Μιλάντεν Φορτούλα στο «ΦΩΣ»: «Θα πω τα μεγάλα λάθη που έγιναν στον ΠΑΟΚ»

Η καλύτερη συνέντευξη για θέματα ΠΑΟΚ που έχει δοθεί στο «ΦΩΣ», από τον καλύτερο τερματοφύλακα στην ιστορία του «Δικεφάλου του Βορρά», Μλάντεν Φορτούλα, ο οποίος λέγεται κανονικά Φούρτουλα!

Μιλάντεν Φορτούλα στο «ΦΩΣ»: «Θα πω τα μεγάλα λάθη που έγιναν στον ΠΑΟΚ»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Την απόλαυσα τη συνέντευξη. Πρώτη φορά μίλησα μαζί του. Είναι ο καλύτερος τερματοφύλακας στην ιστορία του ΠΑΟΚ. Μλάντεν Φορτούλα λοιπόν, ο οποίος δεν λεγόταν Φορτούλα, όνομα με το οποίο άφησε εποχή! Ζει μόνιμα στη Θεσσαλονίκη όλα τα χρόνια, είναι άνθρωπος της οικογένειας του ΠΑΟΚ, είπε όμως τα πράγματα με το όνομά τους. Μου έδωσε συνεντευξάρα.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 30/1/2021

Το όνομά σας πώς είναι;

Μλάντεν Φούρτουλα! Αλλά με έλεγαν και με έγραφαν όλοι Μπλάντεν Φορτούλα.

Γιατί το αφήσατε έτσι;

Στην αρχή το έλεγα και το ξανάλεγα, μετά βαρέθηκα, να σας πω την αλήθεια. Το είδα και λίγο μοιραίο έπειτα! (Γελάει) Γνώρισα τη γυναίκα μου, την Τούλα, και έλεγα «Φορτούλα με λένε», ταιριάζει με τη γυναίκα μου, την Τούλα. Ίσως ήταν προγραμματισμένο στη ζωή μου! (Γελάει)

Στο Σεράγεβο γεννηθήκατε. Το πατρικό σας είχε προβλήματα στον εμφύλιο; Και οι δύο γονείς σας ήταν Σέρβοι;

Σέρβοι και οι δύο. Εγώ έζησα στην κωμόπολη Φότσα, εκεί έγιναν οι μεγαλύτερες μάχες στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο με τους Γερμανούς. Έχει γυριστεί εκεί και ταινία για τον στρατάρχη Τίτο. Από εκεί πήγα στην Παρτιζάν. Η κωμόπολή μου έχει βγάλει πολλούς παίκτες. Στο δικό μου μέρος λοιπόν οι Σέρβοι έδιωξαν τους μουσουλμάνους μέσα σε δύο μέρες, έγινε άσχημος εμφύλιος γιατί υπήρχε μίσος από παλιά. Είχαν υποστεί πολλά οι Σέρβοι από τους καθολικούς και τους μουσουλμάνους, οι οποίοι ενωμένοι στην πλειοψηφία τους είχαν συνεργαστεί με τους Γερμανούς και στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους!

Εσείς πώς ήρθατε στην Ελλάδα;

Εγώ για την Ελλάδα μόνο καλά λόγια άκουγα. Ο παππούς μου είχε πολεμήσει στο Κιλκίς τους Γερμανούς στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο! Το μέτωπο είχε σπάσει, πήγαν μέσω Αλβανίας στην Κέρκυρα, εκεί συνάντησαν μεγάλη υποστήριξη από τους ντόπιους και ήρθαν μετά στο Κιλκίς. Υπάρχει νεκροταφείο Σέρβων και στη Θεσσαλονίκη και στην Κέρκυρα.

Και πώς ήρθατε στον Πανσερραϊκό για έναν χρόνο;

Ήταν να πάω στη Λας Πάλμας στην Ισπανία. Τελευταία στιγμή άλλαξα. Όταν χαιρέτησα τους γονείς μου, έκλαιγαν. Η μάνα μου έλεγε ότι είναι πολύ μακριά η Ισπανία. Άλλες εποχές τότε, είχε και δικτατορία εκεί, ήταν ο Φράνκο.

Παίζετε έναν χρόνο στον Πανσερραϊκό στην Α’ Εθνική, «βγάζετε μάτια» και πάτε στον ΠΑΟΚ. Στην καλύτερη ομάδα όλων των εποχών του ΠΑΟΚ για πολλούς.

