Αλέκος Αλεξανδρής στο «ΦΩΣ» για Θύρα 7, Μαρτίνς, Ανατολάκη και τα «λαμόγια που κονομάνε»

Συγκλονιστικός ο «κανονιέρης» των ελληνικών γηπέδων, Αλέκος Αλεξανδρής, λέει στο «ΦΩΣ» αυτά που κανείς άλλος μπορεί να πει. Η Θύρα 7, ο Πέδρο Μαρτίνς, ο Γιώργος Ανατολάκης, ο Σεμέδο, το εμβόλιο, το Χρηματιστήριο και τα «λαμόγια που κονομάνε».

Αλέκος Αλεξανδρής στο «ΦΩΣ» για Θύρα 7, Μαρτίνς, Ανατολάκη και τα «λαμόγια που κονομάνε»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Συνέντευξη είναι να μην ξέρεις ο άλλος τι θα σου πει, να μην είναι στημένος, είτε υπέρ είτε κατά, να έχει πράγματα να πει και να του τα βγάζεις. Αυτά που λέει ο Αλέκος Αλεξανδρής σήμερα απαιτούν κότσια και γνώση. Τα έχει και τα δύο. Διαβάστε για πόσα σημαντικά και διαφορετικά θέματα μιλάει.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 7/10/2021

Να ξεκινήσουμε από το ματς του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό. Πώς το είδες;

Δεν ήταν καλό παιχνίδι. Δεν ήταν ματς που άξιζε να το κερδίσει κανείς. Και δυστυχώς ούτε θα το θυμόμαστε, ενώ έχουμε ζήσει πολλά άλλα ματς Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού που τα θυμόμαστε.

Δέχεται κριτική ο Μαρτίνς επειδή έβαλε μαζί Τικίνιο και Ελ Αραμπί. Για εσένα ήταν λάθος; Έχεις παίξει μαζί με άλλον φορ σαν κι εσένα.

Πολύ φυσιολογικό ήταν αυτό που έκανε ο Μαρτίνς! Τους καλύτερους παίκτες του έβαλε μπροστά. Όταν έχεις δύο επιθετικούς τέτοιας αξίας όπως ο Τικίνιο και ο Ελ Αραμπί, τους βάζεις μέσα για να πάρεις το ματς. Και είναι κινητικοί παίκτες και οι δύο.

Πες μου περιπτώσεις που έπαιξες εσύ μαζί με άλλον κυνηγό στον Ολυμπιακό.

Και με τον Ίβιτς είχα παίξει και με τον Γκόγκιτς. Απλώς δεν βγήκε το παιχνίδι στον Ολυμπιακό, δεν ήταν σε καλή μέρα οι παίκτες, είχε προηγηθεί και το ματς στην Κωνσταντινούπολη κι έμεινε το 0-0.

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ για τη Θύρα 7 και τα καπνογόνα πώς σου φάνηκε;

Είναι ωραία η ατμόσφαιρα με τα καπνογόνα, αλλά το θέμα είναι σε ποιο χρονικό διάστημα το κάνεις. Όχι όταν πιέζει ο Ολυμπιακός τον αντίπαλο. Του κόβεις τον ρυθμό. Μέσα στο Καραϊσκάκη οι διακοπές βοηθάνε τον αντίπαλο. Αυτά είναι ωραία να γίνονται πριν από το ματς.

Δεν θα είναι υπερβολή όμως να κλείσει η 7;

Όχι, όχι, μην το παρατραβάμε! Η 7 δεν κλείνει. Μόνοι τους θα το καταλάβουν, γιατί αγαπάνε τον Ολυμπιακό. Ήταν μια κίνηση χαράς, δεν έκαναν έκτροπα και επεισόδια. Είχε λείψει από τον κόσμο η ατμόσφαιρα του γηπέδου σε ντέρμπι έπειτα από τόσο καιρό με τον κορονοϊό. Απλώς δεν πρέπει να ξαναγίνει.

