Στάθης Γαβάκης, ο θρύλος εκφωνητής σε Καραϊσκάκη-ΣΕΦ: «Έπαιρνε φωτιά με τον Τζιοβάνι»!

Ο Στάθης Γαβάκης ο θρύλος εκφωνητής σε Καραϊσκάκη-ΣΕΦ σε μια ξεχωριστή συνέντευξη στο «ΦΩΣ».

Στάθης Γαβάκης, ο θρύλος εκφωνητής σε Καραϊσκάκη-ΣΕΦ: «Έπαιρνε φωτιά με τον Τζιοβάνι»!

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Ο Στάθης Γαβάκης σε μεγάλη συνέντευξη στο «ΦΩΣ». Επί δεκαετίες εκφωνητής σε Καραϊσκάκη, ΟΑΚΑ και ΣΕΦ, η φωνή του πασίγνωστη, ξεσήκωνε τον κόσμο στις συνθέσεις και σε άλλα που έλεγε από τα μεγάφωνα. Απολαυστικές ιστορίες μού λέει. Ήταν μέχρι και πέρσι τον Μάη στο Καραϊσκάκη εκφωνητής, παραιτήθηκε λόγω ηλικίας.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 21/4/2022

22-11-09-image-62628cfe04ce6.jpg
Κρατάει το μικρόφωνο μπροστά στον Ατίλιο κάτω αριστερά

Πόσα χρόνια εκφωνητής στις έδρες του Ολυμπιακού;


32 χρόνια! Ως και πέρσι τον Μάιο. Καραϊσκάκη παλιό και νέο, ΟΑΚΑ, Ριζούπολη, ΣΕΦ, μέχρι και σε Πύργο, Καλαμάτα πήγαινα που μας έστελναν τιμωρημένους ως γηπεδούχους. Ήμουν η φωνή του Ολυμπιακού 32 χρόνια στο γήπεδο!


Πώς έγινε η αρχή;


Το 1990 στο μπάσκετ.


Πείτε μου κάτι αξέχαστο.


Άφηνε ο Γιάννης Ιωαννίδης το σακάκι του και του πήρε ο Τάκης Τσουκαλάς το μπλοκάκι του! Για πλάκα. Και μου λέει ο Σάρρας που ήταν τότε στη διοίκηση με Σαλονίκη - Κόκκαλη «πες από το μικρόφωνο να του φέρει το μπλοκάκι γιατί τα έχει βάψει μαύρα»! Τον αγαπούσα ιδιαίτερα τον «ξανθό», η αδελφή του ήταν διευθύντρια στην Ολυμπιακή και μας έβρισκε θέσεις. Συνεργαζόμασταν με τους οπαδούς, θυμάμαι έλεγα από τα μικρόφωνα στο ΣΕΦ «μην ξεχάσετε αύριο ξεκινάνε τρία πούλμαν της Θύρας 7 για την Πάτρα από την Ομόνοια».


Ποιος σας είχε προσλάβει;


Με είχε πάρει τηλέφωνο ο Σάρρας, μου είπε «ξέρω ότι είσαι γαύρος, έλα να το δοκιμάσουμε όπως στις ξένες ομάδες». Και πέτυχε. Εγώ είχα πρόβλημα να ξέρεις που ήμουν Ολυμπιακός, στην ΥΕΝΕΔ δεν με ήθελε επί χούντας ένας Γκράτσιος στρατηγός που ήταν στο συμβούλιο του Άρη, έλεγε «αυτός είναι βαμμένος Ολυμπιακός, μην τον βάλετε»!


Πείτε μου κάποιο περιστατικό αξέχαστο επί χούντας.


