Δεν είχε τις λύσεις στα προβλήματα που προκάλεσαν Μαρσέιγ και διαιτητές

Ο Ολυμπιακός έχασε την ευκαιρία να πάρει θετικό αποτέλεσμα επειδή  τιμωρήθηκε από αποφάσεις της διαιτησίας, αλλά και επειδή ο ίδιος δεν είχε τις λύσεις προκειμένου να αντεπεξέλθει στα προβλήματα που προκάλεσαν -πέραν των αντιπάλων- και οι διαιτητές.

Δεν είχε τις λύσεις στα προβλήματα που προκάλεσαν Μαρσέιγ και διαιτητές

Για ακόμη ένα παιχνίδι του στην Ευρώπη ο Ολυμπιακός έχασε την ευκαιρία να πάρει θετικό αποτέλεσμα επειδή κυρίως τιμωρήθηκε από αποφάσεις της διαιτησίας, αλλά και επειδή ο ίδιος δεν είχε τις λύσεις προκειμένου να αντεπεξέλθει στα προβλήματα που προκάλεσαν -πέραν των αντιπάλων- και οι διαιτητές. Στο γήπεδο και στο βίντεο. Το παιχνίδι με τη Μαρσέιγ αποτέλεσε τη συνέχεια όσων είχαν γίνει το περασμένο καλοκαίρι στην Αγγλία, στην αναμέτρηση με τη Γουλβς. Τότε που για κακή τύχη του Ολυμπιακού δεν υπήρχε VAR, ώστε να μπορέσει να διεκδικήσει την πρόκριση στην τελική οκτάδα του Γιουρόπα Λιγκ και να προσπαθήσει να φτάσει πιο μακριά από ποτέ στην Ιστορία του. Ενδιάμεσα υπήρξε το γκολ της Σίτι στο «Γ. Καραϊσκάκης» που κακώς μέτρησε, παρόλο που το VAR υπήρχε. Αλλά εκεί δεν είδε κανείς το φάουλ στον Ντρέγκερ. Εκεί, επίσης, η διαφορά δυναμικότητας ήταν μεγάλη, οπότε μπορείς να πεις ότι τέλος πάντων δεν ήταν εύκολο να ανταποκριθεί η ομάδα ακόμη κι αν δεν είχε αδικηθεί.

Αυτό που έγινε στη Γαλλία ήταν αλλοίωση αποτελέσματος σε όλη της τη μεγαλοπρέπεια. Το πέναλτι στο χέρι του Ραφίνια απλά δεν δίνεται. Ειδικά εάν δεν δοθεί στη δημοσιότητα το περίφημο «πλάνο προοπτικής» του ψηφιακού διαιτητή που εντόπισε την μπάλα στο χέρι του Ραφίνια εντός περιοχής. Ή πάνω στη γραμμή της. Δεν ξέρω τι μπορεί να λέει ο καθένας, επιμένω σε αυτό που φαίνεται σε όλες τις φωτογραφίες και οδηγεί στο ξεκάθαρο συμπέρασμα ότι ο Βραζιλιάνος έκανε την παράβαση εκτός περιοχής.

Ό,τι έγινε, έγινε. Από την πρώτη στιγμή εκφράσαμε την άποψη, νομίζω άπαντες εδώ στο «ΦΩΣ», ότι ο εκνευρισμός που προκλήθηκε στην ομάδα και οδήγησε στην ήττα από τη Μαρσέιγ θα πρέπει να έχει μείνει στο «Βελοντρόμ». Να μην «επέστρεψε» μαζί με την «ερυθρόλευκη» αποστολή στην Αθήνα. Η ψυχραιμία και η σωστή προετοιμασία του Ολυμπιακού για τον «τελικό» με την Πόρτο είναι το πλέον απαραίτητο ετούτη την ώρα. Και η προσπάθεια συγκέντρωσης και αποφυγής των σοβαρών λαθών που έχουν κοστίσει πανάκριβα στον Ολυμπιακό. Πέρυσι με το αστείο πέναλτι που έκανε ο Αλέν στον Ποντένσε, όπως και με τα απίθανα σφάλματα του Μεριά νωρίτερα στον όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ. Αλλά και φέτος με αυτό του Μπουχαλάκη στο Πόρτο και με το αχρείαστο και «αφελές» πέναλτι του Σισέ, το οποίο οδήγησε τη Μαρσέιγ στην ισοφάριση και άνοιξε τον δρόμο -με την αμέριστη συνδρομή των Ισπανών διαιτητών- για την ανατροπή.

