Ο Ολυμπιακός, η Ευρώπη και ο… Βιεϊρίνια!

Έχουν περάσει 22 χρόνια από τότε που ο Ολυμπιακός αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην Ιστορία του στο Τσάμπιονς Λιγκ και οι διαφορές του τότε με το τώρα είναι τεράστιες. Γράφει ο Γιώργος Ξανθόπουλος

Ο Ολυμπιακός, η Ευρώπη και ο… Βιεϊρίνια!

Σε αυτό το διάστημα, έχοντας φυσικά υποφέρει και έχοντας περάσει δύσκολες στιγμές κατά περιόδους (όπως συμβαίνει με οποιοδήποτε κλαμπ), η ομάδα του Πειραιά έχει εξελιχθεί σε μέγεθος στην Ευρώπη, μην έχοντας ουσιαστικά σχέση με εκείνο το σύνολο που έκανε τα πρώτα του δειλά βήματα έξω από τα ελληνικά σύνορα.

Το πρόσφατο παιχνίδι των «ερυθρόλευκων» με τη Μαρσέιγ στο Καραϊσκάκη αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα της διαφοράς ανάμεσα στον Ολυμπιακό του παρελθόντος με τον τωρινό, σε σχέση πάντα με τις εκτός Ελλάδας επιδόσεις του. Οι παίκτες του Μαρτίνς είχαν εξαρχής τα ηνία του ματς, πίεσαν αφόρητα μια ομάδα-όνομα στην Ευρώπη όπως είναι η Μαρσέιγ, επιμένοντας έως τα τελευταία λεπτά και παίρνοντας δίκαιη ανταμοιβή των κόπων τους στις καθυστερήσεις.

Στο διάστημα, δηλαδή, που σε παλιότερες εξορμήσεις του στα ευρωπαϊκά «σαλόνια» ο Ολυμπιακός έχανε παιχνίδια ή ισοφαριζόταν, μην έχοντας την εμπειρία, την ωριμότητα και το ειδικό βάρος να διαχειριστεί με επιτυχία τέτοιες καταστάσεις. Εκ διαμέτρου αντίθετη η εικόνα του στην Ευρώπη εν έτει 2020, είτε αγωνίζεται στο Τσάμπιονς Λιγκ είτε στο Γιουρόπα Λιγκ, καθώς πλέον κοιτάζει στα μάτια οποιονδήποτε αντίπαλο και στοχεύει στο θετικό αποτέλεσμα, ανεξαρτήτως έδρας και ειδικών συνθηκών.

Παλιότερα η ομάδα του Πειραιά, ακόμα και σε παιχνίδια που έπαιζε όμορφη μπάλα, πολλές φορές δεν κατάφερνε να πάρει το αποτέλεσμα που δικαιούτο. Ακόμα ακόμα, δεν είχε και τον σεβασμό της ΟΥΕΦΑ, με διαιτητικές αδικίες εις βάρος του να συμβαίνουν σε συχνότητα… ρουτίνας. Ποιος μπορεί να ξεχάσει το… ρεσιτάλ του Κρουγκ στο ΟΑΚΑ ή τη χερούκλα του Ρομπέρτο Κάρλος στη Μαδρίτη, όπως και πολλά ακόμη;

Όλα αυτά, όμως, ανήκουν στο παρελθόν. Πλέον ο Ολυμπιακός είναι ο μοναδικός άξιος πρεσβευτής του ελληνικού φουτμπόλ έξω από τα σύνορα, την ώρα που οι άλλες ομάδες της χώρας που παίζουν στην Ευρώπη προσπαθούν να κατευνάσουν τους φιλάθλους τους με εξωαγωνιστικά τεχνάσματα, ούτως ώστε να ξεχαστούν -ει δυνατόν- οι εντός γηπέδου συνεχόμενες… παραφωνίες τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το βράδυ που οι «ερυθρόλευκοι» επικρατούσαν της Μαρσέιγ, προσθέτοντας για άλλη μια φορά πολύτιμους πόντους στο ελληνικό… σακούλι του ράνκινγκ της ΟΥΕΦΑ, ο ΠΑΟΚ αποφάσιζε να ανακοινώσει την παραμονή του Βιεϊρίνια στο ρόστερ. Και το έκανε ελάχιστα μετά το γκολ του Χασάν εις βάρος των Γάλλων στο Καραϊσκάκη!

Την ώρα, λοιπόν, που οι Πειραιώτες διαπρέπουν στην Ευρώπη, ο «Δικέφαλος του Βορρά» δεν μπορεί να νικήσει την (υποδεέστερή του) Ομόνοια, ενώ η ΑΕΚ καταρρέει στο τελευταίο δεκάλεπτο του αγώνα με την Μπράγκα, μην μπορώντας να διαχειριστεί ψυχολογικά την κατάσταση στο συγκεκριμένο διάστημα του αγώνα. Τα αποτελέσματα των δύο «Δικεφάλων» εκτός συνόρων μιλούν από μόνα τους και μαρτυρούν τη διαφορά μεγεθών που υπάρχει σε σχέση με τους νταμπλούχους Ελλάδας…