Μακάρι να διαψευστούμε

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Αλεξάντερ Τσέφεριν και τους προέδρους των «μεγάλων» ΠΑΕ την Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου. Επισήμως από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού ειπώθηκε ότι «θα συζητήσουν όσα συμβαίνουν στο ελληνικό και στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο». 

Μακάρι να διαψευστούμε

Η συγκεκριμένη συνάντηση κανονίστηκε μετά τη δολοφονία του οπαδού της ΑΕΚ. Προφανώς και θα συζητηθούν όλα όσα συνέβησαν στη Νέα Φιλαδέλφεια. Η δε ΟΥΕΦΑ έχει ζητήσει να πάρει στα χέρια της τον πλήρη φάκελο από τις ελληνικές αρχές, έτσι ώστε να αποφασίσει αν θα πρέπει να επιβάλει κυρώσεις. Το ζητούμενο φυσικά είναι το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης συνάντησης. Δυστυχώς το φαινόμενο της βίας είναι παγκόσμιο. Αν ρίξετε μια ματιά στα βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο με οπαδούς και τα επεισόδια που προκαλούν εντός ή εκτός γηπέδων, τότε θα σας σηκωθεί η τρίχα. Απλώς, η δολοφονία του αδικοχαμένου Μιχάλη ξεπερνάει τα πιο αρρωστημένα μυαλά. Αντί να εορταστεί μία ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική βραδιά, μία οικογένεια βυθίστηκε στο πένθος.

Μακάρι να διαψευστούμε, αλλά ειλικρινά δεν γνωρίζουμε αν θα παρθεί κάποια ουσιώδης απόφαση στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της ΟΥΕΦΑ και τους «Big-4». Επαναλαμβάνουμε ότι το φαινόμενο δεν είναι ελληνικό. Σε όλα τα γήπεδα της Ευρώπης μαχαιρώνονται οπαδοί ή δέχονται ροπαλιές στο κεφάλι τους. Από τύχη δεν έχουμε θρηνήσει κι άλλα θύματα. Πρόκειται για ένα κοινωνικό φαινόμενο που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα. Ήμασταν από τους πρώτους που καταλογίζαμε ευθύνες στις ίδιες τις ομάδες, καθώς μπορούν να βρουν τους τρόπους να αποβάλουν όλα αυτά τα εγκληματικά στοιχεία από τις εξέδρες. Ωστόσο, οι σύλλογοι σε όλα τα μέρη της Ευρώπης δεν γίνεται να βάλουν τη στολή του αστυνομικού και να ελέγχουν τους οπαδούς τους σε κάθε τους κίνηση εκτός γηπέδων.

Υπήρχαν διοικήσεις κορυφαίων συλλόγων, όπως της Παρί ΣΖ, που απομάκρυναν με συνοπτικές διαδικασίες τους χούλιγκανς από το «Παρκ ντε Πρενς». Οι χούλιγκανς, όμως, από τη στιγμή που τους είχε απαγορευτεί η είσοδος στα γήπεδα, προκαλούσαν επεισόδια στους δρόμους του Παρισιού ή έκαναν «γης μαδιάμ» άλλες γαλλικές πόλεις ή πόλεις του εξωτερικού. Η κατάσταση με την ποδοσφαιρική βία δεν ελέγχεται από τις Συνομοσπονδίες ή τους συλλόγους, καθώς τα επεισόδια έχουν μεταφερθεί στους δρόμους. Ο Μιχάλης χάθηκε έξω από το γήπεδο. Ο Άλκης λίγα μέτρα μακριά από το «Κλ. Βικελίδης». Και μπορούμε να σας πούμε κι άλλες τραγικές ιστορίες με θανάτους φιλάθλων από το εξωτερικό που έχασαν τη ζωή τους στον δρόμο.

Δεν γνωρίζουμε ποια είναι η λύση. Ας τη βρουν οι υπεύθυνοι. Και στην πραγματικότητα υπεύθυνες είναι κυρίως οι κυβερνήσεις κάθε κράτους. Αν η λύση είναι η φυλάκιση των χούλιγκανς, τότε ας αυστηροποιηθούν οι ποινές. Αν η λύση είναι η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, τότε ας την εφαρμόσουν όσο το δυνατόν ταχύτερα, δίχως αυτό βέβαια να σημαίνει ότι δεν θα τα «σπάνε» στην πατρίδα τους. Δεν πάει άλλο. Οι ποδοσφαιριστές και οι παράγοντες στην Ευρώπη δεν είναι αισιόδοξοι ότι θα καταπολεμηθεί το φαινόμενο. Όταν ένας οπαδός είναι «άρρωστος» στο μυαλό, δεν είναι εύκολο να τον «γιατρέψεις». Ακόμη κι αν «γιατρευτεί», τότε εμφανίζεται άλλος... αρρωστημένος. Κάτι σαν τη Λερναία Ύδρα. Οι κυβερνήσεις -υποτίθεται- οφείλουν να έχουν τους μηχανισμούς για να περιορίσουν τα φαινόμενα, γιατί -κακά τα ψέματα- δεν μπορούν να τα εξαφανίσουν. Αναμένουμε, λοιπόν, τα αποτελέσματα της σύσκεψης της Τετάρτης, ελπίζοντας να μην ακούσουμε ξανά τα τετριμμένα.