Νίκος Χρηστίδης στο «ΦΩΣ»: «Θα γίνει μεγάλο ντέρμπι και ας λένε κάποιοι το αντίθετο»

Ο κορυφαίος τερματοφύλακας στην Ιστορία του Άρη, Νίκος Χρηστίδης, δεν μασάει τα λόγια του στο «ΦΩΣ» και δηλώνει οργισμένος με το χάλι του ελληνικού ποδοσφαίρου και της εθνικής ομάδας. Τι λέει για τη ρεβάνς Κυπέλλου, Άρης - Ολυμπιακός.

Νίκος Χρηστίδης στο «ΦΩΣ»: «Θα γίνει μεγάλο ντέρμπι και ας λένε κάποιοι το αντίθετο»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Έχω βγάλει πολλούς παλιούς παίκτες του Άρη, δόξες του Άρη στα παλιά του μεγαλεία, και όλοι μου έχουν ξεχωρίσει ως κορυφαίο τερματοφύλακα τον Νίκο Χρηστίδη. Ακόμα και ο επίσης σπουδαίος τερματοφύλακας του Άρη, που είχα βγάλει, ο Παντζιαράς. Μου έδωσε τώρα ο Χρηστίδης μία συνέντευξη μέσα από την ψυχή του.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 4/3/2021

Είναι εντυπωσιακό και μάλλον άδικο που ο τελευταίος τίτλος που πήρε ο Άρης ήταν πριν από πενήντα χρόνια με εσάς κάτω από τα δοκάρια. Ούτε ένα Κύπελλο από τότε, ενώ πήραν Κύπελλο μικρές ομάδες.

Εξαιρετική διαπίστωση. Κανείς δεν στέκεται σε αυτό το θέμα. Έχει αδικηθεί ο Άρης; Τον έχουν κλέψει στο παρελθόν τον Άρη; Ναι, το έχω ζήσει, αλλά δεν αντιδρούσε κανένας. Εγώ όμως δεν θέλω να λένε «τον καημένο». Εγώ θέλω να με βρίζουν και να είμαι στην κορυφή! Όταν ήμουν μικρός, μου έλεγε ο πατέρας μου ότι ο Άρης είχε κατακτήσει τρία πρωταθλήματα Ελλάδας και ο ΠΑΟΚ κανένα. Εμείς μετά κατακτήσαμε και Κύπελλο, ο ΠΑΟΚ δεν είχε πάρει τίποτα. Κι όταν άρχισα να παίζω στην πρώτη ομάδα του Άρη, είχα τη φιλοδοξία να πάρω και τέταρτο πρωτάθλημα.

Δεκαπέντε χρόνια παίξατε στον Άρη και άλλα έξι μετά στην ΑΕΚ.

Είκοσι ένα πρωταθλήματα έχω παίξει! Μόνο εγώ, ο Δομάζος και ο Τάσος Μητρόπουλος έχουμε παίξει τόσα! Έπαιξα στην Α’ Εθνική από το 1961 έως το 1982! Τις πιο ωραίες εποχές του ελληνικού ποδοσφαίρου. Πλέον δεν υπάρχει ελληνικό ποδόσφαιρο. Υπάρχει ποδόσφαιρο που παίζεται στην Ελλάδα... Πλέον το ποδόσφαιρο είναι ένας μεγάλος οικονομικός οργανισμός από τον οποίο εμείς μυρουδιά δεν παίρνουμε - και ούτε θέλουμε!

Πεσιμιστή σας βλέπω.

Λέω την αλήθεια. Καταφέραμε να διαλύσουμε το ελληνικό ποδόσφαιρο, ενώ το 2004 φτάσαμε στην κορυφή της Ευρώπης. Είχαμε τρεις ομάδες στο Τσάμπιονς Λιγκ και τώρα θα πασχίζει ακόμα και ο πρωταθλητής για να παίξει σε όμιλο. Κόνφερενς Λιγκ, λέει. Τι εστί; Υποβιβαζόμαστε συνεχώς, μένουμε μετεξεταστέοι και κανείς δεν μιλάει. Βλέπετε κανείς να προβληματίζεται για το πώς θα βελτιώσουμε το ελληνικό ποδόσφαιρο; Βλέπετε κανείς να τοποθετείται για τα χάλια της Εθνικής και για τη δεινή μας βαθμολογική θέση; Ποιο είναι το προϊόν του ποδοσφαίρου; Το προϊόν είναι το θέαμα που πρέπει να εξιτάρει τον κόσμο, αλλά σε πλαίσια αθλητικά. Όχι παράγκες. Δεν υπάρχουν παράγκες στα μεγάλα ξένα πρωταθλήματα.

Ασταμάτητος είστε.

Και λένε Big-4. Τι λέτε, κύριοι, οι άλλες ομάδες τι είναι ρε; Όμως και οι άλλοι προσπαθούν να σκαρφαλώσουν σε ένα μεγάλο άρμα, σε έναν από τους Big-4, για να μπορέσουν να βγάλουν τη χρονιά. Όλοι κοιτάνε να κερδίζει η ομάδα τους και να πάνε να πνιγούν οι άλλοι.