Έπαιζαν Μπάγερν - Παναθηναϊκός και με έστειλε ο μακαρίτης ο Σισμάνης, διευθυντής ειδήσεων και επικαίρων, να πάω στο Μόναχο να βρω τον Παύλο Μπακογιάννη, τον δολοφονημένο σύζυγο της Ντόρας. Διότι η χούντα φοβόταν και τη σκιά της και δεν είχα χαρτιά, θα με βοηθούσε ο Μπακογιάννης, ο οποίος ήταν στη Γερμανική Ραδιοφωνία. Συνδεόταν με τον Σισμάνη, δούλευαν μαζί στο συγκρότημα Λαμπράκη και στην Ομάδα. Ο Παύλος Μπακογιάννης είχε καταφέρει να φύγει όταν έγινε το πραξικόπημα από τη χούντα. Είμαι παλιά καραβάνα, πρόλαβα το ραδιόφωνο Σταθμός των Ενόπλων Δυνάμεων! Το 1966 άνοιξαν και τα δύο κανάλια, πρώτα η ΕΡΤ και έπειτα από λίγες μέρες η ΥΕΝΕΔ από τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού.


Στον ιππόδρομο σπίκερ από πότε ήσασταν;


Από το 1968 έως το 2002, 34 ολόκληρα χρόνια. Έγινα τόσο ειδικός που το 1985 με έκαναν και ελλανοδίκη!


Τι κάνει ο ελλανοδίκης;


Είναι τρεις. Ελέγχουν την κούρσα στο βίντεο να δουν ότι είναι νόμιμα όλα, λένε «έχει καλώς», σηκώνεται η πράσινη σημαία και επικυρώνεται η νίκη, για να πάνε να πληρωθούν οι παίκτες που πόνταραν, οι φίλιπποι.


Πείτε μου γνωστούς «αλογομούρηδες» που έρχονταν στον Ιππόδρομο.


Κυρίως οι ηθοποιοί! Ο Βασίλης Αυλωνίτης, ο Μάνος Κατράκης, ο οποίος είχε και δικά του άλογα, θυμάμαι τον Παντάμ, ένα αραβικό, και την Ερωφίλη, ένα καθαρόαιμο εγγλέζικο.


Ποια η διαφορά στα καθαρόαιμα και ποια η διαφορά στα αραβικά; Ποια είναι καλύτερα;


Καθαρόαιμα είναι εγγλέζικα άλογα ή ιρλανδικά ή γαλλικά που είναι καλύτερη ράτσα από τα αραβικά στην ταχύτητα, στην εμφάνιση, πιο μεγάλα. Έρχονται από ειδικό γενεαλογικό δέντρο, είναι γόνοι αλόγων που έχουν κερδίσει ντέρμπι, γκραν πρι.


Τα αραβικά πού υπερτερούν;


Στην αντοχή. Είναι για μεγάλες αποστάσεις.


Να πούμε, για όσους δεν γνωρίζουν, ότι υπήρξε ολόκληρη επιστήμη γύρω από τα άλογα, διότι ήταν για αιώνες βασικό «εργαλείο» στους πολέμους.


Ήταν τα άρματα, τα τεθωρακισμένα, τα τανκς! Γι' αυτό ακόμα μέχρι σήμερα στα τεθωρακισμένα υπάρχουν οι ουλαμοί. Οι ουλαμοί προέρχονται από τα άλογα!


Άλλοι γνωστοί που αγαπούσαν τον ιππόδρομο;


Ο Νίκος Βασταρδής, ηθοποιός, ο Λουκάς Μπάρλος.


Θέλω ιστορίες με τον Μπάρλο, τον παλιό μεγάλο πρόεδρο της ΑΕΚ. Μου έχουν πει τρομερά πράγματα παλιοί παίκτες της ΑΕΚ. Και ο Γιώργος Βαρδινογιάννης, όμως, ερχόταν.


Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης ερχόταν με την Αγάπη και μάλιστα στις γιορτές έδιναν τα έπαθλα. Επίσης, ο Τσολακάκης, ο παλιός πρόεδρος του Πανιωνίου, ο οποίος είναι πεθερός του Νίκου Χατζηνικολάου. Ο Τσολακάκης είχε παντρευτεί μία από τις αδερφές Μπρόγιερ, την Έρρικα, και την άλλη αδελφή την είχε παντρευτεί ο Κώστας Βουτσάς, τη Μαργαρίτα.


