ΑΕΚ - Ολυμπιακός: 2+2 τελικοί που έμειναν στην Ιστορία (vids)

Για όγδοη φορά στον θεσμό -και πρώτη μετά το 2016- ΑΕΚ και Ολυμπιακός θα αναμετρηθούν σε τελικό Κυπέλλου. Στους 7 προηγούμενους οι «ερυθρόλευκοι» πανηγύρισαν 4 φορές έναντι τριών της Ένωσης. Υπάρχουν όμως τέσσερις τελικοί που έμειναν στην Ιστορία.

ΑΕΚ - Ολυμπιακός: 2+2 τελικοί που έμειναν στην Ιστορία (vids)

Ο καλύτερος τελικός όλων των εποχών

Ο τελικός του 2009 στο ΟΑΚΑ χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως ο πιο συναρπαστικός όλων των εποχών. Και όχι άδικα... Ποιος μπορεί να ξεχάσει ότι η ΑΕΚ κέρδιζε 2-0 στο 7ο λεπτό και 3-2 στο 90ό... Πώς είναι δυνατόν να διαγραφεί από τη μνήμη κάποιου το γκολ του Ντάρμπισιρ στις καθυστερήσεις που έστειλε το ματς στην παράταση; Το γκολ του Σκόκο στην παράταση, τις δύο αποβολές του Ολυμπιακού (Γκαλέτι, Αβραάμ Παπαδόπουλος) ή την «ατελείωτη» διαδικασία των πέναλτι, που κρίθηκε με μια απόκρουση και γκολ του Αντώνη Νικοπολίδη; Αν προσθέσουμε στο κάδρο και τους προπονητές των δύο ομάδων (Μπάγεβιτς - Βελβέρδε), ήταν σίγουρα ο καλύτερος τελικός και μάλιστα σε ένα γεμάτο από οπαδούς και των δύο ομάδων ΟΑΚΑ. Ο Ολυμπιακός επικράτησε 15-14 στη «ρώσικη ρουλέτα» και αναδείχθηκε νταμπλούχος (24ο Κύπελλο) για 4η φορά σε μια πενταετία! Μάλιστα, ήταν η πρώτη φορά που οι «ερυθρόλευκοι» κατέκτησαν το Κύπελλο στα πέναλτι μετά από 3 αποτυχημένες προσπάθειες (το 1974, το 1976 και το 1988).

ΑΕΚ (Ντούσαν Μπάγεβιτς): Σάχα, Γεωργέας, Ζεράλδο Άλβες, Κυριάκος (62’ Αλεξόπουλος), Μαϊστόροβιτς, Ενσαλίβα, Καφές, Μαντούκα (68’ Πελετιέρι), Σκόκο, Τζιμπούρ (77’ Εντίνιο), Μπλάνκο.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ερνέστο Βαλβέρδε): Νικοπολίδης, Τοροσίδης, Ντομί, Άντζας, Αβ. Παπαδόπουλος, Πατσατζόγλου (46’ Ντάρμπισιρ, 96’ Όσκαρ), Ντουντού, Γκαλέτι, Λέτο (62’ Τζόρτζεβιτς), Μπελούτσι, Ντιόγκο.

Ο Καστίγιο τής έβαλε το... 9ο γκολ!

