Ο θαυματουργός Αργύρης Γιαννίκης και η σχολή της Γερμανίας!

Ποιος είναι ο άνθρωπος που έχει δημιουργήσει την υπέροχη ομάδα του ΠΑΣ Γιάννινα. Η διαδρομή του Αργύρη Γιαννίκη και η πολυετής του παρουσία σε πάγκους ομάδων.

Ο θαυματουργός Αργύρης Γιαννίκης και η σχολή της Γερμανίας!

Το καλοκαίρι του 2019 η διοίκηση του ΠΑΣ Γιάννινα αποφάσισε να εμπιστευτεί τις τύχες της ομάδας στα χέρια του Αργύρη Γιαννίκη. Τότε οι Ηπειρώτες έθεταν ως στόχο τους την επιστροφή στη Super League. Ένας 38χρονος προπονητής αποφάσισε να πάρει μία τόσο μεγάλη ευθύνη. Ένας προπονητής άγνωστος στο ελληνικό κοινό, αλλά πολύ γνωστός στο γερμανικό.

Ναι, ο Αργύρης Γιαννίκης δεν είναι κάποιος τυχαίος ούτε ουρανοκατέβατος. Έχει γεννηθεί στη Νυρεμβέργη και έχει μεγαλώσει ποδοσφαιρικά στη Γερμανία. Μετράει 18 χρόνια στους πάγκους και είναι ένας άνθρωπος με φοβερές γνώσεις στο ποδόσφαιρο. Ο Γιαννίκης μέχρι τώρα κερδίζει τις εντυπώσεις στη Super League έχοντας φτιάξει ένα εξαιρετικό σύνολο που παίζει πολύ ωραίο ποδόσφαιρο και το έχει αποδείξει αυτό απέναντι σε όλους τους μεγάλους της χώρας μας.

Έχει πάρει το δίπλωμα από τη σχολή της Κολωνίας. Θεωρείται ίσως η δυσκολότερη σχολή προπονητικής της στην Ευρώπη. Είναι ενδεικτικό ότι κάθε χρόνο γίνονται 120 αιτήσεις και τελικά σπουδάζουν μόνο 24 άτομα. Όταν πήγε στη συγκεκριμένη σχολή ήταν βοηθός προπονητή και σπάνια δέχονται βοηθό για να σπουδάσει. Η διάρκεια της σχολής είναι 11 μήνες και κοστίζει περίπου 25.000 ευρώ μαζί με τη διαμονή. Ο Γιαννίκης, λοιπόν, είναι κάτοχος του διπλώματος αυτής της σχολής, ενώ φυσικά έχει και το UEFA pro coach.

Ο άνθρωπος που έχει κάνει πολλούς να αναρωτιούνται ποιος είναι και από πού ήρθε δεν δίστασε να αναλάβει μία ιστορική ομάδα την Έσεν. Πήγε και νίκησε μετά από 23 χρόνια στην έδρα της Άαχεν και ανάγκασε τους Γερμανούς να τον αποθεώνουν. Κατάφερε να μεταμορφώσει την ομάδα και να παίξει ωραίο ποδόσφαιρο . Η μεγάλη αλλαγή της ομάδας οφείλεται στα όσα διδάχτηκε στην απαιτητική σχολή. Από τα χέρια του έχουν περάσει σπουδαίοι ποδοσφαιριστές όπως ο Τσαλχάνογλου της Μίλαν και ο Γκρίφο που έκανε μεταγραφή 10 εκατ. ευρώ στη Γκλάντμπαχ.

Η προπονητική του καριέρα ξεκίνησε από την Κ19 της Καρλσρούης ως βοηθός προπονητής τη σεζόν 2007-2008, ενώ τη σεζόν 2008-2009 ήταν προπονητής της Κ18 και τη σεζόν 2009-2010 της Κ23. Ο Αργύρης Γιαννίκης ανέλαβε στη συνέχεια βοηθός του προπονητή Μάρκους Καουζίνσκι και επικεφαλής προπονήσεων και ανάπτυξης των ποδοσφαιριστών της πρώτης ομάδας της Καρλσρούης και οι δυο τους το 2016 μετακινήθηκαν στην Ίνγκολσταντ εξαργυρώνοντας την πολύ καλή τους πορεία. Τον Οκτώβριο του 2017 ανέλαβε προπονητής της Έσεν και το καλοκαίρι του 2018 ανέλαβε την Άλεν για να φτάσει το 2019 στον ΠΑΣ Γιάννινα και να δουλέψει για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Ο Γιαννίκης έχει φτιάξει ένα σύνολο που παίζει ωραίο και πειθαρχημένο ποδόσφαιρο με τη γερμανική του φιλοσοφία να αποτυπώνεται στο χορτάρι από τους ποδοσφαιριστές του ΠΑΣ. Είναι ένας άνθρωπος με ήθος, μετρημένος στα λόγια που κοιτάζει τη δουλειά του και δεν θα τον ακούσετε ποτέ να ασχολείται με τη διαιτησία. Ήδη η διοίκηση της ομάδας των Ιωαννίνων προσπαθεί να τον κρατήσει γι' ακόμα δύο χρόνια και θα φανεί τους επόμενους μήνες πόσο εύκολο θα είναι κάτι τέτοιο.