Πράγματι, το λένε πολλοί, και εγώ το πιστεύω αυτό, ότι ήταν η καλύτερη ομάδα στην ιστορία του ΠΑΟΚ. Με κέντρο Κούδα, Σαράφη, Τερζανίδη, δεν υπήρχε τέτοιο κέντρο από άλλη ομάδα στην Ελλάδα. Μας αδικούσε όμως η Αθήνα τότε. Είναι αλήθεια αυτό.

Άλλες ομάδες ενδιαφέρθηκαν να σας πάρουν ή ήταν μόνο ο ΠΑΟΚ;

Είχε χωθεί να με πάρει ο Παναθηναϊκός, γιατί με ήξερε λόγω του Μπόμπεκ που τον είχα στην Παρτιζάν και είχε μεγάλες επιτυχίες με τον Παναθηναϊκό. Συζήτησα με τον Μαντζεβελάκη και τον Μπόμπεκ, μου προτάθηκε να με στείλουν στην Αργεντινή και μετά να έρθω ως ομογενής! Όπως είχε γίνει με τον Μπουμπλή! Εγώ φοβήθηκα. Το είπα στον πατέρα μου, ο οποίος ήταν πολύ νομοταγής και μου είπε «μακριά από τέτοια». Ενδιαφέρθηκε και η ΑΕΚ, με εκείνον που είχε τα άλογα.

Τον Μπάρλο.

Ναι, τον Λουκά Μπάρλο. Όμως ο ΠΑΟΚ φόραγε ασπρόμαυρα όπως η Παρτιζάν, επίσης η Θεσσαλονίκη ήταν πιο κοντά στην πατρίδα μου, έτσι επέλεξα τον ΠΑΟΚ. Και δεν έκανα λάθος.

Εννιά χρόνια παίξατε στον ΠΑΟΚ, πήρατε το πρώτο πρωτάθλημα του ΠΑΟΚ ως τερματοφύλακας, ήσασταν μέσα και στο δεύτερο πρωτάθλημα του ΠΑΟΚ ως προπονητής τερματοφυλάκων.

Και όχι μόνο ως προπονητής τερματοφυλάκων! Εγώ είχα φέρει στον ΠΑΟΚ τον συμπατριώτη μου τον Πάπριτσα τότε που είχε βοηθήσει πάρα πολύ για τον τίτλο! Αλλά και τον στόπερ Γιούρισιτς.

Πώς έγινε αυτό;

Αποφάσισα στις διακοπές να σταματήσω το ποδόσφαιρο, ενώ είχα έναν χρόνο ακόμα συμβόλαιο.

Γιατί;

Είχα πρόβλημα στη μέση. Και ήθελα να γίνω προπονητής τερματοφυλάκων στον ΠΑΟΚ. Το είπα στη γυναίκα μου ότι θα σταματήσω και δεν με πίστευε. Πήρα τηλέφωνο τον Παντελάκη να του το πω και μου λέει «πυρετό έχεις;». Και μου κλείνει το τηλέφωνο! Τον πήρα ξανά την άλλη μέρα και του είπα «πρόεδρε, να αγοράσεις τερματοφύλακα, εγώ σταματώ». Μου λέει «έχεις συμβόλαιο έναν χρόνο ακόμα». Με πίεζε να συνεχίσω και στο τέλος δέχθηκε, αρκεί να του έφερνα έναν καλό ποδοσφαιριστή συμπατριώτη μου. Και του είπα για τον Πάπριτσα! Και αφού τον είδε και του άρεσε, του είπα και για τον Γιούρισιτς!

Βγάλατε λεφτά από το ποδόσφαιρο;

Πολύ αργότερα, αφού είχα σταματήσει. Τα πιο καλά λεφτά τα έβγαλα ως μάνατζερ, να σας πω την αλήθεια.

Σας είχε πάρει και ο Μπατατούδης αργότερα στον ΠΑΟΚ ως διευθυντή! Συνεργαστήκατε στενά με τον Μπάγεβιτς.

