Η Διεθνής Αμνηστία πιέζει την FIFA για τις συνθήκες εργασίας στα γήπεδα του Κατάρ
H Διεθνής Αμνηστία κάλεσε σήμερα τη FIFA, να ασκήσει πίεση στις αρχές του Κατάρ, προκειμένου να τερματίσουν την κακή μεταχείριση των μεταναστών εργαζομένων, πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022, μετά από πολλές σχετικές καταγγελίες.
Με ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία, ανέφερε ότι έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, στην οποία του ζήτησε η παγκόσμια ομοσπονδία να «αναλάβει τις ευθύνες της για «να αποτρέψει, μετριάσει και διορθώσει» τυχόν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Κυπέλλου.
«Το Κατάρ έχει πραγματοποιήσει ορισμένες θετικές μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια, εν μέρει ως απάντηση στον αυξημένο έλεγχο μετά την ανάθεσή του στο Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά πάρα πολλές φορές αυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν εφαρμόζονται σωστά και χιλιάδες μετανάστες συνεχίζουν να υφίστανται εκμετάλλευση και κακοποίηση», ανέφερε η Διεθνής Αμνηστία, όπως σημειώνει η ισπανική εφημερίδα Mundo deportivo .
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Ο επικεφαλής της Οικονομικής και Κοινωνικής Δικαιοσύνης της οργάνωσης υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Στιβ Κόκμπερν, υπενθύμισε ότι «αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο δεν θα ήταν δυνατό χωρίς μετανάστες εργαζόμενους, οι οποίοι εκπροσωπούν το 95% του εργατικού δυναμικού του Κατάρ. Από τα στάδια έως τους δρόμους, τα έργα υποδοχής και την ασφάλεια.»
Ο Κόκμπερν πρόσθεσε ότι «ως οργανώτρια του Παγκόσμιου Κυπέλλου, η FIFA έχει ευθύνη να περιορίσει κάθε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο της διοργάνωσης, που έχει προγραμματιστεί για το τέλος του 2022.» Η Διεθνής Αμνηστία «υπενθυμίζει ότι ο χρόνος τελειώνει και η FIFA πρέπει να δράσει τώρα» έτσι ώστε το Μουντιάλ 2022 να μην διακυβευτεί από τις καταχρήσεις και παραβιάσεις των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Από την αρχή, οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταγγείλει τους όρους με τους οποίους οι εργαζόμενοι δουλεύουν στα στάδια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, τονίζοντας τώρα ότι ενδέχεται να επηρεαστούν και άλλοι εργαζόμενοι σε άλλους τομείς.
πηγή: ΑΠΕ