Η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ μπορούν να πάρουν από τον Ολυμπιακό φέτος τον τίτλο;

Γιατί να μην μπορούν, είναι δυνατοί αντίπαλοι. Δεν μπορείς να προεξοφλήσεις ότι θα το πάρει ο Ολυμπιακός - και θα είναι λάθος αν το κάνουμε αυτό. Το πρωτάθλημα για να το πάρεις πρέπει να έχεις διάρκεια, δεν κρίνεται από μια δυο γκέλες. Και να σου πω κάτι; Το να έχει δυνατούς αντιπάλους ο Ολυμπιακός καλό είναι, θα κάνει και τον Ολυμπιακό καλύτερο.

Εσύ, πάντως, είσαι τυχερός, πρόλαβες την τελευταία εποχή του ελληνικού ποδοσφαίρου που ήταν πράγματι ελληνικό. Παίζατε στον Ολυμπιακό επτά οκτώ Έλληνες, όπως και στις άλλες ομάδες.

Αν θες να ακολουθήσεις την παγκοσμιοποίηση και την ξενομανία, την ακολουθείς. Κακά τα ψέματα, δεν είναι μόνο εδώ το πρόβλημα, είναι σε όλες τις χώρες. Αλλά χάνεις έτσι την ταυτότητά σου. Καλό είναι να υπάρχουν καλοί ξένοι, να δίνουν πράγματα στους Έλληνες, αλλά όχι καραβιές. Να βγάλουμε και Έλληνες παίκτες. Βλέπεις στις μεσαίες και στις μικρές ομάδες καραβιές ξένων. Πώς θα βγάλουμε παίκτες; Πώς θα έχουμε ταυτότητα; Ο Έλληνας το σπίτι του το πονάει περισσότερο από τον ξένο.

Στην Τουρκία έβαλαν φέτος υποχρεωτικό αριθμό τριών Τούρκων στην εντεκάδα, του χρόνου τέσσερις και σε δύο χρόνια πέντε. Είσαι υπέρ τού να γίνει αυτό εδώ;

Είμαι πολύ υπέρ. Να κάτσουν οι παράγοντες να κάνουν μία συμφωνία κυρίων με στόχο να φτάσουν να παίζουν υποχρεωτικά σε κάθε ομάδα έξι Έλληνες! Και ο ένας από τους έξι να είναι κάτω των 20 χρόνων. Εκεί να δούμε ποιοι είναι οι μάγκες προπονητές, ποιοι θα τα καταφέρουν. Και όχι να κονομάνε τα λαμόγια από τις δοσοληψίες... Πώς να έχεις Εθνική και πώς να βγουν Έλληνες παίκτες τώρα; Υπάρχουν ταλέντα στις μικρές κατηγορίες που πνίγονται, μένουν ταλέντα. Εγώ από τη Β' Εθνική ξεκίνησα και πήγα στην ΑΕΚ και στον Ολυμπιακό. Μπόρεσα να δείξω, μου δόθηκε χρόνος συμμετοχής.

Ο Τικίνιο σού αρέσει;

Από τα λίγα ματς που έχω δει, είναι πολύ καλός σέντερ φορ. Μου αρέσουν οι κινήσεις του μέσα στην περιοχή. Νομίζω ότι θα βοηθήσει πολύ τον Ολυμπιακό στη συνέχεια. Ο Ολυμπιακός φέτος έχει κάνει διάνα στις επιλογές των φορ, έχει δύο σέντερ φορ στους οποίους μπορεί να στηριχθεί.

Την εξέλιξη του Μασούρα την περίμενες;

Ναι, γιατί τον στήριξε ο προπονητής του στα δύσκολα και δεν τον πέταξε έξω. Του έδειξε εμπιστοσύνη. Ο Μασούρας όμως δούλεψε πολύ, τίποτα δεν του χαρίστηκε, είναι πολύτιμος εργάτης στην εντεκάδα.

Με εξαίρεση το τελευταίο ματς στο οποίο ανέβηκε ο Λαλά, θέλει ενίσχυση η ομάδα στα πλάγια μπακ;

Η διοίκηση, αν δει έως τον Γενάρη ότι δεν υπάρχει βελτίωση στα πλάγια μπακ, θα ενισχύσει την ομάδα. Στον Ολυμπιακό έχουμε καλομάθει σε πολύ καλούς παίκτες. Γεγονός είναι ότι είχα πολλά χρόνια να δω στον Ολυμπιακό πλάγια μπακ να κάνουν σέντρες πάνω στον αντίπαλο τερματοφύλακα σαν να τον προπονούν...

