορούμε να σας αραδιάσουμε ακόμη ένα σωρό τίτλους εφημερίδων και ρεπορτάζ για τον Μέλμπεργκ, ο οποίος κατάφερε στα τρία χρόνια που αγωνίστηκε στον Ολυμπιακό να μπει στην καρδιά του κόσμου. Έπιασε λιμάνι το καλοκαίρι του 2009. Η πρώτη σεζόν του στον Πειραιά συνδυάστηκε με μία απογοητευτική χρονιά για όλη την ομάδα, καθώς ήταν η τελευταία χρονιά του Κόκκαλη, που ο Ολυμπιακός τερμάτισε 5ος μέσα από τη διαδικασία των πλέι οφ.

Ο Μέλμπεργκ ήταν από τους τρεις-τέσσερις ποδοσφαιριστές που δεν αποδοκιμάστηκαν ποτέ από την «ερυθρόλευκη» εξέδρα, καθώς ο κόσμος έβλεπε στο πρόσωπό του το τσαγανό και τον τσαμπουκά που ήθελε να βλέπει στα πρόσωπα όλων των παικτών του Ολυμπιακού. Ακόμα και σε παιχνίδια που δεν είχαν κανένα βαθμολογικό ενδιαφέρον και φαινόταν ότι ο Ολυμπιακός είχε παρατήσει τη σεζόν, ο Μέλμπεργκ έκανε τα πάντα για να μη φύγει ηττημένος από το γήπεδο.

Τη σεζόν 2009-10 ο Όλαφ είχε 3 γκολ σε 41 συμμετοχές, ενώ στις επόμενες δύο, που με τα ερυθρόλευκα κατέκτησε ισάριθμα πρωταθλήματα, είχε 3 γκολ σε 29 ματς το 2010-11 και 3 γκολ σε 36 ματς το 2011-12. Το καλοκαίρι του 2012 έληγε το συμβόλαιό του, δεν τα βρήκε στα λεφτά με τον Ολυμπιακό για την ανανέωση και τελικά κάπως έτσι ολοκληρώθηκε η «ερυθρόλευκη» ζωή του. Η εβδομαδιαία στήλη της εφημερίδας μας λοιπόν, «Πού είσαι εσύ;», καλωσορίζει σήμερα τον 41χρονο πλέον Όλαφ Μέλμπεργκ (γεννήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 1977 στην πόλη Γκούλσπανγκ της Σουηδίας).

Είχε κοστίσει 2,5 εκατ. ευρώ, τον ήθελε και ο ΠΑΟ!

Είναι καλοκαίρι του 2009 και κυκλοφορεί στη μανατζερική πιάτσα ότι ο Παναθηναϊκός κινείται για την απόκτηση ενός πολύ καλού αμυντικού από το Καμπιονάτο. «Σκαλίζοντας» λίγο την υπόθεση, οι ρεπόρτερ του «τριφυλλιού» ανακαλύπτουν ότι ο στόπερ που εξέταζε ήταν ο Όλαφ Μέλμπεργκ από τη Γιουβέντους. Μόνο που λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο. Ο άμεσος συνεργάτης του Κόκκαλη, Γιάννης Χρυσικόπουλος, είχε ξεκινήσει ήδη τις επαφές με τους «μπιανκονέρι» για τον τότε 32χρονο Σουηδό άσο. Ο Ολυμπιακός τα βρήκε με τη Γιουβέντους στα 2,5 εκατ. ευρώ. Λέγεται ότι ο Μέλμπεργκ ήθελε και κάποια χρήματα μπροστά, μία γερή προκαταβολή για να πει το «ναι». Ο Ολυμπιακός δεν του χάλασε το χατίρι και έτσι οι «ερυθρόλευκοι» έβαλαν στη μηχανή τους έναν παικταρά για την ενίσχυση της αμυντικής γραμμής τους, έναν παικταρά που είχε γίνει τα προηγούμενα χρόνια σημαία και σύμβολο στην Άστον Βίλα.