Ο «τελικός» με την Πόρτο δικαιωματικά για τον Ολυμπιακό θα έπρεπε να αφορά τη δεύτερη θέση και την πρόκριση για τη συνέχεια του Τσάμπιονς Λιγκ. Όχι να έχει ουσιαστικό ενδιαφέρον μόνο για την ελληνική ομάδα και για την πορτογαλική να είναι άνευ σημασίας αφού ήδη έχει περάσει. Τα πράγματα έχουν έρθει έτσι ώστε ο Ολυμπιακός να πρέπει να κάνει αυτό που αρκετές φορές στο παρελθόν πέτυχε: να νικήσει, δηλαδή, στο τελευταίο του ματς στο γκρουπ και να περάσει.

Κι ας μην έχει καν στο μυαλό του τι μπορεί να συμβεί ή να μη συμβεί στο «Έτιχαντ», όταν η αδιάφορη Μάντσεστερ Σίτι θα υποδεχθεί τη Μαρσέιγ. Η ποδοσφαιρική λογική λέει ότι ακόμη και με «τα δεύτερα» να παίξει ο Γκουαρντιόλα είναι απίθανο να χάσει από τη Μαρσέιγ, στην κατάσταση που βρίσκεται η γαλλική ομάδα. Η Σίτι πήγε στην Πορτογαλία και έπαιξε την μπάλα της. Δεν φόρτσαρε από την αρχή, αλλά στο τέλος μπορούσε να νικήσει. Και το κυνήγησε. Το 0-0 ήταν μαγική εικόνα. Έβαλε και ένα πολύ ωραίο γκολ με τον Ζεσούς, το οποίο ακυρώθηκε μέσω VAR για ένα οφσάιντ που συνέβη πολύ νωρίτερα.

Δεν μπορεί να φανταστεί κανείς, λοιπόν, ότι η Μαρσέιγ, που δεν έκανε ούτε φάση στον Ολυμπιακό και κέρδισε με την τύχη των πέναλτι, θα πάρει αποτέλεσμα στο Μάντσεστερ. Αλλά επειδή ο Ολυμπιακός τα έχει… δει ήδη όλα, δεν μπορεί παρά να έχει στο μυαλό του μόνο τη νίκη επί της Πόρτο. Τίποτε άλλο. Ακόμη κι αν το VAR σταθεί πάλι εμπόδιο ή βρεθεί κάποιος διαιτητής σε εντεταλμένη υπηρεσία. Αν και αυτές τις θεωρίες συνωμοσίας ποτέ δεν τις πίστεψα και ούτε θέλω.

Ο Ολυμπιακός θα πρέπει να συνηθίσει να ζει στον κόσμο του VAR και να περιμένει ότι κάποια στιγμή θα πάρει υπέρ του κάποια φάση από την εξέτασή της στο βίντεο. Διότι μέχρι τώρα, από τη χρήση της τεχνολογίας και το μπέρδεμα που έχει πολλές φορές αυτή, η ομάδα του Πειραιά έχει χάσει δύο βαθμούς στο πρωτάθλημα στα Γιάννινα και (κυρίως) πολύτιμους πόντους και την (από τώρα) πρόκριση στην Ευρώπη. Ε, κάποια στιγμή θα υπάρξει φάση από την οποία δεν θα είναι ο ίδιος το θύμα. Εννοώ φάση σαν κι αυτές που τον έχουν πληγώσει ανεπανόρθωτα για μερικούς πόντους ή χιλιοστά έως τώρα. Όχι, ας πούμε, το γκολ του με τον Ατρόμητο που μέτρησε λόγω VAR ενώ ο βοηθός είχε δείξει οφσάιντ, με τον Φορτούνη να καλύπτεται δυο μέτρα…

Καλή τύχη απόψε σε ΠΑΟΚ και ΑΕΚ. Τη χρειάζεται το ελληνικό ποδόσφαιρο. Κι ας πανηγύρισαν κάποιοι Έλληνες την ήττα του Ολυμπιακού. Από δαύτους ούτε το VAR μάς σώζει ούτε τίποτα…