Συγγνώμη που γελάω.

Μα η αλήθεια είναι αυτή. Βλέπουμε κάκιστες σέντρες.

Για τον Λουτσέσκου ως αντίπαλο τι γνώμη έχεις;

Τα αποτελέσματά του με τον ΠΑΟΚ είναι πολύ καλά. Τώρα για το τι δουλειά κάνει πρέπει να είσαι μέσα στην ομάδα για να ξέρεις ή να μιλάς με παίκτες του.

Ποιος ήταν για εσένα ο καλύτερος προπονητής που είχες στον Ολυμπιακό;

Ο Λίμπρεχτς, ο Μπάγεβιτς, ο Λεμονής, ο καθένας είχε τα καλά του.

Ο Σεμέδο πρέπει να γυρίσει; Πρέπει ο Ολυμπιακός να του δώσει δεύτερη ευκαιρία;

Δεν γνωρίζω την πραγματική εξωγηπεδική του ζωή, πολλά ακούγονται, όμως στην Ελλάδα το έχω ζήσει, προσπαθείς να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας... Έχω ακούσει και για εμένα πράγματα που γελούσα, έλεγα με τη γυναίκα μου «εγώ είμαι αυτός;». Την αλήθεια την ξέρουν οι υπεύθυνοι του Ολυμπιακού. Εγώ μπορώ να τον κρίνω μόνο αγωνιστικά. Είμαι πολύ επιφυλακτικός σε ό,τι αφορά ειδήσεις για τις ζωές των ανθρώπων... Ως παίκτης είναι δύναμη πολύ καλή πίσω. Τώρα, αν πράγματι κάνει κακή ζωή, το μοναστήρι να είναι καλά και από καλόγερους βρίσκεις. Ο Ολυμπιακός μπορεί να βρει καλύτερο παίκτη από τον Σεμέδο.

Θέλω να μου σχολιάσεις το θέμα με τον Ανατολάκη που βγήκε στη δημοσιότητα και χαρακτήρισαν πολλοί «κατάντια» το ότι δουλεύει ντιλίβερι.

Τότε όλη σχεδόν η Ελλάδα πρέπει να είμαστε σε κατάντια! Όλη σχεδόν η Ελλάδα που τα φέρνει δύσκολα βόλτα και δουλεύει για τα προς το ζην. Η δουλειά δεν είναι κατάντια! Το να είσαι χαραμοφάης ή απατεώνας και κλέφτης είναι κατάντια! Εμένα θα με πείραζε αν ο Γιώργος ήταν κλέφτης ή έμπορος όπλων. Δηλαδή, επειδή ο Γιώργος ήταν ποδοσφαιριστής, απαγορεύεται να δουλεύει στην υπόλοιπη ζωή του; Και ποιοι βρίζουν στα σχόλια που κάνουν στο Ίντερνετ, αυτοί που κάνουν τέτοιες δουλειές οι ίδιοι! Πολύς κόσμος έχει πρόβλημα στη ζωή, πέφτεις και μετά ορθοποδείς. Έτσι γουστάρει ο Ανατολάκης και έτσι κάνει! Ρώτησε κανείς για ποιον λόγο το κάνει; Και στην τελική, τι κάνει, τη δουλειά που κάνουν χιλιάδες άνθρωποι στην Ελλάδα.

Επειδή βλέπω ότι έχεις διάθεση να μιλήσεις, θα σου κάνω μία ερώτηση και αν δεν τη θες, δεν τη βάζω. Και για εσένα έχουν πει ότι έχεις καταστραφεί οικονομικά.

