Η Μετς ήταν άσημη, ο Θρύλος όχι...

Χρειάζεται κάτι παραπάνω από ένα θαύμα για να προκριθεί ο Ολυμπιακός επί της Άρσεναλ. Το 3-1 όμως ανατρέπεται πιο εύκολα από το 4-2.

Η Μετς ήταν άσημη, ο Θρύλος όχι...

Μπάλα είναι. Έχουν συμβεί και χειρότερα. Όπως π.χ. αυτό που κατάφερε η Μετς το 1985. Δεν μιλάμε φυσικά για τη γραφική γειτονιά της Αθήνας, αλλά για μια μικρομεσαία γαλλική ομαδούλα, η οποία, αφού με κάποιον μαγικό τρόπο κατάφερε να κατακτήσει το Κύπελλο στη χώρα της το 1984, είχε την ατυχία στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων της επόμενης χρονιάς να πέσει πάνω στην Μπαρτσελόνα. Μιλάμε για τη μισή Εθνική Ισπανίας (δεύτερη στο Euro ‘84), για έναν από τους πιο ποιοτικούς Γερμανούς ποδοσφαιριστές όλων των εποχών (Μπερντ Σούστερ), για τον δεινό Σκοτσέζο γκολτζή Στιβ Άρτσιμπαλντ και για τον σούπερ Άγγλο προπονητή Τέρι Βέναμπλς.

Α! Έπαιζαν και ο Βίκτορ Μουνιόθ (γνωστός και από το πέρασμά του ως προπονητής από τον ΠΑΟ) καθώς και ο Αλόνσο, μπαμπάς του παιχταρά Τσάμπι Αλόνσο. Η Μετς είχε να παρατάξει τον τερματοφύλακα Ετόρ (όχι τον Ετορί), τον χαφ Μπρασιλιανό (που δεν ήταν Βραζιλιάνος αλλά Γάλλος) και τον Λικ Σονόρ - τον μόνο που ψιλοκατάφερε κάτι στην καριέρα του, παίζοντας αργότερα στη Μονακό και (για μια χούφτα παραστάσεις) στην Εθνική Γαλλίας.

Στο πρώτο ματς στο Μετς η Μπάρτσα έκανε πλάκα επικρατώντας 4-2. Η ρεβάνς αναμενόταν τυπική διαδικασία και φάνηκε να εξελίσσεται σε αγώνα ρουτίνας όταν ο Καράσκο άνοιξε το σκορ για τους γηπεδούχους στο 33o λεπτό. Όλα έδειχναν να έχουν τελειώσει, προς μεγάλη απογοήτευση του ενός και μοναδικού Γάλλου δημοσιογράφου που βρέθηκε στο «Καμπ Νόου», μέχρι που πήρε το όπλο του ο παγκοσμίως άγνωστος Γιουγκοσλάβος (τότε) επιθετικός Τόνι Κούρμπος. Το χατ τρικ του και ένα αυτογκόλ του ταλαίπωρου Σάντσεθ διαμόρφωσαν το τελικό Μπαρτσελόνα - Μετς 1-4! Η άσημη Μετς στην επόμενη φάση, οι «μπλαουγκράνα» σπίτια τους.

Χρειάζεται κάτι παραπάνω από ένα θαύμα για να προκριθεί απόψε ο Ολυμπιακός επί της Άρσεναλ. Το 3-1 όμως ανατρέπεται πιο εύκολα από το 4-2. Η Άρσεναλ δεν είναι Μπαρτσελόνα. Και ο σημερινός πρωταθλητής Ελλάδας είναι σίγουρα καλύτερος από τον Παναιτωλικό της Γαλλίας του 1985. Άλλωστε, λένε πως τέτοιες τεράστιες εκπλήξεις γίνονται στο ποδόσφαιρο μόνο κάθε 36 χρόνια...