Περιβόλι είστε.


Ο Κώστας Βουτσάς, ο Κώστας Χατζηχρήστος, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο Σταύρος Ξενίδης -ο Σταυρούλης μου, ο οποίος ήταν ευφυέστατος- ήταν ΑΕΚτζήδες.


Πριν πάμε στον Μπάρλο, πείτε μου για τον Γουλανδρή. Νομίζω είχε τα πιο πολλά άλογα;


Ο Γουλανδρής είχε πολλά άλογα. Ο Πανουργιάς επίσης, οι Μαρινόπουλοι που αργότερα είχαν τα σουπερμάρκετ την αλυσίδα. Ο Λουκάς Μπάρλος είχε πανάκριβα άλογα.


Έδιναν και ονόματα παικτών.


Ο Γουλανδρής ονόμαζε άλογα «Ολυμπιακός», «Γιούτσος», «Ολυμπιακάρα».


«Υβ».


Μπράβο. Ο Στράτος Διονυσίου επίσης είχε άλογα, ένα το είχε βγάλει «Κούδας», γιατί ήταν ΠΑΟΚτσής ο Στράτος.


Πάμε τώρα στον Λουκά Μπάρλο, από τον οποίο πήρα συνέντευξη πριν πεθάνει και μου είχε πει τρομερά πράγματα οφ δι ρέκορντ για δωροδοκίες παικτών.


Τον ήξερα πολύ καλά, είχαμε γίνει προσωπικοί φίλοι. Ήταν αγνός. Ξέρεις πώς έγινε πλούσιος; Ήταν από το Δίστομο η οικογένειά του, άμα δεις τα ονόματά εκτελεσθέντων από τους Γερμανούς, θα δεις Μπάρλος, Μπάρλος, Μπάρλος με διάφορα μικρά ονόματα. Ο σταύλος του Μπάρλου στον ιππόδρομο λεγόταν «Σταύλοι Διστόμου». Και τα χρώματα ήταν κίτρινα - μαύρα. Ο Μπάρλος είχε κληρονομήσει από την οικογένειά του τεράστιες εκτάσεις, βοσκοτόπια, ένα βουνό! Αλλά σε αυτό το βουνό βρέθηκαν τεράστιες ποσότητες βωξίτη! Έκανε λοιπόν μεταλλεία βωξίτη που είναι το βασικό συστατικό για την παραγωγή αλουμίνας. Και ήρθε μια τεράστια γαλλική εταιρεία και του τα αγόρασε με πάρα πολλά λεφτά.


Πείτε μου περιστατικό με τον Μπάρλο ξεχωριστό σε σχέση με το ποδόσφαιρο.


Σε διεθνή αγώνα της ΑΕΚ είχε πει στον Μίμη Παπαϊωάννου ότι αν βάλει γκολ θα του δώσει τη Μερσεντές του! Πηδάει πιο ψηλά από όλους ο Μίμης, βάζει μια κεφαλιά και στο τέλος του ματς τού λέει ο Μπάρλος «πάρε τα κλειδιά της Μερσεντές μου, πήγαινε και πάρ’ την από το πάρκινγκ και θα κανονίσουν οι δικοί μου τα χαρτιά της μεταβίβασης». Και πήρε ο Παπαϊωάννου από τον Μπάρλο τα κλειδιά!


Κι άλλα τέτοια θέλω.


Στον Σαράφη του ΠΑΟΚ, τη «μανούλα» όπως τον λέγαμε, ξέρεις τι έκανε ο Μπάρλος;


Παικταράς ο Σαράφης, ενώ δεν ήταν επιθετικός, είναι ο πρώτος σκόρερ στην Ιστορία του ΠΑΟΚ!


