Εθνική: Φτιάχνουμε ομάδα, δεν έχουμε φορ!

Παρότι το τελικό αποτέλεσμα δεν τη δικαίωσε, η εμφάνιση της εθνικής ομάδας με αντίπαλο την αντίστοιχη της Σλοβενίας ήταν ενθαρρυντική και αφήνει αισιόδοξα μηνύματα για την επόμενη μέρα. Γράφει ο Γιώργος Ξανθόπουλος

Εθνική: Φτιάχνουμε ομάδα, δεν έχουμε φορ!

Η ομάδα του Φαν’τ Σιπ, με πυλώνες για άλλη μια φορά τους Φορτούνη, Μπακασέτα και άξιους συμπαραστάτες τους Τσιμίκα, Λημνιό, είχε αρκετά θετικά στοιχεία στο παιχνίδι της και βάσει της συνολικής εικόνας του ματς άξιζε να πάρει -έστω και οριακή- νίκη απέναντι στην ποιοτική μεν… νερόβραστη δε Σλοβενία.

Τι είχε η ελληνική ομάδα; Καλά τρεξίματα, αλληλοκάλυψη και, το κυριότερο, δημιουργία πολλών ευκαιριών για να σκοράρει. Είναι γεγονός ότι δεν θυμόμαστε έστω και μία «καθαρη» φάση των Σλοβένων σε ολόκληρο το 90λεπτο και παρότι δεν «καίγονταν» για το γκολ, αφού τους έκανε και το «Χ», αυτό αποτελεί σίγουρα επίτευγμα για το συγκρότημα του Φαν’τ Σιπ και παρακαταθήκη για το μέλλον. Όπως και το γεγονός ότι δημιούργησε (και έχασε) πολλές ευκαιρίες για ένα τέρμα.

Τι δεν είχε η Εθνική; Το ρημάδι το γκολ! Όσες φορές κι αν προσπάθησε, δημιουργώντας μάλιστα και αρκετές κλασικές ευκαιρίες, η Ελλάδα δεν κατάφερε ποτέ να στείλει την μπάλα στα δίχτυα. Το χαρακτηριστικό, δε, της υπόθεσης είναι ότι με εξαίρεση μια δυο φάσεις, όλες οι υπόλοιπες καλές στιγμές για κάποιο τέρμα είχαν πρωταγωνιστές παίκτες που ΔΕΝ είναι κλασικοί φορ. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά.

Η Εθνική μπήκε πολύ δυνατά στο ματς, προσπαθώντας να «πιάσει από τον λαιμό» τον αντίπαλό της. Είχε ευκαιρίες με τον (πολύ καλό) Μπακασέτα και τον Λημνιό, όπως και με τον -σταθερά κορυφαίο της ομάδας εδώ και αρκετά παιχνίδια- Φορτούνη. Το γκολ, όμως, δεν ήρθε, η Σλοβενία ισορρόπησε και η υπεροχή της «γαλανόλευκης» πήγε στράφι.

Αυτή η ισορροπία, δίχως στο διάστημα αυτό πάντως να απειλούν οι Σλοβένοι, διήρκεσε μέχρι το 65’. Εκεί ένα εξαιρετικό σουτ του Μπακασέτα σαν να ξύπνησε την εθνική ομάδα, η οποία στο 25λεπτο που ακολούθησε δημιούργησε όσες φάσεις δεν είχε κάνει σε όλο το υπόλοιπο ματς. Όμως και πάλι το γκολ δεν ήρθε.

Και δεν ήρθε κυρίως επειδή από αυτήν την Εθνική λείπει ο σέντερ φορ που έχει το εύκολο γκολ. Το «εννιάρι» που σε τέτοια παιχνίδια θα βγάλει τα… κάστανα από τη φωτιά με ένα άγγιγμα. Που θα «ξεκλειδώσει» την αντίπαλη άμυνα και θα προσφέρει νέες ευκαιρίες για σκοράρισμα στη συνέχεια, αφού θα αναγκάσει την άλλη ομάδα να ανοιχτεί. Αυτό δεν έγινε ποτέ χθες, η Σλοβενία παρέμεινε κλεισμένη στο… καβούκι της μέχρι το τέλος έχοντας το μηδέν πίσω και πέτυχε αυτό που ήθελε.

Παράσημο η ευκαιρία του Παυλίδη στο 82’ με το όμορφο ψαλίδι που δεν μπήκε στα δίχτυα ελέω Όμπλακ και οριζόντιου δοκαριού, όμως δεν αλλάζει το γεγονός ότι η Εθνική «φωνάζει» για έναν αξιόπιστο στράικερ που «έχει» το γκολ, όπως λέμε στην ποδοσφαιρική διάλεκτο.

Όπως και να το δούμε, αυτήν τη στιγμή μάς λείπει ένας επιθετικός της κλάσης του Μήτρογλου, του Χαριστέα, του Μαχλά, του Νικολαΐδη. Παικτών που μπορούσαν να κάνουν γκολ τη «μισή» ευκαιρία και σε έβγαζαν από τη δύσκολη θέση…