Και στον Άρη είχατε μεγάλους συμπαίκτες και στην ΑΕΚ αργότερα είχατε τεράστιους συμπαίκτες. Παίξατε στην καλύτερη ομάδα του Άρη στην Ιστορία του και στην καλύτερη ομάδα της ΑΕΚ, αυτή του Λουκά Μπάρλου.

Πώς θα βγουν τέτοιοι Έλληνες παικταράδες πάλι; Δεν έχουμε οργανωθεί στη «μεταποίηση», αυτό που κάνει η Πορτογαλία, μία χώρα ίδιου μεγέθους με εμάς, αλλά που βγάζει παικταράδες. Αυτό που κάνει η Ολλανδία. Εμείς εδώ είμαστε μόνο η ομάδα μας να νικάει και να πάνε να πνιγούν όλα τα άλλα. Η ΑΕΚ πρέπει να οργανωθεί γιατί μπαίνει στην «εκκλησία» της και ο πιστός που θα πάει στην εκκλησία θέλει να έχει «Αγίους». Η ΑΕΚ χρειάζεται «Αγίους» για να μπορέσει να κρατήσει και να αυξήσει το ποίμνιό της!

«Αγίους» σαν τον Θωμά Μαύρο, τον Μίμη Παπαϊωάννου, τον Γιώργο Δέδε, τον Τάκη Νικολούδη, τον Χρήστο Αρδίζογλου που είχε η ΑΕΚ τότε;

Α μπράβο, αγόρι μου, αυτοί είναι… Θεοί!

Εντυπωσιακό γεγονός στην Ιστορία είναι ότι η ΑΕΚ τότε έφτασε στα ημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ με εσάς να σας βάζει αλλαγή ο Φάντροκ στο τέλος της παράτασης για να πιάσετε τα πέναλτι! Στη ρεβάνς με την αγγλική ΚΠΡ που σας είχε νικήσει 3-0 στην Αγγλία. Σας είχε προετοιμάσει ο Φάντροκ ότι θα σας έβαζε αλλαγή στο τέλος;

Όχι! Μία νύξη όμως είχε γίνει λίγο καιρό πριν, σε ένα ματς Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Έβλεπε ο Φάντροκ ότι στις προπονήσεις έπιανα πάνω από το 50% των πέναλτι που μου χτυπούσαν! Ήρθε λοιπόν ο Σταματιάδης, ο βοηθός του Φάντροκ, πριν από το ματς στην Τούμπα και μου είπε «αν πάμε στα πέναλτι με τον ΠΑΟΚ, θα μπεις εσύ». Εγώ προερχόμουν από μεγάλη αποχή, αφού είχα πάει στα δικαστήρια τον Άρη και δεν με έβαζαν να παίζω. Δεν πήγαμε τελικά στα πέναλτι και δεν έπαιξα. Στο συγκλονιστικό ματς με την ΚΠΡ έρχεται ο Σταματιάδης στο ημίχρονο της παράτασης και μου λέει «έλα Νίκο, κάνε ζέσταμα». Με βάζει αλλαγή ο Φάντροκ στο 117’. Πάμε στα πέναλτι. Η ΑΕΚ θα πήγαινε για πρώτη φορά στην Ιστορία της στα ημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας φλεγόταν. Ήμουν πολύ ψύχραιμος και ήρεμος. Έπιασα δύο πέναλτι και περάσαμε. Και να σου πω μια σύμπτωση;

Βεβαίως.

Ο προπονητής της ΚΠΡ ήταν ο Σέξτον, τον οποίο είχα συναντήσει πάλι λίγα χρόνια πριν, όταν εκείνος ήταν στην Τσέλσι και εγώ ήμουν στον Άρη, και του είχα πιάσει πάλι πέναλτι στη Θεσσαλονίκη!

Ποιο ήταν το μεγάλο ατού σας ως τερματοφύλακα; Ψηλός δεν ήσασταν.

Τι να το κάνεις το ύψος άμα έχεις το σωστό τάιμινγκ και πηδάς τη στιγμή που πρέπει; Το ατού μου ήταν ότι έβγαινα πρώτος στην μπάλα, είτε ψηλά είτε χαμηλά. Σε όλη μου την καριέρα ήμουν και ποδοσφαιριστής, όχι μόνο τερματοφύλακας. Έβγαινα έξω την εποχή όπου δεν έπαιζαν μπάλα με τα πόδια οι τερματοφύλακες. Ήθελα να είμαι ποδοσφαιριστής όπως οι άλλοι δέκα, με το επιπλέον πλεονέκτημα ότι μέσα στην περιοχή μπορούσα να χρησιμοποιώ και τα χέρια. Οι συμπαίκτες μου έλεγαν ότι θα μπορούσα να παίζω και στην άμυνα ή στο κέντρο! Το δόγμα μου ήταν: «Πρώτος στην μπάλα».

Ποιον αντίπαλο επιθετικό φοβόσασταν περισσότερο;

Τον... άμπαλο! Αυτόν που άλλο ετοίμαζε και άλλο του έβγαινε.

