Ολυμπιακός: Χωρίς αντίπαλο εντός συνόρων

Το παιχνίδι του Ολυμπιακού στο Ηράκλειο είχε αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία στα οποία θα μπορούσαμε να σταθούμε, όπως το απίθανο έντεκα στα έντεκα πρώτα ημίχρονα των Πειραιωτών φέτος χωρίς να έχουν σκοράρει ή το… ανέκδοτο με τις πεντάλεπτες (και βάλε) διακοπές στα ματς της Σούπερ Λιγκ ελέω του VAR. Σήμερα, όμως, θα εστιάσουμε στο… δάσος και όχι στο δέντρο.

Ολυμπιακός: Χωρίς αντίπαλο εντός συνόρων

Ήτοι στη φετινή δυναμικότητα της ομάδας του Πέδρο Μαρτίνς σε σχέση με τους έτερους διεκδικητές του τίτλου στην Ελλάδα, κρίνοντας τη γενικότερη εικόνα της στους εντός συνόρων αγώνες που έχει δώσει, συμπεριλαμβανομένου φυσικά και αυτού κόντρα στον ΟΦΗ. Και βάσει αυτής της εικόνας, μπορούμε να πούμε -με τόνο ρεαλιστικό και όχι υπεροπτικό- ότι ο Ολυμπιακός παίζει ουσιαστικά χωρίς αντίπαλο στις εγχώριες διοργανώσεις.

Κριτική παικτών: Οι σκόρερ Χασάν-Μασούρας, ο Μπρούμα του α’μέρους, ο Φορτούνης και οι... άλλοι

Δεν πρόκειται για πρόβλεψη τίτλου, αλλά για απλή διαπίστωση, στηριζόμενη στον τρόπο με τον οποίο αγωνίζονται οι «ερυθρόλευκοι» κόντρα στις άλλες ελληνικές ομάδες και στο πώς φτάνουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Σε κάθε παιχνίδι τους, ανεξαρτήτως έδρας, οι «ερυθρόλευκοι» δείχνουν επί… τάπητος την ποιοτική τους ανωτερότητα -με συντριπτική κατοχή μπάλας και πολλές ευκαιρίες-, ακόμα και στα πρώτα ημίχρονα όπου δεν σκοράρουν.

Πέρα από την εικόνα της ομάδας στο γήπεδο αυτή καθαυτή, η βαθμολογία και η στατιστική (δηλαδή τα «ψυχρά» αποτελέσματα) στην προκειμένη περίπτωση λένε όλη την αλήθεια. Μετά το πειστικό διπλό στο Ηράκλειο ο Ολυμπιακός είναι πλέον πρώτος στην κατάταξη μαζί με τον Άρη, έχοντας μακράν την κορυφαία επίθεση και την καλύτερη άμυνα στη Σούπερ Λιγκ.

ΟΦΗ - Ολυμπιακός: Ο Θέος παρακαλάει τον Σισέ να βγει, ο Σενεγαλέζος τον αγνοεί και μπαίνει στο ματς!

Φυσικά στόχος της ομάδας του Πειραιά κάθε χρονιά και σε κάθε διοργάνωση εντός συνόρων είναι οι τίτλοι και οι κούπες. Η διαφορά σε σχέση με τις προηγούμενες τρεις σεζόν είναι ότι φέτος αποτελεί και το αδιαφιλονίκητο φαβορί όχι απλά λόγω ονόματος και φανέλας αλλά και βάσει της ποιότητας του έμψυχου δυναμικού, της ικανότητας του τεχνικού επιτελείου και της χημείας που έχει αναπτυχθεί πλέον ανάμεσα σε Μαρτίνς και παίκτες.

Μια εύλογη ένσταση σε όλα αυτά είναι ότι ο Ολυμπιακός δεν έχει δώσει ακόμα αγώνα ντέρμπι στο πρωτάθλημα, συνεπώς δεν τον έχουμε δει «πρόσωπο με πρόσωπο» με τις άλλες ομάδες που έχουν υψηλές βλέψεις στην τρέχουσα Λίγκα. Πράγματι, οι Πειραιώτες δεν έχουν αντιμετωπίσει ακόμα τον ΠΑΟΚ, την ΑΕΚ, τον Παναθηναϊκό και τον Άρη, προκειμένου να υπάρχει έξτρα «υλικό» για ασφαλέστερα συμπεράσματα.
Παρότι η εν λόγω ένσταση έχει μια βάση, ο αντίλογος είναι πειστικός.

Με Χασάν και Μασούρα νικητής στη «μάχη» της Κρήτης (highlights)

Η ποιοτική ανωτερότητα των «ερυθρόλευκων» είναι γεγονός και δεν πρόκειται να αλλάξει, ακόμα και αν το συγκρότημα του Μαρτίνς… στραβοπατήσει σε κάποιο από τα ντέρμπι που ακολουθούν. Διότι τόσο ο Ολυμπιακός όσο και οι προαναφερθείσες ομάδες έχουν ήδη δώσει αρκετά παιχνίδια, τόσο κόντρα σε ασθενέστερους (στην Ελλάδα) όσο και σε ισχυρότερους (στην Ευρώπη) αντιπάλους, συνεπώς μπορούμε να κρίνουμε το επίπεδο στο οποίο βρίσκονται, τόσο σε ποιότητα όσο και σε προοπτική.

Για τον Παναθηναϊκό τα σχόλια περιττεύουν. Ο ΠΑΟΚ έχει καταφέρει να πετύχει μόλις τρεις νίκες στα πρώτα έξι ματς πρωταθλήματος που έχει δώσει, ενώ τόσο αυτός όσο και η ΑΕΚ έχουν ήδη δεχθεί αρκετά «χαστούκια» στους ευρωπαϊκούς αγώνες που έχουν δώσει, χωρίς να πείθουν γενικότερα σε αγωνιστικό επίπεδο. Όσο για τον Άρη; Θα πρέπει να μας πείσει πρώτα ότι μπορεί να παραμείνει τόσο ψηλά και μετά το πρώτο μισό του πρωταθλήματος…