Μίλαν Ράσταβατς στο «ΦΩΣ»: «Άλλο επίπεδο ο Ολυμπιακός»

Ο Μίλαν Ράσταβατς, προπονητής του Αστέρα Τρίπολης, ομάδας-έκπληξη στο πρωτάθλημα, μιλάει στο «ΦΩΣ» για το «τρένο» από την Αρκαδία, για τον Ολυμπιακό που παίζει σε άλλο επίπεδο και τους παίκτες που θα επέλεγε από τους Πρωταθλητές Ελλάδας!

Μίλαν Ράσταβατς στο «ΦΩΣ»: «Άλλο επίπεδο ο Ολυμπιακός»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Ο Αστέρας Τρίπολης πάει σούπερ, μόνο ο Ολυμπιακός τον πάτησε, αλλά και ποια ομάδα στην Ελλάδα δεν έχει πατήσει ο Ολυμπιακός. Από τη μεγάλη νίκη του Ολυμπιακού στην Τρίπολη και μετά ο Αστέρας μετράει πέντε σερί νίκες εντός και εκτός έδρας! Στο τελευταίο του ματς νίκησε τον καλό φετινό Άρη, στο προηγούμενο ματς νίκησε στην Κρήτη τον ΟΦΗ και είναι 6ος, πολύ κοντά στον 5ο Παναθηναϊκό (δύο βαθμοί η διαφορά τους) και με μεγάλη διαφορά από τον 7ο (είναι οκτώ βαθμούς μπροστά από τον Ατρόμητο)!

Προπονητής του Αστέρα Τρίπολης από πέρσι είναι ο Μίλαν Ράσταβατς, ο οποίος είχε κάνει καλή δουλειά και στην Ξάνθη. Πάμε να δούμε τη συνέντευξη που μου έδωσε…

Το περιμένατε αυτό με τις πέντε σερί νίκες;

Τέτοια αποτελέσματα δεν είναι εύκολα στην Ελλάδα για μία ομάδα που δεν ανήκει στο κλαμπ των μεγάλων. Όχι, λοιπόν, δεν είναι κάτι που μπορείς να περιμένεις.

Πώς εξηγείται η καλή πορεία του Αστέρα Τρίπολης;

Το πιο σημαντικό είναι η συνέχεια που έχουμε ως ομάδα από πέρσι. Η ομοιογένεια. Ίδιος προπονητής, παίκτες ίδιοι για πολύ καιρό, συγκεκριμένες ιδέες για το πώς θα οργανώσουμε το παιχνίδι μας. Σταθερότητα δηλαδή.

Αυτό είναι και το αβαντάζ του Ολυμπιακού έναντι του ΠΑΟΚ;

Σαφώς! Αυτό είναι το ατού του Ολυμπιακού έναντι όλων των αντιπάλων του για τους τίτλους στην Ελλάδα.

Μπορούμε να πούμε ότι ο Ολυμπιακός ανήκει σε ένα επίπεδο μόνος του πλέον στην Ελλάδα;

Ναι, αυτήν τη στιγμή ο Ολυμπιακός είναι σε ένα ξεχωριστό επίπεδο μόνος του. Έπειτα ακολουθούν οι υπόλοιπες ομάδες, οι οποίες χωρίζονται σε διαφορετικά επίπεδα.

Αν μπορούσατε να πάρετε δύο παίκτες από τον Ολυμπιακό, ποιους θα παίρνατε στην ομάδα σας;

Τον Φορτούνη σίγουρα. Αυτός θα ήταν ο ένας. Θα έπαιρνα και τον Σεμέδο για την άμυνα. Διότι σέντερ φορ έχω τον Μπαράλες (γελάει).

Ο Μπαράλες θα μπορούσε να έχει θέση στον ΠΑΟΚ και στην ΑΕΚ;

Ο Μπαράλες θα μπορούσε να έχει θέση στο ρόστερ κάθε ομάδας στην Ελλάδα! Κατ’ αρχάς είναι ο καλύτερος στις κεφαλιές που υπάρχει στο ελληνικό πρωτάθλημα. Και είναι μεγάλος σκόρερ. Βοηθάει όμως και σε άλλα πράγματα την ομάδα, όχι μόνο στο να βάζει γκολ.

Ποιοι άλλοι παίκτες εκτός του Μπαράλες θα μπορούσαν να σταθούν στο ρόστερ μεγάλων ομάδων;

Ο Λουίς Φερνάντεθ είναι πολύ ενδιαφέρων παίκτης, επικίνδυνος μέσα στην περιοχή.

