Νίκος Αναστόπουλος: «Τι πανηγυρίζετε...»

«Χιονοστιβάδα» Νίκος Αναστόπουλος στο «ΦΩΣ» για Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, Αϊντχόφεν, Football League.

Νίκος Αναστόπουλος: «Τι πανηγυρίζετε...»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

«Ο Ολυμπιακός δεν θα πανηγύριζε αν από το -19 πίσω από τον ΠΑΟ πήγαινε στο -16. Ο Ολυμπιακός πανηγυρίζει πρωταθλήματα και Κύπελλα!». Είναι η... πολλοστή συνέντευξη του Νίκου Αναστόπουλου στο ΦΩΣ και όμως έχει πάντα ενδιαφέρον. «Χιονοστιβάδα» είναι…

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 18/2/2021

Περίμενες τέτοιον Παναθηναϊκό στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό;

Ο Παναθηναϊκός έπαιξε το καλύτερο παιχνίδι του. Απέναντι σε έναν Ολυμπιακό του οποίου ο προπονητής έπρεπε να κάνει μία διαχείριση για το ευρωπαϊκό ματς με την Αϊντχόφεν. Δεν μπορείς ως προπονητής να αδιαφορήσεις όταν έχεις μεσοβδόμαδα ευρωπαϊκό αγώνα. Είδαμε λοιπόν κάποιες επιλογές στην αρχική 11άδα που ήταν λόγω Αϊντχόφεν θεωρώ. Όμως υπάρχει άλλο θέμα...

Για πες μου, ακούω τη φωνή σου και πονηρεύει χαμηλώνοντας, κάτι καλό έρχεται γιατί σε ξέρω.

Το θέμα είναι ότι με αυτήν τη νίκη ο Παναθηναϊκός μείωσε τη διαφορά από τους 19 βαθμούς στους 16 από τον Ολυμπιακό και πανηγυρίζουν! Και το «σύστημα» που χτυπάει τον Ολυμπιακό σε ορισμένα μίντια πανηγυρίζει. Τι πανηγυρίζετε, ο Ολυμπιακός δεν θα πανηγύριζε αν από τους 19 βαθμούς πίσω από τον Παναθηναϊκό πήγαινε στους 16, ο Ολυμπιακός πανηγυρίζει πρωταθλήματα και Κύπελλα!

Όμως, από την εποχή τη δική σου, και ακόμα πιο πίσω, πάντοτε αυτό το ματς δεν είναι ένα συνηθισμένο ματς τριών βαθμών. Καταλαβαίνεις τον κόσμο του Ολυμπιακού που στενοχωρήθηκε;

Ναι, τον καταλαβαίνω. Ο κόσμος του Ολυμπιακού θέλει να νικάει πάντα τον Παναθηναϊκό. Αυτό δεν μπορεί να γίνεται πάντοτε. Ο Παναθηναϊκός δεν είναι μικρός σύλλογος. Καταλαβαίνω ότι είναι το γόητρο στη μέση. Αλλά εγώ βλέπω και ένα ευρωπαϊκό ματς με την Αϊντχόφεν στη μέση. Επίσης βλέπω έναν Ολυμπιακό να πανηγυρίζει πρωταθλήματα και Κύπελλα. Και να σου πω κάτι, φίλε Θέμη. Το ματς το είδατε; Ήταν δίκαιο που έχασε ο Ολυμπιακός; Στα γήπεδα είμαι από παιδάκι. Αυτό το ματς δέκα φορές να το ξαναπαίξει ο Παναθηναϊκός με τον Ολυμπιακό, τις εννιά δεν θα χάσει ο Ολυμπιακός! 70% κατοχή της μπάλας είχε. Που εγώ, όπως ξέρεις, δεν δίνω ιδιαίτερη σημασία στην κατοχή μπάλας, όμως σημαντικές ευκαιρίες έχασε ο Ολυμπιακός για να σκοράρει. Είχε και την ατυχία πίσω να γίνουν κάποια λάθη από παίκτες κλάσης. Ξαναλέω, δεν υποτιμώ την προσπάθεια του Παναθηναϊκού, έπαιξε το καλύτερο που μπορούσε. Όμως, οι δύο ομάδες δεν έχουν σχέση ως προς τις δυνατότητές τους.

Το ματς με την Αϊντχόφεν πώς το βλέπεις;

Οι ολλανδικές ομάδες έχουν ένα συγκεκριμένο στυλ ποδοσφαίρου, δεν είναι δύσκολο να τις ακτινογραφήσεις στο σκάουτινγκ. Ο Ολυμπιακός πρέπει να ρίξει το βάρος του στην Ευρώπη πλέον. Είναι η μόνη ελληνική ομάδα, άλλωστε, που μπορεί να φέρει βαθμούς στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Αλλά δες πόσο άδικο είναι το «σύστημα» εναντίον του Ολυμπιακού. Προκρίθηκε ο Ολυμπιακός στο Γιουρόπα Λιγκ, η μόνη ομάδα που συνέχισε στην Ευρώπη, τον έκραζαν ότι προκρίθηκε χωρίς να παίξει καλή μπάλα. Θα τους άρεσε αν αποκλειόταν ο Ολυμπιακός, αλλά έπαιζε καλή μπάλα; Ε, βέβαια, θα τους άρεσε! Ήρθαν όμως τα βραβεία του ΠΣΑΠ και έδωσαν την απάντηση.

