Τα μεγάλα ματς Βαλμπουενά και Εμβιλά στην Εθνική Γαλλίας

Οι αξέχαστες νίκες για Ματιέ Βαλμπουενά και Γιαν Εμβιλά με την Εθνική Γαλλίας σε «Γουέμπλει» και Βρέμη κι η επανασύνδεσή τους στον Ολυμπιακό. 

Τα μεγάλα ματς Βαλμπουενά και Εμβιλά στην Εθνική Γαλλίας

Ο Ματιέ Βαλμπουενά έπαιξε καθοριστικό ρόλο για τη μεταγραφή του Γιαν Εμβιλά στον Ολυμπιακό και ανυπομονεί να αγωνιστεί ξανά στην ίδια ομάδα με τον συμπατριώτη του μέσο. Ως γνωστόν οι δυο τους υπήρξαν συμπαίκτες από το 2010 έως το 2012 στην Εθνική Γαλλίας, με τον Εμβιλά να μην καλείται έκτοτε μετά την πορεία των «τρικολόρ» στο EURO εκείνης της σεζόν. Σε ματς όπου ο Εμβιλά ήταν συνήθως βασικός και ο Βαλμπουενά μόνιμα στον πάγκο. Και την Γαλλία να αποκλείεται τελικά στα προημιτελικά χάνοντας από την Ισπανία.

Όμως υπήρξαν αρκετά από τα 22 ματς που φόρεσε το εθνόσημο ο Εμβιλά, στα οποία ήταν συμπαίκτης με τον Ματιέ. Κι οι δύο τους σίγουρα θα θυμούνται δύο μεγάλες βραδιές όταν ήταν μαζί στην ενδεκάδα της Εθνικής Γαλλίας και πανηγύρισαν σπουδαίες φιλικές νίκες επί της Αγγλίας και της Γερμανίας!

Στις 17 Νοεμβρίου του 2010 στο «Γουέμπλεϊ», η Αγγλία του Φέρντιναντ, του Τζέραρντ, του Γουόλκοτ και άλλων αστέρων εκείνης της περιόδου, με τον Φάμπιο Καπέλο στον πάγκο της, είχε απέναντί της την Γαλλία με κόουτς τον Λοράν Μπλαν και με ενδεκάδα Γιορίς, Σανιά, Ραμί, Μεξές, Αμπιντάλ στην άμυνα, τον Εμβιλά αμυντικό χαφ με Νασρί και Γκουρκίφ μπροστά του, τους Βαλμπουενά και Μαλουντά εξτρέμ και τον Μπενζεμά σέντερ φορ. Η Γαλλία προηγήθηκε με τον Μπενζεμά στο πρώτο ημίχρονο και στο 55΄ο Βαλμπουενά έκανε το 0-2 από μπαλιά του Σανιά. Η Αγγλία μείωσε με τον Κράουτς, αλλά δεν μπόρεσε να κάνει κάτι περισσότερο απέναντι σε μια ομάδα που είχε κορυφαίο παίκτη και μέσα στο ματς σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, τον Γιαν Εμβιλά!

Δύο χρόνια σχεδόν αργότερα, τον Φλεβάρη του 2012 στη Βρέμη, Γερμανία και Γαλλία προετοιμάζονταν για την τελική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Με τους Γερμανούς να έχουν στον πάγκο τον Λεβ και στην ενδεκάδα παίκτες όπως ο Μπότανεγκ, ο Χούμελς, ο Κρος, ο Κεντίρα, ο Οζίλ, ο Ρόις, ο Κλόζε. Από την άλλη, η Γαλλία με τον Λοράν Μπλαν πάντα στον πάγκο της είχε ενδεκάδα με Γιορίς, Ντεμπισί, Μεξές, Ραμί, Αμπιντάλ, τον Εμβιλά με τον Καμπαγιέ στα χαφ, τον Νασρί δεκάρι, τον Βαλμπουενά με τον Ριμπερί στα άκρα και σέντερ φορ τον Ζιρού. Πρωταγωνιστικό ρόλο στον αγώνα είχε ο Ματιέ Βαλμπουενά με ασίστ στον Ζιρού για το πρώτο γκολ. Ο Μαλουντά που είχε πάρει τη θέση του Εμβιλά στο 62΄, έκανε το 0-2 και μείωσε στις καθυστερήσεις για τους Γερμανούς ο Κακάου.

Καταλαβαίνει κανείς μόνο και μόνο από αυτά τα ματς, με τους συγκεκριμένους συμπαίκτες και κόντρα στους συγκεκριμένους αντίπαλους, τι είδους κοινές παραστάσεις έχουν οι δυο Γάλλοι άσοι που έχουν τεράστια αμοιβαία εκτίμηση από τη συνεργασία τους και πλέον θα τη συνεχίσουν στον Ολυμπιακό.