Εξαρτάται ποιος το λέει, ποιος κυκλοφορεί τις φήμες αυτές. Βεβαίως, αν μου πεις «Αλέξη, αν είχες τώρα πολλά λεφτά, θα έκανες την ίδια ζωή που έκανες πριν από είκοσι χρόνια;», θα σου απαντούσα «όχι, δεν θα έκανα τις ίδιες βλακείες». Μεγαλώνοντας ο άνθρωπος ωριμάζει. Όλοι περνάμε ηλικιακά από τη φάση που θέλουμε ακριβό αμάξι, ακριβό σπίτι, ακριβά ρούχα, την πέρασα τη φάση αυτή, είναι γελοίο! Άλλα πράγματα έχουν αξία στη ζωή. Τώρα τα μόνα λεφτά που θα δώσω για το κάτι παραπάνω είναι για ένα καλό φαγητό ή για ένα καλό ταξίδι. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχω καταστραφεί. Το να μην κάνεις επίδειξη πλούτου δεν σημαίνει ότι έχεις καταστραφεί. Άλλος μπορεί να έχει τα χρήματά του στο εξωτερικό, άλλος μπορεί να τα έχει σε κτήματα. Αν κάποιος δεν κάνει φανταχτερή ζωή, δεν σημαίνει ότι είναι κατεστραμμένος. Δυστυχώς όμως φτάσαμε σε μια εποχή που η κακία ξεχειλίζει...

Πες μου γι’ αυτό. Για τα σόσιαλ λες;

Για τα σόσιαλ και τα δεκάδες σάιτ που φιλοξενούν σχόλια μίσους, κακίας, χολής, διαβάζεις απίθανα πράγματα. Κάποτε δεν μπορούσε ο κόσμος να βγάλει τέτοια ποτάμια μίσους και κακίας. Τώρα διαβάζεις άπειρα σχόλια που σε κάνουν να θες να πάρεις τα βουνά και να ακούς μόνο τα πουλιά και τα κατσίκια! Ουδείς σκέφτεται να βοηθήσει, μόνο να κατακρίνει! Παλιά, όποιος πάθαινε κάτι σε ένα χωριό, έτρεχε όλο το χωριό να τον βοηθήσει. Τώρα, αν κάποιος πάθει κάτι, πέφτουν να τον φάνε στα σάιτ και στα σόσιαλ! Για τον Γιώργο που με ρώτησες πριν. Εμείς λίγα χάσαμε στο Χρηματιστήριο;

Ξέρω.

Βεβαίως και ξέρεις, μιλούσες με τους παίκτες του Ολυμπιακού της γενιάς μου. Ο κόσμος δεν τα ξέρει. Χάσαμε ασύλληπτα λεφτά! Τι έπρεπε, να αυτοκτονήσουμε; Έπρεπε να μας κρεμάσουν στα μανταλάκια και να μας αμαυρώσουν την προσωπικότητα;

Υπήρχαν εκδότες με αρχ..., όχι όπως το σημερινό μπάχαλο και το χάος στο ίντερνετ.

Επειδή έχασες κάμποσα λεφτά στο Χρηματιστήριο ή σε μια επιχείρηση που δεν σου βγήκε ή από ένα διαζύγιο, πάει να πει ότι είσαι άχρηστος ως προσωπικότητα; Μόνο τα λεφτά μετράνε στη ζωή; Και ποιοι τα λένε αυτά, ξαναρωτάω, οι πουθενάδες! Άνθρωποι που και αυτοί τραβάνε ζόρια, όλοι μας τραβάμε ζόρια, εννιά στους δέκα Έλληνες ζούμε για να πληρώνουμε τους φόρους. Ανθρωποφαγία... Σε όλους τους τομείς, όχι μόνο στο ποδόσφαιρο. Αν βγάλω μία φήμη εγώ για εσένα και τη διασπείρω στο ίντερνετ, θα την αναμεταδώσουν τρεις, μετά άλλοι δεκατρείς, μετά άλλοι πενήντα, μετά άλλοι πεντακόσιοι και θα την πιστέψουν και θα σε κρίνουν όλοι! Απίστευτη ανθρωποφαγία.

Ένας οπαδός του Ολυμπιακού από το Μόναχο, συνδεσμίτης, Σερραίος, μου είπε σε συνέντευξη ότι όταν ήταν φαντάρος είχε έρθει με έναν φίλο του σε ματς του Ολυμπιακού στην Ξάνθη, είχαν επισκεφθεί την αποστολή του Ολυμπιακού, τους ρώτησες αν έχουν λεφτά, τους έδωσες από ένα πεντοχίλιαρο για να έχουν να φάνε και δεν το έπαιρναν.