Εγώ έφερα τον Μπάγεβιτς. Ο Μπατατούδης ήθελε να αναλάβω διευθυντής στον ΠΑΟΚ, αλλά τότε ήταν προπονητής ο Άρι Χάαν. Εγώ είχα διαβάσει μια συνέντευξή του όπου είχε πει ότι δεν θέλει Γιουγκοσλάβους. Είπα λοιπόν στον Μπατατούδη «με τον Χάαν δεν θέλω να συνεργαστώ». Μου λέει λοιπόν να πάω στη Λάρισα, που την είχε αγοράσει και αυτή τότε! Ήταν πεσμένη πολύ τότε η Λάρισα. Πήγα στη Λάρισα, δουλέψαμε, κάναμε καλή ομάδα, παλεύαμε την άνοδο, ήμασταν έναν βαθμό πίσω από τον ΠΑΣ Γιάννινα όταν έφυγε από τον ΠΑΟΚ ο Χάαν. Με φωνάζει ο Μπατατούδης να αναλάβω στον ΠΑΟΚ και είχε φύγει από τον Ολυμπιακό ο Μπάγεβιτς. Του λέω «πρόεδρε, αυτός είναι που πρέπει να πάρουμε». Μου λέει «μίλα μαζί του». Παίρνω τον Μπάγεβιτς, τον ρωτάω αν θέλει να έρθει στον ΠΑΟΚ και μου λέει «γιατί όχι;». Και φτιάξαμε πολύ καλή ομάδα τότε, πήραμε το Κύπελλο, νικήσαμε στον τελικό τον Ολυμπιακό με 2-4 στη Νέα Φιλαδέλφεια. Στο πρώτο ημίχρονο πάντως ο Ολυμπιακός ήταν φοβερός, μπορούσε να μας έχει βάλει 2-3 γκολ.

Είχατε εμπλακεί με τον Λιβάγια;

Ναι, εγώ τον είχα πουλήσει στην Ίντερ όταν ήταν μικρός. Και μετά πήγε στον Παστορέλο.

Μπορεί να παίξει στον Ολυμπιακό; Ελεύθερος είναι, δεν τα βρήκε με την ΑΕΚ.

Ως παίκτης είναι πολύ καλός. Με τα μυαλά του είναι λίγο το θέμα... Όμως σαν αξία ποδοσφαιρική είναι πολύ καλός. Πιστεύω ότι ως δεύτερος φορ θα μπορούσε να παίξει και στον Ολυμπιακό. Διότι είναι δυνατός πάνω στην μπάλα, μπορεί και να φτιάξει γκολ για τους άλλους και να σκοράρει ο ίδιος.

Τον Σα του Ολυμπιακού πώς τον βλέπετε; Έχει σύγκριση με τους άλλους εδώ;

Είναι ο καλύτερος τερματοφύλακας στο πρωτάθλημα μακράν! Και κάτω από τα δοκάρια είναι πολύ καλός και στις εξόδους είναι αρκετά καλός. Να είμαστε ειλικρινείς, ο Ολυμπιακός είναι σαφώς η καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα. Έχει κάποιους παίκτες που κάνουν τη διαφορά. Όπως ο τερματοφύλακας.

Και όπως ο Ελ Αραμπί;

Ο Ελ Αραμπί είναι θείο δώρο για τον Ολυμπιακό! Από μισή ευκαιρία θα βάλει γκολ! Όχι από μία ευκαιρία, αλλά από μισή. Κάνει φοβερές κινήσεις το παιδί, δεν σταματάει, μοχθεί. Είναι πολύ επικίνδυνος μέσα στην περιοχή.

Αυτοί που διαχειρίζονται τα λεφτά του Σαββίδη έχουν κάνει μεγάλα λάθη στον ΠΑΟΚ;

Αν είναι έτσι, πάλι φταίει ο Σαββίδης! Νομίζω ότι κάτι δεν πάει καλά στον ΠΑΟΚ και μπράβο για την ερώτησή σου. Δεν αποφεύγω να απαντήσω τέτοια ερωτήματα που αφορούν τον ΠΑΟΚ. Λυπάμαι… Πριν έρθει ο κύριος Σαββίδης, ο ΠΑΟΚ ήταν σε δεινή θέση. Χαρήκαμε πολύ με τα χρήματα που έβαλε στη μεγαλύτερη ομάδα στη βόρεια Ελλάδα. Έφερε τίτλους, έφερε ενθουσιασμό, είχε τη δυνατότητα -και την έχει ακόμα- να κάνει τον ΠΑΟΚ κορυφαίο. Ήθελε και γήπεδο να φτιάξει. Όμως τον τελευταίο καιρό κάτι δεν πάει καλά. Δεν έρχεται και στην Ελλάδα για πολλούς μήνες τώρα λόγω κορονοϊού... Έχουν γίνει μεγάλα λάθη.

