Με λένε Χάρι Μαγκουάιρ, πληρώνω και σας…

Χάρι Μαγκουάιρ, ένας τύπος που από ένα χωριό στο Νότιο Γιορκσάιρ γέμισε την τσέπη και πήγε στη Μύκονο...

Με λένε Χάρι Μαγκουάιρ, πληρώνω και σας…

Προσθέστε μετά το «σας» ό,τι στην προκειμένη περίπτωση θεωρείτε ότι ταιριάζει περισσότερο. Σας δέρνω, σας τρέχω και πολλά άλλα. Όπως, προφανώς, καταλάβατε η αναφορά έχει να κάνει με αυτά που έπραξαν ο Χάρι Μαγκουάιρ και η παρέα του στη Μύκονο και έγιναν πρωτοσέλιδο στην Αγγλία. Διαβάζουμε απόσπασμα από το δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Ελληνική Αστυνομία για το συμβάν. «…Οι τρεις αλλοδαποί οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Μυκόνου, όπου κατά την άφιξή τους αντιστάθηκαν σθεναρά, απωθώντας και χτυπώντας τρεις αστυνομικούς. Στη συνέχεια ένας από τους συλληφθέντες αποπειράθηκε να προσφέρει χρήματα ώστε να μην ολοκληρωθεί η διαδικασία εις βάρος τους. Οι συλληφθέντες οδηγούνται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου…».

Ένας από τους συλληφθέντες αποπειράθηκε να προσφέρει χρήματα ώστε να μην ολοκληρωθεί η διαδικασία εις βάρος τους. Με άλλα λόγια, σκέφτηκε ότι μπορεί να «λαδώσει» και να τελειώνει η περιπέτεια της παρέας. Δεν θα καταπιαστούμε με το αν περνά στη χώρα μας το «λάδωμα» ή όχι. Θα καταπιαστούμε με το πόσο επικίνδυνος μπορεί να είναι ο συνδυασμός αναγνωρισιμότητα και χρήματα. Πόσο μεγάλο μπορεί να είναι το βάρος για έναν άνθρωπο. Είναι δεδομένο ότι από μόνο του το γεγονός ότι έχει χρήματα δεν του εξασφαλίζει τη δύναμη να σηκώσει αυτό το βάρος.

Ο Μαγκουάιρ γεννήθηκε στο Σέφιλντ, στο Νότιο Γιορκσάιρ, και μεγάλωσε στο χωριό Μόσμπορο. Πήγε σε Καθολικό Δημοτικό Σχολείο, συνέχισε σε Ρωμαιοκαθολικό Γυμνάσιο κι εκεί τελείωσε η μόρφωσή του. Τον κέρδισε η μπάλα, στην οποία προφανώς και έκανε σημαντικά βήματα, μάλλον όσα δεν κατάφερε κάποιο άλλο παιδί από το χωριό του.

Σε αυτό το σημείο έρχεται αυτό που λέγαμε πριν για το βάρος που απ’ ό,τι φαίνεται δεν μπορεί να σηκώσει ο Μαγκουάιρ. Αυτό που έγινε στη Μύκονο και ανάλογα επεισόδια που γίνονται σε όλο τον κόσμο μπορεί να αποτελέσουν τεράστιο δίδαγμα για τους πιτσιρικάδες που κάθε βράδυ τρέχουν στα γήπεδα και παίζουν στις ακαδημίες με όνειρο να βρεθούν κάποια στιγμή σε μια μεγάλη ομάδα.

Η συμπεριφορά του Μαγκουάιρ δεν διαφέρει καθόλου από το χιλιοειπωμένο στη χώρα μας «ξέρεις ποιος είμαι εγώ;». Κάτι που έχουμε ακούσει με διάφορους τρόπους, κάτι που, κι αν δεν είπε, εννόησε και ο Χάρι Μαγκουάιρ. Τόσο με τη συμπεριφορά του στη Μύκονο όσο και με ό,τι έκανε όποιος το έκανε στην προσπάθειά του να προσφέρει χρήματα ώστε να μην ολοκληρωθεί η διαδικασία εις βάρος των συλληφθέντων.

Ενδιαφέρον έχει και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε το θέμα ο βρετανικός Τύπος. Η «Daily Mail» κάνει λόγο χαρακτηριστικά για ντροπή, ενώ σε ανάλογο ύφος είναι και τα περισσότερα κείμενα στις χθεσινές εφημερίδες. Στην Ελλάδα θα ήταν άραγε αυτός ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπίζαμε ένα τέτοιο θέμα;

Ας επανέλθουμε στα παιδιά των τμημάτων υποδομής. Θα πρέπει να κερδίζουν από υποθέσεις ανάλογες αυτής του Μαγκουάιρ. Να δίνουν αμέσως την απάντηση στην ερώτηση «ξέρεις ποιος είμαι εγώ;». Η απάντηση είναι απλή. Αυτός για τον οποίο οι εφημερίδες πρέπει να γράφουν «ντροπή»…