Παναθηναϊκός: Τα τρένα περνούν και οι βαθμοί χάνονται

Ο Ανδρέας Χανιάς γράφει για την ήττα του Παναθηναϊκού από τον ΠΑΟΚ, αλλά και για την αγωνιστική εικόνα των «πρασίνων».

Παναθηναϊκός: Τα τρένα περνούν και οι βαθμοί χάνονται

Η ήττα από τον ΠΑΟΚ σήμανε νέα απώλεια βαθμών για τον Παναθηναϊκό που εννέα μόλις αγωνιστικές από την έναρξη του πρωταθλήματος βρίσκεται πάρα πολύ πίσω στη βαθμολογία. Το σοκαριστικό για το «τριφύλλι» είναι ότι ο Άρης του -6 τον έπιασε στη βαθμολογία. Ο Ολυμπιακός είναι στο… +12 και δεν τον βλέπει καν, ενώ ΑΕΚ και ΠΑΟΚ ήδη απομακρύνθηκαν. Η βαθμολογία δεν αφήνει περιθώρια για οποιαδήποτε συζήτηση περί βελτίωσης, με τις ευθύνες να πέφτουν σε διοίκηση, προπονητή και παίκτες. Ο πίνακας της κατάταξης, που συνήθως είναι ο καθρέφτης του αγωνιστικού μέρους των ομάδων, δεν αφήνει περιθώρια για οποιαδήποτε συζήτηση περί βελτίωσης.

Όσο για τις ευθύνες; Προφανώς πέφτουν σε διοίκηση, προπονητή και βέβαια στους παίκτες που αποτελούν επιλογή των δύο πρώτων. Λογικό, αναμενόμενο ή οποιοσδήποτε άλλος χαρακτηρισμός ανήκει στην κρίση του καθενός. Το βέβαιο είναι πως έπειτα από εννέα αγωνιστικές ο Παναθηναϊκός έχει τρεις νίκες, έχοντας χάσει βαθμούς που θα έπρεπε να έχει πάρει κυρίως στα Γιάννινα, στην Τρίπολη και στη Λεωφόρο κόντρα σε ΠΑΟΚ και ΟΦΗ.

Το ότι πήρε ισοπαλία στο γήπεδο Καραϊσκάκη ασφαλώς και είναι πολύ σημαντικό στοιχείο της έως τώρα πορείας, αλλά ο Παναθηναϊκός δεν κατεβαίνει στο πρωτάθλημα μόνο και μόνο για να μη χάσει στο Φάληρο.

Έτσι, στο «πράσινο» στρατόπεδο δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε κουβέντα ή να ακουστεί ατάκα περί βελτίωσης για μία ομάδα με μόλις τρεις νίκες και με τέτοια απόσταση από την κορυφή. Και, βέβαια, οι ευθύνες να επιρρίπτονται σε διοίκηση, προπονητή και παίκτες.

Τραγική ειρωνεία: σαν χθες πριν από 21 χρόνια ο Παναθηναϊκός επικρατούσε της Γιουβέντους και μάλιστα δείχνοντας… έλεος στη «γηραιά κυρία» όταν αυτή έμεινε με εννιά παίκτες. Ήταν 8 Νοεμβρίου του 2000 όταν η ιταλική ομάδα υποκλίθηκε ενώπιον του Παναθηναϊκού, που φόρεσε ξανά το ευρωπαϊκό κοστούμι για να την υποτάξει με σκορ 3-1.

Είναι προφανές πως στον Παναθηναϊκό γίνεται προσπάθεια, ο προπονητής είναι σοβαρός και δεν έχει καμία σχέση με τις περιπτώσεις Πογιάτος και Μπόλονι. Μόνο που αυτό δεν αρκεί. Η ποδοσφαιρική σοβαρότητα είναι προαπαιτούμενο, δεν είναι προτέρημα ούτε κάτι για το οποίο θα πρέπει να καυχιέται κανείς. Εκείνο που προέχει είναι η καθημερινή βελτίωση της ομάδας να φαίνεται στον αγωνιστικό χώρο. Εκεί, άλλωστε, κρίνονται όλοι…

Την Κυριακή είδαμε απίστευτες σκηνές στο Πανθεσσαλικό Στάδιο με τους οπαδούς του Άρη να προκαλούν επεισόδια, τους παίκτες να συμπλέκονται μεταξύ τους. Γενικώς… ομορφιές στο ελληνικό ποδόσφαιρο που δεν λένε να εκλείψουν. Δεν έχει σημασία ποιος είχε δίκιο και ποιος άδικο, το θέμα είναι ότι για μια ακόμα φορά οι ασχήμιες και η βία έκαναν… παρέλαση μπροστά στα μάτια μας. Το πιο… ωραίο είναι πως η κυβέρνηση μερίμνησε και προέβλεψε ποινές στις ομάδες εάν οι φίλαθλοι δεν φορούν μάσκες. Τι μάσκες; Κάσκες πυγμαχίας έπρεπε να φορούν στον Βόλο…