Βλέπω τα στατιστικά σας, ο Αστέρας έχει φάει 20 γκολ, αλλά η ΑΕΚ έχει φάει 21! Και ο ΠΑΟΚ 18.

Κι αν δεν είχαμε φάει τα 4 γκολ από τον Ολυμπιακό, θα ήμασταν ακόμα καλύτερα (γελάει). Έχουμε καλή άμυνα, είναι και οι δύο μας γκολκίπερ καλοί και γενικώς είμαστε καλοί σε αυτό το μέρος του παιχνιδιού, που είναι η αμυντική συμπεριφορά της ομάδας.

Ποιον διάσημο προπονητή έχετε πρότυπο;

Όχι κάποιον συγκεκριμένο. Για εμένα όλοι οι προπονητές είναι διαφορετικοί, έχουν διάφορες προσεγγίσεις στο ποδόσφαιρο και γι’ αυτό είναι όμορφο το ποδόσφαιρο, διότι όλοι μπορούν να πετύχουν με διαφορετικές τακτικές. Εγώ έχω τις δικές μου ιδέες και θέλω να είμαι ο εαυτός μου.

Ποιες είναι οι ιδέες σας; Άμυνα, άμυνα, άμυνα;

(γελάει). Όχι, το βλέπω ως σύμπλεγμα, ένα μέρος είναι η άμυνα και ένα μέρος είναι η επίθεση. Η βασική φιλοσοφία μου στο ποδόσφαιρο είναι να έχει η ομάδα μου ξεκάθαρες ιδέες στο πώς αμύνεται και στο πώς επιτίθεται σε διάφορες φάσεις μέσα στον αγώνα.

Σχηματισμός αγαπημένος;

4-2-3-1 πιο πολύ.

Και στην Ξάνθη παίζατε έτσι.

Ναι. Το σύστημα είναι η βάση, αλλά τη διαφορά την κάνουν οι παίκτες. Μετράει η οργάνωση του παιχνιδιού, όμως μετράνε και τα χαρακτηριστικά των παικτών που διαθέτεις καθώς και τι αντιπάλους έχεις.

Μουρίνιο ή Γκουαρντιόλα;

Γκουαρντιόλα. Διότι έφερε καινούργια πράγματα στο ποδόσφαιρο. Είναι εφευρέτης. Και συνεχίζει!

Εσείς βάζετε και τρεις στόπερ κάποιες φορές μέσα στους αγώνες.

Ναι, όταν θέλω να «κλειδώσω» ένα αποτέλεσμα. Μαχόμαστε για το αποτέλεσμα! Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Και να ξέρεις πρέπει σε ποιο επίπεδο είναι η ομάδα σου. Δεν μπορώ να δοκιμάσω να παίξω το ποδόσφαιρο που παίζει η Μάντσεστερ Σίτι. Εγώ θέλω να είναι ανταγωνιστική η ομάδα μου σε κάθε ματς. Πάντως τρεις στόπερ μέσα σε αγώνα έχουν βάλει και ο Μουρίνιο και ο Κλοπ!

Ποια ξένη ομάδα υποστηρίζετε;

Τα τελευταία χρόνια τη Λίβερπουλ, μου αρέσει η δουλειά του Κλοπ. Το πιο άμεσο ποδόσφαιρο που παίζει σε σχέση με τον Γκουαρντιόλα. Είναι πιο εύκολο για έναν προπονητή να χρησιμοποιήσει τις ιδέες του Κλοπ παρά του Γκουαρντιόλα.

Πολλοί Σέρβοι προπονητές έχουν εργαστεί στην Ελλάδα. Ποιον ξεχωρίζετε;

Τον Μπάγεβιτς. Είναι ο πιο επιτυχημένος. Είναι καλό πρότυπο να ακολουθήσει κάποιος.

Ως ποδοσφαιριστής γιατί σταματήσατε νέος την καριέρα σας;

Σταμάτησα στα 26 λόγω ενός σοβαρού τραυματισμού στο γόνατο.

Και πότε αρχίσατε την προπονητική;

Αμέσως! Τελείωσα τη σχολή πολύ γρήγορα, ήμουν καλός μαθητής πάντα στο σχολείο, δεν είχα πρόβλημα. Άρχισα να δουλεύω ως κόουτς νέος και έτσι είχα τον χρόνο να εξελιχθώ και να αναπτύξω τις ιδέες μου στο ποδόσφαιρο. Ήταν προνόμιο για εμένα το ότι εργάστηκα για χρόνια με νέους παίκτες, σε τμήματα υποδομών όχι μόνο των συλλόγων αλλά και σε εθνικές ομάδες νέων ως ομοσπονδιακός.