Ο Σαράφης ήταν τρομερός κεφαλοσφαιριστής, ερχόταν από πίσω και σκόραρε, ήξερε μπάλα, ήταν η χρυσή εποχή του ΠΑΟΚ τότε. Είχε αγοράσει ο Σαράφης μία έκταση στην Επανομή αν θυμάμαι καλά, είχε κάνει ιπποφορβείο. Και είχε τοκάδες.


Τι είναι οι τοκάδες;


Είναι οι φοράδες που γεννάνε τα άλογα, από τον τοκετό. Ήθελε έναν επιβήτορα, ένα αρσενικό καλό. Και του έκανε δώρο ο Μπάρλος έναν πανάκριβο επιβήτορα, ένα καθαρόαιμο, για να έχουν καλή γενεαλογία τα άλογά του, τον Αμβρυσσέα!


Πόσων χρόνων είστε;


Είμαι 84. Τελευταίο μου ματς ήταν το Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ 1-0 πέρσι τον Μάιο που έβαλε το γκολ ο Γιωργάκης ο Μασούρας.


Πάθατε και μια οικονομική καταστροφή.


Το 2015 κάηκε το σπίτι μου από βραχυκύκλωμα, έπρεπε να το ξαναφτιάξουμε από την αρχή.


Το πιο ακριβό άλογο που είχατε ακούσει πόσο κόστιζε;


Έβγαιναν σε πλειστηριασμούς, τα «χτύπαγαν» Άραβες, Ρώσοι ολιγάρχες, μπορούσαν να αγοράσουν ένα άλογο «βουνό», σε σημερινά λεφτά 15 εκατομμύρια δολάρια, και το πήγαιναν με τα αεροπλάνα να παίρνει μέρος στις μεγάλες ιπποδρομίες.


Ποιο είναι το σπριντ για τα άλογα; Η πιο σύντομη απόσταση;


Το χιλιάρι. Χίλια μέτρα.


Σε πόσο χρόνο μπορεί να τρέξει τα χίλια μέτρα ένα πολύ γρήγορο άλογο;


Κάτω από ένα λεπτό!


Πιο θλιβερή στιγμή ως σπίκερ;


Όταν ανήγγειλα ότι πέθανε ο Γιώργος Μητσιμπόνας από τα μεγάφωνα, έκλαιγα. Ήταν φίλος μου. Και αυτός και ο Καραπιάλης και ο Βαλαώρας.


Κωμικό περιστατικό;


Θα σου πω ένα αξέχαστο, όταν μετέδιδα αγώνες στο ραδιόφωνο. Καθόμουν στο κέντρο του γηπέδου, κοντά στον αγωνιστικό χώρο. Έρχεται ο Χατζηπαναγής προς το μέρος μου -ο μεγάλος «Βάσια»-, κοντρολάρει την μπάλα, τη σκεπάζει με το σώμα του, αλλά ορμάει ο Πατσιαβούρας με φόρα και τον παρασύρει με το σώμα του, τον ρίχνει πάνω μου και πέφτουμε κάτω όλοι μαζί, εγώ, ο Πατσιαβούρας, ο Χατζηπαναγής, το σκαμνάκι μου και το μικρόφωνο! Και γυρίζει ο «Βάσια» και μου λέει: «Μωρή χαμούρα σπίκερ, βλέπεις τι τραβάω;». Ξεραθήκαμε στα γέλια και εγώ και ο Πατσιαβούρας! Ήταν τόσο καλός ο Χατζηπαναγής, τόσο ανεκτικός. Χαμογέλαγε.


Ποιος παίκτης του Ολυμπιακού ήταν ο αγαπημένος σας και όταν λέγατε το όνομά του γινόταν χαμός;


Ο Τζιοβάνι. Έπαιρνε… φωτιά το γήπεδο όταν έλεγα το όνομά του. Φοβερά αγαπημένος μου παίκτης ο Τζιοβάνι. Και ο Χατζηπαναγής.


