Η «προδοσία» ενός ρόστερ 1,2 δισ. ευρώ!

Πολλές είναι οι περσινές πρωταθλήτριες των ευρωπαϊκών λιγκών που φέτος δεν έχουν καταφέρει να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις αυτής της περίεργης σεζόν λόγω της πανδημίας.

Η «προδοσία» ενός ρόστερ 1,2 δισ. ευρώ!

Σε όλα τα μεγάλα πρωταθλήματα, με εξαίρεση την Μπουντεσλίγκα, αλλά και εκεί η Μπάγερν δεν έχει τον «αέρα» προηγούμενων ετών κυριαρχίας και νιώθει πιεστικά την «ανάσα» της Λειψίας.

Επηρεασμένες ξεκάθαρα από το γεγονός ότι δεν πρόλαβαν να κάνουν διακοπές, δεν έγινε σωστή (ή και καθόλου) προετοιμασία, μπήκαν αμέσως στις υποχρεώσεις της νέας περιόδου με μαζεμένα ματς στην Ευρώπη και στις εγχώριες διοργανώσεις. Με συνέπεια να αντιμετωπίσουν διαφόρων ειδών προβλήματα και να έχουν μείνει είτε πίσω από τους συνήθεις στόχους τους είτε να καταρρέουν. Όπως έχει συμβεί με τη Λίβερπουλ και την τραγική πορεία της (ειδικά μέσα στο 2021) στην Πρέμιερ Λιγκ. Μην έχοντας νικήσει ούτε σε ένα παιχνίδι στο «Άνφιλντ» και μένοντας στην 8η θέση. Με στόχο, πλέον, να προλάβει ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο για τη νέα σεζόν, αφού η κορυφή και η Μάντσεστερ Σίτι απέχουν πλέον 22 βαθμούς! Και θα ήταν και περισσότεροι εάν η Σίτι δεν έχανε από τη Γιουνάιτεντ.

Η Λίβερπουλ έχει ένα ρόστερ που κοστολογείται περίπου στο 1,2 δισεκατομμύριο ευρώ. Στο πρώτο κομμάτι της σεζόν τα προβλήματα με τους τραυματισμούς (κυρίως στην άμυνα) ήταν διαδοχικά και… τρομακτικά. Τα αποτελέσματα δεν ήταν αντιστοίχως αρνητικά. Στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο ο Γιούργκεν Κλοπ και οι ιδιοκτήτες έκριναν ότι το συγκρότημα που είχε καταφέρει πέρυσι να πάρει τον τίτλο θα μπορούσε να ανταποκριθεί έως το τέλος της περιόδου, παρά τις διάφορες «κακουχίες». Κι έτσι δεν υπήρξε ενίσχυση. Ούτε στα μετόπισθεν ούτε πουθενά.

Η κατάρρευση άρχισε στις γιορτές, μετά το εμφατικό 7-0 στο Λονδίνο επί της Κρίσταλ Πάλας. Ένα αποτέλεσμα που προκάλεσε τις λάθος εκτιμήσεις και την εμπιστοσύνη, η οποία εν συνεχεία «προδόθηκε» με τον χειρότερο τρόπο. Ακολούθησαν δύο ισοπαλίες (με Γουέστ Μπρομ και Νιούκαστλ και δύο σερί ήττες από Σαουθάμπτον και Μπέρνλι) πριν από το 0-0 με τη Γιουνάιτεντ. Τότε που ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος, στη μετάδοση από το συνδρομητικό κανάλι, είχε εκτιμήσει ότι ο τίτλος δεν ήταν πια κάτι εφικτό για τους «ρεντς». Αλλά, σίγουρα, ούτε ο πολύπειρος αθλητικογράφος ούτε κανείς μπορούσε να προβλέψει τέτοιον κατήφορο για τους «κόκκινους».

Οι δύο νίκες εκτός έδρας με Τότεναμ και Γουέστ Χαμ ήταν η ευχάριστη παρένθεση των επισκέψεων της Λίβερπουλ στην πρωτεύουσα. Η καταστροφή ήρθε στο… καπάκι. Επτά ματς με μόλις μία νίκη, στην έδρα της ουραγού Σέφιλντ. Από το «Άνφιλντ» πέρασαν όλοι. Η Μπράιτον, η Μπέρνλι, η Σίτι, η Έβερτον, η Τσέλσι, η Φούλαμ. Έχει φτάσει σε σημείο να υπάρχει… ανακούφιση που τα δύο επόμενα ματς είναι εκτός έδρας (με Γουλβς και Άρσεναλ). Έστω και σε δύσκολες έδρες.

Η Ευρώπη είναι πια ο στόχος. Και μάλιστα διπλός. Να προχωρήσει μέχρι το τέλος στο Τσάμπιονς Λιγκ, αν και ποιος μπορεί να ξεγράψει τη Λειψία στη ρεβάνς, έστω κι αν έχει χάσει με 2-0 στη Βουδαπέστη! Και να βρει τον τρόπο να ανέβει στην Πρέμιερ Λιγκ για να βγει ξανά στην Ευρώπη. Ο Γερμανός κόουτς και το ρόστερ του δεν είναι πια τόσο ανθεκτικοί στην αμφισβήτηση. Κάθε άλλο. Και ο (πρωταθλητής και ήρωας στη Γλασκόβη) Στίβεν Τζέραρντ πολύ θα ήθελε να πάρει ένα πρωτάθλημα με τη Λίβερπουλ ως προπονητής, αφού δεν το κατάφερε ως ποδοσφαιριστής…