Δημήτρης Γούτας στο «ΦΩΣ»: «Εγώ πιστεύω ότι και στον Ολυμπιακό θα βάλω γκολ!»

Μιλά στο «ΦΩΣ» ο Δημήτρης Γούτας του Ατρομήτου, που παρ’ ότι στόπερ έχει βάλει γκολ σε δύο διαδοχικές αγωνιστικές! Και μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, έπεται και συνέχεια! 

Δημήτρης Γούτας στο «ΦΩΣ»: «Εγώ πιστεύω ότι και στον Ολυμπιακό θα βάλω γκολ!»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Πάει πολύ καλά στο πρωτάθλημα ο Δημήτρης Γούτας, ο στόπερ του Ατρομήτου, που έχει βάλει 2 σερί γκολ με κεφαλιές. Είναι παίκτης που πέρασε και από τον Ολυμπιακό, μην το ξεχνάμε. Ήταν πολύ καλός στην Τούμπα, όπου δεν έχασε ο Ατρόμητος, και στο Ηράκλειο με τον ΟΦΗ, που με δικό του γκολ ισοφάρισε ο Ατρόμητος στο τέλος, αλλά και με την ΑΕΚ που με δικό του γκολ νίκησε η ομάδα του.

Λόγω πρωτοκόλλου δεν επιτρεπόταν να μπω στο προπονητικό κέντρο του Ατρομήτου, έτσι βρεθήκαμε με τον Γούτα απ’ έξω. Έχει χιούμορ… Στο τέλος του είπα «αν συνεχίσεις έτσι, μπορεί να σε ξαναπάρει ο Ολυμπιακός, μπορεί να πουλήσει κάποιον στόπερ τον Ιανουάριο» και μου απάντησε: «Έχει πρόβλημα και η Μάντσεστερ, έφαγε 6 γκολ, ψάχνουν κι εκεί σέντερ μπακ»...

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 8/10/2020

Το περίμενες αυτό με τα σερί γκολ;

Όχι, αλλά δουλεύουμε συνέχεια με τον προπονητή μας τις στατικές φάσεις. Πού πρέπει να πάει ο καθένας, στους χώρους που πρέπει να πάμε. Ελπίζω να σπάσω το προσωπικό μου ρεκόρ των γκολ σε μία χρονιά, που είναι 4. Στην Ξάνθη.

Τι έλεγες στον συμπαίκτη σου στο γκολ με την ΑΕΚ, λίγο πριν;

Με τον Κωτσόπουλο μιλούσα. Ήθελε να πάει εκεί που πήγα εγώ. Στην αρχή έτρεξα εκεί που λέει ο προπονητής, μετά είδα την μπάλα πιο ψηλά, έκανα ένα βήμα πίσω και την κάρφωσα.

Πας καταπληκτικά φέτος.

Φτύσε με να μη με ματιάσεις.

Πώς το εξηγείς;

Παίρνω... ντόπινγκ (σ.σ. κάνει χιούμορ). Δουλεύω σκληρά, μου πήγε πολύ καλά η προετοιμασία, ο προπονητής μού δείχνει ένα πλάνο και προσπαθώ να δώσω τον καλύτερο εαυτό μου. Και βγαίνει αυτό στον αγωνιστικό χώρο.

Με τον ΟΦΗ στην Κρήτη σε πέρασε σέντερ φορ στο τέλος;

Ναι, στα τελευταία 5 λεπτά μού είπε ο προπονητής να περάσω μπροστά και ήταν εύκολα μετά τα πράγματα για εμένα. Παίζαμε με 10 παίκτες, δεν μπορούσε ο προπονητής να κάνει αλλαγή, έτσι μου είπε να πάω στην επίθεση.

Για κόσμο που δεν ξέρει, είχες αρχίσει την καριέρα σου ως σέντερ φορ!

Ναι, στην Κ15 της Ξάνθης έπαιζα φορ και στην Κ17 άρχισα τη χρονιά ως φορ, αλλά στα μέσα της σεζόν είχαμε πρόβλημα στους στόπερ και με έβαλε ο προπονητής πίσω. Με δοκίμασε εκεί και έμεινα εκεί.

