Λουτσιάνο στο «ΦΩΣ»: «Έδωσε δύναμη στη Φλαμένγκο και αγαπήθηκε ο Ραφίνια»

Ο Λουτσιάνο μίλησε στο «ΦΩΣ» για τον άρτι-αφιχθέντα στον Ολυμπιακό, συμπατριώτη του, Ραφίνια, για τους Τζιοβάνι, Μπάγεβιτς, αλλά και για το ιστορικό 1-4 στη Λεωφόρο επί του Παναθηναϊκού.

Λουτσιάνο στο «ΦΩΣ»: «Έδωσε δύναμη στη Φλαμένγκο και αγαπήθηκε ο Ραφίνια»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Κάνοντας συνεντεύξεις κατά καιρούς με παίκτες και προπονητές του Ολυμπιακού, μου έχουν πει για τον Λουτσιάνο ότι ήταν παικταράς. Κάποιες φορές διαφώνησα λέγοντας ότι ήταν πολύ καλός αλλά όχι παικταράς, όμως οι συμπαίκτες του και οι προπονητές του μου είπαν ότι ήταν παικταράς αλλά έπεσε σε μεγάλους παικταράδες τότε στον Ολυμπιακό. Μάλιστα, ο Λεμονής μού είπε ότι ο Λουτσιάνο θα έπαιζε βασικός σε οποιαδήποτε ομάδα στην Ελλάδα.

Ο κόσμος του Ολυμπιακού τον αγαπάει. Το βλέπω πόσο τον αγαπάνε στα σόσιαλ μίντια. Είχα να μιλήσω πολλά χρόνια μαζί του.

Βλέπει πολύ βραζιλιάνικο πρωτάθλημα, έχει δει πολύ τη Φλαμένγκο και τον Ραφίνια, είναι οπαδός της μεγάλης αντιπάλου της Φλαμένγκο στη Βραζιλία! Και όπως είναι φυσικό, ενδιαφέρεται για τον «αιώνιο» εχθρό. Για να δούμε λοιπόν τι λέει ο Λουτσιάνο.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 25/8/2020

Τρία χρόνια είσαι στον Παναιτωλικό του Φώτη Κωστούλα.

Ο κ. Φώτης είναι ένας άνθρωπος που έχει επενδύσει δικά του λεφτά στο ελληνικό ποδόσφαιρο, σε μία ομάδα που είναι καθαρή και δεν ανήκει σε κανέναν άλλον. Ακούμε και εμείς διάφορα, τη μία ότι ήμασταν του Ολυμπιακού, την άλλη ότι ήμασταν της ΑΕΚ, τώρα ότι είμαστε του ΠΑΟΚ. Εγώ νομίζω ότι αγωνιστικά ο Παναιτωλικός δεν έχει δώσει δικαιώματα σε κανέναν.

Έβγαλα για πρώτη φορά συνέντευξη του Χάβου πριν από λίγο καιρό.

Με τον Μάκη ήμασταν και συμπαίκτες, μεγάλωσαν τα παιδιά μας μαζί όσο παίζαμε μαζί, ο Λούκας με τον Σίμο. Ο Μάκης αγαπάει αυτό που κάνει και έχει δείξει τη φιλοσοφία του και τη σφραγίδα του. Γύρισε στον Παναιτωλικό και τον βοήθησε να σωθεί. Ο πρόεδρος φέτος μου ζήτησε να ξαναπάω στην Κ19 γιατί ο Μάκης Χάβος έχει τον κ. Μιχαηλίδη πολλά χρόνια μαζί του, το σέβομαι.

Είναι στόχος σου να γίνεις καλός προπονητής;

Ναι, από τη μέρα που σταμάτησα το ποδόσφαιρο αυτός είναι ο στόχος. Αλλά βήμα βήμα, να μαθαίνω πράγματα κάθε χρόνο.

Ποιος είναι ο καλύτερος προπονητής που είχες στην καριέρα σου;

Έχω συνεργαστεί με πολλούς. Όχι μόνο με Μπάγεβιτς, Λεμονή, αλλά με πολλούς. Με Λουτσέσκου, Μαντζουράκη, Κάστρο, ο οποίος έφυγε από εδώ και πήγε στην Κ23 της Μπενφίκα και έφτασε στον τελικό με τη Ρεάλ! Πολλούς, μην τους πω όλους.

Ποιος ο καλύτερος για εσένα;

Ο Όγιος! Στον Ατρόμητο και στον ΠΑΣ Γιάννινα.