Πιο παλιά;


Θα σου πω κάποια ονόματα που ξεχώριζαν, διότι έσπαγαν τη μέση και έκαναν τη διαφορά από τους υπόλοιπους. Νεστορίδης, Μπέμπης, Υφαντής, Δεληκάρης, Κούδας, Σαραβάκος.


Τα πλάγια μπακ του Ολυμπιακού τώρα πώς τα βλέπετε;


Δεν είναι μπακ για Ολυμπιακό. Ειδικά ο Λαλά τρώει εύκολα την ντρίμπλα. Στο γκολ τώρα από τον Παναθηναϊκό πάλι είχε ευθύνη. Δεν είναι Ραφίνια, δεν είναι Ομάρ, δεν είναι Τσιμίκας από την άλλη πλευρά. Όταν πρωτοείδα τον Τσιμίκα στο Καραϊσκάκη να βγάζει μία σέντρα με το αριστερό πόδι, λέω στον ηχολήπτη μου στο μπουθ, στον Κατσέλο, «τι είναι αυτό το αστέρι, ρε»! Διότι όταν Έλληνας κάνει σέντρα από τα αριστερά, συνήθως σκοτώνει όποια μπεκάτσα περνάει από πάνω...

--5.jpg
Με τον Γιώργο Πολυχρονίου


Το ότι γέμισε το ελληνικό ποδόσφαιρο με ξένους, που αλλάζουν διαρκώς και δεν ξέρει ο κόσμος ούτε τα ονόματα των παικτών της ομάδας του, δεν χαλάει το ποδόσφαιρο;


Ασφαλώς. Είναι θλιβερό. Κάνουν και μικρά συμβόλαια σήμερα και έρχονται και φεύγουν, έρχονται και φεύγουν. Και να σου πω κάτι άλλο; Παλιά δεν υπήρχε ίντερνετ. Το ποδόσφαιρο και το γήπεδο ήταν θρησκεία. Τώρα παίρνεις ένα τάμπλετ και βλέπεις τα πάντα στον καναπέ. Θυμάμαι εποχή όπου έβλεπες περίπτερο στις 3 την Κυριακή με 30 άτομα απέξω να κάνουν ότι ψωνίζουν για να ακούν από το ραδιόφωνο τον αγώνα!


Ηθοποιός σπουδάσατε.


Ναι, και έπαιξα με ιερά τέρατα της εποχής. Με Μάνο Κατράκη, με Έλλη Λαμπέτη, με την Ειρήνη Παππά στην «Αυλή των θαυμάτων» του Καμπανέλλη, πριν από την αθλητική δημοσιογραφία. Το 1959 βγήκα από την καλύτερη δραματική σχολή που υπήρχε τότε και στην οποία φοίτησα τρία χρόνια.


Ποια;


Τη δραματική σχολή του Πέλου Κατσέλη.


Το πρώτο ματς που είδατε από κοντά τον Ολυμπιακό;


Δεκαετία '50, Πανιώνιος - Ολυμπιακός στη Νέα Σμύρνη, 1-2, με καταπληκτικές αποκρούσεις του Πεντζαρόπουλου.


Ο Σάββας Θεοδωρίδης μού είχε πει κατ' ιδίαν «μην ακούς κανέναν, εγώ θα σου πω ποιος ήταν ο καλύτερος. Ούτε Μανταλόζης ούτε Οικονομόπουλος, ο καλύτερος ήταν ο Πεντζαρόπουλος του Πανιωνίου».


Ο Νίκος Πεντζαρόπουλος ήταν τρομερός τερματοφύλακας. Ο ήρωας του Τάμπερε.