Δηλαδή;

Στην καλύτερη 11άδα ήταν έξι παίκτες του Ολυμπιακού και πέντε όλων των άλλων ομάδων μαζί! Συν τον προπονητή που ήταν του Ολυμπιακού. Καλύτερος τερματοφύλακας ο Σα, καλύτερο δεξί μπακ ο Ομάρ, καλύτερος στόπερ ο Σεμέδο, καλύτερο αριστερό μπακ ο Τσιμίκας, καλύτερος επιτελικός χαφ ο Βαλμπουενά, καλύτερος σέντερ φορ ο Ελ Αραμπί. Και καλύτερος προπονητής ο Μαρτίνς. Αυτούς όλους ποιος τους έφερε στον Ολυμπιακό; Ο πρόεδρος, ο κ. Μαρινάκης. Να τα λέμε αυτά. Ο Ολυμπιακός ήταν τόσο πολλούς βαθμούς μπροστά και όμως έφερε Παπασταθόπουλο και Λαλά, πώς ήρθαν αυτοί οι παίκτες; Δόθηκαν χρήματα.

Πριν μου είπες για τη διαχείριση που έκανε ο Μαρτίνς στη Λεωφόρο, για πες μου ως πρώην μεγάλος σέντερ φορ: έχει σχέση ο Ελ Αραμπί με τον Χασάν;

Άλλο ο ένας, άλλο ο άλλος. Ο Ελ Αραμπί έχει μία μεγάλη συνέπεια και ευχέρεια στο σκοράρισμα, είναι φωτιά στη μεγάλη περιοχή. Ο Χασάν είναι άλλο στυλ. Ψηλό παιδί, με ικανότητα στο ψηλό παιχνίδι. Χρήσιμος κυρίως όταν είσαι στα τελευταία λεπτά και κλείνονται στην περιοχή τους οι αντίπαλοι, δεν μπορείς να παίξεις το παιχνίδι σου από τον άξονα, όπως κάνει ο Ολυμπιακός, και πρέπει να πας από τις πτέρυγες να σηκώσεις ψηλά την μπάλα. Χρειάζεσαι και τέτοιους παίκτες. Ο Χασάν έχει βάλει γκολ που έδωσαν βαθμούς.

Ο Φορτούνης είναι για τα άκρα;

Εντάξει, και ο Βαλμπουενά κάποιες φορές παίζει εκεί, αλλά τύποις παίζουν εκεί αυτοί οι παίκτες, τους αρέσει να κλίνουν προς τα μέσα. Αυτά τα ξέρει καλύτερα ο Μαρτίνς. Η επιτυχία του Ολυμπιακού σε σχέση με τους αντιπάλους του είναι ότι κράτησε τον κορμό του και τον προπονητή του.

Ανδρούτσος δεξί μπακ στη Λεωφόρο;

Από επιθετικός ξεκίνησε. Και μετά έγινε χαφ. Το παιδί όσες φορές έπαιξε δεν ήταν αρνητικός. Και τον επιβράβευσε ο προπονητής του. Έτσι επιβραβεύει ένας προπονητής τον παίκτη. Όχι με το στόμα. Τι να τα κάνει τα μπράβο και τα παλαμάκια ο παίκτης, να παίζει θέλει.

Εσύ, αν ήσουν ΠΑΟΚ, θα έδιωχνες Γκαρσία τώρα για να φέρεις πίσω τον Λουτσέσκου που έμεινε ελεύθερος;

Απάντηση να δώσουν αυτοί που κάνουν τον σχεδιασμό στον ΠΑΟΚ.

Ποιον θεωρείς φαβορί για τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα; ΠΑΟΚ, ΑΕΚ ή Άρη; Ή μπορεί και ο Παναθηναϊκός;

Μια συνέπεια στην απόδοσή του φέτος την έχει ο Άρης. Η ΑΕΚ έχει σκαμπανεβάσματα, την είδα και με τη Λάρισα, αντί για 3-3, έγινε 4-2. Επειδή υπάρχουν τα πλέι οφ, προβάδισμα θα έχει η ομάδα με τη μεγαλύτερη σταθερότητα και συνέπεια.

Αν βρει τον εαυτό του ο Μήτρογλου;

Αν συνέλθει ο Μήτρογλου -και όντως έχει χρόνο μέχρι τα πλέι οφ να βρει τη φόρμα του-, θα έχει προβάδισμα ο Άρης, είναι όπλο. Πάντως, έχει γρήγορους μεσοεπιθετικούς ο Άρης, και ο Γκάμα και ο Σίλβα και ο Γκαρσία, το θέμα είναι να τους γίνει έμμονη ιδέα ότι πρέπει να σκοράρουν. Όχι μόνο ντρίμπλα.