Δίπλα του έμαθε ο Αβραάμ

Ο Μέλμπεργκ, στο διάστημα που βρέθηκε στον Ολυμπιακό, λειτούργησε κατά κάποιον τρόπο και ως «δάσκαλος». Ο Αβραάμ Παπαδόπουλος, για παράδειγμα, έχει να λέει ότι έμαθε πολλά δίπλα του. Έμαθε το πώς θα αντιλαμβάνεται καλύτερα κάποιες φάσεις, το πώς θα παίρνει τις κατάλληλες τοποθετήσεις, το πώς δεν θα κάνει άσκοπες ενέργειες, το πώς θα «διαβάζει» το παιχνίδι. Ο Αβραάμ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ένα από τα «παιδιά» του Μέλμπεργκ, άσχετα αν ο ίδιος ο Σουηδός, όταν είχε ερωτηθεί από τον υπογράφοντα το καλοκαίρι του 2012 αν ασπάζεται τον συγκεκριμένο «τίτλο», είχε δώσει την εξής μυθική απάντηση: «Εγώ έμαθα πολλά δίπλα στον Αβραάμ». Αυτός ήταν ο Όλαφ: ένας τζέντλεμαν εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου. Ώρες ώρες γινόταν σκληρός στο παιχνίδι του, αλλά ποτέ δεν ήταν αντιαθλητικός. Εκνευριζόταν και τσακωνόταν μόνο αν ένας αντίπαλός του έκανε την πρώτη κίνηση για να καβγαδίσει. Ποτέ δεν προκαλούσε...


Η περιπέτεια στη Βιγιαρεάλ

Ο Όλαφ Μέλμπεργκ, αποχωρώντας από τον Ολυμπιακό, έψαξε για το τελευταίο καλό συμβόλαιο στην Πριμέρα Ντιβισιόν. Είχε φτάσει στα 35 και ήταν δεδομένο ότι δύσκολα θα έβρισκε ομάδα πρώτης γραμμής, παρότι είχε προηγηθεί μία εξαιρετική σεζόν με τον Ολυμπιακό. Να θυμίσουμε ότι το 2011-12 οι «ερυθρόλευκοι» κόντεψαν να φτάσουν στα προημιτελικά του Γιουρόπα Λιγκ, αλλά ας όψεται η ανατροπή της Μέταλιστ Χάρκοβο μέσα στο «Καραϊσκάκης» με τις γκάφες των Μέγερι και Τζιμπούρ. Τελικά, βρήκε... καταφύγιο στη Βιγιαρεάλ. Τα «κίτρινα υποβρύχια» εκείνη την περίοδο αγωνίζονταν στη Σεγούντα Ντιβισιόν. Παρότι ήταν στα περισσότερα ματς βασικός και είχε 2 γκολ σε 29 ματς, κάτι δεν του άρεσε και αποφάσισε να τερματίσει τη συνεργασία του έναν χρόνο αργότερα.


Στα 37 του έπαιξε στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ο Μέλμπεργκ ψαχνόταν να επιστρέψει στην πατρίδα του το καλοκαίρι του 2013. Η αλήθεια είναι ότι θα ήθελε να φορέσει τη φανέλα της ΑΙΚ Στοκχόλμης. Οι Σουηδοί τού πρόσφεραν ένα καλό συμβόλαιο και ο Όλαφ ετοιμαζόταν να γυρίσει στη χώρα του για να κλείσει εκεί την καριέρα του. Όμως, εμφανίστηκε η Κοπεγχάγη, μια ομάδα η οποία συμμετείχε τη σεζόν 2013-14 στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Μέλμπεργκ δεν ήθελε να χάσει αυτήν την πρόκληση, έστω κι αν βάδιζε πλέον στα 37 του. Ήταν βασικός και αναντικατάστατος και το «κοντέρ» έγραψε 4 γκολ σε 29 ματς. Έπαιξε με τη φανέλα της Κοπεγχάγης απέναντι σε Ρεάλ Μαδρίτης, Γιουβέντους και Γαλατασαράι στους ομίλους.