Από τη διαφήμιση «Το χρυσό ντέρμπι της ΙΟΝ» πήρατε πολλά λεφτά;


Τότε βγάζαμε πολλά λεφτά από τις διαφημίσεις. Είχαμε συστήσει και μία διαφημιστική εταιρεία, βασικοί ήταν τρεις, αλλά επέλεγαν εμένα για τη φωνή μου. Τρεις πολύ αξιόλογοι άνθρωποι: ο Αριστείδης (Ντίντης) Καρύδης Φουκς. Καμεραμάν ονομαστός στη Φίνος Φιλμ, ο πρώτος γάμος που έκανε η Μάρω Κοντού. Επίσης, ο Διαγόρας Χρονόπουλος, θεατρικός σκηνοθέτης. Και ο Γιώργος Σταμπουλόπουλος, συγγραφέας.


Θέλω να κλείσουμε με περιστατικά κωμικοτραγικά. Πότε κινδυνεύσατε σε γήπεδο;


Ήμασταν στα Γιάννινα με τον Γιώργο Πολυχρονίου. Εκείνος θα μετέδιδε το ματς για την ΕΡΤ, εγώ για την ΥΕΝΕΔ. ΠΑΣ Γιάννινα - Ολυμπιακός. Κάνει πέναλτι ο Βαμβακούλας, εγώ επειδή ήμουν Ολυμπιακός είπα «αυστηρό». Όλοι άκουγαν εμένα και όχι τον Γιώργο. Αλλά άρχισαν να του πετούν μπουκάλια και καφέδες γιατί νόμιζαν ότι αυτός το είπε! Και το έλεγε συνέχεια μετά, «ο Γαβάκης μού την έκανε, ο Γαβάκης μού την έφερε»... Πολύ καλό παιδί ο Γιώργος και πολύ αξιόλογος, μορφωμένος. Γιος ναυάρχου!


Κι άλλο θέλω.


Μια φορά στη Λάρισα, φώναξα στον Μότση «έχουμε πέναλτι», ένας βλάκας από πίσω άρχισε να με βρίζει, φώναζε «πού το είδες, ρε, το πέναλτι, πουλημένοι έρχεστε εδώ», εγώ δεν έδινα σημασία. Κάποια στιγμή έρχεται ένας χωροφύλακας και μου λέει «κύριε Γαβάκη, δεν θα φύγετε μετά το ματς, σας έχει κάνει μήνυση αυτός, γιατί λέει ότι του βρίσατε τον Χριστό και την Παναγία». Γενικός γραμματέας της Λάρισας ήταν ένας Μακρής που με ήξερε καλά, προσπαθούσε να πείσει τον χωροφύλακα για το ήθος μου. Ευτυχώς είχε δύο Πολωνούς παικταράδες η Λάρισα, τον Κρίεμτσικ και τον Άνταμτσικ, από 0-2 το ματς το γύρισαν 2-2, σηκώθηκε και έφυγε αυτός ο απατεώνας και με άφησε ήσυχο.

Θέλω κι άλλο.


Άκου ένα ωραίο. Παλιά πείραζαν οι αντίπαλοι τους παίκτες με το όνομα της φιλενάδας τους! Του Υφαντή τού φώναζαν «έλα Ελενίτσα» - που την παντρεύτηκε την Ελενίτσα κιόλας. Τον Κρητικόπουλο τον έλεγαν «Βαρβάρα». Τον Γιώργο Κούδα τον έλεγαν «Μαρί Μπονέ»! Μία αρτίστα. Όταν έκανε την εμφάνισή του ο Αχιλλέας Ασλανίδης στον ΠΑΟΚ, ένα αγόρι με πολλά μαλλιά εντυπωσιακά εκείνη την εποχή -γρήγορος, καλό αριστερό πόδι, κοφτή ντρίμπλα- χάνει την μπάλα κάποια στιγμή και είναι δύο Πόντιοι στην εξέδρα. Δεν είναι ανέκδοτο αυτό. Και του φωνάζουν ποντιακά με ενωμένες τις λέξεις «τα μαλλία σε φταίν»! Ακούν οι δίπλα και νόμιζαν ότι του έλεγαν «Αμαλία»! Και μετά του έμεινε και τον φωνάζανε «Αμαλία»!