Στην Ελλάδα δεν δίνουμε μεγάλη σημασία στα νέα παιδιά και πάμε σε πολλούς ξένους.

Πράγματι, είναι πρόβλημα αυτό, συμφωνώ μαζί σας παρότι είμαι ξένος. Το να δουλεύω με νέα παιδιά ήταν ό,τι πιο ωραίο ως κόουτς. Στη Σερβία υποστηρίζουν πολύ τα ταλέντα, στην Ελλάδα όχι. Προσπαθούμε τώρα στον Αστέρα να υποστηρίξουμε νέα ελληνόπουλα.

Γιατί στην Ελλάδα δεν υποστηρίζουν τα ταλέντα; Τι γνώμη έχετε;

Πολλή πίεση για το αποτέλεσμα, πολλή ανησυχία για το αποτέλεσμα, για την παραμονή στην κατηγορία, την άνοδο, την έξοδο στην Ευρώπη, τους τίτλους.

Θαυμάζω τον Τζόλη του ΠΑΟΚ, όπως θαύμαζα τον Τσιμίκα του Ολυμπιακού πέρσι.

Αυτά είναι δύο εξαιρετικά παραδείγματα. Οι Έλληνες έχουν ταλέντο, υποστήριξη και ανάπτυξη χρειάζονται.

Είστε προληπτικός; Έχετε γούρια;

Όχι. Με απασχολεί μόνο η οργάνωση της ομάδας μου, να οργανώσω το παιχνίδι της και να εφαρμόσω τις ιδέες μου. Μου αρέσει να είναι καλά προετοιμασμένη η ομάδα μου.

Μια ερώτηση τώρα για την Ξάνθη. Γνωρίζατε τις σχέσεις που είχε με τον ΠΑΟΚ στο ιδιοκτησιακό καθεστώς;

Όχι, δεν ήξερα. Μέσα στην ομάδα δεν υπήρχε καμία συζήτηση για αυτό. Εγώ με τον κ. Πανόπουλο ήρθα στην Ξάνθη και όταν έληξε το συμβόλαιό μου έφυγα πάλι με τον κ. Πανόπουλο. Ήθελα κάτι καλύτερο, μία άλλη πρόκληση, και αυτό μου το έδωσε ο Αστέρας Τρίπολης που έχει καλύτερους παίκτες, καλύτερη τεχνογνωσία, μεγαλύτερες δυνατότητες από την Ξάνθη. Και έχει ιδιοκτήτες έντιμους, ξεκάθαρη διοίκηση, είμαι ευτυχισμένος που ανήκω στον Αστέρα Τρίπολης, είναι ένα κλαμπ πολύ επαγγελματικό. Η διοίκηση μού δίνει τη δυνατότητα να εξελιχθώ κι άλλο ως προπονητής και να βοηθήσω την ομάδα.

Τι σας αρέσει πιο πολύ στην Ελλάδα;

Οι άνθρωποι. Το πώς με αποδέχονται, πώς μου φέρονται.

Τι άλλο;

Σε όλους αρέσει ο καιρός της Ελλάδας, το φαγητό, αλλά εγώ στέκομαι στους ανθρώπους. Γενικώς οι Σέρβοι είναι πάντα ευχαριστημένοι από τους Έλληνες.

Ποια θέση είναι το όνειρό σας; Η πέμπτη; Είστε πολύ κοντά στον Παναθηναϊκό.

Δεν έχω όνειρο για θέση. Το όνειρό μου είναι να φτάσω το παιχνίδι της ομάδας μου κοντά στο επίπεδο που παίζουν οι μεγάλες ομάδες στην Ελλάδα. Λόγου χάρη παίξαμε πολύ καλά και νικήσαμε τον Άρη, ο οποίος είναι ψηλά φέτος.

Τον Ολυμπιακό πώς τον βλέπετε απέναντι στην Αϊντχόφεν;

Δεν είναι ομάδα που θα τρομάξει τον Ολυμπιακό, μπορεί να την περάσει. Σίγουρα δεν θα είναι εύκολο για τον Ολυμπιακό. Οι ολλανδικές ομάδες έχουν προβλήματα στην άμυνα πάντα, αλλά είναι πολύ δυνατές στην επίθεση. Ο Ολυμπιακός είναι στο επίπεδο που μπορεί να αποκλείσει την Αϊντχόφεν. Δίνω πολλές πιθανότητες στον Ολυμπιακό να περάσει.