Και στα έξι ματς του Τσάμπιονς Λιγκ αγωνίστηκε 90 λεπτά. Ωστόσο, στο τέλος της σεζόν δεν κατάφερε να πανηγυρίσει το πρωτάθλημα Δανίας, καθώς η Κοπεγχάγη βγήκε 2η. Ο Μέλμπεργκ είχε υπογράψει διετές συμβόλαιο, όμως προς τα τελειώματα του 2013-14 κάθισε και συζήτησε με τη γυναίκα του, που πάντοτε της είχε τυφλή εμπιστοσύνη. Της είπε ότι δεν απολαμβάνει πλέον το ποδόσφαιρο όπως παλαιότερα. Εκείνη του είπε να κρεμάσει τα παπούτσια του και χωρίς δεύτερη σκέψη ο Μέλμπεργκ είπε «αντίο», παρότι ονειρευόταν να κλείσει την καριέρα του στην πατρίδα του. Αν και από πλευράς φυσικής κατάστασης και κορμιού ήταν μια χαρά, ο «Βίκινγκ» θεωρούσε ότι έπρεπε να βάλει ένα τέλος στην πλούσια ποδοσφαιρική καριέρα του.

Πήγε στη Νομική!

Ο κόσμος δεν γνωρίζει ότι ο Μέλμπεργκ θα μπορούσε να είναι δικηγόρος και όχι ποδοσφαιριστής. Είχε περάσει μάλιστα στη Σχολή της Νομικής στη Σουηδία. Όταν «κρέμασε τα παπούτσια» του η μητέρα του Μπερίτ βγήκε στα τοπικά ΜΜΕ και αποκάλυψε αυτό που της είχε εκμυστηρευτεί ο γιος της, ότι θα πάει να βγάλει το Πανεπιστήμιο. Έβλεπε τον αδερφό του τον Χένρικ, που ήταν επιστήμονας και συνεχώς με ένα βιβλίο στα χέρια (σ.σ. σπούδασε σε τεχνικά φαρμακευτικά θέματα), με αποτέλεσμα να τον ζηλεύει (με την καλή έννοια βεβαίως). Πράγματι, όταν ο Μέλμπεργκ αποφάσισε το 2014 να σταματήσει το ποδόσφαιρο, πήγε στο Πανεπιστήμιο. Όμως, γρήγορα επέστρεψε ξανά στο ποδόσφαιρο, σε αυτό που αγάπησε περισσότερο απ’ όλα...

Έκανε «θαύματα» με την Μπρομαποϊκάρνα!

Ο Μέλμπεργκ, αφού παράτησε τη Νομική και αποφάσισε να ξαναγυρίσει στα γήπεδα, πήγε σε σχολή προπονητή να πάρει το δίπλωμα. Την 1η Ιανουαρίου 2016 «σκάει» η πρόταση από την Μπρομαποϊκάρνα που μόλις είχε υποβιβαστεί στην 3η κατηγορία του σουηδικού πρωταθλήματος. Πολύ δύσκολη αποστολή για τον Μέλμπεργκ, ο οποίος έκανε την πρώτη (και έως τώρα τελευταία) απόπειρά του ως προπονητή. Κατ’ ευθείαν κολύμπησε στα βαθιά, αφού δεν πέρασε έστω από το στάδιο του βοηθού προπονητή. Ανέλαβε λοιπόν την Μπρομαποϊκάρνα και μέσα σε δύο χρόνια έκανε «θαύματα». Πρώτα την ανέβασε στη 2η κατηγορία και την αμέσως επόμενη χρονιά την πήγε στα «σαλόνια» της 1ης κατηγορίας. Κέρδισε δύο ανόδους μέσα σε μία διετία. Κάθισε στον πάγκο της Μπρομαποϊκάρνα σε 62 παιχνίδια της και τα ποσοστά νικών άγγιζαν το απίστευτο ποσοστό του... 90%! Τον Νοέμβριο του 2017 οι άνθρωποι της Μπρομαποϊκάρνα τού ζήτησαν να ανανεώσει για ακόμη έναν χρόνο το συμβόλαιό του. Ο ίδιος δεν το δέχτηκε, γιατί όπως τους είπε «εγώ το καθήκον μου το έκανα, θέλω να κοιτάξω άλλες προοπτικές στην προπονητική καριέρα μου»! Οι άνθρωποι του σουηδικού συλλόγου το δέχτηκαν και ακόμα πίνουν νερό στο όνομά του. Μάλιστα, για έξι μήνες διετέλεσε και γενικός διευθυντής του ποδοσφαιρικού τμήματος παράλληλα με το πόστο του προπονητή που κατείχε. Ασχολιόταν δηλαδή ακόμη και με τα ξενοδοχεία στα οποία έπρεπε να μένει η ομάδα του!