Μπάγεβιτς;

Για τον Ντούσαν έχω μόνο καλά να πω. Εμένα με βοήθησε πάρα πολύ στην καριέρα μου αυτός ο άνθρωπος. Ήταν αυτός που με πήρε στον Ολυμπιακό και στον ΠΑΟΚ.

Μου έχουν πει ότι ήσουν άτυχος σε εκείνη τη φουρνιά του Ολυμπιακού που έπεσες. Το βλέπεις έτσι εσύ;

Ναι, φυσικά. Όταν έχεις Τζόρτζεβιτς, Ριβάλντο, Τζιοβάνι, τι να λέμε. Όμως όταν έχεις παρουσία στην καλύτερη ομάδα με τόσους παικταράδες, σημαίνει ότι άξιζες κι εσύ.

Ποιο γκολ που έχεις βάλει σου έχει μείνει περισσότερο; Εγώ σε θυμάμαι να βάζεις γκολ από στημένη φάση δίνοντας εσύ ο ίδιος πάσα στον... εαυτό σου!

Έχω βάλει αρκετά ωραία γκολ, αλλά αυτό που έχει μείνει στον κόσμο και μου το λένε ακόμα σήμερα -τόσα πολλά χρόνια μετά- είναι το γκολ στη Λεωφόρο στο 1-4 επί του δυνατού τότε Παναθηναϊκού. Όμως πολύ ωραίο ήταν και το γκολ στο Τσάμπιονς Λιγκ με τη Μόλντε και πολύ σημαντικό το γκολ μου στο ΟΑΚΑ με τον Ηρακλή.

Έδωσε το πρωτάθλημα εκείνο το γκολ.

Ουσιαστικά, ναι. Στις καθυστερήσεις του ματς! Στο 95ο λεπτό. Θέλαμε μόνο τη νίκη. Και ήρθε με ένα μακρινό σουτ που έκανα.

Ποιος ο καλύτερος Έλληνας συμπαίκτης που είχες ποτέ;

Παρασκευάς Άντζας!

Εντυπωσιακή απάντηση. Καλύτερος ξένος;

Τζιοβάνι. Εκεί που με ρώτησες για τους προπονητές, να σου πω ότι όλοι είχαν καλά και αρνητικά. Άφησα τα αρνητικά στην άκρη και προσπαθώ να κάνω τα καλά τους τώρα που είμαι και εγώ προπονητής.

Τι ομάδα είσαι στη Βραζιλία;

Είμαι με την ιστορική, μεγάλη αντίπαλο της Φλαμένγκο, τη Βάσκο ντα Γκάμα, στο Ρίο! Όπως Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός.

Η Φλαμένγκο στην οποία έπαιζε ο Ραφίνια έχει πάρα πολύ κόσμο, έτσι δεν είναι;

Τον περισσότερο κόσμο στη Βραζιλία, μη σου πω στον πλανήτη ολόκληρο - από τις χώρες με ποδοσφαιρική παράδοση. Μπορεί και να είναι 50 εκατομμύρια οπαδοί της Φλαμένγκο. Είναι πολύ μεγάλη ομάδα.

Και δεν έχει μόνο το όνομα.

Όχι, σάρωσε τη σεζόν που πέρασε, πήρε το πρωτάθλημα στη Βραζιλία, πήρε και το Κόπα Λιμπερταδόρες στη Νότια Αμερική. Από τη στιγμή που πήγε εκεί προπονητής ο Ζεσούς, μεταμορφώθηκε η ομάδα. Ήταν πολύ μεγάλη από την εποχή του Ζίκο ως παίκτη, αλλά τώρα έγινε ξανά πολύ μεγάλη. Σε αυτήν την ομάδα έπαιζε ο Ραφίνια. Παρακολούθησα την πορεία της Φλαμένγκο με τον Ζεσούς.

Έπαιζε καλά ο Ραφίνια;

Πολύ καλά! Σε μια ομάδα που με τον Ζεσούς έπαιξε φανταστικό ποδόσφαιρο!

Επιθετικό το στιλ του;

Επειδή έμαθε τόσα χρόνια στο γερμανικό πρωτάθλημα, είναι παίκτης σταθερός και ουσιαστικός. Καλός σε όλη τη σεζόν. Έδωσε δύναμη στη Φλαμένγκο στον τρόπο ανάπτυξης, ήταν και μπροστά και πίσω, παρότι 35 χρόνων. Και παρά το ότι δεν τον πίστευαν ιδιαίτερα οι οπαδοί της Φλαμένγκο, πήρε τελικά την αγάπη τους! Και στενοχωρήθηκαν πολύ που φεύγει και πάει στον Ολυμπιακό - και ο κόσμος και οι συμπαίκτες του. Διαβάζω τα νέα εκεί πέρα.