Τρία χρόνια πριν από τον τελικό του ΟΑΚΑ, ΑΕΚ και Ολυμπιακός είχαν αναμετρηθεί στην Κρήτη με έπαθλο το Κύπελλο Ελλάδας. Το πρώτο ημίχρονο είχε τελειώσει ισόπαλο χωρίς τέρματα, αλλά στην επανάληψη οι «ερυθρόλευκοι» μετέτρεψαν τον τελικό σε ένα ανεπανάληπτο πάρτι, πετυχαίνοντας 3 γκολ! Ο Μιχάλης Κωνσταντίνου άνοιξε το σκορ, ο Τζόρτζεβιτς με τη βοήθεια του Βλάνταν Ίβιτς έκανε το 2-0 και στο τελευταίο λεπτό της αναμέτρησης ο Νέρι Καστίγιο πέτυχε ένα από τα ομορφότερα γκολ που έχουμε δει σε τελικό Κυπέλλου. Από την αρχή έως το τέλος. Οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού έκρυψαν την μπάλα και ο Καστίγιο, τελικός αποδέκτης της, «χάζεψε» τους αμυντικούς της ΑΕΚ, διαμορφώνοντας το τελικό 3-0. Ήταν το 9ο γκολ που πετύχαιναν οι «ερυθρόλευκοι» εις βάρος της «Ένωσης» εκείνη τη σεζόν! Τρία στο ΟΑΚΑ, τρία στο Καραϊσκάκη, τρία και στο Παγκρήτιο! Στον πάγκο του Ολυμπιακού ο Τροντ Σόλιντ και το… μπλοκάκι του, στον πάγκο της ΑΕΚ ο Φερνάντο Σάντος, ο οποίος είχε προαναγγείλει πάντως την αποχώρησή του, παραμονή του αγώνα.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Τροντ Σόλιντ): Νικοπολίδης, Μαυρογενίδης, Σούρερ, Ανατολάκης, Μπουλούτ, Καφές, Στολτίδης, Τζόρτζεβιτς, Τουρέ (67’ Μάριτς), Οκκάς (76’ Καστίγιο), Κωνσταντίνου (89’ Ντάνι).
ΑΕΚ (Φερνάντο Σάντος): Σορεντίνο, Γεωργέας, Δέλλας (71’ Σοάρες), Τσιρίλο, Τζιωρτζιόπουλος, Ίβιτς, Κατσουράνης, Λάκης, Έμερσον, Λυμπερόπουλος (84’ Αλεξόπουλος), Ζούλιο Σέζαρ (76’ Καπετάνος).

Ο τελικός-παρωδία του Κοντονή

Γυρίζοντας στο 2016, μπορεί κανείς να βρει πολλές ομοιότητες με την παρωδία που ζούμε φέτος από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Τότε δεν ήταν η ΕΠΟ που είχε προκαλέσει χάος, αλλά ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής. Αιτία ήταν η απόφαση της ΕΠΟ να ορίσει τον διαιτητή που είχαν συμφωνήσει όλοι, αλλά όχι με τους βοηθούς που έχει συνήθως μαζί του (Τάσος Σιδηρόπουλος με Αλεξέα και Πετρόπουλο αντί των Ευθυμιάδη και Κωσταρά). Ο Κοντονής, έξαλλος, απειλούσε να ματαιώσει τον τελικό και το έκανε. Ακολούθησε χαρτοπόλεμος ανακοινώσεων, με την ΑΕΚ να επιτίθεται στην ΕΠΟ του Γκιρτζίκη και τον Ολυμπιακό στον υφυπουργό. Ένα ματς που αρχικά επρόκειτο να γίνει με μαθητές, μετά κεκλεισμένων των θυρών, μετά με προσκλήσεις και τελικά μετά από δύο αναβολές και με τους παίκτες έτοιμους να φύγουν για διακοπές διεξήχθη στις 17 Μαΐου. Η ΑΕΚ με τέρματα των Μάνταλου (38’) και Τζιμπούρ (51’) είχε επικρατήσει 2-1 (ο Τσόρι Ντομίνγκες στο 84’ ο σκόρερ του Ολυμπιακού), κατακτώντας το 15ο Κύπελλο στην Ιστορία της.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μάρκο Σίλβα): Ρομπέρτο, Σαλίνο, Μποτία, Ντα Κόστα, Μαζουακού, Κασάμι (53’ Ιντέγε), Μιλιβόγεβιτς, Φορτούνης, Ερνάνι (53’ Πάρντο), Φουστέρ (65’ Ντομίνγκες), Πουλίδο.
ΑΕΚ (Στέλιος Μανωλάς): Ανέστης, Ντίντακ Βιλά, Κολοβέτσιος, Άρθο, Γκάλο, Σιμόες, Μάνταλος (81’ Τζανετόπουλος), Γιόχανσον, Βάργκας (58’ Μπακάκης), Αραβίδης (91’ Πέκχαρτ), Τζιμπούρ.