«Βροχή» οι προτάσεις, δεν πήγε πουθενά!

Αυτήν τη στιγμή ο Μέλμπεργκ θεωρείται ένας από τους πιο επιτυχημένους προπονητές στη Σουηδία, παρότι έχει διατελέσει κόουτς μόλις για ενάμιση χρόνο. Μετά την αποχώρησή του από την Μπρομαποϊκάρνα, άρχισαν να πέφτουν «βροχή» οι προτάσεις. Αρχικά ήταν η αγαπημένη του ΑΙΚ Στοκχόλμης που τον προσέγγισε μία μέρα μετά το «αντίο» στην Μπρομαποϊκάρνα! Η απάντηση που έδωσε ο Μέλμπεργκ ήταν αρνητική, καθώς θεωρούσε ότι το πρότζεκτ δεν συμβάδιζε με τα δικά του «θέλω» και «πιστεύω». Λίγους μήνες αργότερα ήρθε η Μάλμε για να του κάνει κρούση. Με τη Μάλμε θα είχε την προοπτική ακόμη και να συμμετάσχει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Τα έβαλε κάτω, εξέτασε όλα τα δεδομένα, είδε τα θετικά και τα αρνητικά της συγκεκριμένης πρότασης και τελικά είπε πάλι «όχι». Οι... κακές γλώσσες στη Σουηδία έλεγαν ότι υπήρχαν άνθρωποι εντός του ΔΣ της Μάλμε που ήθελαν εκείνοι να κάνουν τις μεταγραφές και όχι ο Μέλμπεργκ. Πριν από μερικές μέρες έφτασε η πρόταση της Κάλμαρ στα χέρια του. Πάλι την αρνήθηκε... Πολύ απλά θα πάει εκεί που θέλει εκείνος και οι συνθήκες είναι ιδανικές για να κάνει όπως επιθυμεί ο ίδιος τη δουλειά του και όχι όπως θα του την επιβάλλουν οι άλλοι.

Τον θέλει ο κόσμος της Άστον Βίλα

Πρόσφατα είχε γίνει ένα γκάλοπ σε μία βρετανική εφημερίδα, με τον κόσμο της Άστον Βίλα να απαντά στο ερώτημα για το ποιον θα ήθελε να δει στον πάγκο της. Η απάντηση που έδωσαν οι οπαδοί της ομάδας του Μπέρμιγχαμ ήταν ότι επιθυμούν την πρόσληψη του Όλαφ Μέλμπεργκ. Από το 2001 έως το 2008 υπηρέτησε ως ποδοσφαιριστής την Άστον Βίλα. Ο κόσμος εκεί τον έχει αγαπήσει και θέλει να τον δει και με το κοστούμι του προπονητή. Αν τυχόν διαβάσετε στο μέλλον ότι η Άστον Βίλα τον θέλει, να είστε σίγουροι ότι ο Μέλμπεργκ θα πει το «ναι». Έχει εκφράσει σε συνεντεύξεις του την επιθυμία του να κάτσει κάποια μέρα στον πάγκο της.

Το γύρισε (προς το παρόν) στο τένις!

Στη Σουηδία οι περισσότεροι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές ασχολούνται με άλλα αθλήματα έως ότου αποφασίσουν τι θα κάνουν στη ζωή τους. Ο Μέλμπεργκ πάντως έχει αποφασίσει να ακολουθήσει την καριέρα του προπονητή, ωστόσο θέλει να το κάνει με τον δικό του τρόπο και όχι να αναλαμβάνει ομάδες για να συμπληρώνει απλώς το βιογραφικό του. Ο «Βίκινγκ» λοιπόν μαζί με άλλους πρώην συμπαίκτες του (Κάλστρομ, Λάρσον κ.ά.) ασχολούνται πλέον με το... τένις! Για την ακρίβεια είναι ένα σπορ στη Σουηδία που λέγεται «padel» και είναι κάτι σαν τένις. Διοργανώνονται διάφορα τουρνουά με επαγγελματίες του είδους και ως «φιλοξενούμενοι» πάνε ο Μέλμπεργκ και διάφοροι άλλοι πρώην ποδοσφαιριστές.

