Έτσι προκρίνεται τα καλοκαίρια ο Ολυμπιακός!

Η υπομονή είναι το μεγάλο μυστικό των προκρίσεων του Ολυμπιακού επί Πέδρο Μαρτίνς κι αυτό μπορεί να είναι το κλειδί απέναντι στη Νέφτσι. Από τα 14 γκολ στο Φάληρο την τελευταία διετία μόλις... ένα στο πρώτο ημίχρονο! 

Έτσι προκρίνεται τα καλοκαίρια ο Ολυμπιακός!

Ο Ολυμπιακός αναμένεται να μπει από την αρχή του σημερινού (21/7-22.00) αγώνα με τη Νέφτσι πιεστικά στο γήπεδο. Έχοντας πρόσθετο σύμμαχο τη δύναμη που θα του προσφέρει αυτή τη φορά ο κόσμος του από τις κερκίδες. Έτσι, θα επιδιώξει να πάρει από νωρίς το προβάδισμα και να έχει τον απόλυτο έλεγχο της αναμέτρησης. Βάζοντας γερά θεμέλια για ένα αποτέλεσμα που θα εξασφαλίζει ουσιαστικά την πρόκριση από το πρώτο παιχνίδι κόντρα στους Αζέρους και θα μετατρέψει σε εύκολη υπόθεση της ρεβάνς στο Μπακού.

Καλύτερος σύμβουλος, πάντως, από τη βιασύνη είναι η υπομονή! Κάτι που έχει αποδειχτεί περίτρανα την τελευταία διετία, στους προκριματικούς αγώνες που είχε δώσει ο Ολυμπιακός για να εξασφαλίσει τη συμμετοχή του στους ομίλους του Champions League. Είναι πολύ πιθανό, εφόσον δεν επιτευχθεί απόψε ο στόχος του γρήγορου γκολ για την ελληνική ομάδα, να χρειαστεί να υπάρξει καθαρό μυαλό μέχρι το τέλος του παιχνιδιού για να έρθει η νίκη. Διότι στο πρόσφατο παρελθόν, ο Ολυμπιακός πήρε τέτοιες νίκες, κάποιες με μεγάλη έκταση σκορ, βάζοντας το πρώτο τέρμα του στο δεύτερο μέρος.


Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία δύο χρόνια, στις τέσσερις νίκες που έχει η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς ως γηπεδούχος σε θερινά προκριματικά Champions League, από τα δεκατέσσερα γκολ που έχει πετύχει μόλις το ένα είχε μπει στο πρώτο ημίχρονο! Αυτό εναντίον της Κράσνονταρ στα play off της διοργάνωσης στην προπέρσινη περίοδο, με τον Γκερέρο να ανοίγει το σκορ στο 31’. Και το 4-0 να διαμορφώνεται στο τέλος, με το δεύτερο τέρμα από τον Ραντζέλοβιτς να μπαίνει στο 78’ και τα άλλα δύο στο τελευταίο δεκάλεπτο!


Νωρίτερα εκείνη τη σεζόν ο Ολυμπιακός είχε νικήσει επίσης με 4-0 την Βικτόρια Πλζεν, με το πρώτο ημίχρονο να λήγει 0-0. Και το γκολ που άνοιξε το δρόμο για τη συντριπτική επικράτηση να σημειώνεται από τον Γκιγιέρμε στο 51’. Αμέσως μετά, οι «ερυθρόλευκοι» είχαν επικρατήσει με 2-0 της Μπασακσεχίρ, με τον Σεμέδο να βάζει το πρώτο τέρμα στο 55’.

Αλλά και πέρυσι εναντίον της Ομόνοιας, στα play off της διοργάνωσης, πάλι το πρώτο μέρος είχε τελειώσει χωρίς γκολ! Και ο Ολυμπιακός με το πέναλτι του Βαλμπουενά στο 69’ είχε βρει τον τρόπο να νικήσει τον Φαμπιάνο και τελικά με τον Ελ Αραμπί να πάρει τη νίκη με 2-0, εξασφαλίζοντας ουσιαστικά την πρόκριση εναντίον των Κυπρίων.

Στην πρώτη χρονιά με τον Μαρτίνς, στα προκριματικά του Europa League , ο Ολυμπιακός στο «Γ. Καραϊσκάκης» είχε πετύχει γρήγορα τρία γκολ (10’ και 32’ με τον Χριστοδουλόπουλο και 33’ με τον Γκερέρο) για το τελικό 4-0 επί της Λουκέρνης, ενώ κόντρα στην Μπέρνλι είχε μεν ανοίξει το σκορ στο 19’ με τον Φορτούνη, αλλά ισοφαρίστηκε από τους Άγγλους στο 33’. Και πάλι χρειάστηκε ένα γρήγορο γκολ στις αρχές της επανάληψης από τον Μπουχαλάκη (στο 49’) ώστε να πάρει τελικά τη νίκη-«διαβατήριο» πρόκρισης με το τρίτο τέρμα από τον Φορτούνη στο 60’.

Γενικά, δηλαδή, ο Ολυμπιακός του Μαρτίνς όταν είναι γηπεδούχος στην Ευρώπη παίζοντας αγώνες για την πρόκριση στους ομίλους, μπορεί να χαρακτηριστεί ως ομάδα δευτέρου ημιχρόνου. Κι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει όλοι να έχουν στο μυαλό τους απόψε, ακόμη κι αν δεν μπορέσει η ελληνική ομάδα να «καθαρίσει» από το πρώτο 45λεπτο το παιχνίδι. Το σχέδιο είναι δεδομένο ότι υπάρχει από τον προπονητή των Πειραιωτών και έχει μεταφερθεί στους παίκτες. Ναι στην πίεση προς τον αντίπαλο από το πρώτο λεπτό, αλλά όχι… πίεση στον ίδιο τον Ολυμπιακό αν δεν έρθει νωρίς το προβάδισμα. Κάτι που φυσικά θα είναι ευπρόσδεκτο να συμβεί, όπως έγινε για τελευταία φορά σε ευρωπαϊκό παιχνίδι στην περσινή αναμέτρηση με την Αϊντχόφεν για τους «32» του Europa League, με την παμπόνηρη εκτέλεση φάουλ του Βαλμπουενά και την έξοχη κεφαλιά του Μπουχαλάκη προτού καν προλάβουν οι Ολλανδοί να προσαρμοστούν στις συνθήκες του φαληρικού γηπέδου…