Στην Κύπρο δεν «παίζεις», παίζεις καλά!

Το παρελθόν του Ολυμπιακού στην Κύπρο είναι ακόμη ένας λόγος για να διεκδικηθεί μια πρόκριση, που είναι κοντά, αλλά δεν έχει κατακτηθεί ακόμα.

Στην Κύπρο δεν «παίζεις», παίζεις καλά!

Για τον Ολυμπιακό δεν υπάρχει τίποτε άλλο σήμερα, παρά μόνο η αναμέτρηση με την Ομόνοια και η οριστικοποίηση της πρόκρισης. Φαίνεται απλό και μπορεί να είναι. Το πρώτο αποτέλεσμα είναι από αυτά που για τον γηπεδούχο του πρώτου ματς θεωρούνται «λουκούμι». Ειδικά όταν είναι ανώτερος από τον αντίπαλό του σε κάθε τομέα και πολύ πιο έμπειρος στις διεθνείς διοργανώσεις. Και ο Ολυμπιακός είναι πολύ ποιοτικότερη και πιο έμπειρη ομάδα από την κυπριακή. Με μεγαλύτερο μπάτζετ, με καλύτερους παίκτες, με δεδομένη υπεροχή. Και φυσικά με το… 2-0 του πρώτου ματς, αλλά και με την Ομόνοια να έχει σοβαρά ζητήματα με τα κρούσματα του κορονοϊού που την έχουν πλήξει τις τελευταίες ημέρες.

Δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε ξανά αναλύσεις για τη σημασία που έχει αυτή η πρόκριση για τον Ολυμπιακό, τόσο σε αγωνιστικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Και επειδή τίποτα δεν έχει κατακτηθεί ακόμη, παρά τα μεγάλα πλεονεκτήματα που ήδη έχουν διαμορφωθεί, θα είναι εγκληματικό για τον πειραϊκό σύλλογο, τον Μαρτίνς και τους παίκτες του να αντιμετωπίσουν τον επαναληπτικό σαν τελειωμένη υπόθεση. Αλλά επειδή δεν πρόκειται να συμβεί αυτό, ειδικά με τον Πορτογάλο στον πάγκο και τις διαρκείς προτροπές του για προσοχή και προσήλωση στα 90 λεπτά που εκκρεμούν, ο Ολυμπιακός λογικά δεν θα έχει πρόβλημα. Λογικά. Διότι στο ποδόσφαιρο γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι όλα μπορούν να συμβούν. Και οι «ερυθρόλευκοι» γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι στην… Κύπρο πράγματι όλα μπορεί να συμβούν!

Δεν είναι μία ούτε δύο. Είναι τρεις οι περιπτώσεις στις οποίες ο Ολυμπιακός ηττήθηκε επί κυπριακού εδάφους με σκορ που αν έρθουν στο σημερινό ματς θα τον στείλουν είτε σε παράταση είτε στο… Γιουρόπα Λιγκ. Το κάζο θα είναι άνευ προηγουμένου, καθώς λογίζεται κάτι παραπάνω από ακλόνητο φαβορί, αλλά και οι συνέπειες θα τον ακολουθούν σε όλη τη διάρκεια της περιόδου. Δεν νομίζω ότι υπάρχει έστω κι ένας στην ομάδα που δεν έχει σκεφτεί ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις και πόσο μεγάλο βάρος θα έχουν, εφόσον δεν αξιοποιηθεί το 2-0 του πρώτου αγώνα και δεν εξασφαλιστεί η συμμετοχή στη μεθαυριανή κλήρωση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ στη Νιόν.

Ο Ολυμπιακός είχε χάσει το 2002, σε αυτό το γήπεδο που θα παίξει σήμερα, με 3-0 από τη Μακάμπι Χάιφα, η οποία είχε χρησιμοποιήσει ως έδρα το ΓΣΠ για εκείνη την αναμέτρηση στον όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ. Η ελληνική ομάδα ήταν απογοητευτική και ο Τάκης Λεμονής με τους παίκτες του δεν είχαν καταφέρει να αντιδράσουν, χάνοντας το ματς πολύ εύκολα. Επαναλαμβάνω: 3-0. Δεν μας… κάνει απόψε!