Ούτε το θυμάμαι αυτό, είναι τόσος κόσμος που είχα βοηθήσει.

Τώρα πού είσαι προπονητής;

Στην Αμάρυνθο Ευβοίας. Ντροπή είναι αυτό; Γιατί, επειδή υπήρξα καλός σκόρερ; Να σε ρωτήσω κάτι: Πόσοι μεγάλοι ποδοσφαιριστές είναι εκτός ποδοσφαίρου δεν σου κάνει εντύπωση; Εμένα ξέρεις τι με ρωτούσαν οι παράγοντες; «Ακούει» ο Αλεξανδρής; Αν ακούω να κάνω τι; Θέλουν άλλες δουλειές.... Αυτή είναι η κατάντια του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα. Δεν θέλουν ανθρώπους του ποδοσφαίρου. Διάβασα και μια συνέντευξη του Ζαγοράκη. Τον έδιωξαν κι αυτόν. Και δες ποιοι κουμαντάρουν το ελληνικό ποδόσφαιρο. Όχι άνθρωποι του ποδοσφαίρου. Γι' αυτό και είναι έτσι το ποδόσφαιρό μας. Κάτσε και δες ποιοι είναι μέσα στο ποδόσφαιρο και πόσοι καλοί παίκτες είναι έξω από το ποδόσφαιρο. Έχουν φτάσει στο σημείο πέντε άνθρωποι που αποκαλούνται μάνατζερ να κινούν όλο το ποδόσφαιρο! Υπάρχουν προπονητές που καταστρέφουν μια ομάδα και την επόμενη μέρα έχουν πάλι δουλειά. Και να σου πω κάτι άλλο επίσης.

Να μου πεις ό,τι γουστάρεις.

Όταν έχεις κάνει μια μεγάλη καριέρα, είσαι στιγματισμένος. Από τη μέση της Ελλάδας και πάνω, βόρεια, είσαι ο Ολυμπιακός, ο εχθρός, ο βάρβαρος, είναι κλειστές όλες οι πόρτες. Στις κάτω περιοχές, στις νότιες, που είναι και πιο ξυπνητζήδες, λένε ότι για να έρθεις να δουλέψεις σε μένα, θέλω την αβάντα του Κόκκαλη, την αβάντα του Μαρινάκη. Τι λες ρε, άλλη δουλειά δεν είχε ο Μαρινάκης να ασχοληθεί με εσένα. Στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο λοιπόν δουλεύω, δεν το σνομπάρω και γουστάρω γιατί δεν μου ζαλίζουν το κεφάλι. Γιατί προσπαθείς να εξελίξεις νέα παιδιά. Είναι μαγικός κόσμος, μου αρέσει αυτό που κάνω. Από το να φιλάω κατουρημένες ποδιές δεξιά και αριστερά, τραβάω τον δικό μου δρόμο και το ευχαριστιέμαι. Διότι το αγαπάω το ποδόσφαιρο, Θέμη.

Εμβόλιο έκανες;

Για ποιο πράγμα; Υπάρχουν πολλά εμβόλια.

Για τον κορονοϊό.

Όχι, δεν έχω κάνει. Σέβομαι αυτούς που το έχουν κάνει, ο καθένας είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του και για την υγεία του. Ο καθένας πράττει όπως επιθυμεί σε μια δημοκρατία. Πιστεύω ότι αν προσέχεις και δεν συνωστίζεσαι, αν τηρείς τους κανόνες υγιεινής, πλένεις τα χέρια σου, φοράς μάσκα, προσέχεις τη διατροφή σου, την άθλησή σου, δεν μπορεί να σκοτώσει το ανοσοποιητικό σου σύστημα μια τέτοια «γρίπη». Για μη ηλικιωμένους, για ανθρώπους χωρίς άλλα προβλήματα υγείας, είναι σαν γρίπη, δεν είναι χολέρα ούτε πανούκλα για να δικαιολογεί τέτοιον σαματά και τέτοια πίεση. Έχουμε περάσει πολύ πιο δύσκολα στην ανθρωπότητα.