Ζλάταν: Αυτός με εμπνέει

Είναι γνωστό ότι στον τρελο-Ιμπραΐμοβιτς μόνο ο Μέλμπεργκ μπορούσε να βάλει μυαλό και να του μπήξει τις φωνές. Οι δυο τους είναι κολλητοί. Ήταν μαζί στα δωμάτια με την εθνική ομάδα τους και τώρα που σταμάτησε το ποδόσφαιρο ο Όλαφ, οι δυο τους συναντιούνται τακτικά και κάνουν μαζί διακοπές. Μέχρι και τένις παρακολουθούν παρέα. Θεωρούμε ότι πρέπει να ρίξετε μια ματιά στα όσα είχε γράψει ο Ιμπραΐμοβιτς στον προσωπικό λογαριασμό του στο facebook όταν πληροφορήθηκε ότι ο Όλαφ αποφάσισε να σταματήσει το ποδόσφαιρο: «Η απόφασή του να σταματήσει με υποχρεώνει να πω ότι πρόκειται για μία τεράστια απώλεια για το σουηδικό ποδόσφαιρο. Προσωπικά για εμένα είναι μία τεράστια απώλεια. Όταν ήξερα ότι ήταν στην άμυνα, ποτέ δεν κοιτούσα πίσω. Ασχολιόμουν με το τι θα έκανα εγώ μπροστά. Ο Όλαφ ήταν ο άνθρωπος που με [προκαλούσε] και με οδηγούσε στο να κάνω περισσότερα πράγματα στο γήπεδο. Τέτοια νοοτροπία νικητή δεν είχα ξαναδεί σε κανέναν. Δεν ήθελε να χάνει ούτε στην προπόνηση. Όταν έχανε, πείσμωνε. Γι’ αυτόν τον λόγο έκανε αυτήν τη σπουδαία καριέρα».

Ενδιαφέρουν και αυτά...

* Το αγαπημένο σύστημα του Μέλμπεργκ ως προπονητή ήταν το 4-3-3. Με αυτό πορεύτηκε με την Μπρομαποϊκάρνα και την ανέβασε μέσα σε δύο χρόνια δύο κατηγορίες.
* Η μητέρα του ήταν γυμνάστρια και ουσιαστικά εκείνη τον έσπρωξε προς τον αθλητισμό.
* Πιτσιρικάς ο Όλαφ ονειρευόταν ότι θα έκανε καριέρα τενίστα και ότι θα έπαιζε μία μέρα στο τουρνουά Γουίμπλεντον. Στα 14 του όμως τον κέρδισε το ποδόσφαιρο.
* Στην ΑΙΚ Στοκχόλμης έκανε ένα πολύ καλό εξάμηνο το 1998 και αμέσως τον «τσίμπησε» η Σανταντέρ, ξοδεύοντας κοντά στα 2,5 εκατ. ευρώ. Τρία χρόνια αργότερα πήγε στην Άστον Βίλα και έγινε ίνδαλμα, με τη μεταγραφή του να αγγίζει τα 7 εκατομμύρια ευρώ!
* Τον Ιούλιο του 2008 έφυγε ως ελεύθερος από την Άστον Βίλα και πήγε στη Γιουβέντους. Ήθελε να δοκιμάσει την τύχη του και στην Ιταλία, χωρίς ωστόσο να έχει εκεί ρόλο βασικού.

ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΤΟΥ

2 πρωταθλήματα Ελλάδας με τον Ολυμπιακό (2011, 2012)
1 Κύπελλο Ελλάδας με τον Ολυμπιακό (2012)
1 πρωτάθλημα Σουηδίας με την ΑΙΚ (1998)
1 Κύπελλο Ιντερτότο με την Άστον Βίλα (2001)

Η ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΟΥ

ΣΕΖΟΝ ΟΜΑΔΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΓΚΟΛ

1996-97 Ντέγκερφορς 47 0
1997-98 ΑΙΚ Στοκχόλμης 17 0
1998-01 Σανταντέρ 98 0
2001-08 Άστον Βίλα 232 8
2008-09 Γιουβέντους 27 2
2009-12 Ολυμπιακός 106 9
2012-13 Βιγιαρεάλ 29 2
2013-14 Κοπεγχάγη 29 4

Δείτε όλα τα γκολ του Μέλμπεργκ με τη φανέλα του Ολυμπιακού