Όπως;

Ο ΠΑΟΚ καθιέρωσε δύο πετυχημένους προπονητές ως δικά του παιδιά. Τον Ίβιτς και τον Λουτσέσκου. Έφυγαν και οι δύο! Ο Λουτσέσκου πήρε έτοιμη την ομάδα από τον Ίβιτς και την έκανε ακόμα πιο καλή. Αναρωτιέμαι γιατί πετυχημένοι προπονητές, νέοι άνθρωποι, δεμένοι με τον ΠΑΟΚ, έφυγαν. Επίσης οι τεχνικοί διευθυντές, έρχεται ο ένας, φεύγει ο άλλος. Με τόσες αλλαγές σε προπονητές, σε τεχνικούς διευθυντές, σε παίκτες, πώς να φτιάξεις ομάδα; Και αντιθέτως κάποιοι παίκτες που είχαν μεγαλώσει πολύ στην ηλικία και έπρεπε να έχουν φύγει, έμεναν, ενώ δεν βοηθούσαν. Και φτάσαμε σήμερα στο σημείο αυτό. Και ενώ είχε ο ΠΑΟΚ καταπληκτική δεύτερη ομάδα με τους νέους και με προπονητή τον Πάμπλο Γκαρσία. Έπρεπε να έχει γίνει πολύ νωρίτερα μία σωστή μίξη των νέων και των ξένων. Αλλά τι ξένων, να κάνουν τη διαφορά. Όχι ξενομανία.

Α, μπράβο, το έχουμε πρόβλημα γενικώς αυτό.

Υποτιμάνε οι ελληνικές ομάδες τα δικά τους παιδιά και βλέπεις να γεμίζει με ξένους ακόμα και ο πάγκος! Με αμφίβολης ποιότητας ξένους. Είναι μεγάλο λάθος αυτό. Στην ομάδα πρέπει να φέρνεις ξένους άμα είναι δύο και τρεις φορές καλύτεροι από τα ελληνόπουλα. Και δεν είμαι Έλληνας εγώ. Θυμάμαι στην εποχή μας μάς έλεγε προπονητής στον ΠΑΟΚ ότι εγώ και ο Γκουερίνο πρέπει να κάνουμε τη μεγάλη διαφορά όχι μόνο στην απόδοση αλλά και στη συμπεριφορά, διότι αν κάναμε κάτι, θα μας έβαζε διπλάσιο πρόστιμο από τους Έλληνες παίκτες! Και ήταν ξένος προπονητής. Οι πολλές αλλαγές προπονητών βλάπτουν. Θυμάμαι ένα λάθος του Παντελάκη με τον Λόραντ.

Πείτε μου.

Όταν πήραμε το πρωτάθλημα και έδιωξε τον Λόραντ. Μεγάλο λάθος. Ο Ούγγρος ήταν φανταστικός προπονητής και φανταστικός άνθρωπος. Ήταν όμως πεισματάρης. Είπε «ή εγώ ή ο Καλαφάτης», ο οποίος Καλαφάτης ήταν στενός συνεργάτης του Παντελάκη. Και αναγκάστηκε ο Παντελάκης να τον διώξει. Κρίμα… Αν έμενε τότε ο Λόραντ, θα είχαμε πάρει κι άλλους τίτλους. Το ίδιο έγινε και με τον τωρινό ΠΑΟΚ.

Τον Τζόλη θα τον πουλάγατε τώρα με 10 εκατομμύρια ευρώ; Υπάρχει ήδη πρόταση από την Μπριζ.

Όχι, με τίποτα! Ένα λουλούδι, ένα φυντάνι που πάει να ανοίξει τα πέταλα, δεν το κόβεις! Δεν θα τον πούλαγα, θα τον έφτιαχνα κι άλλο, να βοηθούσε και τον ΠΑΟΚ, να τον πούλαγα πιο ακριβά όταν θα ήθελα εγώ.

Είναι μεγάλος παίκτης;

Θα γίνει μεγάλος παίκτης. Έχει όλες τις προοπτικές.

Μου αρέσει πολύ αυτός ο παίκτης.

Ακόμα είναι ένα ταλέντο. Όμως σε δύσκολη χρονιά για τον ΠΑΟΚ και παρ’ όλα αυτά το παιδί βγάζει τα κάστανα από τη φωτιά.

Ότι σκοράρει τόσο πολύ με εντυπωσιάζει.

Ναι, δεν βρίσκεις εύκολα παίκτες να σκοράρουν τόσο πολύ σε αυτή τη θέση και μάλιστα σε τόσο μικρή ηλικία. Είναι σπάνιο το θάρρος που έχει να σουτάρει, να ντριμπλάρει, να μπαίνει κάθετα. Τα έχει όλα. Αλλά δεν είναι ακόμα ολοκληρωμένος παίκτης, μπορεί να πάρει κι άλλη βελτίωση. Όχι με το που έπαιξε μία σεζόν να τον πουλήσεις. Και πώς θα φτιάξω την ομάδα μου;

Ο Πασχαλάκης, που έχει τόσα προσόντα, γιατί δεν εξελίχθηκε;

Το παιδί αυτό το ξέρω από τα Γιάννινα. Είχα πάει κάποτε έναν παίκτη στον ΠΑΣ και κοίταγα τις προπονήσεις. Λέω «τι παιδί είναι αυτό, τι σωματικά προσόντα!» και όταν άκουσα την ηλικία του παραξενεύτηκα που δεν είχε κάνει αίσθηση πιο νωρίς. Όταν ήρθε στον ΠΑΟΚ, πίστευα ότι θα έκανε μεγαλύτερη καριέρα. Νομίζω ότι χάνει πολύ επειδή θέλει να τα κάνει όλα θεαματικά! Ενώ έχει πολλά προσόντα.

