Πάνω από το πτώμα του Άρη…

Από την προηγούμενη εβδομάδα, που ο Ολυμπιακός εξασφάλισε και μαθηματικά την κατάκτηση του τίτλου, η κουβέντα για το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ έχει μετατεθεί στις μάχες που γίνονται για τις θέσεις που οδηγούν στην Ευρώπη και αυτές που… δεν οδηγούν στη Β’ Κατηγορία.

Πάνω από το πτώμα του Άρη…

Τα χθεσινά παιχνίδια είχαν έναν θριαμβευτή, δύο μεγάλους νικητές και έναν μεγάλο χαμένο. Ο θρίαμβος του Άρη στη Λεωφόρο ήταν το σημείο αναφοράς από τα χθεσινά παιχνίδια. Η ομάδα του Άκη Μάντζιου για ακόμη μία εβδομάδα έστειλε μήνυμα στους τρεις που τον κυνηγούν ότι θα πρέπει να περάσουν πάνω από το πτώμα του για να τον αφήσουν εκτός Ευρώπης. Ιστορική νίκη, αν αναλογιστεί κανείς ότι η προηγούμενη των «κιτρινόμαυρων» στο ίδιο γήπεδο ήταν πριν από 38 χρόνια. Παρότι βρέθηκαν πίσω στο σκορ από τον Παναθηναϊκό, δέχθηκαν με ευχαρίστηση και εξαργύρωσαν την αποβολή του Μαουρίσιο. Με δύο γκολ μέσα σε ένα τρίλεπτο πήραν τη νίκη, διατηρήθηκαν στη 2η θέση της βαθμολογίας και πάνε με αέρα… Ευρωπαίου στο μεσοβδόμαδο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ στο «Κλ. Βικελίδης».

Η ΑΕΚ απέδειξε για ακόμη ένα παιχνίδι ότι μια κλωστή χωρίζει το κάζο από την επιτυχία. Μετά την πεντάρα από τον Ολυμπιακό, έβαλε τρία στον Άρη (από το πρώτο ημίχρονο) και άλλα τόσα στον Αστέρα, με τον οποίο ήταν στο 1-1 μέχρι το 85ο λεπτό. Και η τραγική ειρωνεία, πέραν του γεγονότος ότι παραμένει ακόμα ζωντανή στον στόχο της Ευρώπης, είναι ότι ο Μανόλο Χιμένεθ έγινε ο τρίτος σε νίκες προπονητής στην Ιστορία της «Ένωσης». Ο κόουτς, που κάθε πρωί βλέπει να «κρέμεται στα μανταλάκια» η καριέρα του στην ΑΕΚ, με ένα σωρό ονόματα ως υποψηφίων αντικαταστατών του.

Τελευταίο χρονικά παιχνίδι ήταν αυτό στην Τούμπα, όπου ο ΠΑΟΚ, πέρα από τη νίκη επί του Ολυμπιακού, πήρε και το παράσημο της πρώτης ελληνικής ομάδας που κράτησε την επίθεση των «ερυθρόλευκων» φέτος στο μηδέν. Ο ΠΑΟΚ καιγόταν για τους τρεις βαθμούς, ο Πέδρο Μαρτίνς έχει ξεκινήσει τις δοκιμές (σε σχήματα και πρόσωπα) ενόψει του δεύτερου φετινού στόχου, που είναι η κατάκτηση του Κυπέλλου, και το τελικό 2-0 μπαίνει ως κοινός παρονομαστής της εικόνας των δύο ομάδων σε 90 λεπτά και κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες.

Και τους τρεις χθεσινούς νικητές ο Παναθηναϊκός, ο οποίος έχει προηγηθεί και στα τέσσερα παιχνίδια των πλέι οφ, αλλά έχει πάρει τέσσερις από τους δώδεκα δυνατούς βαθμούς, τους βλέπει από επικίνδυνη για τον ίδιο απόσταση.

Πέραν όμως από την κορυφή της πυραμίδας, η μάχη κορυφώνεται και στη βάση της. Οι πιο άνετοι της «παρέας», Βόλος και ΠΑΣ Γιάννινα, μοιράστηκαν γκολ και βαθμούς, αλλά τα αποτελέσματα των άλλων αγώνων δίνουν μια έξτρα δόση σημαντικότητας στο ούτως ή άλλως ιδιαίτερο αποψινό παιχνίδι ανάμεσα στη Λαμία και στην ΑΕΛ.

Ο Ατρόμητος, πληρώνοντας την μπασκετοποίηση του ποδοσφαίρου (λόγω VAR), στερήθηκε ένα γκολ που θα του έδινε το προβάδισμα στην Κρήτη, αλλά στις καθυστερήσεις πρόλαβε να πάρει μαζί του στην αβεβαιότητα ενόψει της συνέχειας τον ΟΦΗ. Και στο Αγρίνιο ο Παναιτωλικός, στην πρώτη του τελική στο β’ ημίχρονο και από πόδια αντιπάλου, πήρε ένα αναπάντεχο τρίποντο που σφίγγει τη θηλιά στον λαιμό της ΑΕΛ…