Ποιος προπονητής;

Ο Αλέξης Ξανθόπουλος.

Αμέσως έπιασες και έπαιξες στις μικρές Εθνικές ως στόπερ! Ενώ είχες βγει πρώτος σκόρερ ως σέντερ φορ!

Με την Κ15 της Ξάνθης είχα βάλει 20 γκολ εκείνη τη σεζόν!

Και έπαιξες Σούπερ Λίγκα πιτσιρικάς ως στόπερ. Παράξενη ιστορία.

Στα 17,5 μου χρόνια έκανα ντεμπούτο με την Ξάνθη μέσα στη Βέροια, 28η Οκτωβρίου.

Με ποιον προπονητή;

Με τον Κωστένογλου.

Σε έλεγαν «νέο Παρασκευά Άντζα».

Το έχω ακούσει αυτό, τι να σου πω όμως, δεν υπάρχει σύγκριση... Ο Άντζας ήταν υπερπαίκτης! Μακάρι να καταφέρω να κάνω κάτι σαν αυτά που έκανε εκείνος. Έπαιζε Τσάμπιονς Λιγκ με τον Ολυμπιακό και είχε μηδέν άγχος.

Πόσο ύψος έχεις;

Είμαι 1,90 μ.

Τι ατού έχει ο Κάναντι;

Αυτό που θέλει το περνά μέσα στην ομάδα.

Τι θέλει;

Να είναι η ομάδα επιθετική, δεν εννοώ στα γκολ, αλλά στη συμπεριφορά, να έχει ένταση και νεύρο πάνω στον αντίπαλο. Θέλει οι παίκτες να δίνουν το 100% και να εφαρμόζουν το πλάνο που έχει.

Τι πλάνο;

Διαφορετικό σε κάθε ματς, αναλόγως τον αντίπαλο.

Κυνηγάς ένα παράξενο ρεκόρ που έχει ο Γιάννης Μιχαλήτσος, ο παλιός παίκτης του Άρη και του ΟΦΗ, ο οποίος είχε βάλει 11 γκολ στην Α' Εθνική και ήταν και τα 11 με κεφαλιές! Πόσα γκολ έχεις στη Σούπερ Λίγκα με κεφαλιές μόνο;

Πράγματι, όλα τα γκολ μου είναι με κεφαλιές! Αν βάλεις και το μπαράζ που είχε παίξει η Ξάνθη με τον Ολυμπιακό Βόλου, έχω 11 γκολ κι εγώ. Αλλά δεν το μετράνε το μπαράζ, άρα έχω 10 γκολ, με κεφαλιές όλα. Στο Βέλγιο είχα βάλει γκολ και με το πόδι ~και μάλιστα με τακουνάκι. Στη Σούπερ Λίγκα όμως όλα μου τα γκολ είναι με κεφαλιές.

Την υγειά σου να έχεις, θα το σπάσεις το ρεκόρ του Μιχαλήτσου. Εκτός κι αν βάλεις κάνα γκολ με το πόδι και το χαλάσεις!

Θα βάλω γκολ και στον Ολυμπιακό, τώρα. Αλλά δεν ξέρω πώς θα μπει, με το κεφάλι, με το πόδι, με τον ώμο...

Δεν κάνεις πλάκα.

Όχι, το πιστεύω.

Έχεις ρεβανσιστική διάθεση επειδή δεν έπιασες στον Ολυμπιακό;

Όχι, κάτι θα είδαν για να μη μου δώσουν περισσότερες ευκαιρίες. Σε όποια ομάδα όμως με έστειλε δανεικό ο Ολυμπιακός, στο Βέλγιο και στην Πολωνία στη Λεχ Πόζναν, έδειξα ότι μπορώ να σταθώ.

Λύγισες κάποια στιγμή; Απογοητεύτηκες; Είσαι 26 χρόνων ακόμα, δεν σε πήραν τα χρόνια.

