Δεν είναι αυτός ο αληθινός Μπα

Η ταλαιπωρία του Ουσεϊνού Μπα στο ματς του Ολυμπιακού με τον Βόλο και τα ελαφρυντικά για τον Σενεγαλέζο. Στήριξη από την ομάδα και από τον εαυτό του.

Δεν είναι αυτός ο αληθινός Μπα

Τέτοια μαθήματα ένας παίκτης νεαρής ηλικίας που έχει κάνει ήδη το «ξεπέταγμά» του, θα τα έχει στην καριέρα του. Κι αυτό που πέρασε ο Ουσεϊνού Μπα στο πρώτο διάστημα της αναμέτρησης του Ολυμπιακού με τον Βόλο ήταν ακριβώς τέτοιο. Ένα μάθημα. Από τον ίδιο εξαρτάται πώς θα το αξιοποιήσει, αλλά και από την ομάδα να στηριχθεί ένας στόπερ δεδομένων ικανοτήτων που χρειάζεται να ξαναβρεί ρυθμό και αυτοπεποίθηση.

Ο Μπα δεν είναι...Βινάγκρε που έχει έρθει δανεικός και κάποια στιγμή θα φύγει, διότι είναι δεδομένο με τις ρήτρες που υπάρχουν και με την προσφορά που μέχρι τώρα δεν υπάρχει. Ο Μπα είναι ένας παίκτης που έχει δείξει στον Ολυμπιακό τι μπορεί να προσφέρει, τις δυνατότητες και τις αδυναμίες του. Το κυριότερο, είναι ένας παίκτης που ανήκει στον Ολυμπιακό, αποτελεί περιουσιακό στοιχείο του κλαμπ και η εμπιστοσύνη στα προσόντα του φάνηκε με την πρόσφατη συμφωνία επέκτασης του συμβολαίου του με πολύ αυξημένες απολαβές, έως το 2024.

Δεν μπορεί να κριθεί ο συγκεκριμένος παίκτης από ένα πράγματι πολύ κακό ματς, στο οποίο άρχισε άσχημα στη φάση με το δοκάρι του Δουβίκα, επηρεάστηκε ακόμη περισσότερο από το πέναλτι αμέσως μετά και στη συνέχεια ήταν αδύνατο να μπορέσει να ισορροπήσει. Όσο περνούσε η ώρα επιχειρούσε να συνέλθει με τη βοήθεια του Σεμέδο, αλλά σε ένα παιχνίδι στο οποίο γενικά ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε μεγάλα αμυντικά προβλήματα, δεν ήταν καθόλου εύκολη η επιστροφή στην κανονικότητα. Διότι η κανονικότητα του Μπα δεν είναι αυτό που είδαμε στον αγώνα με τον Βόλο. Κι αυτό είναι κάτι αποδεδειγμένο από την έως τώρα παρουσία του με τη φανέλα του Ολυμπιακού.

Μια σειρά αγώνων στη συνέχεια θα χρειαστεί στον Μπα για να καταφέρει να ξαναβρεί τον εαυτό του. Φυσικά θα πρέπει να βοηθήσει και ο ίδιος τον εαυτό του, να κουμαντάρει το παιχνίδι του, να μην επηρεάζεται τόσο πολύ από ένα λάθος και να μην μένει πίσω όταν υπάρχουν προβλήματα σαν κι αυτά που αντιμετώπισε το τελευταίο διάστημα. Δικαιούται, νομίζω, να κάνει ένα τόσο κακό ματς από τη στιγμή που επανήλθε μετά από καιρό, αλλά και από τη στιγμή που τα άσχημα παιχνίδια του στον Ολυμπιακό είναι ελάχιστα από την ώρα που μπήκε στα βαθιά ξαφνικά πέρυσι το καλοκαίρι στο Πλζεν και έφτασε να είναι πρωταγωνιστής σε θριάμβους όπως εκείνος με την Άρσεναλ. Στρέφοντας στην πλευρά του το ενδιαφέρον σημαντικών συλλόγων του εξωτερικού που τον παρακολουθούν προσεκτικά.

Η διαχείριση του Μπα από τον Μαρτίνς είναι κάτι που δεν αποτελεί πρωτεύον ζήτημα αυτή την περίοδο, με τα μεγάλα ματς να έρχονται σε Ευρώπη και Ελλάδα. Σίγουρα, όμως, είναι σημαντικό να μην πάρει από κάτω αυτό το παιδί η δύσκολη βραδιά του στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Το ότι δεν κόστισε κάτι στην ομάδα είναι πολύ θετικό στην προσπάθεια να το ξεπεράσει ενόψει της συνέχειας. Αρκεί να το χρησιμοποιήσει ως μάθημα βελτίωσης. Όχι αγωνιστικής, αλλά δύναμης χαρακτήρα.