Έξι χρόνια αργότερα σημειώθηκε η πιο σκληρή ήττα για την ελληνική ομάδα στην Κύπρο, κόντρα στην Ανόρθωση του Τιμούρ Κετσπάγια, με τον Ερνέστο Βαλβέρδε στον πάγκο. Πρώτος αγώνας για την πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, για τη σεζόν 2008-09. Τραγική εμφάνιση του Ολυμπιακού, χαμένο πέναλτι, εντάσεις και βαριά ήττα με 3-0, η οποία δεν κατέστη δυνατό να ανατραπεί στον επαναληπτικό, με τον Ολυμπιακό να μένει μόνο στο γκολ του Μπελούτσι και να αποκλείεται. Επαναλαμβάνω: 3-0. Δεν μας… ξανακάνει απόψε!

Και το 2016, ο Ολυμπιακός πάλι στην Κύπρο αντιμετώπιζε τον ΑΠΟΕΛ σε ένα αδιάφορο από βαθμολογικής πλευράς ματς, καθώς και οι δύο ομάδες είχαν εξασφαλίσει τη συμμετοχή στη φάση των «32» του Γιουρόπα Λιγκ. Ο Ολυμπιακός ήταν σαν να μην μπήκε στο γήπεδο, έχασε δίκαια και καθαρά με 2-0, ενώ ο Ντα Κόστα είχε κάνει απίθανα λάθη σε εκείνη την αναμέτρηση. Επαναλαμβάνω: 2-0. Πάει παράταση αν έρθει απόψε. Πάλι δεν μας… κάνει καθόλου!

Φυσικά υπήρξαν και περιπτώσεις στις οποίες ο Ολυμπιακός πέρασε χωρίς πρόβλημα από την Κύπρο, αλλά και πάλι υπό συνθήκες πίεσης, όπως εκείνο το 4-2 με την Ανόρθωση, μετά το 2-1 του πρώτου αγώνα και τις απειλές Κόκκαλη ότι «χωρίς την πρόκριση θα γυρίσετε κολυμπώντας». Οι δε παίκτες, όπως δήλωσαν έπειτα από χρόνια, δεν μπορούσαν να κοιμηθούν το βράδυ της παραμονής του αγώνα, καπνίζοντας από το άγχος στα δωμάτια του ξενοδοχείου.

Γενικά στην Κύπρο δεν είναι για να «παίζει» ο Ολυμπιακός. Είναι για να… παίζει καλά. Και να έχει σοβαρότητα και αγωνιστικότητα. Έχει πάρα πολλά να κερδίσει η ομάδα του Μαρτίνς αν κάνει σωστά τη δουλειά το βράδυ στο ΓΣΠ. Και πολύ περισσότερα να χάσει, εάν γίνει η «στραβή» και συμβούν αυτά που πάντα είναι… πιθανά στο ποδόσφαιρο. Τα φαβορί είναι στα χαρτιά, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι απολύτως στο χέρι και τη διακριτική ευχέρεια του Ολυμπιακού να επιστρέψει στην Αθήνα με την τούρτα της πρόκρισης να έχει το κερασάκι της νίκης.

Για το αγωνιστικό πλάνο του Πέδρο Μαρτίνς, σε ένα τέτοιο παιχνίδι, θα μπορούσα να ποντάρω ότι δεν θα απαρνηθεί το αγαπημένο του 4-3-3, με τον Καμαρά σε ρόλο προωθημένου χαφ να πλησιάζει στον Ελ Αραμπί. Και έναν από τους εξτρέμ (Μασούρας ή Ραντζέλοβιτς) να μένει στον πάγκο. Με πολλές επιθετικές επιλογές δίπλα του ο Πορτογάλος στη διάρκεια της αναμέτρησης, ώστε να τις χρησιμοποιήσει εάν χρειαστεί. Αλλά, είπαμε. Θα είναι τεράστιο λάθος όλη της ομάδας εάν χρειαστεί να… χρειαστεί επιθετικές αλλαγές!