Κάποια στιγμή απογοητεύτηκα πολύ, διότι όταν πήγα στη Λεχ Πόζναν έπαιξα 9 ματς σε 2 μήνες, ήμουν βασικότατος, όμως άλλαξε ο προπονητής και ο νέος που ήρθε έβαζε μόνο Πολωνούς. Σε ό,τι αφορά εμένα και τον Ολυμπιακό, θέλω να πω τούτο: Τέτοιες καταστάσεις αν σε πάρουν από κάτω θα σε διαλύσουν. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να δουλεύεις και να αποδείξεις ότι αξίζεις.

Ήσουν και άτυχος πάντως, γιατί στην προετοιμασία είχες πρόβλημα και πέρασες χειρουργείο.

Ναι, είχα πρόβλημα με τους κοιλιακούς, έκανα χειρουργείο εν μέσω προετοιμασίας και μου πήρε ένα μήνα αυτό. Ίσως το χειρουργείο με άφησε πίσω. Ο Ολυμπιακός κάνει πρωταθλητισμό, δεν μπορεί να σε περιμένει. Το δεύτερο καλοκαίρι όμως που έκανα πάλι προετοιμασία με τον Ολυμπιακό πίστευα ότι άξιζα ευκαιρίες. Τα είχα πάει καλά. Δεν περίμενα να με κόψει ο Βίκτορ.

Έπεσες στην περίπτωση...

Δεν κρατάω κακία.

Ως ελεύθερος πήγες στον Ατρόμητο πέρσι, ε;

Ναι, ως ελεύθερος.

Ποιο είναι το όνειρό σου;

Να παίξω στην Εθνική ~κάθε παίκτης αυτό θέλει. Και να παίξω σε ένα πολύ καλό πρωτάθλημα.

Ποιος παίκτης του Ολυμπιακού, από αυτούς που είχες συμπαίκτες, σου έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση;

Ο Καμπιάσο! Όχι επειδή είχε το όνομα, αλλά επειδή ήταν 36 χρόνων, κι ενώ είχε αυτήν την τεράστια καριέρα πίσω του, είχε την περισσότερη θέληση από όλους τους παίκτες να βγει για προπόνηση! Και βοηθούσε τους πάντες, μίλαγε σε όλους, μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση.

Πες μου τη γνώμη σου για τον Λουτσέσκου. Δεν πάει να τον βρίζουν όσοι δεν ξέρουν, εγώ με όποιον παίκτη της Ξάνθης έχω μιλήσει κατά καιρούς, μου έχει πει τρομερά λόγια. Και φάνηκε η απώλειά του στον ΠΑΟΚ.

Ο Λουτσέσκου είναι πάρα πολύ καλός προπονητής. Δεν είναι τυχαίο ότι σε όποια ομάδα και αν δούλεψε πέτυχε. Είναι προπονητής με πλάνο, με προσωπικότητα, ξέρει πώς να μιλήσει σε όλους τους παίκτες, ξέρει τι θέλει ως προπονητής και πώς να το περάσει στην ομάδα. Ξέρει πώς θα σου μιλήσει. Ακόμα και όσοι δεν έπαιζαν βασικοί στην Ξάνθη, δεν μίλαγαν άσχημα για εκείνον, είχε την ομάδα δεμένη. Ήξερε τα πάντα.

Εσύ ,πριν πας στον Ολυμπιακό, είχες κάνει πολύ καλά ματς με την Ξάνθη. Ποιες άλλες ομάδες σε ήθελαν; Είχατε φτάσει και στον τελικό Κυπέλλου.

Το ίδιο καλοκαίρι που με πήρε ο Ολυμπιακός είχα πρόταση από την Άντερλεχτ.

Βλέπουμε παίκτη τώρα που έχει όλα τα προσόντα. Μήπως τον προηγούμενο καιρό δεν έκανες καλή ζωή; Είσαι και ωραίο παιδί, μήπως σε είχαν φάει οι γυναίκες;

(γελάει) Όχι. Τα καλύτερα έρχονται. Δουλειά και αισιοδοξία.