Πάμε τώρα στην επανέναρξη της Φούτμπολ Λιγκ και πώς θα διαχειριστείς την ομάδα σου την Καλαμάτα. Πόσο καιρό είχατε αποχή; Και πόσο επικίνδυνο είναι που θα παίξετε απανωτά ματς;

Κατ’ αρχάς, να πω ότι ήταν πολύ άδικο να παίζουν όλες οι επαγγελματικές ομάδες στην Ευρώπη, και στις τρεις κατηγορίες, αλλά εδώ να μην παίζουν οι ομάδες της Φούτμπολ Λιγκ. Μιλάμε για πολύ κόσμο, πολλούς εργαζομένους. Από τις 15 Φλεβάρη ευτυχώς μας δόθηκε το πράσινο φως να αρχίσουμε επιτέλους προπονήσεις, ώστε στις 28/3 να αρχίσει το πρωτάθλημα. Είναι πολύ κρίσιμο αυτό το διάστημα, θέλει μεγάλη προσοχή, διότι μέσα σε σαράντα ημέρες πρέπει να κάνουμε ειδική προετοιμασία, αφού δεν έχουμε παίξει ματς έντεκα μήνες! Και μετά την πρεμιέρα στις 28/3, θα έχουμε επόμενο ματς στις 31/3! Και έτσι θα πηγαίνει το πρόγραμμα, για να μπορέσουν να χωρέσουν όλα τα ματς.

Επικίνδυνο.

Εγώ ως προπονητής, με τους συνεργάτες μου, δεν είναι μόνο ότι θέλουμε να φτιάξουμε την ομάδα να νικάει, αλλά να προστατεύσουμε και από τραυματισμούς τους ποδοσφαιριστές. Στόχος της Καλαμάτας δεν μπορεί να είναι άλλος από τον πρωταθλητισμό, αλλά δεν πρέπει να κοιτάμε κοντόφθαλμα μόνο τη νίκη σε κάθε ματς. Ευχής έργον είναι να παίρνουμε τη νίκη σε κάθε ματς. Όμως, πρέπει να κοιτάμε και την υγεία των παικτών, όχι μόνο ως ανθρώπων, αλλά και επειδή χρειαζόμαστε είκοσι ποδοσφαιριστές για να αντέξουμε αυτήν την κατάσταση ως το τέλος. Δεν πρέπει να έχουμε απώλειες παικτών. Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο της Σούπερ Λίγκας 2 και της Φούτμπολ Λιγκ για τις προσπάθειες που έκανε, καθώς και τον κ. Μαυρωτά και τον κ. Αυγενάκη.

Οικονομικά προβλήματα έχετε;

Όχι, και αξίζει ένα μεγάλο μπράβο στον κ. Πρασσά, ο οποίος δεν έχει πάρει ένα ευρώ έσοδα επί έναν χρόνο! Μόνο πληρώνει ο άνθρωπος. Μας έχει δώσει τα εχέγγυα για να φτιάξουμε μια ομάδα ανταγωνιστική, παρότι υπέστη μεγάλη οικονομική ζημιά. Και να εξάρω την προσφορά του κ. Ράλλη, του παλιού προέδρου της Καλαμάτας, που βοηθάει, καθώς και του κ. Παναγιωτόπουλου, που είναι άνθρωπος του κ. Πρασσά.

Πόσοι ανεβαίνουν;

Δύο ομάδες από τον Νότο και δύο από τον Βορρά.

Στόχος σου;

Η άνοδος και μόνο. Όταν πιστεύεις στην ομάδα σου και έχεις ομάδα, τι φοβάσαι να το πεις; Ποιος είναι ο λόγος να φοβάσαι;

Με το που έκανες το ταξίδι και πήγες στην Καλαμάτα, ξέρω ότι το απόγευμα έτρεχες πάλι.

Ναι, είναι ωραία να τρέχεις εδώ στην παραλία.

Πόσο τρέχεις;

Όλα τα χρόνια τρέχω. Τώρα ημερησίως τρέχω 5-7 χιλιόμετρα.

Ηλικία λέμε;

Δεν έχω πρόβλημα. 63 είμαι. Να κρυβόμαστε; Τι να κρύβεις. Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω τους ανθρώπους που κρύβουν την ηλικία τους λέγοντας «πόσο με κάνεις;». Τι πάει να πει «πόσο με κάνεις;». 63 είμαι! Άλλωστε, Θέμη μου, δεν έχει σημασία πόσο γράφει η ταυτότητα. Όταν έχεις την πείρα, μπορείς να δεις τα πράγματα με πιο ανοιχτό μυαλό. Διότι έχεις ζήσει καταστάσεις. Η πείρα σού δίνει τη δυνατότητα να σκέφτεσαι και να λειτουργείς καλύτερα. Όχι χειρότερα.

Για γυναίκες εξακολουθείς να ενδιαφέρεσαι το ίδιο;

Φεύγει αυτό το χούι;