Άψογος είστε.

Και επίσης δεν κουμαντάρει την ομάδα όσο πρέπει. Ο τερματοφύλακας πρέπει να είναι πολύ ισχυρή προσωπικότητα, να βοηθάει τους άλλους και τον εαυτό του. Φοβερό λάθος του πάντως ότι θέλει να τα κάνει όλα θεαματικά.

Εσάς ποιο ήταν το μεγαλύτερο ατού σας ως τερματοφύλακας;

Ότι μιλούσα και έδινα οδηγίες στους συμπαίκτες μου. Όχι μόνο στους αμυντικούς, ακόμα και στους χαφ κάποιες φορές! Ο Λόραντ τη δεύτερη φορά που ήρθε στον ΠΑΟΚ δεν θα ξεχάσω τι μου έλεγε το τελευταίο βράδυ πριν πεθάνει. Παραμονές του αγώνα με τον Ολυμπιακό στην Τούμπα. Ήμασταν στο ξενοδοχείο και δεν ένιωθε καλά, υπέφερε, αλλά νόμιζε ότι είχε πάθει δηλητηρίαση. Δεν ήξερε ότι ήταν η καρδιά που τον χτυπούσε στο στομάχι. Μου έλεγε να κατευθύνω τους συμπαίκτες μου, να τους μιλάω πάρα πολύ για το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

Ποιους αντίπαλους τερματοφύλακες θαυμάζατε;

Είχε μεγάλους τερματοφύλακες το πρωτάθλημα τότε. Ο Κελεσίδης στον Ολυμπιακό. Οι δύο του Παναθηναϊκού, ο Οικονομόπουλος και ο Κωνσταντίνου, δυνατό δίδυμο. Ο Χρηστίδης του Άρη και της ΑΕΚ. Και μετά ο Σαργκάνης!

Αυτός μου άρεσε πολύ.

Ήταν σαν εμένα ο Σαργκάνης, ήξερε και πολύ ποδόσφαιρο. Εγώ είχα ξεκινήσει ως αμυντικός χαφ!

Τελευταία ερώτηση, γιατί θα έχουμε πρόβλημα χώρου. Ποιος ήταν για εσάς ο πιο επικίνδυνος αντίπαλος επιθετικός;

Τον Μαύρο θαύμαζα και θα σου πω γιατί. Μου άρεσε πολύ και ο Κρητικόπουλος, οι κινήσεις που έκανε. Και ο Αναστόπουλος που ήταν «φωτιά» στην κόντρα. Άκου όμως δύο ιστορίες για τον Μαύρο.

Τον σέβομαι πολύ τον Θωμά Μαύρο.

Ξεκινάει αγώνας με την ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια και μου βάζει γκολ στο πρώτο λεπτό. Κάνει σέντρα ο Νικολούδης από δεξιά στο πρώτο δοκάρι. Λίγο πριν είχα δει με την άκρη του ματιού μου τον Μαύρο να είναι στο δεύτερο δοκάρι! Δεν μου μίλησε και κανείς συμπαίκτης μου να προσέχω. Βγαίνω, την πιάνω και τη σκάω κάτω, αλλά με το που σκάει κάτω η μπάλα έχει έρθει ο Μαύρος και μου τη βάζει γκολ! Στο ίδιο ματς, αργότερα, βγαίνει ο Μαύρος να μου βάλει γκολ, τον «σκουπίζω» μαζί με την μπάλα και χτυπάει. Είναι έξω από το ματς πέντε λεπτά και σφαδάζει από τον πόνο. Και όταν μπαίνει στο ματς, πάλι χώνεται αμέσως στην επόμενη φάση! Έλεγα μέσα μου «τι καρδιά έχει αυτό το παλικάρι!». Πάρα πολύ επικίνδυνος μέσα στη μεγάλη περιοχή. Δεν είναι τυχαίο ότι είναι ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών και ότι έπαιξε στη Μικτή Κόσμου.