ΑΕΚ στα χαρτιά

H διοργάνωση του Κυπέλλου Ελλάδας της σεζόν 1965-66 ήταν επεισοδιακή, κυρίως γιατί η ΕΠΟ τράβηξε πολύ τις ημερομηνίες με αποτέλεσμα οι ομάδες να παίζουν κάτω από πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Η προημιτελική φάση του θεσμού έγινε την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου, ενώ οι ασάφειες της προκήρυξης του πρωταθλήματος δημιούργησαν ολόκληρο σίριαλ για το γήπεδο στο οποίο έπρεπε να διεξαχθεί ο αγώνας ανάμεσα στην ΑΕΚ και στην Καβάλα για τα ημιτελικά. Ως γηπεδούχος βγήκε η ΑΕΚ, αλλά τότε υπήρχε η «προστασία» των ομάδων εκτός Αττικής με αποτέλεσμα η Καβάλα να ζητήσει να διεξαχθεί η αναμέτρηση στο γήπεδό της.
Ο Ολυμπιακός, στο μεταξύ, είχε νικήσει 5-0 στα Τρίκαλα και περίμενε τον αντίπαλό του από το άλλο ζευγάρι.
Η ΑΕΚ δεν το δέχθηκε με το αιτιολογικό ότι ο κανονισμός αυτός αφορούσε μόνο τις ομάδες της Θεσσαλονίκης και όχι όλες ανεξαιρέτως της Βόρειας Ελλάδας. Η ΕΠΟ για να συμβιβάσει τα πράγματα όρισε τον αγώνα σε ουδέτερο γήπεδο (Καυτανζόγλειο), όμως η Καβάλα αρνήθηκε να αγωνιστεί, επιμένοντας πως ο αγώνας έπρεπε να γίνει στην έδρα της. Παράλληλα, η διοίκηση του φιναλίστ Ολυμπιακού έστειλε επιστολή προς την ΕΠΟ διαμαρτυρόμενη για την κωλυσιεργία των αγώνων, με αιτιολογικό τον προγραμματισμό για την προετοιμασία της ομάδας για το ερχόμενο Κύπελλο Πρωταθλητριών. Παράλληλα έκανε επίθεση στη διοίκηση της Ομοσπονδίας για τα τεκταινόμενα στον άλλον ημιτελικό, υποστηρίζοντας ανοιχτά την ομάδα της Καβάλας. Μάλιστα, ο προπονητής των «ερυθρόλευκων» Μάρτον Μπούκοβι είχε προγραμματίσει να αναχωρήσει από τη χώρα μας στις 7 Ιουλίου, ημέρα όπου τελικά ορίστηκε ο ημιτελικός Καβάλα - ΑΕΚ στο Καυτανζόγλειο. Οι δε ποδοσφαιριστές του έφυγαν για διακοπές στις 7 Ιουλίου, ύστερα από μια αποχαιρετιστήρια εκδήλωση. Η ΕΠΟ εξέλαβε τη θέση του Ολυμπιακού και της Καβάλας ως απόφαση αποχώρησης από τον θεσμό και με απόφασή του το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας έδωσε το Κύπελλο Ελλάδας του 1966 στην ΑΕΚ.

ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΤΕΛΙΚΟΙ

Για όγδοη φορά (έβδομη στο γήπεδο) θα αναμετρηθούν σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδας ο Ολυμπιακός με την ΑΕΚ. Στις προηγούμενες έξι αντίστοιχες περιπτώσεις υπάρχει… ισοπαλία στις «κούπες».

Αναλυτικά, οι προηγούμενοι αγώνες τους για το τρόπαιο:

1952-53: Ολυμπιακός-ΑΕΚ 3-2

Ολυμπιακός: Καραπατής, Ρωσσίδης, Σούλης, Μουράτης, Ξανθόπουλος, Μπέμπης, Κανσός, Κοκκινάκης, Κοπανίδης, Δαρίβας, Δρόσος.

ΑΕΚ: Δελαβίνιας, Παραγυιός, Γούλιος, Δαράκης, Μάνεσης, Παπαθεοδώρου, Εμμανουηλίδης, Κανάκης, Παπαγεωργίου, Σταματιάδης, Χ. Σεραφείδης.

Σκόρερ: 20' Κοπανίδης, 37' Κανσός, 79' Δαρίβας - 83' Χ. Σεραφείδης και 88' Κανάκης.

1955-56: ΑΕΚ - Ολυμπιακός 2-1

ΑΕΚ: Σεραφείδης, Παραγυιός, Καρακατσάνης, Τσαγγάρης, Ζωγράφος, Πούλης, Εμμανουηλίδης, Κανάκης, Χανιώτης, Σταματιάδης, Κουρτίδης.