Τι μείον έχει;

Κοίταξε, πρέπει ο κόσμος να είναι ενημερωμένος για να μην υπάρχουν υπερβολικές απαιτήσεις και μετά απογοητευτούν. Ο Ραφίνια στα 35 του θα βοηθήσει τον Ολυμπιακό με κλειστά μάτια. Όμως μην περιμένετε να πάρει ο Ραφίνια στις πλάτες του τον Ολυμπιακό. Δεν είναι ούτε Τζιοβάνι ούτε Ριβάλντο. Είναι ένας αξιόπιστος, σταθερός, καλός δεξιός μπακ. Και είναι εξαιρετικός χαρακτήρας επίσης, το λένε όλοι στη Φλαμένγκο, πολύ καλό παιδί.

Γούρια είχες όσο έπαιζες στον Ολυμπιακό; Ο Στολτίδης μού έχει πει για ένα αστείο περιστατικό που έκοβε τα νύχια του στα αποδυτήρια και τον έβρισαν ο Τζόρτζεβιτς με τον Κοβάσεβιτς γιατί το είχαν γρουσουζιά.

Εμένα το μόνο γούρι μου ήταν η Αγία Γραφή και ο Θεός. Προσπαθούσα να περάσω στον κόσμο μηνύματα με συνθήματα για τον Θεό στη φανέλα όταν πανηγύριζα.

Επιστρέφω στον Ραφίνια. Και ο Βαλμπουενά μεγάλος ήρθε στην ηλικία, αλλά πήγε πολύ καλά.

Αγαπήθηκε πολύ από τον κόσμο του Ολυμπιακού ο Γάλλος. Και, ξέρεις, ο κόσμος του Ολυμπιακού δεν είναι εύκολος. Θέλει τον παίκτη να ματώνει τη φανέλα, να έχει προσωπικότητα, όχι μόνο ποιότητα. Αυτό που μου άρεσε πολύ από τον Ολυμπιακό φέτος και δεν το είχε άλλα χρόνια ήταν η εμπιστοσύνη που έδειξε στον προπονητή. Παρότι δεν πήρε ούτε έναν τίτλο πέρσι, δεν τον έδιωξε. Και φέτος, ενώ δεν ήταν στην κορυφή για καιρό, δεν τον έδιωξε. Και δικαιώθηκε γιατί η ομάδα έπαιξε πολύ ωραίο ποδόσφαιρο. Αυτό στα χρόνια τα δικά μας δεν θα γινόταν, ο προπονητής θα είχε φύγει! Και με την τωρινή διοίκηση μάλλον δεν θα γινόταν πριν από λίγα χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι η διοίκηση του Ολυμπιακού έχει ωριμάσει πολύ.

Ποιο ήταν πιστεύεις το μεγάλο σου ατού ως παίκτη;

Η προσωπικότητα. Ήξερα ότι στον Ολυμπιακό θα συναντούσα μεγάλους παίκτες, τους μακράν καλύτερους στη χώρα, όμως πίστευα ότι θα έπαιζα. Έτσι ήμουν από την αρχή, έτσι έκανα πολύ νέος μεταγραφή στην Κορίνθιανς και μετά στην Ιντερνασιονάλ, στην Πορτουγκέζε, στη Σάντος και ήρθα στην Ελλάδα. Όμως εγώ δεν ήμουν με δημοσιογράφους να με σπρώχνουν εδώ, να τους δίνω τροφή, να με βοηθάνε γράφοντας καλά για εμένα. Εγώ δεν είχα ούτε δημοσιογράφους ούτε μάνατζερ, μόνο στο τέλος ο Μαρσέλο με βοήθησε πολύ. Για πολλά χρόνια όμως δεν είχα μάνατζερ να με καθοδηγήσει σωστά όπου χρειαζόμουν. Ό,τι έκανα, το έκανα μόνος μου, με την αξία μου.

Πες μου ένα αξέχαστο περιστατικό με τον κόσμο του Ολυμπιακού.

Όλο περιστατικά είναι ο κόσμος του Ολυμπιακού! Όπου έχω πάει, όχι μόνο στον Πειραιά και στην Αθήνα αλλά και στην επαρχία και στην Κύπρο ακόμα, η αγάπη του κόσμου είναι μεγάλη. Δεν υπάρχει καλύτερη ανταμοιβή από αυτό για έναν ποδοσφαιριστή. Ακόμα και τώρα με πιάνουν και μου λένε για το γκολ-φωτοβολίδα μέσα στη Λεωφόρο! Ζήσαμε απίθανες στιγμές.