Τα «λούσα»… κοστίζουν στην Ελλάδα

Δεν είναι εύκολη η διαχείριση συνεχόμενων αγώνων, εντός και εκτός συνόρων. Και σωματικά και ψυχολογικά, οι παίκτες «αδειάζουν» από την υπερπροσπάθεια σε ματς υψίστης σημασίας, όπου παίζονται οι κόποι μιας σεζόν στην Ευρώπη. Γράφει ο Στράτος Διακουμόπουλος

Τα «λούσα»… κοστίζουν στην Ελλάδα

Και ο «λογαριασμός» έρχεται συνήθως την επόμενη Κυριακή, στα θεωρητικά ευκολότερα, εν Ελλάδι, παιχνίδια. Αυτό συνέβη και χθες, όπου Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ έδειξαν σαφώς επηρεασμένοι από τα όσα προηγήθηκαν στα «σαλόνια» των Τσάμπιονς και Γιουρόπα Λιγκ και δεν προσαρμόστηκαν έγκαιρα για τις μάχες στα «αλώνια».

Ο πρωταθλητής Ολυμπιακός κάνει από τώρα το σκάουτινγκ για τις μεγάλες αναμετρήσεις του ομίλου του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά τις εντός των συνόρων κακές συνήθειες δεν λέει να τις κόψει. Ακόμα ένα πρώτο πεταμένο ημίχρονο στους «Ζωσιμάδες» και στη συνέχεια «τρεχάτε ποδαράκια μου» για να γυρίσει το ματς, που ελέω VAR εν τέλει έμεινε στο «Χ». Ο ΠΑΣ είναι μια καλοδουλεμένη ομάδα που δεν φοβάται. Το έδειξε την περασμένη εβδομάδα στο Χαριλάου, το επιβεβαίωσε κόντρα στους «ερυθρόλευκους». Πολύ καλή δουλειά από τον κόουτς Αργύρη Γιαννίκη, για δεύτερη σεζόν στον πάγκο του «Άγιαξ της Ηπείρου».

Ο ΠΑΟΚ είναι ο μοναδικός από τους τρεις «Ευρωπαίους» που τη… σκαπούλαρε και γι’ αυτό θα πρέπει να ευχαριστεί περισσότερο τον αντίπαλο. Ο ΟΦΗ είναι μια ομάδα με μεγάλα θέματα στην άμυνα, έχει δεχθεί γκολ από τον Παναιτωλικό και τη Λαμία, πώς να τη βγάλει καθαρή στην Τούμπα, έστω και με τον προβληματικό σε ακόμα ένα ματς «Δικέφαλο του Βορρά»; Ο Αμπέλ Φερέιρα, πάλι, εξακολουθεί να εκτίθεται με τη μη χρησιμοποίηση του σκόρερ Σφιντέρσκι στην ενδεκάδα. Κόντρα στην Κράσνονταρ το πλήρωσε με αποκλεισμό. Χθες, πάλι, ο Πολωνός στράικερ ήρθε από τον πάγκο, «καθάρισε» και έθεσε νέα ερωτηματικά προς την πλευρά του κόουτς για τον παραγκωνισμό του.

Η ΑΕΚ είχε εκ των προτέρων την πιο δύσκολη αποστολή. Αγωνιζόταν στην έδρα ποιοτικού αντιπάλου, έχοντας η ίδια παίξει βράδυ Πέμπτης «στα κόκκινα» κόντρα στη Βόλφσμπουργκ. Άλλο που δεν ήθελαν ο Κάναντι και οι παίκτες του Ατρομήτου, για να πάρουν την νίκη και τους βαθμούς και να καλύψουν προηγούμενες χασούρες. Είναι για ψηλότερα το «Αστέρι» και λογικά θα… λάμψει και στη συνέχεια.

Για τον Παναθηναϊκό είχαμε γράψει τελευταία φορά σε αυτήν ακριβώς τη στήλη, την τελευταία ημέρα των πλέι οφ της περασμένης περιόδου. Τότε που οι «πράσινοι» τερμάτισαν τέταρτοι στην κατάταξη, πάνω από 30 βαθμούς πίσω από τον πρωταθλητή Ολυμπιακό και στις τάξεις επιτελών και φιλάθλων δεν κουνιόταν φύλλο. Είχαμε «προειδοποιήσει» τότε πως αυτή η απαξίωση, η παραδοχή πως «μέχρι εκεί μπορούν» οι «πράσινοι», είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί στον μεγάλο σύλλογο του παρελθόντος. Τα νέα αγωνιστικά «καμώματα» της ομάδας του Ντάνι Πογιάτος έχουν… ξενερώσει και τους τελευταίους «πιστούς» οπαδούς της. Ο Άρης διαπρέπει μέχρι στιγμής, αλλά η αίσθησή μας είναι πως μέχρι τώρα «βρίσκει και κάνει». Δεν έχουν αναμετρηθεί με ισχυρό αντίπαλο μέχρι τώρα οι «κίτρινοι» και περιμένουμε να δούμε πόσο ψηλά μπορούν να φτάσουν.

Ο Απόλλωνας Σμύρνης συνδύασε την επάνοδό του στην πρώτη κατηγορία με νίκη στο φινάλε επί της Λάρισας. Ψυχοβγαλτικό τρίποντο, αλλά άκρως απαραίτητο. Η Λάρισα μένει με το παράπονο πως έχασε στις καθυστερήσεις έναν βαθμό που άξιζε. Ίσως να επέστρεψε… καρμικά τον πόντο που είχε πάρει με ανάλογο τρόπο πριν από μία εβδομάδα κόντρα στον Παναθηναϊκό.