Ολυμπιακός: Θεοδωρίδης, Ρωσσίδης, Σούλης, Ξανθόπουλος, Μπέμπης, Κοτρίδης, Μουστακλής, Ιωάννου, Υφαντής, Πολυχρονίου, Δαρίβας.

Σκόρερ: 21' Χανιώτης, 67' Κανάκης - 26' Δαρίβας.

2001-02: ΑΕΚ - Ολυμπιακός 2-1

ΑΕΚ: Χιώτης, Γεωργέας, Καψής, Γκαμάρα, Κασάπης (28' Ξενίδης), Λάκης, Ζήκος, Ζαγοράκης, Τσιάρτας, Κωνσταντινίδης (82' Ίβιτς), Νικολαϊδης.

Ολυμπιακός: Γεωργίου, Πατσατζόγλου, Κωστούλας (86' Νινιάδης), Αμανατίδης, Βενετίδης, Γιαννακόπουλος, Καρεμπέ (44' Ζε Ελίας), Ζέτερμπεργκ (86' Οφορίκουε), Τζόρτζεβιτς, Αλεξανδρής, Ζιοβάνι.

Σκόρερ: 52' Κωνσταντινίδης, 83' Ίβιτς - 70' Ζιοβάνι.

2005-06: Ολυμπιακός - ΑΕΚ 3-0

Ολυμπιακός: Νικοπολίδης, Μαυρογενίδης, Σούρερ, Ανατολάκης, Μπουλούτ, Καφές, Στολτίδης, Τζόρτζεβιτς, Τουρέ (67' Μάριτς), Οκκάς (76' Καστίγιο), Κωνσταντίνου (89' Ντάνι).

ΑΕΚ: Σορεντίνο, Γεωργέας, Δέλλας (71' Σοάρες), Τσιρίλο, Τζιωρτζόπουλος, Ιβιτς, Κατσουράνης, Λάκης, Εμερσον, Λυμπερόπουλος (84' Αλεξόπουλος), Ζούλιο Σέζαρ (76' Καπετάνος).

Σκόρερ: 61' Κωνσταντίνου, 70' Τζόρτζεβιτς και 88' Καστίγιο.

2008-09: Ολυμπιακός-ΑΕΚ 3-3, παρ. 4-4 και πεν. 15-14

Ολυμπιακός: Νικοπολίδης, Τοροσίδης, Ντομί, Αντζας, Αβ. Παπαδόπουλος, Ντουντού, Πατσατζόγλου (46' Ντάρμπισιρ, 97' Όσκαρ), Γκαλέτι, Λέτο (62' Τζόρτζεβιτς), Μπελούτσι, Ντιόγκο.

ΑΕΚ: Σάχα, Γεωργέας, Ζεράλδο, Κυργιάκος (62' Αλεξόπουλος), Μαϊστόροβιτς, Ενσαλίβα, Καφές, Μαντούκα (68' Πελετιέρι), Σκόκο, Τζιμπούρ (77' Εντίνιο), Μπλάνκο.

Σκόρερ σε κανονική διάρκεια και παράταση: 4', 8' Μπλάνκο, 89', 107' Σκόκο - 47', 90'+6' Ντάρμπισιρ, 70' Ντουντού και 102' Γκαλέτι.

2015-16: ΑΕΚ – Ολυμπιακός 2-1

Ολυμπιακός: Ρομπέρτο, Σαλίνο, Μαζουακού, Ντα Κόστα, Μποτία, Μιλοβόγεβιτς, Κασάμι (52' Ιντέγε), Φορτούνης, Ερνάνι (52' Πάρντο), Φουστέρ (65' Τσόρι), Πουλίδο

ΑΕΚ: Ανέστης, Γκάλο, Ντίντακ, Κολοβέτσιος, Αρθο, Σιμόες, Μάνταλος (81' Τζανετόπουλος), Γιόχανσον, Αραβίδης (90+1' Πέκχαρτ), Βάργκας (58' Μπακάκης) , Τζιμπούρ.

Σκόρερ: 38’ Μάνταλος, 51’ Τζιμπούρ – 84’ Ντομίνγκεζ.