Και ακόμα σε θυμούνται, η Σάντος και ο Πελέ (pics,vids)

Πριν 57 χρόνια, ο Ολυμπιακός πέτυχε μία νίκη-ορόσημο για την ιστορία του, απέναντι στη θρυλική Σάντος του Πελέ.

Και ακόμα σε θυμούνται, η Σάντος και ο Πελέ (pics,vids)

Στις 4/7 του 1961 ο Ολυμπιακός Πειραιώς αντιμετώπισε τη βραζιλιάνικη Σάντος σε φιλικό παιχνίδι στο γήπεδο «Απόστολος Νικολαΐδης». Η ομάδα του Πελέ είχε έρθει στην Ελλάδα για μία σειρά φιλικών αγώνων, προερχόμενη από νίκες της απέναντι σε «μεγαθήρια» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου όπως η Μπενφίκα,η Γιουβέντους,η Ρόμα και η Ίντερ. Στα πρώτα δύο εν Ελλάδι της φιλικά, επικράτησε επί της ΑΕΚ (με 3-0) και του Παναθηναϊκού (με 3-2).

Οι «ερυθρόλευκοι» πραγματοποιώντας μία καταπληκτική εμφάνιση, νίκησαν με 2-1 τη Σάντος, με τέρματα που πέτυχαν οι Σιδέρης και του Σουρούνης. Οι φιλοξενούμενοι το μόνο που κατάφεραν ήταν να μειώσουν με απευθείας εκτέλεση φάουλ του Ζίτο. Σε αυτό το παιχνίδι «ορόσημο» για την ιστορία των "ερυθρόλευκων", παίκτης "κλειδί" ήταν ο αείμνηστος Κώστας Πολυχρονίου, που είχε γίνει η "σκιά" του Βραζιλιάνου "αστέρα" Πελέ που ήταν «εξαφανισμένος».

Το ιστορικό πρωτοσέλιδο του «ΦΩΤΟΣ» αναφέρει χαρακτηριστικά μετά την μεγάλη επιτυχία των «ερυθρόλευκων»: «Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΝΙΚΗΣΕ ΥΠΕΡΑΞΙΑ ΜΕ 2-1 ΤΗ ΜΑΓΙΚΗ ΣΑΝΤΟΣ ΠΟΥ ΕΣΩΘΗ ΑΠΟ ΠΑΝΩΛΕΘΡΙΑ»

«Ο Κ.Πολυχρονίου διέλυσε τον Πελέ»

Η περιγραφή του Κώστας Πολυχρονίου για τη "μάχη" του με τον Πελέ.

«Παρακάλεσα τον κύριο Σιμονόφσκι, τον τότε προπονητή του Ολυμπιακού, να με αφήσει να "πιάσω" τον Πελέ. Αυτός μου απάντησε χαριτολογώντας:«Δεν βλέπεις Κώστα; Αυτόν δεν μπορούν να τον πιάσουν ούτε τρεις παίκτες μαζί». Όταν ήρθε η στιγμή του αγώνα, εγώ είχα παρατηρήσει ότι όταν ο Πελέ σε έφερνε μέτωπο, ήσουν καταδικασμένος να σε περάσει από όπου θέλει. Έτσι έβαλα στόχο να μην γυρίσει ποτέ κατά μέτωπο σε εμένα για όλη τη διάρκεια του αγώνα. Είχα "καρφώσει την αναπνοή" μου στον σβέρκο του σε όλο το παιχνίδι και έτσι κατόρθωσα και τον αντιμετώπισα.»

Η συνέντευξη του Πελέ στο «ΦΩΣ»

Σε μία τεράστια επιτυχία για την εφημερίδα, ο Βραζιλιάνος «αστέρας», Νασιμέντε Πελέ, παραχώρησε συνέντευξη στους συντάκτες του «ΦΩΤΟΣ», Σεραφείμ Ευαγγελίου και Άρη Μελισσινού στην οποία αναφέρει τα εξής:

  • «Ελπίζω του χρόνου να χαρίσω το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην εθνική Βραζιλίας» κάτι που πράγματι συνέβη στα γήπεδα της Χιλής το 1962.
  • «Δεν έφτασα ακόμα στο ζενίθ της αποδόσεως μου παρά τα όσα γράφονται»
  • «Μεγάλη διαφήμιση γίνεται για την Ρεάλ χωρίς να το αξίζει»
  • «Η Μπενφίκα είναι περίφημη ομάδα»
  • «Προπονούμαι δύο φορές την ημέρα»
  • «Δέχομαι αμέτρητες προτάσεις γάμου»
  • «Είμαι ευτυχισμένος που θα αγωνιστώ στην Ελλάδα»

Η απήχηση της νίκης του Ολυμπιακού

Το νικηφόρο 2-1 του Ολυμπιακού επί της Σάντος «ταξίδεψε» σε όλη την Ευρώπη, η οποία «συγκλονίστηκε από τον δίκαιο θρίαμβο» των Πειραιωτών. Οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού πανευτυχείς και υπερήφανοι,αποθέωσαν με ζητωκραυγές τους ποδοσφαιριστές της ομάδας.

  • Το «ΦΩΣ» άνοιξε το αρχείο του στις 17 Φλεβάρη του 2018, προσφέροντας το μυθικό οκτασέλιδο της νίκης του Ολυμπιακού επί της Σάντος σε επανέκδοση 57 χρόνια αργότερα.

    Το «ΦΩΣ» άνοιξε το αρχείο του στις 17 Φλεβάρη του 2018, προσφέροντας το μυθικό οκτασέλιδο της νίκης του Ολυμπιακού επί της Σάντος σε επανέκδοση 57 χρόνια αργότερα.

  • «Ο διάσημος Πελέ  διασκεδάζει εις την πλαζ της Γλυφάδας με την παρέα μίας γοητευτικής δεσποινίδος»

    «Ο διάσημος Πελέ διασκεδάζει εις την πλαζ της Γλυφάδας με την παρέα μίας γοητευτικής δεσποινίδος»