Τι πρόβλεψη κάνετε για τη ρεβάνς Κυπέλλου Άρης - Ολυμπιακός;

Τον βλέπω τον Άρη, βλέπω τα ματς των ομάδων. Ο Άρης έχει συγκροτήσει φέτος μία πολύ καλή ομάδα. Καλύτερη απ’ όλες τις άλλες, πλην του Ολυμπιακού. Πιστεύω ότι θα γίνει μεγάλο ντέρμπι. Κι ας λένε κάποιοι ότι δεν θα είναι ντέρμπι. Ο Άρης διεκδικεί τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα φέτος με περισσότερες πιθανότητες για εμένα από τον ΠΑΟΚ, την ΑΕΚ, τον Παναθηναϊκό. Η ΑΕΚ έχει σοβαρά αγωνιστικά προβλήματα, ο ΠΑΟΚ επίσης, ο δε Παναθηναϊκός έχει ξεφύγει από τη δραματική κατάσταση που βρισκόταν να ζητάει βαθμούς μόνο με το όνομά του.

Αν περάσει ο Άρης τον Ολυμπιακό, τον θεωρείτε φαβορί για το Κύπελλο;

Ναι, γιατί έχει καλύτερη ομάδα από τους άλλους.

Στο τελευταίο Κύπελλο του 1970 είχατε παικταράδες. Ποιον ξεχωρίζατε;

Τι να πω για την άμυνά μου, τυφλό σύστημα.

Πάμε, τερματοφύλακας Χρηστίδης, εσείς. Ακραία μπακ;

Ναλμπάντης και Πάλλας, τρομερό δίδυμο πλάγιων μπακ. Στο κέντρο της άμυνας Άγγελος Σπυρίδων σκληρός και Ραπτόπουλος εγκεφαλικός. Τριάδα στα χαφ Τάκης Λουκανίδης, ό,τι και να πεις γι’ αυτόν θα είναι λίγο, Κεραμιδάς, ένα... ταξί κυκλοφορούσε μέσα στο γήπεδο! Δεν σταματούσε ποτέ! Και Συρόπουλος, ο οποίος είχε... δύο ψυχάρες! Επίθεση φοβερός σέντερ φορ ο Αλεξιάδης και εξτρέμ Κωνσταντινίδης - Παπαϊωάννου. Φοβεροί παίκτες.

Ποιον αντίπαλο θαυμάζατε από τον Ολυμπιακό πιο πολύ;

Τον Σιδέρη.

Αυτόν μου είπαν και ο Άγγελος Σπυρίδων και ο Χρήστος Ναλμπάντης.

Ε, τον έζησαν στο πετσί τους γιατί ήταν αμυντικοί! (γελάει). Άκου για τον Σιδέρη. Αυτός ο άνθρωπος επιζητούσε να παίζει δυνατά και ήθελε τον αντίπαλο δυνατό! Δεν μπορούσες να τον αντιμετωπίσεις, είχε ένα ξεπέταγμα φοβερό, είχε ένα σώμα φοβερό. Προσπαθούσαν να τον… φυτέψουν στη γη για να τον σταματήσουν.

Αλλά ήταν κύριος μου έχουν πει.

Πολύ. Ιδίως όταν έπαιζε με νέα παιδιά αντιπάλους, τους έλεγε «έτσι ρε, να με παίζετε δυνατά»! Τον έφτιαχνε όμως αυτό, του έδινε έξτρα κίνητρο.

Ήσασταν από παιδί Αρειανός;

Ναι, από μικρό παιδί. Ο πατέρας μου ήταν Αρειανός, με έπαιρνε από το χέρι και με πήγαινε σε ένα από τα τρία γήπεδα που είχε τότε ο Άρης. Παιδί ήμουν μέσα στο γήπεδο όταν μπήκε ο Άρης στο Χαριλάου! Ήμουν 7 χρόνων, το 1951.

Πού γεννηθήκατε και μεγαλώσατε;

Στο «Μακεδονία Παλλάς»! Εκεί ήταν θάλασσα! Φάληρο τότε το έλεγαν. Και η διπλανή περιοχή, της Αγίας Τριάδας, ήταν το άντρο των Αρειανών! Εκεί πολύ κοντά ήταν το παλιό γήπεδο του Άρη πριν πάει στο Χαριλάου.

Ήταν εβραϊκή παλιά η περιοχή της Αγίας Τριάδας;

Βεβαίως, βεβαίως. Πού τα ξέρεις εσύ αυτά; Να σου πω κάτι που δεν θα ξέρεις: το όνομά μου δεν είναι κανονικά Χρηστίδης! Το όνομα είναι Στόγιος και η καταγωγή έρχεται από την Έδεσσα. Δεν του άρεσε του προπάππου μου η νοοτροπία των Εδεσσαίων, κατέβηκε στη Θεσσαλονίκη, πήγε στο ληξιαρχείο και άλλαξε το όνομα! Και επειδή λεγόταν Χρήστος, έκανε και το επίθετο Χρηστίδης.