Μπαλτάκος: «Από τότε που ξεκίνησα στο χώρο του αθλητισμού, είχα πάντα αντιπαράθεση με τον Ολυμπιακό»
Ο Τάκης Μπαλτάκος μίλησε για το ενδεχόμενο να αναλάβει την προεδρία της ΕΠΟ αλλά και τον Ολυμπιακό.
Ο Τάκης Μπαλτάκος φιλοξενήθηκε στο Metropolis 95.5.
Αναλυτικά όσα δήλωσε:
Για τον ενδεχόμενο να αναλάβει την προεδρία της ΕΠΟ:
«Σε πολύ προκαταρκτικό στάδιο βρισκόμαστε ακόμη. Το θέμα της προεδρία της ΕΠΟ δεν είναι κάτι που είχα σκεφτεί ποτέ, έμενα πρώτα από όλα με ενδιαφέρει να είμαι δικηγόρος, ούτε πολιτικός είμαι, ούτε παράγοντας.
Έγιναν κάποιες συζητήσεις πολύ αρχικές, με ανθρώπους που δεν μπορώ να σας αποκαλύψω και δεν πρέπει και στις συζητήσεις τέθηκε αυτό το θέμα. Δεν είναι κάτι που έχω στο μυαλό μου, αλλά αν τυχόν υπάρχει μια ευρύτερη συναίνεση και γίνει θα χαρώ, αν δεν γίνει δεν θα στεναχωρηθώ».
Αναφορικά με το "πράσινο" παρελθόν του και τη νομική σχέση που είχε με τον ΠΑΟΚ και αν οι δύο ομάδες είναι μαζί του: «Δεν μπορώ να πω εγώ αυτό το πράγμα, πρέπει να ερωτηθούν οι ίδιοι, δεν μπορώ να πω κάτι για άλλη ομάδα, ο Παναθηναϊκός δεν είναι άλλη ομάδα, είναι η δική μου ομάδα, αλλά και πάλι δεν μπορώ πω κάτι πρέπει να ερωτηθούν οι δύο ομάδες.
Είναι αναμενόμενο ο Ολυμπιακός να είναι αντίθετος, διότι είναι γνωστό ότι εγώ πάντα, από τότε που ξεκίνησα στο χώρο του αθλητισμού, είχα πάντα μια αντιπαράθεση με τον Ολυμπιακό, δεν χρειάζεται να το κρύψουμε και δεν μπορεί και να κρυφτεί. Από εκεί και πέρα τι θα κάνει ο Ολυμπιακός πάλι δεν μπορώ να πω».
Για το τι θα σήμαινε για τον ίδιο να αναλάβει την προεδρία της ΕΠΟ: «Αν γίνει τελικά αυτό, θα με ενδιέφερε να γίνει μια εκ βάθρων αναδιοργάνωση του ελληνικού ποδοσφαίρου, εννοώ να αλλάξουν όλα, χρειάζεται να αλλάξουν τα πάντα, ώστε το ελληνικό ποδόσφαιρο να επανέλθει εκεί που ήταν παλαιότερα.
Να μην υπάρχουν αυτά ακούγονται και που συζητάμε όλοι. Αυτό που θα ήθελα είναι να επανέλθει το ποδόσφαιρο σε αγνές εποχές στη δεκαετία του 80 ή του 90, ίσως και πιο πριν. Και στο χώρο των φιλάθλων και των οπαδών, πάλι το ίδιο, αλλά και στο χώρο των παραγόντων ή των ομάδων. Να μην υπάρχει αυτή η καχυποψία που δηλητηριάζει πρώτα από όλα το μυαλό των παραγόντων, των ομάδων και των παικτών. Τώρα είναι καχύποπτοι όλοι για όλα».
Για το πως θα πιέσεις του μεγάλους να συμπράξουν: «Αυτό απαιτεί χρόνο, δεν γίνεται μέσα σε μία εβδομάδα. Εγώ ως νέος δικηγόρος είχα βιώσει, όταν ο Γιώργος Βαρδινογιάννης, ο "Καπετάνιος", ήταν αυτός που με εισήγαγε στο χώρο του ποδοσφαίρου, το οποίο τιμώ ιδιαίτερα. Εκείνο το οποίο θυμάμαι και είδα πως γινόταν αυτό, το βίωσα. Είχε ο Παναθηναϊκός πρόεδρο της ΕΠΟ, τον Τριβέλλα, μέλος του ΠΑΟ, πρόεδρο της ΕΠΑΕ τον Δέδε, μέλος του ΠΑΟ, και να παίρνει σε 17 χρόνια 4-5 πρωταθλήματα. Αυτό ήταν υγεία.
Υπήρχε η άνεση του Παναθηναϊκού με τους δύο προέδρους, αλλά αυτή η άνεση δεν έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης, ποτέ, πάνω στο γρασίδι».
Στο ερώτημα ποια πρέπει να είναι πρώτη προϋπόθεση που πρέπει να εκπληρωθεί για να έρθει η επιτυχία: «Θα σας πω μια φράση που έλεγε ο Ναπολέων, όταν τον ρώτησαν ποιος στρατηγός είναι ο καλός, είπε: "Αυτός που διαλέγει καλούς επιτελείς, από εκεί κρίνω ποιος στρατηγός είναι καλός".
Αν θέλει κάποιος να πετύχει σε ένα τομέα, που είναι μεγάλος και δύσκολος όπως είναι η ΕΠΟ, θα πρέπει πρώτα από όλα να επιλέξει τους κατάλληλους επιτελείς. Κατάλληλος επιτελείς είναι αυτός που λέει την αλήθεια και όχι αυτό που θέλεις εσύ να ακούσεις».
Τέλος, για το θέμα της επιτροπείας, στη οποία βρίσκεται το ελληνικό ποδόσφαιρο:
«Η θέση μου είναι η ίδια που ήταν στο μνημόνιο, το οποίο είχαμε στην Ελλάδα μέχρι το 2016-17, όταν με ρώτησαν τότε τη γνώμη έχω τους απάντησα ότι αυτό που πρέπει να κάνει η χώρα, τότε, το ίδιο λέω και για την ΕΠΟ τώρα, είναι να κάνει ότι πρέπει ώστε να επανέλθει η ΕΠΟ σε φυσιολογική κατάσταση και να απαλλαγεί από την επιτροπεία.
Για να το πετύχεις, όμως, αυτό και να απαλλαγείς πρέπει να συμφωνήσεις σε ορισμένα δεδομένα, αυτά που ζητούν οι ξένοι και τα πιο πολλά από αυτά, δεν τα ξέρω όλα, είναι σωστά. Να υπάρξει αντικειμενικότητα και διαφάνεια, ώστε οι ίδιοι οι ξένοι να σου πουν δν μας χρειάζεστε και να γίνει η ΕΠΟ μια κανονική ομοσπονδία, μιας κανονικής χώρας. Καταφέραμε το ακατόρθωτο, είχαμε μνημόνιο στην πολιτική και έχουμε και στο ποδόσφαιρο».